Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

"Ο αντιευρωπαϊσμός βλάπτει σοβαρά την Ελλάδα"


Αρθρο του Δημοσιογράφου κ. ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ*


"Η Ελλάδα είναι η πατρίδα των Ελλήνων αλλά η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι το σπίτι τους.

Ενα ερώτημα είναι πού θα καταλήξουν οι γκραν γκινιόλ διαπραγματεύσεις της χώρας με τους εταίρους της. Το άλλο είναι τι θα αφήσουν πίσω αν υπάρξει συμφωνία - αν δεν υπάρξει, καλύτερα να μην το σκεφτόμαστε.

Οι αντιευρωπαϊκές διαθέσεις που υποκινούνται αυτή την περίοδο συνιστούν επικίνδυνη κερκόπορτα για το μέλλον της χώρας
Αυτό το δεύτερο ερώτημα οδηγεί σε μια πόρτα που δεν έχουμε προσέξει μέχρι τώρα: Την πόρτα του αντιευρωπαϊσμού. Αυτή την περίοδο κορυφώνεται μια ρητορική που ορίζει τους Ευρωπαίους, την Ευρωπαϊκή Ενωση και τα όργανά της και ορισμένες χώρες όχι ως φορείς διαφορετικών πολιτικών θέσεων, αλλά ως εχθρούς της Ελλάδας. Αυτή η ρητορική επιδιώκει να διαμορφώσει αντιευρωπαϊκές συνειδήσεις...


Στις δημοσκοπήσεις ακόμη οι πολίτες τάσσονται υπέρ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και μακαρίζουν την ελληνική παρουσία στο κοινοτικό κέντρο. Αλλά την ίδια στιγμή κάποιοι προσπαθούν να θέσουν την ελληνική κοινή γνώμη σε πολεμική ετοιμότητα κατά των κοινοτικών αποφάσεων, τη λήψη των οποίων αποδίδουν αποκλειστικά στην επιρροή της Γερμανίας! Ορισμένοι ανάμεσά τους διατείνονται, μάλιστα, ότι η χώρα μπορεί να ζήσει χωρίς να μετέχει στην Ευρωζώνη. 

Συνιστά πολιτική αντινομία ότι ορισμένα πρόσωπα με τέτοιες απόψεις μετέχουν σε μια κυβέρνηση της οποίας ο Πρωθυπουργός έχει ταχθεί καθαρά υπέρ της Ευρωζώνης. Δεν νοείται υπουργός να έχει διαφορετική άποψη από τον Πρωθυπουργό σε ένα τέτοιο θέμα και μένει να δούμε πώς θα εξελιχθεί αυτή η ασυνήθιστη ιδιομορφία.

Εν πάση περιπτώσει οι αντιευρωπαϊκές διαθέσεις που υποκινούνται αυτή την περίοδο συνιστούν επικίνδυνη κερκόπορτα για το μέλλον της χώρας, ιδίως όταν νομιμοποιούνται δια της αναγωγής τους στην εθνική υπερηφάνεια και τον πατριωτισμό. Τέτοιες αναφορές κάνουν πιο ευάλωτους τους πολίτες σε αντικοινωνικές θεωρίες που υπονομεύουν τη σχέση της χώρας με την Ευρώπη.

Η Ελλάδα είναι η πατρίδα των Ελλήνων, αλλά η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι το σπίτι τους και από αυτή την άποψη είναι επίσης πατρίδα τους.

Από καιρό το ζητούμενο είναι να ενισχυθεί το ευρωπαϊκό συναίσθημα των λαών της Ευρώπης, ως βάση και προϋπόθεση για την πολιτική ένωση, όχι να αμβλυνθεί δια της ενοχοποίησης της Ευρώπης για τις ελληνικές κακοδαιμονίες...

Η Ελλάδα είναι η πατρίδα των Ελλήνων, αλλά η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι το σπίτι τους και από αυτή την άποψη είναι επίσης πατρίδα τους

Ασφαλώς μπορεί να υπάρχουν αντιρρήσεις για την πολιτική που ασκεί η μια ή η άλλη χώρα, ή για τις αποφάσεις που παίρνουν τα κοινοτικά όργανα. Είναι λογικό να υπάρχουν πολιτικές διαφορές ανάμεσά τους για τη διαδικασία περαιτέρω οικοδόμησης της Ευρώπης.  

Αλλά η επίκληση της λαϊκής κυριαρχίας σε μια χώρα, για να αμφισβητηθεί συνολικά η κοινοτική πολιτική, είναι λάθος και αντίθετη στην ίδια την ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αλλιώς, κακώς τα όργανά της καταδίκασαν προ ετών τη συμμετοχή της σκληρής ακροδεξιάς σε κυβέρνηση της Αυστρίας. Ή κακώς θεωρείται απειλή για την Ενωση η ενδεχόμενη κυριαρχία της Λεπέν στη Γαλλία. 

Οι πολιτικές αντιρρήσεις και οι διεκδικήσεις μιας χώρας είναι θεμιτές και γι' αυτό υπάρχει διαδικασία συζήτησής τους στα κοινοτικά όργανα. Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι μια συνεχής διαπραγμάτευση επί εθνικών αντιρρήσεων και επιμέρους διεκδικήσεων. Από τη στιγμή όμως που αυτές μετεξελίσσονται σε αντικοινοτικά κηρύγματα, υπονομεύουν την ανάγκη για κοινή πολιτική και σε άλλους τομείς εκτός από την ΟΝΕ.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση δε θα διασφαλίσει το μέλλον της αν δεν υιοθετήσει κοινή φορολογική πολιτική, κοινή ασφαλιστική πολιτική, κοινή πολιτική στα εργασιακά και τελικά αν δεν καταλήξει σε δημοκρατική πολιτική Ομοσπονδία. 

Ξεκίνησε ως τελωνειακή ένωση συν την Κοινή Αγροτική Πολιτική στη συνέχεια. Οσοι θεωρούσαν τότε επιζήμια τη συμμετοχή της Ελλάδας ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο έκαναν λάθος γιατί δεν έβλεπαν ότι θα προκύψει η κοινή αγορά, η ελεύθερη κυκλοφορία αγαθών και προσώπων, το κοινό νόμισμα. Οσοι δεν αντιλαμβάνονται σήμερα πού οδηγούν αυτά κάνουν επίσης λάθος. 

Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι ο χώρος του πλανήτη με τις περισσότερες οικονομικές, κοινωνικές, πολιτικές και πολιτισμικές κατακτήσεις στην ιστορία της ανθρωπότητας και αντιμετωπίζει την πρόκληση της περαιτέρω εξέλιξής της. Οσοι καλλιεργούν στην Ελλάδα αισθήματα αντιπαλότητας, δεν θα εμποδίσουν αυτή τη εξέλιξη, αλλά θα περιορίσουν τις πιθανότητες της χώρας να την παρακολουθήσει.

Από το 1980 η κοινοτική Ευρώπη έδωσε στην Ελλάδα τους πόρους, την τεχνική υποστήριξη και την πολιτική κάλυψη να αναπτυχθεί ραγδαία και να εξελιχτεί διαφορετικά από τις λοιπές χώρες της περιοχής. Της έδωσε την ευκαιρία και τα μέσα να ανήκει στις 35 πλουσιότερες χώρες κόσμου και να κάθεται στο τραπέζι των πιο εξελιγμένων Δημοκρατιών του πλανήτη.

Τη διέσωσε το 2010 από τη χρεοκοπία στην οποία την οδήγησαν οι δικές της κυβερνήσεις και όχι οι Ευρωπαίοι και τα κοινοτικά όργανα. Και προφανώς τη διασφαλίζει για το μέλλον - ανεξάρτητα από την κριτική που μπορεί να ασκήσει κάποιος με ιδεολογικά κριτήρια. 

Συνεπώς, όποιος νομίζει ότι η έννοια του πατριωτισμού δεν συμπεριλαμβάνει και την προσήλωση στους ευρωπαϊκούς θεσμούς είναι ανιστόρητος. Οποιος προτάσσει ότι η εθνική ανεξαρτησία   σημαίνει αποκοπή από τις κοινές ευρωπαϊκές πολιτικές είναι επικίνδυνος. Και όποιος διακινεί ότι στις Βρυξέλλες, στο Στρασβούργο και στις 28 ευρωπαϊκές πρωτεύουσες υπάρχουν εχθροί της Ελλάδας, βλάπτει την Ευρώπη και συνεπώς και την Ελλάδα."



(*Ο δημοσιογράφος κ.Γιώργος Λακόπουλος γεννήθηκε το 1956 στα Θεοδώριανα Άρτας και από το 1979 ζει στην Αθήνα. Ως το 2006 ήταν πολιτικός συντάκτης στην εφημερίδα «Το Βήμα», - όπου εργάστηκε από 1984  και μέχρι το 2009 αναπληρωτής διευθυντής και στη συνέχεια αρθρογράφος και σύμβουλος έκδοσης στον ανανεωμένο «Ελεύθερο Τύπο» της οικογένειας Αγγελοπούλου. Επίσης εργάσθηκε στις εφημερίδες «Τα Νέα», «Ελεύθερη Γνώμη», «Εξόρμηση», στα περιοδικά «Ένα» και «Ταχυδρόμος»)


ΠΗΓΗ: http://www.thetoc.gr/opinion/article/o-antieurwpaismos-blaptei-sobara-tin-ellada
      (12 Φεβρουαρίου 2015)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου