Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2015

Γιατί οι οδηγοί στην Κίνα θεωρούν οτι είναι προτιμότερο να σκοτώσεις κάποιον πεζό ενώ οδηγείς, παρά να τον τραυματίσεις ;




Τον Απρίλιο μια BMW άρχισε να κινείται με απίστευτες ταχύτητες μέσα σε μια λαϊκή αγορά στην πόλη Foshan της Κίνας, παρασύροντας ένα δίχρονο κοριτσάκι. Την στιγμή που η γιαγιά του παιδιού φώναζε στην οδηγό να σταματήσει, εκείνη άρχισε να κινείται με την όπισθεν, πατώντας το μωρό ξανά και ξανά. Ύστερα, η οδηγός, που δεν είχε βγάλει ποτέ δίπλωμα, βγήκε από το αυτοκίνητο και ζήτησε από την οικογένεια να πουν ψέματα πως ήταν ο άνδρας της αυτός που οδηγούσε το αυτοκίνητο.

«Μπορούμε να σας δώσουμε χρήματα», είπε.

Όσο απίστευτη και αν ακούγεται αυτή η ιστορία, αποτελεί μία από τις πολλές περιπτώσεις δολοφονιών στους δρόμους της Κίνας. Μια αρρωστημένη νοοτροπία οδικής συμπεριφοράς και μια νομοθεσία που «μπάζει» νερά, έχουν ως αποτέλεσμα ένα ατελείωτο αιματοκύλισμα. Στην Κίνα, καθώς και σε άλλες γειτονικές χώρες, κυριαρχεί η αντίληψη ότι είναι προτιμότερο να σκοτώσεις κάποιον πεζό ενώ οδηγείς, παρά να τον τραυματίσεις...


Όπως αναφέρει η σελίδα Slate, η νομοθεσία της χώρας επιβάλει μεγάλα χρηματικά πρόστιμα εφόρου ζωής στους οδηγούς που έχουν τραυματίσει κάποιον άνθρωπο. Εάν όμως αυτός ο άνθρωπος πεθάνει, τότε επιβάλλεται ένα χαμηλό πρόστιμο για τα έξοδα της κηδείας. Την ίδια στιγμή, τα δικαστήρια παρουσιάζουν μεγάλη ανοχή στις περιπτώσεις που κάποιος πατήσει επανειλημμένα το θύμα του για να γλιτώσει τα έξοδα της νοσηλείας του.
Το 2008 τα κανάλια προέβαλαν υλικό από κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης που έδειχνε έναν άνδρα οδηγό να προσκρούει πάνω σε μια 64χρονη γυναίκα. Οι ρόδες του λευκού αυτοκινήτου κάνουν όπισθεν και λίγα λεπτά μετά το αυτοκίνητο περνά για μια ακόμα φορά πάνω από την ηλικιωμένη. Το φρικιαστικό σκηνικό συνεχίζεται για μερικές ακόμα φορές και το αυτοκίνητο φεύγει με μεγάλη ταχύτητα από το σημείο. Όταν τελικά οι αρχές εντόπισε τον οδηγό, ονόματι Zhao Xiao Cheng, αυτός καταδικάστηκε σε τριετή ποινή κάθειρξης για ανθρωποκτονία από αμέλεια.

Ο δημοσιογράφος της σελίδας Slate είχε ακούσει πολλές παρόμοιες ιστορίες όσο εργαζόταν ως καθηγητής αγγλικών στην Ταϊβάν.

«Εάν χτυπήσω κάποιον θα τον χτυπήσω ξανά για να βεβαιωθώ ότι πέθανε», του είχε ένας άλλος καθηγητής, την ώρα που τον πήγαινε στην δουλειά με το αυτοκίνητο.

Ένα βίντεο από το 2010 έδειχνε ένα πλουσιόπαιδο να κινείται με την BMW X6 του σε χώρο στάθμευσης στην πόλη Xinyi. Λίγα λεπτά μετά, αυτός χτυπά ένα τρίχρονο αγόρι. Στην συνέχεια τον χτυπά ξανά και ξανά και ξανά, ώστε να βεβαιωθεί ότι το αποτελείωσε. Λίγα λεπτά μετά εκείνος βγαίνει από το αμάξι του και σπρώχνει το αμάξι με τα χέρια του για να διώξει κάθε αμφιβολία ότι το παιδί είναι ζωντανό. Η ποινή που του επιβλήθηκε ήταν ανθρωποκτονία από αμέλεια.

Αυτοί οι άνθρωποι διατίθενται να σκοτώσουν όχι μόνο επειδή είναι φθηνότερο, αλλά επειδή το πιθανότερο είναι πως θα γλιτώσουν την φυλάκιση. Ακόμα και στις μέρες μας που οι κάμερες είναι παντού και οι μάρτυρες πολλές φορές καταγράφουν τα περιστατικά με τα κινητά τους, τα δικαστήρια δείχνουν μεγάλη ανέχεια προς αυτούς τους δολοφόνους. Πολλές φορές τα εγκλήματα είναι εξαιρετικά σοβαρά, με τα θύματα να δολοφονούνται παρόλο που δεν τραυματίστηκαν από την πρόσκρουση.
Στην επαρχία Sichuan ένα τεράστιο φορτηγό χτύπησε ένα δίχρονο αγόρι. Το παιδί συνήλθε αμέσως και σηκώθηκε στα δύο του πόδια σώο και αβλαβές. Όταν πήγε να πιάσει την ομπρέλα του από το πεζοδρόμιο, το φορτηγό κινήθηκε με την όπισθεν, χτυπώντας το θανάσιμα. Παρόλο που τα αποδεικτικά στοιχεία ήταν ακράδαντα, ο οδηγός έλαβε την λιγότερο αυστηρή ποινή που θα μπορούσε να λάβει.

Με όλα αυτά τα περιστατικά να μένουν ατιμώρητα, οι πολίτες καμιά φορά παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους. Το 2013 πλήθος κόσμου στην Zhengzhou επιτέθηκε σε ένα πλούσιο οδηγό που σκότωσε με αυτό τον τρόπο ένα 6χρονο αγόρι. Με την πάροδο του χρόνου, τα εγκλήματα που μένουν ατιμώρητα μειώνονται σταδιακά.
Το 2010 ένας άνδρας χτύπησε μια ποδηλάτισσα και για να βεβαιωθεί πως την σκότωσε, την μαχαίρωσε επανειλημμένως. Η ποινή που του επιβλήθηκε ήταν η θανατική καταδίκη. Το 2014 ένας άλλος οδηγός που χτύπησε επανειλημμένα έναν ηλικιωμένο καταδικάστηκε σε 15ετή ποινή κάθειρξης.

Οι ποινές που αφορούν σε τέτοιου είδους περιπτώσεις έχουν γίνει πιο αυστηρές, όμως η νοοτροπία που κυριαρχεί στην Κίνα και την Ταϊβάν δεν θα αλλάξει εν μία νυκτί. Εξάλλου, η γυναίκα που αναφέραμε στην αρχή του κειμένου, η οποία είχε προσπαθήσει να δωροδοκήσει την οικογένεια του θύματός της, καταδικάστηκε σε διετή ποινή κάθειρξης για ανθρωποκτονία από αμέλεια.



ΠΗΓΗ: http://www.huffingtonpost.gr/2015/09/07/diethnes-kina-dolofonies-ston-dromo_n_8098614.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου