Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

Τα "Ελγίνεια" της Αμφίπολης: Έκλεβαν θησαυρούς και τους πουλούσαν.


Μόνιμος στόχος αρχαιοκαπήλων η περιοχή της αρχαίας Αμφίπολης. Ευρήματα από την περιοχή εκτίθενται στα μεγαλύτερα Μουσεία του κόσμου.

Έφυγε από τη σκιά των αρχαιολογικών χώρων της Βεργίνας της Πέλλας και των γειτονικών Φιλίππων και τα όσα αποκαλύπτονται είναι απίστευτα.
Συνταξιούχος αρχαιοφύλακας της Αμφίπολης φανερώνει τα "κρυφά" μυστικά του τόπου και των πολιτών...


"Συνηθισμένο φαινόμενο η αρχαιοκαπηλία και η τυμβωρυχία στην περιοχή μας δυστυχώς. Πολλοί πλέον δεν είναι εν ζωή. Τι να λέμε ονόματα; Έχουν παιδιά που δεν φταίνε σε τίποτα" σημειώνει ο Αλέξανδρος Κοχλιαρίδης που κατά τη διάρκεια της 30ετούς υπηρεσίας του ήρθε πολλές φορές πρόσωπο με πρόσωπο ακόμα και με συμπατριώτες του που επιζητούσαν αρχαίους θησαυρούς για να λύσουν το οικονομικό τους πρόβλημα.
Συμπατριώτης του φέρεται να ήταν και ο αγρότης που στις αρχές της δεκαετίας του 1960 έπεσε πάνω στο μοναδικής αξίας και ομορφιάς μακεδονικό στεφάνι που από την Αμφίπολη κατέληξε στο Λος Άντζελες μέσω Γερμανίας και Αυστρίας.
Το στεφάνι κατασκευάστηκε από το ίδιο εργαστήριο με το στεφάνι του Φιλίππου Β' που βρέθηκε στη χρυσή λάρνακα στον τάφο του στη Βεργίνα.
Συνδέθηκε δε με ένα από τα μεγαλύτερα κυκλώματα αρχαιοκαπηλίας που έδρασαν στην Ελλάδα τη δεκαετία του 1990, με ιθύνοντα νου τον Ιταλό αρχαιοπώλη Νίνο Σαβόκα.
Έχοντας Έλληνες συνεργάτες, ο Σαβόκα ήρθε σε επαφή με τον αγρότη που του παρουσίασε ως πειστήριο μια φωτογραφία έχοντας στο κεφάλι του το χρυσό στεφάνι.
Ο Σερραίος λαθρανασκαφέας ήταν σκληρός διαπραγματευτής στην τιμή κάτι που εξόργισε τον Σαβόκα. Τελικά το αγόρασε, με το αντίτιμο να παραμένει άγνωστο, και το στεφάνι κατέληξε στο αρχαιοπωλείο που διατηρούσε στο Μόναχο, αναζητώντας επίδοξους αγοραστές, λάτρεις της αρχαίας τέχνης.
Ενώ για πολλά χρόνια είχε μείνει στα αζήτητα, με τη μεσολάβηση δύο Ελλήνων και τη βοήθεια ενός Σέρβου, το στεφάνι κατέληξε στο Μουσείο Γκετί των ΗΠΑ έναντι 1.150.000 δολαρίων τον Ιούλιο του 1993.
Οι ενέργειες του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού βοήθησαν στον επαναπατρισμό του το 2007.
Μπορεί το μακεδονικό στεφάνι της Αμφίπολης να επέστρεψε στην Ελλάδα, ωστόσο δεκάδες άλλα ευρήματα που προέρχονται από την ίδια περιοχή εξακολουθούν να παραμένουν στις προθήκες Μουσείων και ιδιωτικών συλλογών αλλά και σε sites δημοπρασιών στο διαδίκτυο.
Τα "Ελγίνεια" της Αμφίπολης
* Χρυσό επιστόμιο (6ου αιώνα π.Χ.)
* Ασημένιο πλακίδιο (6ου αιώνα π.Χ.)
* Ορειχάλκινο δαχτυλίδι (6ου αιώνα π.Χ.)
* Μια σπείρα το ένα άκρο της οποίας καταλήγει σε ελικοειδές τμήμα
* Ορειχάλκινη καρφίτσα (6ου αιώνα π.Χ.)
* Κεραμικό αγγείο (6ου αιώνα π.Χ.)
* Μελαμβαφές κεραμικό κύπελλο (6ου αιώνα π.Χ.)
* Μαχαίρι (μήκους 18 εκατ.)
* Πήλινο ειδώλιο του Αττυος να παίζει σύριγγα με τα πόδια σταυρωτά)
* Πήλινο ειδώλιο του Αττυος, καθισμένου σε βράχο
* Πήλινο ειδώλιο νεαρού ερωτευμένου Αττυος
* Δύο ζευγάρια αρχαίων χρυσών ενωτίων (400 - 350 π.Χ.)
* Χρυσό πλακίδιο με κείμενο των γνωστικών (2ος - 3ος αιώνας μ.Χ.)
* 850 νομίσματα από την Αμφίπολη

Τη στιγμή που όλος ο πλανήτης παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον την πρόοδο των ανασκαφών στον τύμβο Καστά στην Αμφίπολη, ένα όργιο φημών συνεχίζει να εκτυλίσσεται αναφορικά με το αν ο τάφος έχει συληθεί από αρχαιοκάπηλους.

Στην Μεσολακιά, λίγα χιλιόμετρα μακριά από την Αμφίπολη, οι φήμες δίνουν και παίρνουν, ενώ δεν είναι λίγοι οι κάτοικοι της περιοχής που αποκαλύπτουν εντυπωσιακές ιστορίες πραγματικών τυμβωρύχων οι οποίοι έδρασαν στην περιοχή για πάρα πολλά χρόνια.

Ανθρωποι που δεν δούλεψαν ποτέ -Ανιχνευτές αντικειμένων σε πολλά σπίτια

«Υπήρχαν άνθρωποι στην Αμφίπολη που δεν δούλεψαν ποτέ, μάζευαν μπίλιες και έβρισκαν και τα νομίσματα. Τα νομίσματα τα έβρισκες περπατώντας. Εμείς ήμασταν αγρότες, αυτοί όλη μέρα έψαχναν και όλη τη νύχτα έσκαβαν» αναφέρουν στο ΑΠΕ -ΜΠΕ κάτοικοι της περιοχής και συνεχίζουν: «Οταν ξεκίνησαν να ανοίγουν τους τάφους, ερχόταν κόσμος από όλες τις περιοχές, είχαν διασυνδέσεις παντού. Τους συνελάμβαναν, πήγαιναν στα δικαστήρια. Τους έβαζαν από τη μια πόρτα και από την άλλη τους έβγαζαν. Είχαν... μπάρμπα στην Κορώνη. Ετρωγαν πολλοί από αυτή τη δουλειά... Αν πούμε πολλά, θα γίνουμε κακοί» θα πουν κάτοικοι της Μεσολακιάς, διατηρώντας την ανωνυμία τους, αλλά χωρίς να αποκρύψουν πως και αυτοί έβρισκαν διάφορα νομίσματα στα χωράφια τους.

«Παλιά ψάχνανε με τσάπες, άρπαζαν ό,τι μπορούσαν και έφευγαν, γι' αυτό και βρήκαμε πολλά νομίσματα και αγαλματίδια στους τάφους. Σήμερα, είναι αλλιώς. Όσο για το "κύκλωμα", αυτό μπορεί να είναι κλειστό, αλλά τα νέα μαθαίνονται γρήγορα -από τον έναν στον άλλο. Αν γίνει η αρχή, σε βρίσκουν εύκολα» θα δηλώσει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ Σερραίος, ο οποίος φέρεται να έχει εμπλακεί στο παρελθόν σε υπόθεση αρχαιοκαπηλίας, για να προσθέσει: «Πριν από δυο χρόνια, μετά από εξάμηνες παρακολουθήσεις, προσήγαγαν περισσότερα από 120 άτομα στη Β. Ελλάδα με την κατηγορία της αρχαιοκαπηλίας, έπιασαν και τον "εγκέφαλο" και αρκετοί είναι στη φυλακή. Με παρακολουθούσαν και μένα, κάνανε έρευνα και στο σπίτι. Δεν είχα τίποτα, παρά μόνο ένα "βρώμικο" τηλέφωνο μέσα σε έξι μήνες, που ήθελε κάποιος να μου πουλήσει νομίσματα. Σε ένα κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας δεν υπάρχει τρόπος για να μπεις ή να βγεις. Ερασιτέχνες δεν υπάρχουν. Όταν βγάζεις κέρδος από αυτή τη δουλειά, τότε είσαι επαγγελματίας».

Αρχαίοι Ελληνες και Ρωμαίοι οι πρώτοι αρχαιοκάπηλοι

Ο ίδιος υποστηρίζει πως οι πρώτοι αρχαιοκάπηλοι ήταν οι αρχαίοι Έλληνες: «Το πρωί τους έθαβαν και το βράδυ τους έκλεβαν. Όπου είχε χρυσό, άνοιγαν μια τρύπα και τα έπαιρναν. Κάποιοι λένε ότι οι Ρωμαίοι εκπαίδευαν και μαϊμούδες... μαϊμού την έκανε τη δουλειά, τα μάζευε και τα πήγαινε στην τρύπα. Ο τρύπες δεν γίνονταν τυχαία... Οι εννιά στους δέκα στην Αμφίπολη έκαναν αυτή τη δουλειά και πολλοί πέθαναν από τις αναθυμιάσεις».

Από την πλευρά του, ο επί 12 χρόνια συνεργάτης του Δημήτρη Λαζαρίδη, Κώστας Βαρύτας, θυμάται: «Όταν ανοίγαμε έναν τάφο με τον Δημήτρη τον Λαζαρίδη, ο αρχαιολόγος μας απομάκρυνε για να πάρει, όπως έλεγε, ο τάφος αέρα. Όταν βρέθηκε ο μεγάλος τάφος, κάτω από το μουσείο, ο Λαζαρίδης μας είπε να φύγουμε όλοι μακριά για να μην πάθει κάποιος κανένα κακό. Ήταν πολλοί αυτοί οι αρχαιοκάπηλοι που πέθαναν τότε από τις αναθυμιάσεις».

Την ίδια ώρα, στο μικρό καφενεδάκι της Μεσολακιάς, η συζήτηση γυρίζει από ένα «κοινό μυστικό», όπως το αποκαλούν οι περισσότεροι θαμώνες: όσοι είναι οι κάτοικοι της Αμφίπολης, σε διπλάσιο αριθμό θα έβρισκες στα σπίτια τους ανιχνευτές μετάλλων.

Η συγκλονιστική εξομολόγηση ενός 82χρονου αρχαιοκάπηλου

Την ίδια στιγμή, ένας «επαγγελματίας» 82 ετών πλέον περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως οι αρχαιοκάπηλοι βρέθηκαν στην Αμφίπολη και έκαναν περιουσίες από τα ευρήματα που πουλούσαν.

26.04.1956, Αμφίπολη: «Άρχισαν συστηματικές ανασκαφές στην Αμφίπολη σ' ένα μεγάλο νεκροταφείο για να προστατευτεί η περιοχή από την αρχαιοκαπηλία. Πήρα την απόφαση να αρχίσω, παρά τις αδυναμίες, για να διασωθεί το καταπληκτικό πλήθος των κτερισμάτων. Ο τόπος ήταν γεμάτος σκάμματα και τομείς αρχαιοκαπήλων». Έτσι περιγράφει, στο ημερολόγιό του, ο αρχαιολόγος Δημήτρης Λαζαρίδης την αναγκαιότητα της έναρξης ανασκαφών στην Αμφίπολη και την προστασία της περιοχής από την Αρχαιολογική Εταιρεία, προκειμένου να χαρακτηριστεί άμεσα τότε, αρχαιολογικός χώρος, έτσι ώστε να βάλει «φρένο» στους αρχαιοκάπηλους, που πρόλαβαν πριν από αυτόν να ξεκινήσουν τις "εκσκαφές" και να συλήσουν ό,τι έβρισκαν μπροστά τους.

Μια ζωή σαν μυθιστόρημα -Εμείς δείξαμε στον Λαζαρίδη που ήταν η Νεκρόπολη

«...Στην Αμφίπολη ήρθαμε με την οικογένειά μου, όταν ήμουν επτά ετών» θα θυμηθεί ο 82χρονος, σήμερα, Κ.Ε. που εξιστορεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πώς μπήκε ο ίδιος στο «βασίλειο» της (παράνομης) συλλογής αρχαίων αντικειμένων, που αφθονούσαν, όχι μόνο στους αρχαιολογικός χώρους της Αμφίπολης, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας.

Η ζωή του ανθρώπου που έχουμε απέναντί μας, θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελέσει ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα. Ακόμα και σήμερα, στα βαθιά γηρατειά, η καρδιά του «χορεύει» κάτω από το στήθος, όταν μιλάει για το παρελθόν και τις (παράνομες) ανασκαφικές δραστηριότητές του.

Εφτασε για να σκάψει, από τις Σέρρες μέχρι και στις Μυκήνες, ενώ -όπως λέει, γελώντας- στη Βεργίνα έσκαψε πριν από τον Μανόλη Ανδρόνικο.

«Οι αρχαιοκάπηλοι, όπως τους λένε, πάνε πρώτοι, οι αρχαιολόγοι φτάνουν μετά» λέει και ξετυλίγει κάποιες πτυχές μιας διαδρομής, που παρόμοια διήνυσαν και διανύουν νύχτες, σε κάμπους και βουνά, χιλιάδες άλλοι «συνάδελφοί» του, κατακυριευμένοι, όπως κι αυτός, από το πάθος του σκαψίματος ή -αν θέλετε- τον «πυρετό του χρυσού».

Παιδί πάμφτωχης προσφυγικής οικογένειας, άφησε μαζί με τους δικούς του, το 1927, τη Δράμα, με τα πολλά κουνούπια και την ελονοσία και κατέφυγαν νοτιότερα, στην Αμφίπολη. «Τα πολλά κουνούπια της λίμνης και η ελονοσία ανάγκασαν τότε τους πρόσφυγες να φύγουν από εκεί. Άφησαν τότε τα ζώα τους ελεύθερα να τους οδηγήσουν- όπου εκείνα θα ησύχαζαν, εκεί θα εγκατασταίνονταν. Έτσι διάλεξαν και εγκαταστάθηκαν στον σημερινό οικισμό της Αμφίπολης που τότε τού δώσανε το όνομα Νεοχώρι (Γενίκιοη)» εξιστορεί ο 82χρονος.

«Η οικογένειά μου ήρθε από τη Δράμα το 1944. Ήμασταν κτηνοτρόφοι. Θυμάμαι που πήγαιναν τα γίδια να βοσκήσουν ψηλά εκεί, στον λόφο Καστά, είχε πολύ αέρα και μου άρεζε να ανεβαίνω στην κορυφή... Το 1953, πήγα φαντάρος. Στο χωριό είχε πολύ φτώχεια... Όταν γύρισα, μαζί με τον αδερφό μου ξεκινήσαμε να βγάζουμε τις οβίδες από τον λόφο. Είχαν μείνει πολλές από τον Βαλκανικό πόλεμο. Βγάζαμε μολύβια και "τούντσια" και τα πουλούσαμε στη Θεσσαλονίκη, δώδεκα δραχμές το κιλό. Τις βρίσκαμε εύκολα, γιατί, όταν χτυπούσε η οβίδα, άφηνε ίχνη καπνού στα βράχια, ήταν ζεστή και άφηνε καπνούς. Υπήρχαν, όμως, τρύπες που δεν είχαν καπνούς. Σκάψαμε... ήταν τάφοι. Έτσι άρχισαν όλα» λέει ο Κ.Ε., «ξεδιπλώνοντας» τις μνήμες του στις πρώτες εκσκαφές των τυμβωρύχων και τις θεαματικές ανακαλύψεις τους.

«Εδώ έσκαβαν όλοι» θα μας πει, για να προσθέσει: «ο τόπος είναι ημίβραχος, έσκαβες δέκα πόντους και φαινόταν, αν ήταν σκαμμένος ο τάφος. Σκάβαμε κυρίως στην Ακρόπολη, απέναντι από το σημερινό Αρχαιολογικό Μουσείο, στα "καλά μνήματα", έμεναν οι πλούσιοι εκεί. Άνοιξα πολλούς τάφους: αν ήταν γυναικείος ο τάφος, βρίσκαμε χρυσά σκουλαρίκια, περιδέραια και καρφίτσες, αν ήταν αντρικός κάποια αντικείμενα και δακτυλίδια. Πηγαίναμε βράδυ, ήμασταν το πολύ δυο-τρεις. Τα πουλούσαμε στον έμπορο και ο καθένας έπαιρνε το μερτικό του. Η συναλλαγή γινόταν στη Θεσσαλονίκη. Αν έβρισκες κάτι, έπαιρνες τον έμπορο και του το έλεγες. Έβρισκαν και αγαλματίδια και τα πουλούσαν στους μεγάλους αρχαιοκάπηλους ή σε αυτούς που έκαναν συλλογές».

«Το 1955» -συνεχίζει- «ήρθε ο αρχαιολόγος από την Καβάλα, ο Δημήτρης Λαζαρίδης και ξεκίνησε τις αρχαιολογικές εργασίες. Είχα βρει τότε τριάντα αγαλματίδια, δούλευα στον δρόμο και άνοιγα τη διακλάδωση προς το χωριό μέσα, φαρδαίναμε τον δρόμο, τριάντα κούκλες, περιστέρια "αλεπές" και γυναικεία πρόσωπα, τα παρέδωσα στον Λαζαρίδη. Δεν μου έδωσαν καμία αμοιβή... Μια μέρα, καθώς άνοιγε τον δρόμο η μπουλντόζα, πετάχτηκε ένα κεφάλι μαρμάρινο. Το παρέδωσα και αυτό, αλλά λεφτά δεν πήρα ακόμη».

1964-1965: «Μετά την έρευνα του νεκροταφείου, προχώρησα στην έρευνα της πόλης. Επιχείρησα ένα πλήθος δοκιμαστικών τομών στην ομαλή έκταση της Αμφίπολης, όπου υπήρχαν οι παλαιοχριστιανικές βασιλικές. Οι έρευνες αυτές ήταν άκαρπες. Εντούτοις πίστευα ότι εδώ θα έπρεπε να βρισκόταν ο σημαντικότερος χώρος της πόλης και ίσως η Αγορά. Την πεποίθησή μου ενίσχυε το γεγονός ότι οι παλαιότεροι κάτοικοι του χωριού ονόμαζαν αυτό το χώρο Μπεζεστένι και ότι εδώ αποκαλύπτονταν, όταν όργωναν, αξιόλογα τυχαία ευρήματα, όπως επιγραφές και αγάλματα. Η πόλη αυτή, που έγινε αποικία των Αθηναίων στα χρόνια του Περικλή, δηλαδή την εποχή της μεγάλης ακμής της Αθήνας, είμαι βέβαιος πως ήταν ένα μεγάλο κοσμοπολίτικο κέντρο. Από τα πιο μακρινά μέρη υπήρχαν παροικίες στην Αμφίπολη. Και, φυσικά, υπήρχαν ντόπια εργαστήρια κοσμημάτων, γλυπτών, αγγειοπλαστικής» γράφει στο ημερολόγιό του ο Δημήτρης Λαζαρίδης. «Εμείς δείξαμε τον Λαζαρίδη που ήταν η Νεκρόπολη» θα πει ο 82χρονος Κ.Ε..

«Αλλά, όμως, το πλέον αξιόλογο κτίριο ήτο ναός παλαιοχριστιανικών χρόνων αποκαλυφθείς εις τη θέσιν Μπεζεστένι και εντός αγρού του Ιωσήφ Ευθυμιάδη, ανατολικώς της αποκαλυφθείσης εν έτει 1961 κιονοστοιχίας... Εντός της Κοινότητας Αμφιπόλεως, όπισθεν της οικίας του Γεωργίου Παπαδόπουλου, κατά τη διάνοιξη των θεμελίων δια την οικοδομήν της εκκλησίας του χωριού, είχε διαπιστωθεί η ύπαρξις ορθογώνιου σκάμματος επί του μαλακού βράχου... Διαπιστώθη ούτως ότι πρόκειται περί λαξευτού τάφου εκ των λεγόμενων μακεδονικών Ταφή, δεν διαπιστώθει ούδ΄ανευρέθησαν οστά» αναφέρει ο Δημήτρης Λαζαρίδης στα Πρακτικά της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας έτους 1964, διαπιστώνοντας ότι αρχαιολογικοί τάφοι υπήρχαν, αλλά ήταν άδειοι.

«Ο Λαζαρίδης έβγαινε με μια τσάντα στο χωριό και μάζευε ό,τι μπορούσε, ζητούσε ό,τι είχε βρει ο καθένας να του το παραδώσει και τότε τα παρέδωσα και εγώ» σημειώνει ο Κ.Ε., η δράση του οποίου θα «φτάσει» μακριά και πέρα πλέον από την Αμφίπολη.

«Εχω βρεθεί παντού, έφτασα στις Μυκήνες, πήγα στην Βεργίνα πριν από τον Ανδρόνικο»

«Εγώ άρχισα από τους πρώτους» θα ομολογήσει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και θα συμπληρώσει: «πήγα παντού -μέχρι τις Μυκήνες- πηγαίναμε δύο-τρία άτομα, ξέραμε πού ήταν, ψάχνοντας τα έβρισκες. Πήγα στη Βεργίνα πριν από τον Ανδρόνικο. Ήμασταν τέσσερα άτομα και πήγαμε τρία μέτρα βάθος, βρήκαμε ένα φτυάρι σπασμένο, πήγαν άλλοι πριν από εμάς» θα πει απογοητευμένος και θα τονίσει: «πρώτα πάνε οι αρχαιοκάπηλοι σε έναν αρχαιολογικό χώρο και μετά οι αρχαιολόγοι... αυτοί διαβάζουν μόνο στα βιβλία...».

«Στην Ορμύλια της Χαλκιδικής με συνέλαβαν. Αλλά δεν ήμουν εκεί, το κάνανε συνωμοσία ο διοικητής Ασφαλείας, ο Οικ., με άλλα "κοπρόσκυλα" της δουλειάς, τρώγανε μαζί φαίνεται, πλήρωσα 1.700.000 δραχμές, για να μην μείνω φυλακή, για μένα και τον αδερφό μου, είπαν πως οδηγούσα μπουλντόζα: εγώ δίπλωμα δεν είχα... Θυμάμαι, ένα βράδυ του 1977 ήμασταν στο Μελισσουργό της Ν. Απολωνίας, κάτω στον δρόμο -Παζαρούδα λέγεται το χωριό- εκεί ψάχναμε, κάποιος μας πρόδωσε και ήρθε η αστυνομία, μας έπιασε και μας πήγε στα Λαγκαδίκια. Εγώ ήμουν τολμηρός, θαρραλέος. Εγώ θα την κοπανήσω, είπα στον αδερφό μου, βγαίνω από την πόρτα και τρέχω, δύο τη νύχτα, πάω στον ταξιτζή στον γιο του προέδρου. Ήταν μια γριά Πόντια, δικιά μας. "πάντον, όπου θέλει, μπορεί να έχει άρρωστο" λέει του γιου της. Τού λέω Θεσσαλονίκη πρέπει να πάω, έχω άρρωστο στο νοσοκομείο- ψέματα τού είπα. Το πρωί παίρνει ο διοικητής και μου λέει: την κοπάνησες, έτσι;. Τι να κάνω, τού είπα... Έτσι, ένα βράδυ έφυγα και από τη Ζίχνη. Δικαστήκαμε, έφαγα πενήντα μέρες φυλακή, πληρώσαμε... Τώρα είναι κακούργημα, τότε ήταν πλημμέλημα. Δεν πλήρωναν οι αρχαιολογικές υπηρεσίες, δεν υπήρχε ούτε φύλακας, ούτε τίποτα, ούτε ήταν χαρακτηρισμένα αρχαιολογικά. Πολλή φτώχεια. Με αυτά ίσα ίσα που συντηρούνταν ο κόσμος... άλλοι έπαιρναν τα λεφτά» λέει ο Κ.Ε., χωρίς, ωστόσο, να αποκαλύπτει ποιοι τα έπαιρναν.

Ολοι στην Αμφίπολη είχαν μηχανήματα ανιχνευτές -Εγω έδειξα στην Περιστέρη την είσοδο του Τύμβου

«Μετά το 1980, όλοι στην Αμφίπολη πήραν μηχανήματα ανιχνευτές. Τριάντα άτομα κάνανε όλη τη δουλειά- ήταν και Διοικητές μέσα και αυτοί μπερδεύονταν με τα αρχαία. Το 1994 παρέδωσα κάποια αντικείμενα στην αρχαιολογική υπηρεσία, τα εκτίμησαν με ένα ποσό, αλλά ακόμη δεν μου τα πλήρωσαν. Το 2006 τους παρέδωσα πέντε χάλκινα και δύο ασημένια νομίσματα ρωμαϊκών χρόνων, ένα χάλκινο νόμισμα βυζαντινών χρόνων, ένα στάθμιο και μία χάλκινη αιχμή βέλους. Τα κοστολόγησαν περίπου 900 ευρώ, αλλά δεν μου τα πληρώσανε ακόμη» συμπληρώνει.

«Τώρα τα παράτησα, γέρασα... Στις τελευταίες ανασκαφές στον Τύμβο Καστά, εγώ έδειξα στον αρχιφύλακα της Περιστέρη την είσοδο του Τύμβου. Τού έδωσα και σχεδιάγραμμα, το έχουν» θα μας πει, με έκδηλη την υπερηφάνεια στο βλέμμα και τη φωνή, προτού μας αποχαιρετήσει.


Πηγές: news247.gr
           Πρώτο Θέμα
           iefimerida.gr

307 σχόλια:

«Παλαιότερο   ‹Παλαιότερο   201 – 307 από 307
Χριστίνα Δεμερτζόγλου ™ © ® είπε...

Ετσι το λέει...

Rodrigo Γνωστικιστής είπε...

αγαπητε η γαλατεια πολεμα σαν μια νεα μπουμπουλινα στην ανατολικη ουκρανια

Χριστίνα Δεμερτζόγλου ™ © ® είπε...

Πότε πήγε;

MariaT. είπε...

Ξέρω προσωπικό δεδομένο , όχι από περιέργεια αλλά για να ξέρω με ποιόν μιλάω , έχεις γυναικείο άβαταρ ?

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

Καλησπέρα σε όλους! Λήξαν το θέμα με τον φίλτατο Γιώργο (απο μεριάς μου), μπορεί να γράφει ελεύθερα τη γνώμη του, όπως όλοι οι φίλοι συν-χολιαστές άλλωστε, απλώς για αποφυγή νέων εντάσεων-παρεξηγήσεων δεν θα επιτρέψω spam.

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

Οντως, μακάρι να επανεμφανιστεί!

Rodrigo Γνωστικιστής είπε...

πριν κανα μηνα
πριν δηλαδη στο ελληνικο αρμα τις πω ολα τα προσωπικά μου
οικογένεια ηλικία υψος ματια μαλλιά κλπ

the eye είπε...

με σκοτωνεις! χαχαχα δεν υπαρχει περιπτωση να ειναι αντρικο ε;;

Χριστίνα Δεμερτζόγλου ™ © ® είπε...

Εμ έπρεπε να το κάνεις νωρίτερα και συ τότε.

Χριστίνα Δεμερτζόγλου ™ © ® είπε...

Alan Parson - Eye In the Sky

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

Το διέγραψα, λήξαν το ζήτημα.

Rodrigo Γνωστικιστής είπε...

ο φιλτατος γιωργος ειναι καλο παιδι αλλα αρκετα φανατικος (πολιτικα)
στην περίπτωση του πρωτινω να εφαρμόσεις οτι εφαρμοζω απο σημερα εγω
το ελληνικο
στα αχ@δια μου

MariaT. είπε...

Σόρρυ , μου φάνηκε βαμμένο ,τί να πω , απλά δεν είχα καταλάβει...

MariaT. είπε...

κατσε να το γκουγλάρω ,

Χριστίνα Δεμερτζόγλου ™ © ® είπε...

Κάντο

₪ Φον ο ΧΑυγίτης ₪ είπε...

Παρακαλώ να οριστεί τι αποτελεί spam...

Rodrigo Γνωστικιστής είπε...

βασικα την επεφτα στην εβραιοπουλα μαρια(την γκομενα του γεωργιου)
αλλα μου γυάλισε και η γαλατεια παράλληλα

Χριστίνα Δεμερτζόγλου ™ © ® είπε...

Γι αυτό φοράς γυαλιά...;; Σου μαύρισαν τα μάτια ;

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ!!! είπε...

Ρε φον έκανες μια ανάρτηση για την ουρανία?που είναι?

Κουνουπι είπε...

να ιντριγκαρει την συζητηση

Rodrigo Γνωστικιστής είπε...

Spam είναι η μαζική αποστολή μεγάλου αριθμού μηνυμάτων που απευθύνονται σε ένα σύνολο παραληπτών του Dιαδικτύου χωρίς αυτοί να το επιθυμούν και χωρίς να έχουν συνειδητά προκαλέσει την αλληλογραφία με τον εν λόγω αποστολέα. Το Spam συχνά έχει την μορφή ενημερωτικών ή διαφημιστικών μηνυμάτων για προϊόντα ή υπηρεσίες τα οποία φθάνουν στο γραμματοκιβώτιο μας χωρίς να έχουμε ζητήσει την εν λόγω πληροφόρηση. Η αλληλογραφία αυτή λοιπόν μπορεί να χαρακτηριστεί ως απρόκλητη ή ανεπιθύμητη αλληλογραφία, δύο όρους που χρησιμοποιούμε για την απόδοση στη γλώσσα μας του όρου Spam.
Τα κυριότερα χαρακτηριστικά του Spam μπορούν να συνοψιστούν στα ακόλουθα σημεία:
Απρόκλητο: Η επικοινωνία που επιχειρείται είναι απρόκλητη, με την έννοια ότι δεν υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ παραλήπτη και αποστολέα που θα δικαιολογούσε ή θα προκαλούσε την επικοινωνία αυτή.
Εμπορικό : Πολλές φορές το spam αφορά την αποστολή μηνυμάτων εμπορικού σκοπού με σκοπό την προβολή και την διαφήμιση προϊόντων και υπηρεσιών με σκοπό την προσέλκυση πελατών και την πραγματοποίηση πωλήσεων.
Mαζικό: Το spam συνίσταται στην μαζική αποστολή μεγάλων ποσοτήτων μηνυμάτων από τον αποστολέα σε ένα πλήθος παραληπτών. Συνήθως το ίδιο μήνυμα ή ελαφρά διαφοροποιημένο στέλνεται σε ένα μεγάλο πλήθος παραληπτών.

MariaT. είπε...

κάτι ιερογλυφικά μάτια μου βγάζει, άστο δεν το έχω.

Rodrigo Γνωστικιστής είπε...

παλι με πρόδωσε το αυτοκορεκτ
θα καλεσω την μοσσαντ να επιληφθεί του θεματος

Χριστίνα Δεμερτζόγλου ™ © ® είπε...

Ουσιαστικά το μάτι εγώ θα το εξηγούσα ως εξής:
Είμαι εδώ και βλέπω τα πάντα άσχετα αν μιλάω. Επίσης ειναι ένα άρα είναι εκείνο που κοιτά πίσω απο τις λέξεις .Τέλος γαλάζιο το χρώμα της ελπίδας της θάλασας και του ουρανού

₪ Φον ο ΧΑυγίτης ₪ είπε...

Πράγματι...

Την έφαγε το σκοτάδι...

MariaT. είπε...

Με την ανάλυση αυτή με έστειλες , πιστεύω από την άλλη εβδομάδα να λειτουργώ καλύτερα.

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

Τώρα το είδα και την ενέκρινα, την είχε μπλοκάρει άνευ λόγου το disqus.

Κουνουπι είπε...

http://i1294.photobucket.com/albums/b617/rfdkziqtu/ourania2_zps2555d961.png

Χριστίνα Δεμερτζόγλου ™ © ® είπε...

Eλπίζω και γω να μπορώ να αναλύω καλύτερα...πρώτη μέρα μετά απο άδεια το κεφάλι τζατζίκι

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ!!! είπε...

Ανέβηκε?

Rodrigo Γνωστικιστής είπε...

αγαπητε πριν μας παρουν ταν γελια αυτη η "τρελα και κορδελα"ειναι αληθινη φωτο
τουλαχιστον πλην της κορδέλας

Κουνουπι είπε...

α οχι την κορδελα εγω τς την εβαλα :ρ
...για την υπολοιπη φωτο δεν ξερω...

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

Λογικά ναι.

Χριστίνα Δεμερτζόγλου ™ © ® είπε...

Είσαι παλιόπαιδο αύριο 30 φορές το Ζ της Ηλιάδας

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ!!! είπε...

Δεν τη βλέπω πάντως...κάτι πρέπει να τρέχει με το disqus

Χριστίνα Δεμερτζόγλου ™ © ® είπε...

Mos_sant τι ειν τουτ?

Rodrigo Γνωστικιστής είπε...

δεν ξερω να διαβαζω αρχαια ελληνικα

Rodrigo Γνωστικιστής είπε...

πατριωτικη μπλουζα παντως

Χριστίνα Δεμερτζόγλου ™ © ® είπε...

Γράψτο απο μετάφραση δεν πειράζει

Rodrigo Γνωστικιστής είπε...

δεν ειστε ενημερωμένη

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

Εμφανίστηκε υποθέτω.

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

Εφτασε η στιγμή για την έγκυρη ενημέρωσή σας...

http://news247.gr/newspapers/Afternoon/eleftheri_ora/article3014001.ece/BINARY/w620/19697684.jpg

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

http://www.omgsoysauce.com/wp-content/uploads/2009/11/16-jessica-gomes-mixed-asian-hot-sexy-models-chinese.jpg

Rodrigo Γνωστικιστής είπε...

ο τίτλος αντιπροσωπευει ακριβως την νεοελληνικη παρακμη του συντηρητικού χωρου
ελαχιστα αξιολογα ατομα απέμειναν απο εκει μεσα πια

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

Αλλο συντηρητικός χώρος, και άλλο προφητολαγνεία.

Rodrigo Γνωστικιστής είπε...

Ακουω μια ειδηση πως η κινα δάνεισε στην αργεντινη και με πιάνουν τα γελια
το επένδυσε λοιπον εγινε δάνεισε

Κουνουπι είπε...

refresh

Rodrigo Γνωστικιστής είπε...

ολοι αυτοι απο εκει προερχονται αγαπητε
θεωρειτε πως αυτα θα τα ελεγε ενας αριστερος?
προσωπικα θα απαντουσα ενα μεγαλο οχι
απλα δεν θεωρω πως αντιπροσωπευει την δεξια
γιαυτο εγραψα πως αυτο αποτελει και την νεοελληνικη παρακμη της

Γρηγορης ετσι απλα είπε...

Καλησπερα βιτς Αληθεια αγοραζουν ατομα αυτη τη φυλλαδα χαχαχαχα
ρε μηπως ειναι δημοσιογραφος ανταποκριτης ο πουτιν απο το ντιφε

Rodrigo Γνωστικιστής είπε...

εδω αγοράζουν ριζοσπάστη αγαπητε

MantaRay είπε...

η φιλοσοφική ασυναρτησία πέρα απο το οτι δείχνει απύθμενη "σοβαροφάνεια", ενίοτε πελαγώνει σκόπιμα τον ακροατή. Στατιστικά ο βλάξ χάφτει πιο εύκολα αυτό που δεν κατανοεί....

τριαστερος είπε...

ΑΓΓΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΕΛΕΙΩΤΗΤΑ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΟΚΟΣ

Γρηγορης ετσι απλα είπε...

εγω οδηγητη :D

Rodrigo Γνωστικιστής είπε...

εσπρεσο εγω

MariaT. είπε...

Τη διαφημίζουν και τα κανάλια .Στις πρωινές εκπομπές .

Γρηγορης ετσι απλα είπε...

Καλησπερα Μαρια
τα καναλια πληρωνονται για τη διαφημιση
τα ατομα που αγοραζουν αυτες τις φυλλαδες για να διαβασουν εν γνωση τους μπουρδες δεν μπορω να καταλαβω..εκτος και αν πιστευουν τοσο χοντρες βλακειες

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ!!! είπε...

O Σοφιανός πίσω της!

Κουνουπι είπε...

Ασχετο Mε CMD και tracert χθες μου εβγαλε το παρακατω για το ντεφι *ανανεωση σελ για να φανει η φωτο)

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

Νέα ανάρτηση!
1970, το πείραμα της Τζέην Έλλιοτ για τον ρατσισμό, http://lost-atlantis.blogspot.gr/2014/09/1970.html#more

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

Είναι η κυρία της φωτό?

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

Συμφωνώ, σοβαρός δεξιός δεν ασχολείται με τέτοιες αηδίες, έχεις δίκιο.

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

Λογικά κάποιοι θα την αγοράζουν, η επιστήμη σηκώνει τα χέρια...

Κουνουπι είπε...

αυτο ειναι απο "παρακολουθηση σελιδας"
σαν τορεντς τρακερ το εχουνε κανει να μοιαζει
αλλα ενταξει αυτο συμβαινει ...απλα μου εκανε εντυπωση

Νωντας είπε...

ο βρωμερος ο προικοθηρας ο ματθαιοπουλος ο σαβουρογαμης

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

μη βρίζεις

Νωντας είπε...

γαμιεσαι

Κουνουπι είπε...

ναι το λεει και στο λινκ που εδωσες καπου στο τελος της ουρας του

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

Ενδιαφέρον, αλλά επειδή δεν μας ενδιαφέρει τι κάνουν, θα το σβήσω. :)

Rodrigo Γνωστικιστής είπε...

την καταρα του Σολόμωντα να εχετε

Νωντας είπε...

δεν επιτρεπω υποδειξεις αγαπητε

τριαστερος είπε...

ΤΟ ΞΕΡΟΥΜΕ ΓΑΜΙΕΣΑΙ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΣΤΟ ΠΟΥΜΕ

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

Της θειάς σου το μπουγαδοκόφινο αγαπητέ. :)

Κουνουπι είπε...

αχαχα τι ειναι αυτη η μ@λακια

Rodrigo Γνωστικιστής είπε...

νωντα ξερω τι ρολο βαρας
πιονι της ΝΤΠ
δεν θα σου περασει αλητη

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

Παλιές βρισιές, χαχαχα

Κουνουπι είπε...

...δεν τον ξερω ,,,ειναι κανας παλιος που αλλαξε αβαταρ;

τριαστερος είπε...

ΤΙ ΠΙΟΝΙ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΡΥΠΑ ΤΟΥ ΖΟΥΡΝΑ

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

Δεν γνωρίζω κώνωπα, έχει ξαναμπεί πάντως, χωρίς να βρίσει.

τριαστερος είπε...

ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΤΟ ΝΑ ΠΑΝΕ ΟΙ ΠΙΘΗΚΟΙ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΚΟΣΜΙΟ

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

Είχε γράψει κάτι τέτοιο εδώ? Στο ντιφ ήταν νομίζω. Να κάνετε flag όταν εντοπίζετε κάτι υβριστικό ή συκοφαντικό.

Χριστίνα Δεμερτζόγλου ™ © ® είπε...

Παιδιά καληνύχτα καλό ξημέρωμα
Οσοι μείνετε καλά να περάσετε.
Τα λέμε αύριο ..

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

Είσαι πολύ μπροστά αγαπητέ, μπράβο σου.

τριαστερος είπε...

ΣΕ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΩ ΛΟΓΟ ΥΠΕΡΦΟΡΤΩΣΗΣ ΤΟ ΕΙΧΕΣ ΔΙΑΓΡΑΨΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΘΥΜΑΣΕ

Κουνουπι είπε...

Απο το ντεφι ειναι;
Εχει καταντησει αηδια εκει περα
Εχω καιρο να μπω

MariaT. είπε...

Καληνύχτα .

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

Για τον Αντετοκούμπο νομίζω, έχεις δίκιο.

MariaT. είπε...

Καλή συνέχεια παιδιά .

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

Εκεί ρίχνει άπλετο μπινελίκι, ανενόχλητος.

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

Καλό σου βράδυ Μαρία, να είσαι καλά!

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

Γειά σου Χριστίνα, καλό σου βράδυ!

Χριστίνα Δεμερτζόγλου ™ © ® είπε...

Καληνύχτα Μαρία

Χριστίνα Δεμερτζόγλου ™ © ® είπε...

Γεια σου Βίτσι επίσης

Κουνουπι είπε...

Ναι κατι αηδιες γραφανε...

Χριστίνα Δεμερτζόγλου ™ © ® είπε...

Καλό βράδυ και σε σένα Μαρία

Κουνουπι είπε...

Γειά σου Χριστίνα, καλό σου βράδυ!

Χριστίνα Δεμερτζόγλου ™ © ® είπε...

Γεια σου Κουνούπι..Καλό βράδυ

Κουνουπι είπε...

Καλό σου βράδυ Μαρία, να είσαι καλά!

Κουνουπι είπε...

νασαι καλα ...κοπιαρω τον βιτσ :ρ

ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ είπε...

ΚΑΛΟ ΣΟΥ ΒΡΑΔΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ

Κουνουπι είπε...

μπα ...ετσι μοιαζει ...(αμα λες για τα προηγουμενα απλα ειχα λιγο χρονο να τα ψαξω)

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

Γειά σου φίλε Σπάρτακε! Ολα καλά?

ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ είπε...

ΚΑΛΑ ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΦΙΛΕ ΒΙΤΣΙ !!

ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ είπε...

ΩΡΑΙΟΣ Ο ΜΠΑΡΜΠΕΡΗΣ !!!!!!!!!!!!

σεναριολόγος είπε...

Το γένι πόσο;

ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ είπε...

ΝΑΙ ΟΝΤΩΣ ΔΕΝ ΤΟ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ ΚΑΝΑ 8 ΕΥΡΩ!!!

Grxenos είπε...

http://prntscr.com/4l19rm

http://prntscr.com/4l1ab1

Λοιπον;

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

Γειά σου φίλε, ελπίζω να λύθηκε το θέμα με το μπαν, είδα κάποια μέρα ένα άγνωστο όνομα "αρχιτέκτονας", με "προκλητικό" email..., και το διέγραψα διαπαντώς, δεν ήξερα οτι ήσουν εσύ, σόρρυ! Μετά απο πολύ ψάξιμο το βρήκα και το επανέφερα, ελπίζω να επανήλθε πλήρως!
(στο μπανάρισμα το disqus δίνει 3 επιλογές: στην ΙΡ, στον κωδικό disqus, ή στο email, εγώ για σίγουρο αποτέλεσμα μπανάρω και στα 3 :)

«Παλαιότερο ‹Παλαιότερο   201 – 307 από 307   Νεότερο› Νεότερο»

Δημοσίευση σχολίου