Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015

Τι μπορεί να προκαλέσει την επόμενη μεγάλη κρίση το 2016

 



Τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία το 2016 αναζητά το περιοδικό Forbes, με αφορμή την εκπνοή του 2015 και την έλευση του νέου έτους.


Για να προβλέψει ωστόσο τη μεγαλύτερη απειλή που έρχεται, πραγματοποιεί μια σύντομη ανασκόπηση στο έτος που φεύγει, προκειμένου να αποτιμήσει ένα προς ένα τα γεγονότα που σημειώθηκαν, αλλά και να ανακαλύψει ποια από αυτά δύνανται να πυροδοτήσουν πρόσθετες εξελίξεις τη νέα χρονιά.

Η αλλαγή σκηνικού στις ΗΠΑ είναι πλέον γεγονός. Για πρώτη φορά μετά από εννέα χρόνια, η αμερικανική κεντρική τράπεζα, η Fed, προχώρησε σε αύξηση του βασικού της επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης. Την ίδια στιγμή, οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη έχουν δεσμευθεί σε «γενναιόδωρα» προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης, με στόχο να τονώσουν τις αναιμικές, ακόμη, οικονομίες τους.

Η Ιαπωνία εισήλθε εκ νέου στο κατώφλι της ύφεσης, για τέταρτη φορά μέσα σε διάστημα πέντε ετών, παρά το γεγονός πως η κεντρική τράπεζα της χώρας έχει πραγματοποιήσει το μεγαλύτερο «πείραμα» ποσοτικής χαλάρωσης που έχει ποτέ σημειωθεί στον πλανήτη.

H κεντρική τράπεζα της Κίνας τηρεί στάση αναμονής, παρακολουθώντας στενά, ωστόσο, τις εξελίξεις. Κάθε νέα κίνηση θα πρέπει να εξεταστεί προσεκτικά προτού επιχειρηθεί, γιατί, όπως έγινε αντιληπτό το 2015, ακόμη και η παραμικρή ανησυχία για τον «κινεζικό δράκο» δύναται να προκαλέσει ισχυρό κύμα αστάθειας και φόβου στις διεθνείς αγορές.

Η ισχυροποίηση του αμερικανικού νομίσματος αποτελεί πολύ μεγάλο πρόβλημα για το μαζικό χρέος σε δολάρια που βρίσκεται εκτός ΗΠΑ 


Επί ευρωπαϊκού εδάφους, η ΕΚΤ παραμένει πάντα στις επάλξεις, καθώς η ανησυχία για την αναιμική ανάπτυξη της οικονομίας και τα χαμηλά επίπεδα του πληθωρισμού μπορούν να αποτελέσουν πολύ καλούς λόγους για τη λήψη νέων μέτρων τόνωσης της οικονομίας.

Η διαφοροποίηση που παρατηρείται στις κινήσεις των ισχυρότερων κεντρικών τραπεζών του πλανήτη είναι γεγονός. Όσο όμως λαμβάνει διαστάσεις, τόσο πιο έντονη καθίσταται η ανισορροπία που γεννάται για την παγκόσμια τάξη πραγμάτων.

Υπό το πρίσμα αυτό, δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν πως η επόμενη παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση έρχεται...

Ο ρόλος – κλειδί του δολαρίου

Εάν όντως η νέα διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση «κρύβεται» στην… επόμενη στροφή του δρόμου, ποιος παράγοντας μπορεί να την προκαλέσει;

Σύμφωνα με μια μεγάλη μερίδα αναλυτών, την οποία επικαλείται το Forbes, η επόμενη κρίση θα προκληθεί από τη διαρκή ισχυροποίηση του δολαρίου. Η μεγάλη διαφοροποίηση ανάμεσα στην πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και της νομισματικής πολιτικής που υιοθετούν οι ισχυρότερες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη είναι εκείνη που τροφοδοτεί την άνοδο του δολαρίου, στρώνοντας το χαλί για τη νέα bull market του αμερικανικού νομίσματος.

Ωστόσο, η ισχυροποίηση του δολαρίου αποτελεί ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα για το μαζικό χρέος σε δολάρια που βρίσκεται εκτός ΗΠΑ. Αυτός είναι και ο λόγος που μπορεί να τροφοδοτήσει μια νέα, επικίνδυνη κρίση.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS), στον πλανήτη – εκτός ΗΠΑ – υπάρχει χρέος σε δολάρια αξίας 9,7 δισ. Πριν ξεσπάσει η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, το συνολικό χρέος του πλανήτη – εκτός ΗΠΑ – σε δολάρια ανερχόταν στα 5,6 δισ...




ΠΗΓΗ: http://www.insider.gr/eidiseis/oikonomia/3750/ti-mporei-na-prokalesei-tin-epomeni-megali-krisi-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου