Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

Τα "Ελγίνεια" της Αμφίπολης: Έκλεβαν θησαυρούς και τους πουλούσαν.


Μόνιμος στόχος αρχαιοκαπήλων η περιοχή της αρχαίας Αμφίπολης. Ευρήματα από την περιοχή εκτίθενται στα μεγαλύτερα Μουσεία του κόσμου.

Έφυγε από τη σκιά των αρχαιολογικών χώρων της Βεργίνας της Πέλλας και των γειτονικών Φιλίππων και τα όσα αποκαλύπτονται είναι απίστευτα.
Συνταξιούχος αρχαιοφύλακας της Αμφίπολης φανερώνει τα "κρυφά" μυστικά του τόπου και των πολιτών...


"Συνηθισμένο φαινόμενο η αρχαιοκαπηλία και η τυμβωρυχία στην περιοχή μας δυστυχώς. Πολλοί πλέον δεν είναι εν ζωή. Τι να λέμε ονόματα; Έχουν παιδιά που δεν φταίνε σε τίποτα" σημειώνει ο Αλέξανδρος Κοχλιαρίδης που κατά τη διάρκεια της 30ετούς υπηρεσίας του ήρθε πολλές φορές πρόσωπο με πρόσωπο ακόμα και με συμπατριώτες του που επιζητούσαν αρχαίους θησαυρούς για να λύσουν το οικονομικό τους πρόβλημα.
Συμπατριώτης του φέρεται να ήταν και ο αγρότης που στις αρχές της δεκαετίας του 1960 έπεσε πάνω στο μοναδικής αξίας και ομορφιάς μακεδονικό στεφάνι που από την Αμφίπολη κατέληξε στο Λος Άντζελες μέσω Γερμανίας και Αυστρίας.
Το στεφάνι κατασκευάστηκε από το ίδιο εργαστήριο με το στεφάνι του Φιλίππου Β' που βρέθηκε στη χρυσή λάρνακα στον τάφο του στη Βεργίνα.
Συνδέθηκε δε με ένα από τα μεγαλύτερα κυκλώματα αρχαιοκαπηλίας που έδρασαν στην Ελλάδα τη δεκαετία του 1990, με ιθύνοντα νου τον Ιταλό αρχαιοπώλη Νίνο Σαβόκα.
Έχοντας Έλληνες συνεργάτες, ο Σαβόκα ήρθε σε επαφή με τον αγρότη που του παρουσίασε ως πειστήριο μια φωτογραφία έχοντας στο κεφάλι του το χρυσό στεφάνι.
Ο Σερραίος λαθρανασκαφέας ήταν σκληρός διαπραγματευτής στην τιμή κάτι που εξόργισε τον Σαβόκα. Τελικά το αγόρασε, με το αντίτιμο να παραμένει άγνωστο, και το στεφάνι κατέληξε στο αρχαιοπωλείο που διατηρούσε στο Μόναχο, αναζητώντας επίδοξους αγοραστές, λάτρεις της αρχαίας τέχνης.
Ενώ για πολλά χρόνια είχε μείνει στα αζήτητα, με τη μεσολάβηση δύο Ελλήνων και τη βοήθεια ενός Σέρβου, το στεφάνι κατέληξε στο Μουσείο Γκετί των ΗΠΑ έναντι 1.150.000 δολαρίων τον Ιούλιο του 1993.
Οι ενέργειες του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού βοήθησαν στον επαναπατρισμό του το 2007.
Μπορεί το μακεδονικό στεφάνι της Αμφίπολης να επέστρεψε στην Ελλάδα, ωστόσο δεκάδες άλλα ευρήματα που προέρχονται από την ίδια περιοχή εξακολουθούν να παραμένουν στις προθήκες Μουσείων και ιδιωτικών συλλογών αλλά και σε sites δημοπρασιών στο διαδίκτυο.
Τα "Ελγίνεια" της Αμφίπολης
* Χρυσό επιστόμιο (6ου αιώνα π.Χ.)
* Ασημένιο πλακίδιο (6ου αιώνα π.Χ.)
* Ορειχάλκινο δαχτυλίδι (6ου αιώνα π.Χ.)
* Μια σπείρα το ένα άκρο της οποίας καταλήγει σε ελικοειδές τμήμα
* Ορειχάλκινη καρφίτσα (6ου αιώνα π.Χ.)
* Κεραμικό αγγείο (6ου αιώνα π.Χ.)
* Μελαμβαφές κεραμικό κύπελλο (6ου αιώνα π.Χ.)
* Μαχαίρι (μήκους 18 εκατ.)
* Πήλινο ειδώλιο του Αττυος να παίζει σύριγγα με τα πόδια σταυρωτά)
* Πήλινο ειδώλιο του Αττυος, καθισμένου σε βράχο
* Πήλινο ειδώλιο νεαρού ερωτευμένου Αττυος
* Δύο ζευγάρια αρχαίων χρυσών ενωτίων (400 - 350 π.Χ.)
* Χρυσό πλακίδιο με κείμενο των γνωστικών (2ος - 3ος αιώνας μ.Χ.)
* 850 νομίσματα από την Αμφίπολη

Τη στιγμή που όλος ο πλανήτης παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον την πρόοδο των ανασκαφών στον τύμβο Καστά στην Αμφίπολη, ένα όργιο φημών συνεχίζει να εκτυλίσσεται αναφορικά με το αν ο τάφος έχει συληθεί από αρχαιοκάπηλους.

Στην Μεσολακιά, λίγα χιλιόμετρα μακριά από την Αμφίπολη, οι φήμες δίνουν και παίρνουν, ενώ δεν είναι λίγοι οι κάτοικοι της περιοχής που αποκαλύπτουν εντυπωσιακές ιστορίες πραγματικών τυμβωρύχων οι οποίοι έδρασαν στην περιοχή για πάρα πολλά χρόνια.

Ανθρωποι που δεν δούλεψαν ποτέ -Ανιχνευτές αντικειμένων σε πολλά σπίτια

«Υπήρχαν άνθρωποι στην Αμφίπολη που δεν δούλεψαν ποτέ, μάζευαν μπίλιες και έβρισκαν και τα νομίσματα. Τα νομίσματα τα έβρισκες περπατώντας. Εμείς ήμασταν αγρότες, αυτοί όλη μέρα έψαχναν και όλη τη νύχτα έσκαβαν» αναφέρουν στο ΑΠΕ -ΜΠΕ κάτοικοι της περιοχής και συνεχίζουν: «Οταν ξεκίνησαν να ανοίγουν τους τάφους, ερχόταν κόσμος από όλες τις περιοχές, είχαν διασυνδέσεις παντού. Τους συνελάμβαναν, πήγαιναν στα δικαστήρια. Τους έβαζαν από τη μια πόρτα και από την άλλη τους έβγαζαν. Είχαν... μπάρμπα στην Κορώνη. Ετρωγαν πολλοί από αυτή τη δουλειά... Αν πούμε πολλά, θα γίνουμε κακοί» θα πουν κάτοικοι της Μεσολακιάς, διατηρώντας την ανωνυμία τους, αλλά χωρίς να αποκρύψουν πως και αυτοί έβρισκαν διάφορα νομίσματα στα χωράφια τους.

«Παλιά ψάχνανε με τσάπες, άρπαζαν ό,τι μπορούσαν και έφευγαν, γι' αυτό και βρήκαμε πολλά νομίσματα και αγαλματίδια στους τάφους. Σήμερα, είναι αλλιώς. Όσο για το "κύκλωμα", αυτό μπορεί να είναι κλειστό, αλλά τα νέα μαθαίνονται γρήγορα -από τον έναν στον άλλο. Αν γίνει η αρχή, σε βρίσκουν εύκολα» θα δηλώσει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ Σερραίος, ο οποίος φέρεται να έχει εμπλακεί στο παρελθόν σε υπόθεση αρχαιοκαπηλίας, για να προσθέσει: «Πριν από δυο χρόνια, μετά από εξάμηνες παρακολουθήσεις, προσήγαγαν περισσότερα από 120 άτομα στη Β. Ελλάδα με την κατηγορία της αρχαιοκαπηλίας, έπιασαν και τον "εγκέφαλο" και αρκετοί είναι στη φυλακή. Με παρακολουθούσαν και μένα, κάνανε έρευνα και στο σπίτι. Δεν είχα τίποτα, παρά μόνο ένα "βρώμικο" τηλέφωνο μέσα σε έξι μήνες, που ήθελε κάποιος να μου πουλήσει νομίσματα. Σε ένα κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας δεν υπάρχει τρόπος για να μπεις ή να βγεις. Ερασιτέχνες δεν υπάρχουν. Όταν βγάζεις κέρδος από αυτή τη δουλειά, τότε είσαι επαγγελματίας».

Αρχαίοι Ελληνες και Ρωμαίοι οι πρώτοι αρχαιοκάπηλοι

Ο ίδιος υποστηρίζει πως οι πρώτοι αρχαιοκάπηλοι ήταν οι αρχαίοι Έλληνες: «Το πρωί τους έθαβαν και το βράδυ τους έκλεβαν. Όπου είχε χρυσό, άνοιγαν μια τρύπα και τα έπαιρναν. Κάποιοι λένε ότι οι Ρωμαίοι εκπαίδευαν και μαϊμούδες... μαϊμού την έκανε τη δουλειά, τα μάζευε και τα πήγαινε στην τρύπα. Ο τρύπες δεν γίνονταν τυχαία... Οι εννιά στους δέκα στην Αμφίπολη έκαναν αυτή τη δουλειά και πολλοί πέθαναν από τις αναθυμιάσεις».

Από την πλευρά του, ο επί 12 χρόνια συνεργάτης του Δημήτρη Λαζαρίδη, Κώστας Βαρύτας, θυμάται: «Όταν ανοίγαμε έναν τάφο με τον Δημήτρη τον Λαζαρίδη, ο αρχαιολόγος μας απομάκρυνε για να πάρει, όπως έλεγε, ο τάφος αέρα. Όταν βρέθηκε ο μεγάλος τάφος, κάτω από το μουσείο, ο Λαζαρίδης μας είπε να φύγουμε όλοι μακριά για να μην πάθει κάποιος κανένα κακό. Ήταν πολλοί αυτοί οι αρχαιοκάπηλοι που πέθαναν τότε από τις αναθυμιάσεις».

Την ίδια ώρα, στο μικρό καφενεδάκι της Μεσολακιάς, η συζήτηση γυρίζει από ένα «κοινό μυστικό», όπως το αποκαλούν οι περισσότεροι θαμώνες: όσοι είναι οι κάτοικοι της Αμφίπολης, σε διπλάσιο αριθμό θα έβρισκες στα σπίτια τους ανιχνευτές μετάλλων.

Η συγκλονιστική εξομολόγηση ενός 82χρονου αρχαιοκάπηλου

Την ίδια στιγμή, ένας «επαγγελματίας» 82 ετών πλέον περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως οι αρχαιοκάπηλοι βρέθηκαν στην Αμφίπολη και έκαναν περιουσίες από τα ευρήματα που πουλούσαν.

26.04.1956, Αμφίπολη: «Άρχισαν συστηματικές ανασκαφές στην Αμφίπολη σ' ένα μεγάλο νεκροταφείο για να προστατευτεί η περιοχή από την αρχαιοκαπηλία. Πήρα την απόφαση να αρχίσω, παρά τις αδυναμίες, για να διασωθεί το καταπληκτικό πλήθος των κτερισμάτων. Ο τόπος ήταν γεμάτος σκάμματα και τομείς αρχαιοκαπήλων». Έτσι περιγράφει, στο ημερολόγιό του, ο αρχαιολόγος Δημήτρης Λαζαρίδης την αναγκαιότητα της έναρξης ανασκαφών στην Αμφίπολη και την προστασία της περιοχής από την Αρχαιολογική Εταιρεία, προκειμένου να χαρακτηριστεί άμεσα τότε, αρχαιολογικός χώρος, έτσι ώστε να βάλει «φρένο» στους αρχαιοκάπηλους, που πρόλαβαν πριν από αυτόν να ξεκινήσουν τις "εκσκαφές" και να συλήσουν ό,τι έβρισκαν μπροστά τους.

Μια ζωή σαν μυθιστόρημα -Εμείς δείξαμε στον Λαζαρίδη που ήταν η Νεκρόπολη

«...Στην Αμφίπολη ήρθαμε με την οικογένειά μου, όταν ήμουν επτά ετών» θα θυμηθεί ο 82χρονος, σήμερα, Κ.Ε. που εξιστορεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πώς μπήκε ο ίδιος στο «βασίλειο» της (παράνομης) συλλογής αρχαίων αντικειμένων, που αφθονούσαν, όχι μόνο στους αρχαιολογικός χώρους της Αμφίπολης, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας.

Η ζωή του ανθρώπου που έχουμε απέναντί μας, θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελέσει ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα. Ακόμα και σήμερα, στα βαθιά γηρατειά, η καρδιά του «χορεύει» κάτω από το στήθος, όταν μιλάει για το παρελθόν και τις (παράνομες) ανασκαφικές δραστηριότητές του.

Εφτασε για να σκάψει, από τις Σέρρες μέχρι και στις Μυκήνες, ενώ -όπως λέει, γελώντας- στη Βεργίνα έσκαψε πριν από τον Μανόλη Ανδρόνικο.

«Οι αρχαιοκάπηλοι, όπως τους λένε, πάνε πρώτοι, οι αρχαιολόγοι φτάνουν μετά» λέει και ξετυλίγει κάποιες πτυχές μιας διαδρομής, που παρόμοια διήνυσαν και διανύουν νύχτες, σε κάμπους και βουνά, χιλιάδες άλλοι «συνάδελφοί» του, κατακυριευμένοι, όπως κι αυτός, από το πάθος του σκαψίματος ή -αν θέλετε- τον «πυρετό του χρυσού».

Παιδί πάμφτωχης προσφυγικής οικογένειας, άφησε μαζί με τους δικούς του, το 1927, τη Δράμα, με τα πολλά κουνούπια και την ελονοσία και κατέφυγαν νοτιότερα, στην Αμφίπολη. «Τα πολλά κουνούπια της λίμνης και η ελονοσία ανάγκασαν τότε τους πρόσφυγες να φύγουν από εκεί. Άφησαν τότε τα ζώα τους ελεύθερα να τους οδηγήσουν- όπου εκείνα θα ησύχαζαν, εκεί θα εγκατασταίνονταν. Έτσι διάλεξαν και εγκαταστάθηκαν στον σημερινό οικισμό της Αμφίπολης που τότε τού δώσανε το όνομα Νεοχώρι (Γενίκιοη)» εξιστορεί ο 82χρονος.

«Η οικογένειά μου ήρθε από τη Δράμα το 1944. Ήμασταν κτηνοτρόφοι. Θυμάμαι που πήγαιναν τα γίδια να βοσκήσουν ψηλά εκεί, στον λόφο Καστά, είχε πολύ αέρα και μου άρεζε να ανεβαίνω στην κορυφή... Το 1953, πήγα φαντάρος. Στο χωριό είχε πολύ φτώχεια... Όταν γύρισα, μαζί με τον αδερφό μου ξεκινήσαμε να βγάζουμε τις οβίδες από τον λόφο. Είχαν μείνει πολλές από τον Βαλκανικό πόλεμο. Βγάζαμε μολύβια και "τούντσια" και τα πουλούσαμε στη Θεσσαλονίκη, δώδεκα δραχμές το κιλό. Τις βρίσκαμε εύκολα, γιατί, όταν χτυπούσε η οβίδα, άφηνε ίχνη καπνού στα βράχια, ήταν ζεστή και άφηνε καπνούς. Υπήρχαν, όμως, τρύπες που δεν είχαν καπνούς. Σκάψαμε... ήταν τάφοι. Έτσι άρχισαν όλα» λέει ο Κ.Ε., «ξεδιπλώνοντας» τις μνήμες του στις πρώτες εκσκαφές των τυμβωρύχων και τις θεαματικές ανακαλύψεις τους.

«Εδώ έσκαβαν όλοι» θα μας πει, για να προσθέσει: «ο τόπος είναι ημίβραχος, έσκαβες δέκα πόντους και φαινόταν, αν ήταν σκαμμένος ο τάφος. Σκάβαμε κυρίως στην Ακρόπολη, απέναντι από το σημερινό Αρχαιολογικό Μουσείο, στα "καλά μνήματα", έμεναν οι πλούσιοι εκεί. Άνοιξα πολλούς τάφους: αν ήταν γυναικείος ο τάφος, βρίσκαμε χρυσά σκουλαρίκια, περιδέραια και καρφίτσες, αν ήταν αντρικός κάποια αντικείμενα και δακτυλίδια. Πηγαίναμε βράδυ, ήμασταν το πολύ δυο-τρεις. Τα πουλούσαμε στον έμπορο και ο καθένας έπαιρνε το μερτικό του. Η συναλλαγή γινόταν στη Θεσσαλονίκη. Αν έβρισκες κάτι, έπαιρνες τον έμπορο και του το έλεγες. Έβρισκαν και αγαλματίδια και τα πουλούσαν στους μεγάλους αρχαιοκάπηλους ή σε αυτούς που έκαναν συλλογές».

«Το 1955» -συνεχίζει- «ήρθε ο αρχαιολόγος από την Καβάλα, ο Δημήτρης Λαζαρίδης και ξεκίνησε τις αρχαιολογικές εργασίες. Είχα βρει τότε τριάντα αγαλματίδια, δούλευα στον δρόμο και άνοιγα τη διακλάδωση προς το χωριό μέσα, φαρδαίναμε τον δρόμο, τριάντα κούκλες, περιστέρια "αλεπές" και γυναικεία πρόσωπα, τα παρέδωσα στον Λαζαρίδη. Δεν μου έδωσαν καμία αμοιβή... Μια μέρα, καθώς άνοιγε τον δρόμο η μπουλντόζα, πετάχτηκε ένα κεφάλι μαρμάρινο. Το παρέδωσα και αυτό, αλλά λεφτά δεν πήρα ακόμη».

1964-1965: «Μετά την έρευνα του νεκροταφείου, προχώρησα στην έρευνα της πόλης. Επιχείρησα ένα πλήθος δοκιμαστικών τομών στην ομαλή έκταση της Αμφίπολης, όπου υπήρχαν οι παλαιοχριστιανικές βασιλικές. Οι έρευνες αυτές ήταν άκαρπες. Εντούτοις πίστευα ότι εδώ θα έπρεπε να βρισκόταν ο σημαντικότερος χώρος της πόλης και ίσως η Αγορά. Την πεποίθησή μου ενίσχυε το γεγονός ότι οι παλαιότεροι κάτοικοι του χωριού ονόμαζαν αυτό το χώρο Μπεζεστένι και ότι εδώ αποκαλύπτονταν, όταν όργωναν, αξιόλογα τυχαία ευρήματα, όπως επιγραφές και αγάλματα. Η πόλη αυτή, που έγινε αποικία των Αθηναίων στα χρόνια του Περικλή, δηλαδή την εποχή της μεγάλης ακμής της Αθήνας, είμαι βέβαιος πως ήταν ένα μεγάλο κοσμοπολίτικο κέντρο. Από τα πιο μακρινά μέρη υπήρχαν παροικίες στην Αμφίπολη. Και, φυσικά, υπήρχαν ντόπια εργαστήρια κοσμημάτων, γλυπτών, αγγειοπλαστικής» γράφει στο ημερολόγιό του ο Δημήτρης Λαζαρίδης. «Εμείς δείξαμε τον Λαζαρίδη που ήταν η Νεκρόπολη» θα πει ο 82χρονος Κ.Ε..

«Αλλά, όμως, το πλέον αξιόλογο κτίριο ήτο ναός παλαιοχριστιανικών χρόνων αποκαλυφθείς εις τη θέσιν Μπεζεστένι και εντός αγρού του Ιωσήφ Ευθυμιάδη, ανατολικώς της αποκαλυφθείσης εν έτει 1961 κιονοστοιχίας... Εντός της Κοινότητας Αμφιπόλεως, όπισθεν της οικίας του Γεωργίου Παπαδόπουλου, κατά τη διάνοιξη των θεμελίων δια την οικοδομήν της εκκλησίας του χωριού, είχε διαπιστωθεί η ύπαρξις ορθογώνιου σκάμματος επί του μαλακού βράχου... Διαπιστώθη ούτως ότι πρόκειται περί λαξευτού τάφου εκ των λεγόμενων μακεδονικών Ταφή, δεν διαπιστώθει ούδ΄ανευρέθησαν οστά» αναφέρει ο Δημήτρης Λαζαρίδης στα Πρακτικά της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας έτους 1964, διαπιστώνοντας ότι αρχαιολογικοί τάφοι υπήρχαν, αλλά ήταν άδειοι.

«Ο Λαζαρίδης έβγαινε με μια τσάντα στο χωριό και μάζευε ό,τι μπορούσε, ζητούσε ό,τι είχε βρει ο καθένας να του το παραδώσει και τότε τα παρέδωσα και εγώ» σημειώνει ο Κ.Ε., η δράση του οποίου θα «φτάσει» μακριά και πέρα πλέον από την Αμφίπολη.

«Εχω βρεθεί παντού, έφτασα στις Μυκήνες, πήγα στην Βεργίνα πριν από τον Ανδρόνικο»

«Εγώ άρχισα από τους πρώτους» θα ομολογήσει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και θα συμπληρώσει: «πήγα παντού -μέχρι τις Μυκήνες- πηγαίναμε δύο-τρία άτομα, ξέραμε πού ήταν, ψάχνοντας τα έβρισκες. Πήγα στη Βεργίνα πριν από τον Ανδρόνικο. Ήμασταν τέσσερα άτομα και πήγαμε τρία μέτρα βάθος, βρήκαμε ένα φτυάρι σπασμένο, πήγαν άλλοι πριν από εμάς» θα πει απογοητευμένος και θα τονίσει: «πρώτα πάνε οι αρχαιοκάπηλοι σε έναν αρχαιολογικό χώρο και μετά οι αρχαιολόγοι... αυτοί διαβάζουν μόνο στα βιβλία...».

«Στην Ορμύλια της Χαλκιδικής με συνέλαβαν. Αλλά δεν ήμουν εκεί, το κάνανε συνωμοσία ο διοικητής Ασφαλείας, ο Οικ., με άλλα "κοπρόσκυλα" της δουλειάς, τρώγανε μαζί φαίνεται, πλήρωσα 1.700.000 δραχμές, για να μην μείνω φυλακή, για μένα και τον αδερφό μου, είπαν πως οδηγούσα μπουλντόζα: εγώ δίπλωμα δεν είχα... Θυμάμαι, ένα βράδυ του 1977 ήμασταν στο Μελισσουργό της Ν. Απολωνίας, κάτω στον δρόμο -Παζαρούδα λέγεται το χωριό- εκεί ψάχναμε, κάποιος μας πρόδωσε και ήρθε η αστυνομία, μας έπιασε και μας πήγε στα Λαγκαδίκια. Εγώ ήμουν τολμηρός, θαρραλέος. Εγώ θα την κοπανήσω, είπα στον αδερφό μου, βγαίνω από την πόρτα και τρέχω, δύο τη νύχτα, πάω στον ταξιτζή στον γιο του προέδρου. Ήταν μια γριά Πόντια, δικιά μας. "πάντον, όπου θέλει, μπορεί να έχει άρρωστο" λέει του γιου της. Τού λέω Θεσσαλονίκη πρέπει να πάω, έχω άρρωστο στο νοσοκομείο- ψέματα τού είπα. Το πρωί παίρνει ο διοικητής και μου λέει: την κοπάνησες, έτσι;. Τι να κάνω, τού είπα... Έτσι, ένα βράδυ έφυγα και από τη Ζίχνη. Δικαστήκαμε, έφαγα πενήντα μέρες φυλακή, πληρώσαμε... Τώρα είναι κακούργημα, τότε ήταν πλημμέλημα. Δεν πλήρωναν οι αρχαιολογικές υπηρεσίες, δεν υπήρχε ούτε φύλακας, ούτε τίποτα, ούτε ήταν χαρακτηρισμένα αρχαιολογικά. Πολλή φτώχεια. Με αυτά ίσα ίσα που συντηρούνταν ο κόσμος... άλλοι έπαιρναν τα λεφτά» λέει ο Κ.Ε., χωρίς, ωστόσο, να αποκαλύπτει ποιοι τα έπαιρναν.

Ολοι στην Αμφίπολη είχαν μηχανήματα ανιχνευτές -Εγω έδειξα στην Περιστέρη την είσοδο του Τύμβου

«Μετά το 1980, όλοι στην Αμφίπολη πήραν μηχανήματα ανιχνευτές. Τριάντα άτομα κάνανε όλη τη δουλειά- ήταν και Διοικητές μέσα και αυτοί μπερδεύονταν με τα αρχαία. Το 1994 παρέδωσα κάποια αντικείμενα στην αρχαιολογική υπηρεσία, τα εκτίμησαν με ένα ποσό, αλλά ακόμη δεν μου τα πλήρωσαν. Το 2006 τους παρέδωσα πέντε χάλκινα και δύο ασημένια νομίσματα ρωμαϊκών χρόνων, ένα χάλκινο νόμισμα βυζαντινών χρόνων, ένα στάθμιο και μία χάλκινη αιχμή βέλους. Τα κοστολόγησαν περίπου 900 ευρώ, αλλά δεν μου τα πληρώσανε ακόμη» συμπληρώνει.

«Τώρα τα παράτησα, γέρασα... Στις τελευταίες ανασκαφές στον Τύμβο Καστά, εγώ έδειξα στον αρχιφύλακα της Περιστέρη την είσοδο του Τύμβου. Τού έδωσα και σχεδιάγραμμα, το έχουν» θα μας πει, με έκδηλη την υπερηφάνεια στο βλέμμα και τη φωνή, προτού μας αποχαιρετήσει.


Πηγές: news247.gr
           Πρώτο Θέμα
           iefimerida.gr

307 σχόλια:

1 – 200 από 307   Νεότερο›   Νεότερο»
ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ!!! είπε...

Γιατί νοιώθει περήφανος?

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

Μερικοί έχουν περίεργη αντίληψη για την "περηφάνια" απ΄ότι φαίνεται, έχεις δίκιο.

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ!!! είπε...

Πρόταση για άρθρο:"H βασιλεία στην Ελλάδα"

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ!!! είπε...

Βιτς πλάκα κάνω έτσι?

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

xaxaxa

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ!!! είπε...

Χωρίς πλάκα τώρα, νομίζω ότι το θέμα με τον Γιώργο θα πρέπει να θεωρηθεί λήξαν.Όλοι έχουμε τις άσχημες στιγμές μας κ ξεφεύγουμε κάπου κάπου

mad max είπε...

εχουμε το χειροτερο νομοθετικο πλαισιο σε οτι αφορα τα αρχαια...θα επρεπε να επιτρεπεται η νομιμη αγοραπωλησια με το δημοσιο.
για οποιον βρει και παραδωσει στο δημοσιο κατι,η περιπετεια δεν εχει τελος...

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ!!! είπε...

Εννοείς να το βρει τυχαία?

ELpepe είπε...

Μήπως όμως κατ΄αυτόν τον τρόπο δημιουργούνταν εν δυνάμει επαγγελματίες αρχαιοκάπηλοι;

Κουνουπι είπε...

Ναι το ειχα διαβασει αυτο ...θλιβερο αλλα ανθρωπινο...
Δηλαδη αμα βλεπεις τον διπλα να τα κονομαει και εσυ πεινας ...τι θα εκανες ...θα σκευτοσουνα ηθικες αξιες και τετοια; η θα ελεγες "αμα δεν τα παρω εγω θα τα παρει ο παραδιπλα"...

mad max είπε...

ουτως η αλλως υφιστανται...ειναι προτιμοτερο να ειναι ελεγχομενοι...

mad max είπε...

ειτε τυχαια ειτε με οργανομενη ανασκαφη...

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ!!! είπε...

Noμίζω ότι δίνονται άδειες για ανασκαφή αλλά είναι ασύμφορες

ELpepe είπε...

Νομίζω πως άδειες ανασκαφής δίνονται αποκλειστικά για εύρεση σύγχρονων θησαυρών...(χρυσές λιρίτσες κλπ).

mad max είπε...

διδονται αδειες με τεραστια και κοστοβορα διαδικασια...
ο χαρακτηρισμος ειναι"θησαυρος" και εν δυναμει καλυπτει και τα αρχαια...
και το χειροτερο ολων..αν βρεθει κατι..δικαιουσαι σε εκτιμηση δικη τους το 10%
και σαφως δεν το παιρνεις ποτε..

mad max είπε...

οντως!

mad max είπε...

εχει ενδιαφερον να αναφερθει εν ολιγοις και καποια αιρετικη παραμετρος...


η επισημη ανασκαφη,γινεται με ρυθμο χελωνας,με εντελως ασχετους εργατες,με μεγαλη καταστροφη και κλοπη ευρηματων.
κατοπιν τα ευρηματα καταγραφονται και καταχωνιαζονται για παντα στα υπογεια αποθηκων και μουσειων...δεν υπαρχει δυνατοτητα να εκτεθει τετοιο πληθος ευρηματων.


η παρανομη ανασκαφη γινεται νυχτα,βιαστικα και επικινδυνα,αλλα απο εμπειρους(αρχαιοκαπηλους) με απολυτη προσοχη στην αρτιοτητα του αντικειμενου(το αρτιο αξιζει το μαξιμουμ της αξιας)
τα ευρηματα,ακολουθουν διαδρομη προς προθηκες συλλεκτων η μουσειων και σαφως γινονται αντικειμενα θαυμασμου...


αυτες οι δυο εκδοχες καλο θα ηταν να παντρευοντουσαν με καποιο τροπο

Γρηγορης ετσι απλα είπε...

ΕΔΩ ΤΑ ΝΕΑ
χωριανοι χωριανοι ειναι εγκυος στο δευτερο παιδι της η πριγκιπισσα Αικατερινη της Βρετανιας

Το βραδυ τσιμπουσι στο καφενειο του Μητσου ΟΛΑ ΠΛΗΡΩΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΕΑ

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ!!! είπε...

Έρχεσαι δεύτερος κ καταιδρωμένος Γρηγόρη.Μας το ανακοίνωσε ο Γιώργος το μεσημέρι

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ!!! είπε...

Ιs anybody here?

ellinas magas είπε...

It's me boss. :/

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ!!! είπε...

Πως πάει?

ellinas magas είπε...

Kαλα, εσυ? Νεκρα στο site σημερα.

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ!!! είπε...

Μια χαρά.Το μεσημέρι γίνονταν χαμός πάντως.Μετά τις 9 θα μπουν μάλλον

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ!!! είπε...

Από φέτος οι μαθητές των δημοτικών θα αθλούνται μόνο δύο ώρες τη βδομάδα - Επίσης δύο ώρες για φυσική αγωγή προβλέπονται στο πρόγραμμα των γυμνασίων, ενώ οι μαθητές των λυκείων θα κάνουν μία ώρα γυμναστική (εκτός της Α' που έχει δύο ώρες)

τριαστερος είπε...

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ!!! είπε...

Πάντως για τα παιδιά που θέλουν να αθληθούν, υπάρχψουν εναλλακτικές (δημοτικοί σύλλογοι-ομάδες)

τριαστερος είπε...

ΤΡΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΟΜΩΣ ΦΙΛΕ ΑΛΥΠΗΤΑ ΑΠΟ ΔΩ ΑΠΟ ΚΕΙ

τριαστερος είπε...

Η ΛΕΠΕΝ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ ΠΡΩΤΗ ΣΤΙς ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ

ellinas magas είπε...

Aσχετο γνωριζει κανενας πως λεγεται το αντιστοιχο με το Αμερικανικο lantirn συστημα στοχοποιησεις των Γαλλων?
Υ.Γ Εβλεπα αυτο το βιντεο https://www.youtube.com/watch?v=gMRegf2y2x4

ellinas magas είπε...

Εδω παμε για ανεξαρτητη Σκωτια, χαμος! Πανι με πανι.

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ!!! είπε...

Δίκιο έχεις αλλά τι να κάνουμε, τα παιδιά μας πάνω απ΄ όλα

τριαστερος είπε...

ΜΠΑ ΘΑ ΚΟΛΟΣΟΥΝ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ

₪ Φον ο ΧΑυγίτης ₪ είπε...

Πώς προφέρεται το αμερικανικό σύστημα;

MantaRay είπε...

Kαλησπέρα φίλοι και φίλες, καλή βδομάδα! Περαστικός για ένα γειά μια που λέω σήμερα να ασχοληθώ με την παρατημένη αγαπημένη ασχολία του διαβάσματος :)
Επι του θέματος να σχολιάσω ότι δυστυχώς το πρόβλημα της αρχαιοκαπηλίας είναι διεθνές και απο αυτό δυστυχώς υποφέρουν όλες οι χώρες στις οποίες υπάρχουν αρχαιότητες. Λυπηρό, την στιγμή που οι αρχαιολογικές δαπάνες για συντήρηση και φύλαξη ιδιαίτερα στην Ελλάδα, κινούνται σε πολύ φτωχικά επίπεδα... Δυστυχώς και σε αυτό πέρα απο πρόβλημα κρατικής μέριμνας, μιλάμε και για πρόβλημα παιδείας. Τώρα θα μου πείτε ζητάτε πολλά απο τον απλοικό και απαίδευτο χωρικό. Όντως σε αυτή την προβληματική το μέγιστο μερίδιο ευθύνης έχει το κράτος. Ο αγαπητός Mad Max έθιξε με ιδιαίτερα καυστικό και "αιρετικό" τρόπο το πρόβλημα. Όντως το να μένουν καταχωνιασμένα σε αποθήκες τα αρχαιολογικά ευρήματα είναι ανώφελο. Τώρα ίσως εδώ θα μπορούσε να γίνει μια διαχείρηση. Π.χ. Τα ευρήματα να μοιράζονται σε μουσειακά ιδρύματα σε όλη τη χώρα και να εκθέτονται, προσελκύοντας έτσι και ανάλογο τουρισμό (και εδώ πάλι εγείρεται το πρόβλημα του κόστους). Αυτά τα οποία κρίνονται είσονος σημασίας, ίσως να ακούγεται ιδιαίτερα τολμηρό αυτό που θα πώ, γιατί να μην πωλούνται απο το ίδιο το κράτος (εδώ χρειάζεται ιδιαίτερη επεξεργασία της διαδικασίας και υποδομή και ελεγκτικοί μηχανισμοί) σε μουσεία π.χ. του εξωτερικού ή σε πανεπιστημιακά ιδρύματα;

Σας εύχομαι καλή συνέχεια για τώρα με κάτι μουσικό :)

http://www.youtube.com/watch?v=P3aR3xbnfhg

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

γειά σου αγαπητέ φίλε, καλό διάβασμα!

₪ Φον ο ΧΑυγίτης ₪ είπε...

Γυμναστής είστε, κε ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ!!!;

MantaRay είπε...

Eυχαριστώ αγαπητέ Βίτσι! Θα φροντίσω πρώτα να αυτομαστιγωθώ 10 φορές για αυτή μου την αμαρτία, με τζιχαντιστικό τρόπο! :)

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ!!! είπε...

Όχι ρε φον καμμία σχέση με την εκπαίδευση γενικά.Απλά το διάβασα κ το έβαλα.

ellinas magas είπε...

Ακριβως οπως το διαβαζεις, λαντίρν.

₪ Φον ο ΧΑυγίτης ₪ είπε...

Τότε μη σε νοιάζει...

Και δέκα ώρες να είχαν γυμναστική, καθόλου δε θα γυμνάζονταν...

ellinas magas είπε...

Καλησπερα, ειχαμε καυγαδακι σημερα?

₪ Φον ο ΧΑυγίτης ₪ είπε...

Νόμισα ότι προφέρεται λάντιρν, οπότε το γαλλικό θα ήταν το λαντίρν...

MantaRay είπε...

επίσης άλλες 5 μαστιγιές δώρο για το ορθογραφικό λάθος στο "ήσσονος" :P

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ!!! είπε...

Το ξέρω αλλά τότε ας το κλείσουν τελείως το μαγαζί.

Χριστίνα Δεμερτζόγλου ™ © ® είπε...

Καλησπέρα στην παρέα

ellinas magas είπε...

Kαλησπερα :)

MantaRay είπε...

καλησπέρα Χριστίνα! και ορεβουάρ :)

Χριστίνα Δεμερτζόγλου ™ © ® είπε...

Ενας έρχεται ένας φεύγει
Καλό διάβασμα Σαλάχι

Χριστίνα Δεμερτζόγλου ™ © ® είπε...

Καλησπέρα Ελληνα

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ!!! είπε...

Καλησπέρα

ellinas magas είπε...

Eισαι δυναμη!

Χριστίνα Δεμερτζόγλου ™ © ® είπε...

Αστα να πάνε τριάστερε αφού σκέπτομαι να κάνω δωμάτιο το αμάξι...
Καλησπέρα

MantaRay είπε...

ευχαριστώ :)


ΛΙΛΙΘ του Τζ.Μακντόναλντ

Χριστίνα Δεμερτζόγλου ™ © ® είπε...

Τώρα τι να σου να σου πω ...αυτό το Λίλιθ τι μου θύμισες ...Ε ρε και να ξερες μόνο....Τελικά τίποτα δεν είναι σύμπτωση

Χριστίνα Δεμερτζόγλου ™ © ® είπε...

Καλησπέρα Δεν Ξεχνώ

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ!!! είπε...

Σιγά ρε σύ, το google χρησιμοποίησα

τριαστερος είπε...

ΘΑ ΣΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΕΝΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΣΥΓΡΑΦΕΑ ΕΓΡΑΨΕ ΤΟ
" Η ΑΠΥΘΜΕΝΗ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ ΑΣΥΝΑΡΤΗΣΙΑΣ"
ΤΟΝ ΞΕΡΕΙΣ?

MantaRay είπε...

καλά τώρα περι συγχρονικότητας και συμπτώσεων, άλλη συζήτηση με μπόλικη βιβλιογραφία να την συνοδεύει ;) Πάω να απολαύσω ως γνήσιος φαν του Γοτθικού τρόμου την βιβλιάρα μου :)

Χριστίνα Δεμερτζόγλου ™ © ® είπε...

Στο καλό και αυτό το θέμα θα το ανοίξουμε τις επόμενες μέρες.....

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ!!! είπε...

Εγώ κανονίζω με άλλους 2-3 γονείς κ έτσι γλιτώνουμε κάτι

Χριστίνα Δεμερτζόγλου ™ © ® είπε...

Εγώ τι να κανονίσω 2 παιδιά στην εφηβεία ένα αγόρι ένα κορίτσι άστα μιλάμε πίκρα τελικά θα αλλάξω επάγγελμα θα γίνω ταξιτζού ...Θα μου έρχεται λιγότερο

MantaRay είπε...

και άλλα πολλά, ζωή να χουμε ;)

τριαστερος είπε...

ΝΑ ΣΕ ΒΟΗΘΗΣΩ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ ΣΕ ΕΛΛΗΝΟΚΕΝΤΡΙΚΑ ΣΑΙΤ

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ!!! είπε...

Να τα χαίρεσαι τα παιδιά σου.Επαρχία είμαι κ ίσως εδώ είναι πιο εύκολο να βρεις κάποιες λύσεις.Κ γω 2 έχω Χριστίνα 16 κ 14

noname είπε...

Καλησπέρα και απο μένα φιλτατοι

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ!!! είπε...

Καλησπέρα φίλε χωρίς όνομα...

noname είπε...

Καλησπέρα αντιαλτσχαιμερ:-p

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ!!! είπε...

Καλό!!!

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ!!! είπε...

Πότε ξεκινάτε?

noname είπε...

Που τα βρίσκω...ώρες ώρες με τρομάζω!
Βασικά χαρακτηρίζω τους πάντες σχεδόν που ξεχνούν σημαντικά πράγματα (οπως το κυπριακό) ως Αλτσχάιμερ ....

Χριστίνα Δεμερτζόγλου ™ © ® είπε...

Καλησπέρα Νο

MantaRay είπε...

καλησπέρα φίλε και ούστ μου (την κανά) :P

http://www.youtube.com/watch?v=g0Aymy9GXJU

noname είπε...

Καλησπέρα τίγρη μας

Χριστίνα Δεμερτζόγλου ™ © ® είπε...

Και μένα τόσο είναι.

τριαστερος είπε...

ΣΗΜΕΡΑ Ο ΚΑΜΜΕΝΟΣ ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ ΣΕ ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΤΕΛΕΣΤΗ ΝΑΖΙΣΤΗ ΣΤΗΝ ΝΟΡΒΗΓΙΑ ΑΠΕΦΑΝΘΕΙ ΟΤΙ ΦΤΑΙΓΑΝΕ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ

Χριστίνα Δεμερτζόγλου ™ © ® είπε...

Χελλοου

MantaRay είπε...

πιο βόθρος, πεθαίνεις....

τριαστερος είπε...

ΠΑΝΕ ΚΙ ΑΥΤΟΙ ΜΟΔΑ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΠΕΡΑΣΕ

Χριστίνα Δεμερτζόγλου ™ © ® είπε...

Ε μα και συ τώρα που πας πάλι στη σπηλιά

noname είπε...

Καλησπέρα Σαλαχι...ναι ειναι καλό Βιδεον

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

Και η υπομονή έχει τα όριά της αγαπητέ, πάντως δεν τον μπάναρα, όποτε θέλει ας γράφει τη γνώμη του, όχι άλλο Κοκό, χορτάσαμε 3 μέρες :)

MantaRay είπε...

αλμπιμπακ ;)

τριαστερος είπε...

ΟΧΙ ΒΟΘΡΟΣ
ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ

noname είπε...

Γουί λουκ φοργορντ το σι γιου αγκεν

noname είπε...

Ο ορισμός του ψεκασμένου

ellinas magas είπε...

Ενταξη απλα μην ξεχνας-αν θες τη γνωμη μου, χωρις να λεω πως εχεις αδικο-πως αυτος ειναι ο Γιωργος, δεν ειναι αυτος που θα μπορουσε να ειναι, δεν ειναι αυτος που θα θελαμε να ειναι, δεν ειναι αυτος που θα μας συνεφερε να ειναι, ειναι οπως ειναι :)

noname είπε...

Πήγα έριξα μια ματιά στο ντεφι..τι να δω μια απο τα ίδια, θέμα γραμμένο απο το Ρωσία τουντει , και απο κατω οι γνωστοί ρώσολαγνοι που την πέφτουν στους Έλληνες ουδέτερους.

τριαστερος είπε...

ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΤΟΥς ΕΙΧΑΝ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΙ ΘΑ ΒΛΕΠΑΜΕ ΚΑΙ ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

noname είπε...

Με τη ίδια λογική και εσυ ξεχνάς τις επιθέσεις των αναρχικών...του πάμε...των κομμουνιστών...της ΝΔ παλαιότερα ...του Βορίδη με τα τσεκούρια...των οπαδών του γαύρου...του Άρη...του ΠΑΟΚ...του Παναθηναϊκού...κλπ.
Πάντα σε οποιαδήποτε παράταξη , πολιτική η μη , υπήρχαν και υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι συντονίζουν ομάδες για εκφοβισμό κλπ . Όσα και να προσαψεις στους μαύρο ντυμένους δεν φτάνουν ούτε το νύχι των υπολοίπων...και είμαι αντικειμενικός όταν το λέω αυτο...εκτός αν θεωρείς πως η 17ν ηταν αυτοδημιούργητη ομάδα ....που σκότωνε (και συνεχίζει με αλλά ονόματα) και δεν αποσκοπεί στον εκφοβισμό άλλων παρατάξεων.

Freemason είπε...

Περιμένουμε και το πόρισμα του Τυδέα.

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ!!! είπε...

Σπεύσατε κύριε διαχειριστή κ λοιποί σχετικοί

noname είπε...

Αυτά ειναι σε ξένα μουσεία ήδη

τριαστερος είπε...

ΓΙΝΕΣΑΙ ΝΤΗΦΕΝΣΙΚΟΣ ΟΠΟΙΟΣ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΗ ΧΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΡΧΙΚΟΣ
ΞΕΚΟΛΑΤΕ

noname είπε...

Δεν σε αποκάλεσε αναρχικο...παράδειγμα σου έδωσα

ellinas magas είπε...

Eκανα σχολιο σε εναν Κινεζο, ενταξη καλα τα παμε :p

τριαστερος είπε...

ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΕΓΚΡΙΝΩ ΜΑΡΦΙΝ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΩ ΧΑ?

Κουνουπι είπε...

αχαχαχα ...καλο!

noname είπε...

Οχι..το θέμα ειναι ότι καταδικαζεις μόνο ΧΑ...επειδή σφαλιάρισε 10 μαύρα ....οκ αν θες να το συζητήσουμε επιστρέφω σε 2 ώρες (ανώτερα βία).

ellinas magas είπε...

Τριαστερε που εισαι? Σε βλεπω να τρως block απο τα κεντρικα του disqus ολο δικο σου μαγκα μου, να το χαρεις :p

τριαστερος είπε...

ΗΜΟΥΝ ΣΑΦΕΣΤΑΤΟς?

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ!!! είπε...

Καλά αυτός ο Ιταλός τα είδε όλα!

ellinas magas είπε...

Ψψψ μπομπα! Βαλε τους και κανα βιντεακι 'παοκ εδρομες ναρκωτικα', να ξεστραβοθουν.

Κουνουπι είπε...

...Σε εσας δεν εστειλε μνμ?

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

Μπείτε να κάνετε like στο σχόλιό μου με το link, να γίνουμε διεθνείς :)

τριαστερος είπε...

ΠΛΑΚΑ ΕΧΕΙ Ο ΒΙΤΣΙ
ΑΡΧΙΣΕ ΤΟ ΨΩΝΗΣΤΗΡΙ ΚΑΤΕΥΘΕΙΑΝ ΣΤΟ ΨΗΤΟ

ellinas magas είπε...

Να σου πω, γραψε του να κανει επισημη γλωσσα του disqus την Ελληνικη να δουμε τι θα γινει. Θα σου κανουμε like εμεις για ενισχυση :p

τριαστερος είπε...

Η ΝΑ ΚΟΨΕΙ ΤΟ ΝΤΙΣΚΑΣ ΣΤΟ ΝΤΕΦΙ

Rodrigo Γνωστικιστής είπε...

αλανη της σιων ο παναγος εισαι?

ellinas magas είπε...

Nα κανει συμβολο σχολιασμου τον Μουχικα ξερω γω.

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

Αλλο η γνώμη και άλλο η ανακατωσούρα, έφτιαξα το blog για να κάνουμε ανεμπόδιστο διάλογο χωρίς ύβρεις, τσακωμούς και εκνευρισμό, δεν επιτρέπω σε κανέναν να εκμεταλλευτεί την ευγένεια και τη δημοκρατικότητά μου.
Να γράφει ελεύθερα τη γνώμη του, δεν διαφωνώ, παραμένει ευπρόσδεκτος :)

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

Μακάρι να έρθουν και ξενόγλωσσοι σχολιαστές, θα έχει πλάκα!

τριαστερος είπε...

ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΕς ΚΑΛΥΤΕΡΑ

Rodrigo Γνωστικιστής είπε...

Grxenos Γιώργος Γ. • 11 λεπτά πριν

Μπορείς να μου γράψεις για να επιβεβεωσω εάν όντως είσαι ο γεωργίου, ποια ήταν η διαμάχη με τον βίτσι3



Απάντηση



Κοινοποίηση ›

Γιώργος Γ. Grxenos • 9 λεπτά πριν

Η διαμάχη με το βίτσι ε? να σου πω την αλήθεια όταν δεν θέλεις κάποιον βρίσκεις αφορμές πολλές για να τον απομακρύνεις...

τριαστερος είπε...

ΝΟ

ellinas magas είπε...

Μου την εφερε ο Κινεζος, πανω που θα βγαινα top comment μετετρεψε το σχολιο του στα Αγγλικα.

τριαστερος είπε...

ΠΩΣ ΣΤΑΜΑΤΑΕΙ ΟΧΙ ΟΤΙ ΜΕ ΧΑΛΑΕΙ

Rodrigo Γνωστικιστής είπε...

το ΠΑΟΚ ΡΕ ΖΩΑ αυτος τα ελεγε
η τουλαχιστον τον χρηστη που τα ελεγε τον κατηγορουσαν πως ηταν ο παναγος

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

Το διέγραψα!

τριαστερος είπε...

Ο ΠΑΟΚ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΟΥ ΠΗΡΑ ΛΑΙΚ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΝ ΖΑΦ ΜΙΟ

ellinas magas είπε...

χαχαχα Ελληνας ειναι ρε, δες τα σχολια του, χαχαχα

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

χαχαχα

τριαστερος είπε...

ΣΤΑΜΑΤΑ ΕΣΥ ΑΜΕΣΩΣ ΡΕ ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΑ

ellinas magas είπε...

Ενταξη εχεις δικιο, παμε ξανα. Ψψψ ελα ρε φιλε? Πως τον ειπες Ζαφ? Σουηδος θα ειναι αυτος... (:p)

Κουνουπι είπε...

...Εσυ θα εμπαινες ποτε σε site με "Κινεζικα" ;

τριαστερος είπε...

ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΟΤΙ Η ΣΟΥΗΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΗ

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

Αγγλικά θα μιλάμε, δεν μας πειράζει.

Κουνουπι είπε...

Κινεζικα ειναι ακομα
---
.....Γραφουνε και με κεφαλαια μερικοι να σπερνουνε καφριλα

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ!!! είπε...

Να μεταφράζετε όμως κ για εμάς τους άσχετους

Κουνουπι είπε...

Δεν σταματανε! ...Δωστους καμια σφαλιαρα

τριαστερος είπε...

ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΣΥ ΤΟ ΠΑΙΖΕΙΣ ΕΒΡΑΙΟΣ ΤΙ ΠΑ ΝΑ ΠΕΙ ΟΤΙ ΕΙΣΑΙ ΚΙΟΛΑΣ?

Γιώργος Γ. είπε...

Ο ΕΧΘΡΟΣ ΤΟΥ ΕΧΘΡΟΥ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΟΣ ΜΟΥ http://prntscr.com/4kyb63

τριαστερος είπε...

ΤΟΤΕ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ

ellinas magas είπε...

Aμα εγινε ο xenos φιλος σου και ο βιτσιλοποτσιτλι εχθρος σου κλαψτα!

Rodrigo Γνωστικιστής είπε...

ειμαι και βιολογικα κατα το ήμισυ
δεν ειχατε δει την κουβεντα ειναι λιγο παλια τα ειχαμε διευκρινίσει ομως αυτα

Γιώργος Γ. είπε...

ΕΓΩ ΔΕΝ ΒΑΖΩ ΤΑΜΠΕΛΕΣ...ΑΥΤΟΣ ΟΜΩΣ ΜΕ ΤΑΠΕΙΝΩΣΕ ΕΤΣΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΕΣΒΗΣΕ ΟΛΑ ΜΟΥ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΞΗΓΟΥΣΑ ΣΕ ΕΣΑΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ

Rodrigo Γνωστικιστής είπε...

δεν υπαρχουν εχθροι και τα λοιπά εσεις τους βλεπετε μονο
και τα φευγω απο την σελιδα αλλα κρυφοκοιτάζω κιολας ειναι γελοιοτητες
Υ.Σ ωραιος φιλος ο xenos
ειδικα το επιπεδο του

Γιώργος Γ. είπε...

ΕΣΥ ΕΣΤΕΙΛΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ ΝΤΕΦΕΝΣ ΚΑΙ ΜΟΥ ΛΕΣ ΟΤΙ ΚΡΥΦΟΚΟΙΤΑΖΩ??? ΠΟΥ ΚΡΥΦΟΚΟΙΤΑΖΩ?? ΕΓΩ ΦΤΑΙΩ ΑΝ ΕΡΗΜΩΣΕ ΤΟ ΣΤΕΚΙ ΣΑΣ?

stamxx είπε...

καλησπερα παληκαρια!!!

ellinas magas είπε...

Ενταξη Γιωργο, τελος τωρα, δωσε λιγο χρονο στη κατασταση και αν δεις πως εχει παει στο απροχριτο για σενα τοτε πραξε αναλογα, απλα οταν αποφασιζεις να εισαι ηρεμος και να μετρας παντα τα λογια σου, γιατι ακομα και το δικιο, αν εκφραζεσαι με λαθος λογια τοτε χανετε. (φιλικη συμβουλη) :)

τριαστερος είπε...

ΕΦΕΡΕς ΚΑΝΑ ΓΛΥΚΟ?

stamxx είπε...

του κουταλιου?

τριαστερος είπε...

ΡΕ ΟΤΙ ΝΑ ΝΑΙ ΚΕΡΑΣΜΑ ΝΑ ΝΑΙ

Γιώργος Γ. είπε...

εγώ το σταμάτησα το θέμα και αποχώρησα από εδώ μέσα... και βλέπω ότι λένε πάλι για μένα και όχι με τα καλύτερα λόγια... λέει ότι γλύφω εκεί που φτύνω... αυτός που μου φέρθηκε έτσι σήμερα...

stamxx είπε...

η αληθεια ειναι οτι ειμαι λιγο τσιπης και δεν εφερα τιποτα...

τριαστερος είπε...

ΚΑΛΟΠΡΟΑΙΡΕΤΑ ΠΑΝΤΑ ΘΑ ΘΕΛΑ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΟΤΙ ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΣ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙΣ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΚΑ ΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΕΔΩ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΓΩ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΧΟ ΝΑ ΑΡΧΙΣΩ ΝΑ ΒΑΖΩ ΤΡΟΠΑΡΙΑ ΚΑΙ ΝΗΣΤΕΙΕς ΕΔΩ ΜΕΣΑ? ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΝΤΕΦΙ ΕΔΩ ΚΑΛΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ Τ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΑΥΤΑ

ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ είπε...

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΦΙΛΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΙ !

stamxx είπε...

καλησπερα σας κυριε σπαρτακε!

ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ είπε...

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ STAMXX

the eye είπε...

δεν πειραζει, η καλησπερα σου μας χορτασε! :)

Χριστίνα Δεμερτζόγλου ™ © ® είπε...

Καλησπέρα Σπάρτακε

ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ είπε...

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ !

the eye είπε...

καλησπερα!
παντως τον αλεκο πρεπει να τον εφαγε το χαλδαικο ''ματι''... οποιος συμφωνει να σηκωσει χερακι!

Χριστίνα Δεμερτζόγλου ™ © ® είπε...

Who is Αλεκος;

the eye είπε...

ο the great

Χριστίνα Δεμερτζόγλου ™ © ® είπε...

ωωωωω αυτος ο Αλέκος.

MariaT. είπε...

xaxa

σεναριολόγος είπε...

Καλησπέρες κι απο μένα

the eye είπε...

ναι, ηλεκτρονικη αθηνων δεν ειχαμε ακομη! :) (ποτε δεν ξερεις βεβαια..)

Χριστίνα Δεμερτζόγλου ™ © ® είπε...

Καλώς τον σεναριολόγο

Χριστίνα Δεμερτζόγλου ™ © ® είπε...

Κάτσε και συ που ξέρεις μπορεί να έχουμε ΚΩτσό_Βολο

ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ είπε...

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΕΝΑΡΙΟΛΟΓΕ

MariaT. είπε...

Καλησπερίζω κι εγώ

the eye είπε...

τετοια λες... (ΚΩΤΣΟ..) και ιντριγκαρεις τον κ. Γιωργο... τωρα θα φταιει αυτος να βαλει τις αναλογες φωτο;

ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ είπε...

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΜΑΡΙΑ Τ.

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

Εκανες συζήτηση για μένα στο ντιφένς, ντροπή σου.
Λήξαν το ζήτημα, είσαι ευπρόσδεκτος να γράφεις ελεύθερα οτι θέλεις, όχι spam για τον Τεως όμως.

ellinas magas είπε...

Kαλησπερα Μαρια τ, σορρυ αν δας εφερα σε δυσκολη θεση χτες.

MariaT. είπε...

Σε καμία δύσκολη θέση, μία ερώτηση κι από μένα , είστε ο νώντας ?

ellinas magas είπε...

Ο-Χ-Ι. Γιατι ομως αυτη η ερωτηση? Με προβληματισε αρκετα μπορω να πω.

MariaT. είπε...

γιατι ρωτάτε τα ίδια με το ίδιο στιλ

ellinas magas είπε...

Δεν ειναι αληθεια αυτο -.-''

Rodrigo Γνωστικιστής είπε...

ειναι αισχρό αυτο που λετε σας υπενθύμιζω πως κατα το ήμισυ εβραιος

Γιώργος Γ. είπε...

http://prntscr.com/4kyb63 αυτή είναι η συζύτηση που έκανα.. αν δεν το διαγράψεις το μήνυμά μου να ξέρουν οι φίλοι αναγνώστες της σελίδας περί ποιας συζύτησης πρόκειται... είμαι πολιτισμένος άνθρωπος και απάντησα πολιτισμένα... ούτε σε πρόσβαλα ούτε τίποτα... όσο η εμπάθεια που απέκτησες ξαφνικά για τον "τέως" είναι δικό σου θέμα, δε θα το σχολιάσω.

Rodrigo Γνωστικιστής είπε...

ναι το τρολ που ειναι ενας μουχικοπαρεα οχι εγω
get ur facts straight

MariaT. είπε...

οκ

Χριστίνα Δεμερτζόγλου ™ © ® είπε...

Καλώς το Μαράκι

MariaT. είπε...

καλώς σας βρήκα

Χριστίνα Δεμερτζόγλου ™ © ® είπε...

Τι κάνεις Μαράκι;

ellinas magas είπε...

Δηλαδη η γνωμη σου ειναι πως ειμαι σχολιαστης επιπεδου Νωντα?

τριαστερος είπε...

ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΝΕΙς ΟΛΑ ΣΟΥ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΕΧΟΥΝ ΕΒΡΑΙΚΟ ΥΠΟΝΟΟΥΜΕΝΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΤΟ ΛΟΓΟ ΠΟΥ ΤΟ ΚΑΝΕΙς ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΩ ΤΙΠΟΤΑ ΜΕ ΤΟΥς ΑΝΘΡΩΠΟΥς

σεναριολόγος είπε...

ασχετο...η ΓΑΛΑΤΕΙΑ που χάθηκε;

MariaT. είπε...

ψήνω τυροπιτάκια

Χριστίνα Δεμερτζόγλου ™ © ® είπε...

Δεν ξέρω έχω καιρό να τη δω

Χριστίνα Δεμερτζόγλου ™ © ® είπε...

Αχ δώσε μου ένα Plz.

the eye είπε...

++++++++++++++++++++++++

Γιώργος Γ. είπε...

που να ξέρω εγώ ότι είναι τρολ...θα με τρελάνετε σήμερα... τι να πω

Χριστίνα Δεμερτζόγλου ™ © ® είπε...

;-)

MariaT. είπε...

Όχι μη παρεξηγείσαι ,βασικά δεν σε ξέρω, είχε μπεί ο νώντας μια μέρα εδώ και το πρώτο σχόλιό του ήταν να ρωτήσει την δική σου ερώτηση. Ολα καλά

MariaT. είπε...

σε 3 λεπτα πο υθα βγούν από το φούρνο , με κούριερ

Χριστίνα Δεμερτζόγλου ™ © ® είπε...

Και μόνο που το είπες μου αρκεί
Σ ευχαριστώ:-)

Rodrigo Γνωστικιστής είπε...

αγαπητε αυτοι οι ανθρωποι εχουν τα κολλήματα με αυτο τον λαο
ειναι αυτοι που ειναι και δεν τους φταιει ο γνωστικιστης
οπως εσεις που μαζι σας ειμαι δηλαδη τρολαρετε μηνες τωρα(για να λεμε τα πραγματα με το ονομα τους)
εγω επιστευω στην καταργηση τους εθνους κρατους υποστηρικτης του ευρωπαικου φεντεραλισμου φιλελευθερος και με λιγο εβραικο αιμα
απο το 1 σχολιο εδω και 2 χρονια τωρα

ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ είπε...

ΣΥΓΝΩΜΗ ΠΟΥ ΕΠΕΜΒΑΙΝΩ ΜΑΡΙΑ Τ ΑΛΛΑ ΠΙΣΤΕΥΩ Ο ΝΩΝΤΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΚΑΚΗ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΑΓΑΠΗΤΟΥ ΦΙΡΙΚΗ.....

Rodrigo Γνωστικιστής είπε...

ενα κλικ κανεις στο προφιλ
δεν ειναι τετραγωνιση του κυκλου φιλτατε

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

Διαμαρτυρήθηκαν πάνω απο 5 συνσχολιαστές για τον Τέως, σοβαρέψου, εδώ δεν είναι greektank. Λήξαν το ζήτημα, γράφε ελεύθερα τη γνώμη σου, σε σέβομαι απόλυτα σαν άνθρωπο, ΟΧΙ SPAM

τριαστερος είπε...

ΟΛΑ ΚΑΛΑ ΣΟΥ ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΝΤΕΦΙ

τριαστερος είπε...

ΑΥΤΟ ΗΤΑΝ ΒΡΙΣΙΑ ΘΑ ΚΑΝΩ ΦΛΑΓΚ

Χριστίνα Δεμερτζόγλου ™ © ® είπε...

Τι Μαριαααααααααα; θα κάνεις φλαγκ τη Μαριααααααααα ααααααααα

Rodrigo Γνωστικιστής είπε...

μα φυσικα γιατι ουτε βριζουμε ουτε τρολαρουμε ουτε χλευαζουμε ουτε κανουμε 15 προφιλ φιλτατε
ο γνωστικιστης ειναι παντα ελευθερος για διαλογο εστω και αν ο συνσχολιαστης φορα παροπιδες
και δεν μιλω για εσας

MariaT. είπε...

Και πάλι δεν τον ξέρω, δεν τον έχω προσέξει στο ντιφ , εδώ 1-2 φορές μπήκε,

MariaT. είπε...

Ε κάνε με να σου φύγει το άχτι.

«Παλαιότερο ‹Παλαιότερο   1 – 200 από 307   Νεότερο› Νεότερο»

Δημοσίευση σχολίου