Σάββατο 22 Αυγούστου 2015

Κύπρος: Ολοκληρώθηκε η μελέτη του σχεδίου ανάπτυξης για το «Αφροδίτη»





Στα τελευταία της στάδια εισέρχεται η διαδικασία για την έγκριση του σχεδίου ανάπτυξης του τεμαχίου «Αφροδίτη» που υπέβαλαν Noble και Delek, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες της «Αλήθειας», προς το τέλος του μήνα οι αρμόδιες αρχές του κράτους καθώς και οι εξωτερικοί σύμβουλοι της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα παραδώσουν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τις εισηγήσεις τους αναφορικά με το σχέδιο ανάπτυξης, με τον Πρόεδρο να αποφασίζει για την έγκριση έτσι ώστε να αρχίσει η τελική διαπραγμάτευση. 


Οι πληροφορίες της «Α» αναφέρουν ότι τα αρμόδια τμήματα έχουν ολοκληρώσει τη μελέτη του σχεδίου ανάπτυξης και έχουν ήδη καθοριστεί οι θέσεις της δικής μας πλευράς. Αυτές οι θέσεις θα υποβληθούν στους εταίρους του τεμαχίου «Αφροδίτη», δηλαδή Noble και Delek και στη συνέχεια οι εταιρείες θα αποστείλουν πίσω τις δικές τους απαντήσεις επί αυτών των θέσεων. Σύμφωνα με τη διαδικασία, μετά την αποστολή των σχολίων της κυβέρνησης και της απάντησης των εταίρων, θα αρχίσει η τελική διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο πλευρών και όταν όλα συμφωνηθούν, θα εκδοθεί άδεια εκμετάλλευσης του τεμαχίου. Αυτή τη στιγμή οι εταίροι στο τεμάχιο έχουν άδεια ερευνών.

Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
Όπως πληροφορείται η «Α», προς το τέλος του Αυγούστου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, θα συναντηθεί με αντιπροσωπία του υπουργείου Ενέργειας, τους εξωτερικούς συμβούλους της Δημοκρατίας για ενεργειακά ζητήματα καθώς και άλλα αρμόδια τμήματα, συνάντηση στην οποία θα παραδοθούν στον Πρόεδρο οι δικές μας θέσεις επί του σχεδίου ανάπτυξης. Ήδη, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, η μελέτη του σχεδίου ανάπτυξης έχει ολοκληρωθεί και σε ένα μεγάλο βαθμό οι θέσεις της δικής μας πλευράς έχουν καθοριστεί. Πριν τη συνάντηση, θα πραγματοποιηθεί αριθμός προσυσκέψεων έτσι ώστε να διαμορφωθούν οι τελικές θέσεις της Δημοκρατίας, οι οποίες θα παρουσιαστούν στον Πρόεδρο και επί αυτών των θέσεων θα δώσει την έγκρισή του για να αρχίσουν οι τελικές διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών.

ΜΕ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

Υπενθυμίζουμε ότι αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφές και με εταιρείες για εξαγωγή του φυσικού αερίου προς την Αίγυπτο, με τις πληροφορίες της «Α» να αναφέρουν ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνομιλίες με περίπου 10 εταιρείες για τον σκοπό αυτό. Πάντως, για να ξεκινήσει η εμπορική εκμετάλλευση του τεμαχίου «Αφροδίτη» με την άδεια εκμετάλλευσης, θα πρέπει πρώτα η κυβέρνηση να βρίσκεται σε «αχτίνα σύναψης σχετικών συμφωνιών», όπως μας ανέφερε χαρακτηριστικά αρμόδια πηγή.

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΕ ENI

Στο μεταξύ, χθες το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε όπως εξουσιοδοτήσει το Υπουργείο Ενέργειας όπως διαπραγματευτεί με την κοινοπραξία ΕΝΙ/KOGAS τους όρους προς ικανοποίηση του αιτήματος που κατέθεσε η κοινοπραξία για παράταση για δύο χρόνια της άδειας για έρευνες στα τεμάχια 2,3 και 9 της κυπριακής ΑΟΖ. Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, υπενθύμισε ότι το αίτημα υποβλήθηκε πριν από μερικούς μήνες, επισημαίνοντας ότι το υπουργείο Ενέργειας εργάστηκε σε συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία έτσι ώστε να εξευρεθεί το νομικό πλαίσιο στη βάση του οποίου θα μπορούσε να ικανοποιηθεί αυτό το αίτημα. Όπως τόνισε, το νομικό πλαίσιο έχει εξευρεθεί και ως εκ τούτου θα ξεκινήσουν άμεσα διαπραγματεύσεις με την κοινοπραξία για να εξεταστεί και η ουσία των αλλαγών που θα πρέπει να επέλθουν έτσι ώστε να συνεχιστεί το ερευνητικό πρόγραμμα της κοινοπραξίας. Σύμφωνα με τον κ. Λακκοτρύπη, η εταιρεία έχει ζητήσει παράταση για δύο χρόνια, δηλαδή μέχρι το Φεβρουάριο του 2018, έτσι ώστε να μπορέσει να επαναξιολογήσει το ενεργειακό δυναμικό της Ανατολικής Λεβαντίνης στην οποία επιχειρούν και να μπορέσει να επαναπροσδιορίσει νέους ερευνητικούς στόχους.


ΠΗΓΗ:Αρθρο του κ. Χαράλαμπου Δημητρίου, www.analystsforchange.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου