ΤτΕ: Η ανακεφαλαιοποίηση δεν αρκεί για να αποσυρθούν τα capital controls
Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν αρκεί για να αποσυρθούν τα capital controls από τις ελληνικές τράπεζες, υποστήριξε σε ομιλία του στις ΗΠΑ ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Μουρμούρας.
Σε ομιλία του χθες στην Νέα Υόρκη με θέμα "Πρόσφατες εξελίξεις και προοπτικές των ελληνικών και ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών" σε διεθνές επενδυτικό forum που διοργάνωσε η RedburnAccess o καθηγητής και υποδιοικητής της ΤτΕ, έθεσε με σαφή τρόπο τέσσερις προϋποθέσεις για να γίνει δυνατή η απόσυρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων στην Ελλάδα...
"Η ελάφρυνση του χρέους, η επαναφορά του waiver στα ελληνικά κυβερνητικά ομόλογα από την ΕΚΤ, η συμμετοχή της Ελλάδος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης του Draghi και τέλος ένα επενδυτικό σοκ”, είναι οι προϋποθέσεις όπως υποστήριξε για την έγκαιρη απόσυρση των capital controls θέτοντας έτσι έμμεσα και το χρονοδιάγραμμα στο οποίο αυτό θα μπορούσε να γίνει δυνατό.
Συνολικά στην τοποθέτησή του ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης αναφέρθηκε στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας ενόψει της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, στις εξελίξεις των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών και στις αποκλίνουσες νομισματικές πολιτικές.
Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τόνισε ότι είναι το πρώτο αποφασιστικό βήμα για την άρση των κεφαλαιακών ελέγχων (capital controls) και θα πρέπει να στοχεύει στη διατήρηση του ιδιωτικού χαρακτήρα των τραπεζών.
Επισήμανε όμως ότι για την έγκαιρη άρση τους "θα βοηθήσει η ελάφρυνση του χρέους, η επαναφορά του waiver στα ελληνικά κυβερνητικά ομόλογα από την ΕΚΤ με στόχο τη συμμετοχή της Ελλάδος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης του Draghi και τέλος ένα "επενδυτικό σοκ” ώστε να αποκατασταθεί πλήρως η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και να επιστρέψουν οι καταθέσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα".
Ο πολιτικός παράγοντας
Έθεσε πάντως και τον πολιτικό παράγοντα ως βασική προϋπόθεση για την επιτυχή ολοκλήρωση της τρίτου μνημονίου – συμφωνίας με τους δανειστές υπογραμμίζοντας ότι "ένας ομαλός εκλογικός κύκλος" (σ.σ. δηλαδή χωρίς νέες εκλογικές αναταράξεις) είναι επίσης προϋπόθεση, υπενθυμίζοντας ότι τόσο ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός όσο και τα περισσότερα Κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν συμφωνήσει επί του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής και επιπλέον δεν υπάρχει καμία εκλογική αναμέτρηση (τοπικές, περιφερειακές ή ευρωπαϊκές εκλογές) στο ορατό μέλλον.
Όλα αυτά, είπε, "θωρακίζουν την πολιτική σταθερότητα που είναι ένα από τα κύρια προαπαιτούμενα για την επιτυχή και έγκαιρη ολοκλήρωση του προγράμματος, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την ελάφρυνση του χρέους και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία…".
Η αβεβαιότητα στις διεθνείς αγορές
Ο υποδιοικητής της ΤτΕ στην τοποθέτησή του επεκτάθηκε και σε θέματα των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών. Εστίασε κυρίως στην αστάθεια και τη μεταβλητότητα που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό στις κεφαλαιαγορές, λόγω της επικείμενης ανόδου των αμερικανικών επιτοκίων.
Υποστήριξε ότι "το πιο σημαντικό ζήτημα είναι πόσο θα διαρκέσει αυτός ο ανοδικός κύκλος των επιτοκίων" και εκτίμησε ότι "θα είναι συντομότερος και πιο ήπιος από ότι στο παρελθόν", δεδομένης της αναμενόμενης ανατίμησης του δολαρίου ΗΠΑ και της συνέχισης της διευκολυντικής νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ.
Ένας άλλος εξίσου σημαντικός παράγοντας που συντελεί στην αστάθεια και τη μεταβλητότητα των αγορών είναι "η κινεζική αναταραχή μέσα από την κατάρρευση του κινεζικού χρηματιστηρίου, αλλά και την επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας...".
Τέλος, μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την παγκόσμια οικονομία που επιτείνει τη μεταβλητότητα των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών είναι και "η ροή των κεφαλαίων από τις αναπτυσσόμενες στις ανεπτυγμένες οικονομίες".
ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr/story/3070818/tte-i-anakefalaiopoiisi-den-arkei-gia-na-aposurthoun-ta-capital-controls
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου