Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

Η τρόικα επιστρέφει - Το μεγάλο "παζάρι" για την πρώτη αξιολόγηση





Μεικτά μηνύματα στέλνουν οι ξένοι οίκοι και οι επενδυτές στην νέα ελληνική κυβέρνηση με κοινό παρονομαστή πάντως τη στάση αναμονής που όλοι κρατούν ωσότου διαπιστώσουν τις δυνατότητές της να κινηθεί γρήγορα στο μέτωπο της εκτέλεσης των συμφωνηθέντων με τους δανειστές...

Σηματωρός για τους ξένους διαχειριστές κεφαλαίων είναι ασφαλώς και η επικείμενη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η στάση που θα κρατήσουν οι ξένοι μεγαλομέτοχοί τους. Τις αμέσως επόμενες ήμερες αναμένεται άλλωστε να έχουν ολοκληρωθεί και οι συζητήσεις μεταξύ ξένων μετόχων των ελληνικών τραπεζών και των εμπλεκόμενων στην ανακεφαλαιοποίηση θεσμών δηλαδή των ΕΚΤ, SSM και ΤΧΣ για τους όρους συμμετοχής των παλαιών μεγαλομετόχων.
Ετσι απόκτα βαρύνουσα σημασία η παρουσία αυτή την εβδομάδα του επιτελείου της Fairfax Financial στην Αθήνα, το οποίο μάλιστα θα πραγματοποιήσει εδώ την ετήσια συνάντηση των fund managers του, των ανθρώπων που λαμβάνουν αποφάσεις για τις επενδύσεις του. Σύμφωνα με πληροφορίες, παρών θα είναι και ο ισχυρός άνδρας της Fairfax, Prem Watsa. Ζητούμενο όλων των μετόχων είναι η ανακεφαλαιοποίηση να γίνει με τρόπο που να μην εξανεμίσει τα κεφάλαια που έβαλαν πέρυσι οι ιδιώτες (πάνω από 8 δισ.)

Ετσι, κρίνεται ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το έστω και επιφυλακτικό αγοραστικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε μετά τις εκλογές σε ομόλογα των ελληνικών τραπεζών, αφού δείχνει πως οι αγορές εκτιμούν ότι το κούρεμά τους θα αποφευχθεί καθώς η ανακεφαλαιοποίηση θα έχει ολοκληρωθεί εντός του 2015.
Ακόμα πιο ενθαρρυντική είναι η μεγάλη άνοδος των τιμών των ελληνικών κρατικών ομολόγων, καθώς αυτό προεξοφλεί πως η ΕΚΤ θα τα περιλάβει στο πρόγραμμα αγορών που υλοποιεί στα πλαίσια της ποσοτικής χαλάρωσης. Αυτή η εξέλιξη θα ενισχύσει και τις χρηματοδοτικές ικανότητες των ελληνικών τραπεζών. Όμως χρειάζονται πολλά περισσότερα όπως φάνηκε από τις πιέσεις που δέχτηκε το χρηματιστήριο.

Αυτό άλλωστε σημειώνει και ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch Ratings λέγοντας πως ναι μεν οι εκλογές φαίνεται να προσφέρουν μια πιο συνεκτική διακυβέρνηση για το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας και μειώνουν έτσι ελαφρώς τους κινδύνους για την εφαρμογή του προγράμματος πλην όμως «η “κυριότητα” του προγράμματος από την κυβέρνηση αναμένεται να παραμείνει λιγότερο από ένθερμη και η διαπραγματευτική της στάση απρόβλεπτη».

Αυτό δεν εμπόδισε τη Standard & Poor's Ratings Services να αναβαθμίσει αμέσως μετά τις εκλογές την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση του ΟΤΕ κατά μία βαθμίδα σε μια πρώτη θετική εξέλιξη για ελληνική επιχείρηση εδώ και μήνες.

Επίσης η Eurasia Group, η μεγαλύτερη εταιρεία συμβούλων πολιτικού κινδύνου στον κόσμο, ανακοίνωσε πως εκτιμά ότι η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα λήξει επιτυχώς μέχρι τα τέλη του χρόνου. Παράλληλα όμως δήλωσε πως υπολογίζει το ρίσκο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ για τα επόμενα δύο χρόνια στο 30%.

Η ιδιαίτερα δραστήρια στην Ελλάδα ξένη χρηματιστηριακή Wood εκτιμά πως το αποτέλεσμα των εκλογών διασφαλίζει μια σχετική πολιτική σταθερότητα προσθέτοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ μετατρέπεται σε ένα πιο παραδοσιακό σοσιαλιστικό κόμμα» αλλά εκτιμά πως ένα πιο διευρυμένο κυβερνητικό σχήμα θα διασφάλιζε μια πιο αποφασιστική εφαρμογή του προγράμματος.

Έμφαση στην αποφασιστικότητα του νέου υπουργού Οικονομικών της χώρας να τρέξει το πρόγραμμα δίνει η Deutsche Bank πριν πάρει θέση ενώ η Société Générale πιο επιφυλακτική θεωρεί πως το ρίσκο για Grexit δεν έχει αποσοβηθεί και εξακολουθεί να υπάρχει αλλά πλέον ως θέμα μεσοπρόθεσμου και όχι βραχυπρόθεσμου ορίζοντα. Η Société προσδιορίζει τα ερχόμενο καλοκαίρι ως σημείο κατά το οποίο θα αρχίσουν να γίνονται εμφανή σημάδια κόπωσης από τις μεταρρυθμίσεις, κάτι που περιμένει να οδηγήσει την Ελλάδα και πάλι σε πολιτική αστάθεια.

Κατά συνέπεια καθίσταται σαφές πως μόνον μια επιτυχής πρώτη αξιόλογη του προγράμματος θα άρει τουλάχιστον ως ένα βαθμό τις επιφυλάξεις της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας. Αυτή και μια καλή συμμετοχή ιδιωτών στις ανακεφαλαιοποίησεις των τραπεζών. Αυτό είναι το δίπτυχο που θα κρίνει τις πρώτες 100 μέρες της νέας κυβέρνησης του Α. Τσίπρα. Είναι σαν να λένε οι αγορές στον πρωθυπουργό: «Εντυπωσίασέ μας».

Εντονες ενστάσεις από τη Citigroup

Κάποιοι είναι πιο αυστηροί απέναντι στο αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών. Για παράδειγμα ο Gabriel Sterne, επικεφαλής μακροοικονομικής ανάλυσης στην Oxford Economics, τον εμπορικό βραχίονα του πανεπιστημίου του Oxford που παρέχει οικονομικές προβλέψεις σε επιχειρήσεις και χρηματοοικονομικά ιδρύματα, πιστεύει πως «η ελληνική κατάσταση δεν είναι διατηρήσιμη και τα μεγάλα ερωτήματα είναι πόσο θα εκτροχιαστεί το νέο πρόγραμμα και πόσα κράτη μέλη της ευρωζώνης θα προστεθούν στη γερμανική πλευρά η οποία αντιμετωπίζει τους χαμένους στόχους ως ένα τίμημα που δεν αξίζει πλέον να πληρώνει».

Στο ίδιο μήκος κύματος η Citigroup εκτιμά μεν ότι η ισχυρή εντολή στον Α. Τσίπρα είναι θετική για τη σταθερότητα όπως και ότι η συμφωνία διάσωσης βρίσκει ευρεία υποστήριξη και στην αντιπολίτευση, αλλά αμφιβάλλει «κατά πόσον οι Έλληνες ψηφοφόροι έχουν αποδεχθεί την ιδέα ότι οι επώδυνες περικοπές του προϋπολογισμού και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται αποτελούν αναγκαίες προϋποθέσεις για τη συμμετοχή στη ζώνη του ευρώ και έτσι η νέα επιδείνωση της οικονομίας στο δεύτερο εξάμηνο του 2015 θα σκληρύνει τη στάση τους περαιτέρω». Κατά την του οίκου «το τρίτο πρόγραμμα είναι απίθανο να λύσει τα διαρθρωτικά προβλήματα της Ελλάδας και ως εκ τούτου πιστεύουμε ότι η θέση της χώρας στη ζώνη του ευρώ θα εξεταστεί και πάλι τα επόμενα τρίμηνα».

Η Capital Economics ανησυχεί πως ο πρωθυπουργός είναι πιθανόν, παρά τις δεσμεύσεις του για την εφαρμογή του προγράμματος διάσωσης, να επιλέξει να επαναδιαπραγματευθεί σημεία του προγράμματος και να τηρήσει σκληρή στάση σε πολλά ανοιχτά σημεία.

Ομως η Greylock Capital Management LLC, η οποία δηλώνει πως εξετάζει την αύξηση θέσεων σε ελληνικά ομόλογα εκτιμά πως «αυτό το αποτέλεσμα ήταν ίσως το καλύτερο για τις αγορές, αφού η ίδια κυβέρνηση θα συνεχίσει να εφαρμόζει τις ίδιες πολιτικές για τις οποίες δεσμεύτηκε».



ΠΗΓΗ: http://www.fpress.gr/oikonomia/item/37738-h-proti-axiologisi-toy-ellinikoy-programmatos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου