Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015

Η τρύπα του προϋπολογισμού, τα νέα μέτρα και το θρίλερ με τη δόση του 1 δισ. ευρώ

 



Επιπλέον μέτρα 3 δισ. ευρώ μέχρι το 2018 είναι το χριστουγεννιάτικο δώρο που θέλουν οι δανειστές από την κυβέρνηση, καθώς κάνουν λόγο για τρύπα στον προϋπολογισμό.

Στα μέτρα αυτά των 3 δισ. ευρώ οι δανειστές συνυπολογίζουν και το 1,8 δισ. από το Ασφαλιστικό και εκτιμούν ότι έως το 2018 ο πήχης των μέτρων που θα ζητηθούν ανεβαίνει στα 6-7 δισ. ευρώ...


Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το Mega, οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου η τρύπα στον προϋπολογισμό ανέρχεται σε 2 έως 3 δισ. ευρώ (1,5% του ΑΕΠ) Υποστηρίζουν δε ότι ο προϋπολογισμός κατατέθηκε χωρίς τη συναίνεσή τους, αλλά και πως έχουν υπερεκτιμηθεί τα έσοδα από τον ΦΠΑ και τον ηλεκτρονικό τζόγο. Για τον λόγο αυτόν πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται να ζητήσουν συμπληρωματικό προϋπολογισμό. Πηγές του Υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν, πάντως, ότι η Κυβέρνηση δεν έχει δεχθεί καμία ενόχληση από τους θεσμούς, μέχρι τώρα, για τον προϋπολογισμό.

Γενικά ο Γενάρης αναμένεται «καυτός» για την κυβέρνηση καθώς θα βρεθεί αντιμέτωπη με το ασφαλιστικό και με τα φορολογικά των αγροτών.

Οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου αναμένονται πλέον στην Αθήνα με το νέο έτος, στις 18 Ιανουαρίου.

Η υποδόση του 1 δισ. ευρώ

Προβλήματα υπάρχουν και με την υποδόση του 1 δισ. ευρώ, την οποία έπρεπε βάσει του προγραμματισμού να την έχει λάβει ήδη η ελληνική κυβέρνηση.

Ήδη έχουν ζητήσει την μετάθεση του παράλληλου προγράμματος που ήθελε να προωθήσει η κυβέρνηση για την προώθηση της κοινωνικής της πολιτικής και την στήριξη των αδύναμων. Η αιτιολογία είναι ότι δεν έχει κοστολογηθεί.
Αξιωματούχοι της Κομισιόν ωστόσο ανέφεραν ότι η κυβέρνηση δεν τους είχε ενημερώσει για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, ενώ ταυτόχρονα το υπουργείο Οικονομικών δεν τους είχε παρουσιάσει την κοστολόγηση του προγράμματος.

Το νέο αγκάθι είναι η ανακοστολόγησης των διαγνωστικών εξετάσεων προς τον ΕΟΠΥΥ.

Οι δανειστές ζητούν μείωση 40% στις δαπάνες που καταβάλλει ο ΕΟΠΥΥ, αλλά το υπουργείο Υγείας δεν έχει εκδώσει ακόμα την σχετική απόφαση ενώ το deadline από το EuroWorking Group ήταν μέχρι το βράδυ της Παρασκευής να εκδοθούν και να δημοσιευτούν στο ΦΕΚ όλες οι αποφάσεις για τα προαπαιτούμενα.

H προθεσμία για το «πράσινο φως» του 1 δισ. ευρώ λήγει τη Δευτέρα, οπότε συνεδριάζει ο ESM.

Αντίδραση Μαξίμου: Είμαστε περίεργοι τι θα γράφουν μεθαύριο

Το Μαξίμου απαντά πάντως με μια δόση ειρωνείας στα όσα διαρρέονται από την πλευρά των δανειστών.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Πριν δεκαπέντε ημέρες η κυβέρνηση θα έκοβε κατά 40% τις συντάξεις,ενώ δεν μιλούσε ο Τσίπρας με τον Παππά. Στο ενδιάμεσο η ΕΕ έβγαλε τη χώρα από τη Σένγκεν,ενώ, πλέν είναι στα μαχαίρια ο Χουλιαράκης με τον Τσακαλώτο. Σήμερα γράφουν ότι η κυβέρνηση θα πάρει μέτρα από 2,4 δις έως 7δις,ανάλογα με τα συμφέροντα που εξυπηρετούν τα συγκεκριμένα μέσα που παρουσιάζουν το θέμα. Είμαστε περίεργοι για το τι θα γράφουν μεθαύριο».





ΠΗΓΗ: http://www.huffingtonpost.gr/2015/12/19/oikonomia-metra_n_8845730.html?1450551665&utm_hp_ref=greece

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου