Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015

Ώρα Ελλάδος, μεταρρυθμίσεις...





Αρθρο του κ. Κωνσταντίνου Β. Κόλλια *

Πεντέμισι χρόνια τώρα, η χώρα και η οικονομία βιώνουν την κρίση χρέους και τα προβλήματα που δημιούργησαν οι λανθασμένοι υπολογισμοί των δανειστών και οι λάθος πολιτικές των κυβερνήσεων.


Από τη μια, η σπουδή για την επιβολή νέων και την αύξηση υφιστάμενων φόρων επί δικαίων και αδίκων, η στοχοποίηση της υγιούς επιχειρηματικότητας και του νόμιμου κέρδους, η μείωση κατ' επανάληψη των συντάξεων και του πραγματικού εισοδήματος των πολιτών.   Από την άλλη, κρίσιμα θέματα και αλλαγές για τη χώρα, όπως το ασφαλιστικό, οι αποκρατικοποιήσεις, η αποτελεσματικότερη λειτουργία του Δημοσίου, η γραφειοκρατία, το επενδυτικό περιβάλλον, παραπέμπονταν διαρκώς στις καλένδες και αποκηρύσσονταν από τις κυβερνήσεις ως αυστηρότατα μέτρα, για τα οποία πιέζουν οι δανειστές και μόνο αυτοί.

Και τώρα, τι ; Ποιος είναι ο δρόμος, που πρέπει να χαράξουμε από εδώ και στο εξής ; 
Διότι ναι, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι μονόδρομος.  Αυτό όμως, δεν αρκεί απλά να το λέμε και να το διαπιστώνουμε κάθε φορά. Πρέπει να δούμε και την άμεση εφαρμογή τους να γίνεται πράξη.

Αμέσως μετά τη σύναψη της συμφωνίας με τους εταίρους, η χώρα έπρεπε να τρέχει με γρήγορες ταχύτητες για να υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα, το συντομότερο δυνατό.

Κι αυτό, γιατί με την εξάντληση της οικονομίας, λόγω της απραξίας των πρώτων μηνών και των capital controls, ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα στην παρούσα φάση ότι η ελληνική οικονομία έχει γλιτώσει την πλήρη κατάρρευση και πως έχουν μειωθεί οι πιθανότητες για έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη.

Προέχουν, συνεπώς:

Η - χωρίς να υπολογιστεί το κομματικό κόστος- άμεση μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας, ώστε να σταματήσει να αποτελεί αιμορραγία για τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η παροχή κινήτρων για επενδύσεις, κυρίως σε ό,τι αφορά τη δημιουργία θέσεων εργασίας, και την ανταμοιβή- με μορφή φορολογικών ελαφρύνσεων- του επενδυτή, που συνεχίζει να τοποθετεί τα χρήματά του στη χώρα μας. Στο ίδιο πλαίσιο, η επιτάχυνση των διαδικασιών της υγιούς αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, σε μια περίοδο, όπου η ανεργία βρίσκεται στο 25% και στους νέους αγγίζει το 60%. 

Η πραγματική αποκομματικοποίηση του δημόσιου τομέα, ώστε να επαναλειτουργήσει χωρίς αγκυλώσεις, που θυμίζουν παλαιότερες δεκαετίες.
Πάνω από όλα όμως, απαιτείται η αποκομματικοποίηση στην άσκηση οικονομικής πολιτικής. Μόνο έτσι θα προχωρήσουμε σε όλες αυτές τις βαθιές τομές στη χώρα-   και σε πολύ περισσότερες-, μακριά από τα μικροσυμφέροντα συντεχνιών, που αποτελούν βαρίδια για τη φυγή προς τα εμπρός της οικονομίας και της χώρας, ευρύτερα. 
Τέλος, η καθιέρωση ενός σύγχρονου φορολογικού συστήματος, που θα δίνει bonus για τη χρήση πλαστικού χρήματος και θα έχει όλους τους φορολογούμενους σε on line σύνδεση με το ΚΕΠΥΟ.

Ταυτόχρονα με την προκήρυξη των εκλογών, έπρεπε να δοθεί η απαιτούμενη ελευθερία στην παρούσα κυβέρνηση- την υπηρεσιακή-, ώστε να συνεχίσει την άσκηση οικονομικής πολιτικής και την εφαρμογή των προαπαιτούμενων για να εκταμιευθεί το ταχύτερο δυνατό μετά τις εκλογές η δόση των 3 δισ. ευρώ. 

Πρόκειται για χρήματα, τα οποία είναι απολύτως απαραίτητα, γιατί θα κατευθύνονταν στην πραγματική οικονομία, μέσω της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς ιδιώτες. Φαίνεται, όμως, με βάση και τις επίσημες δηλώσεις αξιωματούχων των δανειστών, ότι δεν προλαβαίνουμε. Τι σημαίνει αυτό; Ότι θα πάει πίσω και η αξιολόγηση του προγράμματος, άρα και η διευθέτηση του χρέους.

Το μεγάλο ζητούμενο είναι τι θα γίνει με τις τράπεζες. Η νέα δοκιμασία, την οποία πρέπει να περάσουν, πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα στο χρονοδιάγραμμα, ώστε να εκταμιευθούν και τα χρήματα για την ανακεφαλαιοποίησή τους. Διότι, ουδείς γνωρίζει- και είναι σε θέση να απαντήσει- αν αυτά τα χρήματα θα είναι διαθέσιμα και το 2016. Και αυτό είναι ένα ενδεχόμενο, που δε θέλουμε να σκεφτόμαστε.

Επίσης, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, ώστε και να αξιοποιηθούν μέχρι τελευταίου ευρώ τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, και να επισπευσθούν οι διαδικασίες για την αξιοποίηση των χρημάτων από το πακέτο Γιουνκέρ.

Η υλοποίηση των συμφωνηθέντων είναι απολύτως απαραίτητη και για έναν ακόμη λόγο: Για να μη χάσουμε το τρένο της ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία οφείλει σταδιακά να αξιοποιεί και να αποδέχεται και τα ομόλογα επιχειρήσεων. Αλλά και για να επανέλθει το waiver, η αποδοχή δηλαδή των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ, ώστε να επανεκκινήσει η χρηματοδότηση των τραπεζών.

Απαιτείται, λοιπόν, η άμεση εφαρμογή του προγράμματος. Εμπροσθοβαρώς. Όχι στο κομμάτι της νέας δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά σε αυτό των μεταρρυθμίσεων και παρεμβάσεων, όπως τις περιέγραψα.

Με αυτές τις κινήσεις, τα οφέλη θα είναι άμεσα για την αγορά (νέες επενδύσεις, αύξηση θέσεων εργασίας, άνοδος της κατανάλωσης, μεγαλύτεροι τζίροι), και- κατά συνέπεια- για την ελληνική οικονομία και τα δημοσιονομικά (περισσότερα έσοδα, λιγότερες δαπάνες, ανάπτυξη).
Στο τέλος της ημέρας, όλα αυτά θα βοηθήσουν, ώστε να αντισταθμιστούν το ταχύτερο δυνατό, τα βάρη της πολιτικής λιτότητας που περιέχει και το τρίτο μνημόνιο, ελαφρύνοντας τους πολίτες από φόρους τους οποίους αδυνατούν να πληρώσουν, και την οικονομία από υφεσιακά μέτρα.



* Ο κ. Κωνσταντίνος Β. Κόλλιας είναι πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος



ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου