Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2015

Ανατρεπτική μελέτη (του Johns Hopkins University - School Of Medicine) βάζει στη 2η και 3η θέση κληρονομικότητα και τρόπο ζωής.

Τα δύο τρίτα των καρκίνων οφείλονται σε σύμπτωση τυχαίων παραγόντων σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έρευνα.


Νέα μελέτη έρχεται να ανατρέψει όλα όσα πιστεύαμε για την εμφάνιση των καρκίνων: Η κακή… τύχη και όχι τα κακά γονίδια ή ο τρόπος ζωής μπορεί να είναι ο λόγος που κάποιοι άνθρωποι νοσούν!

 Το ποσοστό είναι συντριπτικό. Τα δύο τρίτα των καρκίνων σε ενήλικους έχουν ως αιτία τα τυχαία «σφάλματα» που συμβαίνουν κατά τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων μας. Σύμφωνα με την έρευνα του διάσημου Τζονς Χόπκινς στις ΗΠΑ, μόλις το υπόλοιπο 33% σχετίζεται με την κληρονομικότητα και τον τρόπο ζωής μας. «Το να ζεις πολλά χρόνια και να μην παθαίνεις καρκίνο παρά τις κακές σου επιλογές, όπως το καρκινογόνο κάπνισμα, πολύ συχνά αποδίδονταν στα καλά γονίδια, όμως, στην πραγματικότητα είναι απλά και τυφλά καλή τύχη», τονίζει ο καθηγητής Μπερτ Βόγκελσταϊν, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.


31 διαφορετικά δείγματα

Οι επιστήμονες για να εξάγουν αυτά τα συμπεράσματα, μελέτησαν πόσο συχνά συμβαίνουν οι διαιρέσεις των βλαστοκυττάρων – κατά τη διάρκεια της φυσιολογικής διαδικασίας της ανανέωσης των κυττάρων – σε 31 διαφορετικά δείγματα ιστών για να εξακριβώσουν κατά πόσο απλά και μόνο ο αριθμός των αλλαγών αυτών μπορεί να οδηγήσει σε «λάθη» στο DNA. Να σημειωθεί πως οι επιστήμονες δεν μελέτησαν δύο από τους συνηθέστερους καρκίνους – του μαστού και του προστάτη – λόγω του γεγονότος πως έχει ήδη αποδειχτεί η στενή τους σχέση με περιβαλλοντικούς λόγους, όπως η παχυσαρκία. Συνολικά, όσο περισσότερες μεταλλαγές συσσωρεύονται σε ένα κύτταρο, τόσες περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν για την εμφάνιση καρκίνου.

«Όλοι οι καρκίνοι προκαλούνται από ένα συνδυασμό κακής τύχης, περιβάλλοντος και κληρονομικότητας και έχουμε δημιουργήσει ένα μαθηματικό μοντέλο ώστε να υπολογίσουμε με ακρίβεια τη βαρύτητα αυτών των παραγόντων στην εμφάνιση καρκίνου», λέει ο καθηγητής Μπ. Βόγκελσταϊν, ένας εκ των συγγραφέων μελέτης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science.
«Η μελέτη μας αποδεικνύει πως, σε γενικές γραμμές, η αλλαγή στον αριθμό των βλαστοκυττάρων σε έναν ιστό είναι άμεσα συνδεδεμένη με την πιθανότητα του καρκίνου σε αυτό τον ιστό». Για παράδειγμα, οι ιστοί του παχέως εντέρου είναι πιο ευπαθείς στην πιθανότητα του καρκίνου λόγω των περισσότερων διαιρέσεων βλαστοκυττάρων, απ’ ό,τι είναι οι ιστοί του λεπτού εντέρου. 

22 από τα 31

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης των επιστημόνων, σε κάποιους καρκίνους η… κακή τύχη παίζει πολύ μεγάλο ρόλο. Συγκεκριμένα, σε 22 καρκινικούς τύπους οι τυχαίες μεταλλάξεις ήταν η αιτία της νόσου. Στις υπόλοιπες 9 περιπτώσεις, η κληρονομικότητα και ο τρόπος ζωής ήταν το κύριο αίτιο. Σε αυτούς τους 9 περιλαμβάνονται, ο καρκίνος του πνεύμονα, το κάπνισμα παίζει τρομακτικό ρόλο, αλλά και ο καρκίνος του δέρματος, ο οποίος έχει κύρια αιτία την έκθεση στον ήλιο.
Μιλώντας στο BBC, ο συν-συγγραφέας της έρευνας δρ Κρίστιαν Τομασέττι, επίσης της Ιατρικής Σχολής Τζονς Χόπκινς, δήλωσε πως «Δεν υποστηρίζω πως ο οποιοσδήποτε καρκίνος είναι το αποτέλεσμα τυφλής τύχης, αλλά υποστηρίζω πως σε κάποιους ιστούς – όπως για παράδειγμα στον καρκίνο του αίματος –υπάρχουν πολύ λίγες αποδείξεις οποιουδήποτε κληρονομικού ή περιβαλλοντικού παράγοντα».
Και συνέχισε, στην προσπάθειά του να βάλει την έρευνα στο σωστό πλαίσιο: «Ας υποθέσουμε πως οι γονείς μου κάπνιζαν σε όλη τους τη ζωή και δεν έπαθαν ποτέ τους καρκίνο. Αν πίστευα πως ο καρκίνος οφείλεται μονάχα στο περιβάλλον ή στα γονίδια που κληρονόμησα, τότε άπαξ και δεν έπαθαν καρκίνο οι γονείς μου, το λογικό συμπέρασμα θα ήταν πως είναι ΟΚ να καπνίζω. Αντιθέτως, η μελέτη μας λέει πως όχι, αυτό δεν ισχύει, γιατί οι γονείς μου ήταν απλώς πολύ τυχεροί, παίζοντας ένα πάρα πολύ επικίνδυνο παιχνίδι».

Προσοχή! Αυτό δεν ακυρώνει τον τρόπο ζωής μας!

Τα ευρήματα αυτά έρχονται να επιβεβαιώσουν προηγούμενες μελέτες, τις οποίες είχατε την ευκαιρία να διαβάσετε στον «Τ.Θ.» και το typosthes.gr, οι οποίες αποδείκνυαν πως το 30 με 40% των καρκίνων εξαρτώνται από τον τρόπο ζωής μας ή την κληρονομικότητα. Αυτή η μελέτη είναι ιδιαιτέρως ανατρεπτική, γιατί εξηγεί πως κάποιοι ιστοί του σώματος είναι πιο ευάλωτοι στην εμφάνιση καρκίνου από άλλους (παχύ έντερο Vs λεπτό έντερο). Για να το πούμε απλά, η έρευνα υποστηρίζει πως στους ιστούς όπου γίνονται πολλές μεταλλαγές αυξάνεται ο κίνδυνος του καρκίνου και σε αυτές τις περιπτώσεις η τυχαιότητα είναι ο κυρίαρχος παράγοντας εμφάνισης του καρκίνου. Ωστόσο, επειδή η φρασεολογία μπορεί να οδηγήσει σε εσφαλμένα συμπεράσματα περί της σημαντικής εξάρτησης του καρκίνου από τον τρόπο ζωής μας, αισθανόμαστε την ανάγκη να επιστήσουμε την προσοχή των αναγνωστών μας στα λόγια του επιστήμονα που έκανε τη μελέτη και τα ξαναγράφουμε για να σας δώσουμε το μήνυμα πως ο τρόπος ζωής εξακολουθεί να παίζει συντριπτικό ρόλο για την υγεία μας. Ξαναδιαβάστε: «Ας υποθέσουμε πως οι γονείς μου κάπνιζαν σε όλη τους τη ζωή και δεν έπαθαν ποτέ τους καρκίνο. Αν πίστευα πως ο καρκίνος οφείλεται μονάχα στο περιβάλλον ή στα γονίδια που κληρονόμησα, τότε άπαξ και δεν έπαθαν καρκίνο οι γονείς μου, το λογικό συμπέρασμα θα ήταν πως είναι ΟΚ να καπνίζω. Αντιθέτως, η μελέτη μας λέει πως όχι, αυτό δεν ισχύει, γιατί οι γονείς μου ήταν απλώς πολύ τυχεροί, παίζοντας ένα πάρα πολύ επικίνδυνο παιχνίδι».


Πηγή:analystsforchange.org
     typosthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου