Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

Επιτυχής η δοκιμή της αστρικής γεννήτριας πυρηνικής σύντηξης




  

Επιστήμονες από το Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ, δοκίμασαν στις 10 Δεκεμβρίου στο Γκράιφσβαλντ, μια νέα τεχνολογία, ένα νέο αντιδραστήρα πυρηνικής σύντηξης. Πρόκειται για την αστρική γεννήτρια Wendelstein 7-X. Το μηχάνημα αντιγράφει στην ουσία τον τρόπο παραγωγής ενέργειας των αστεριών για να παράξει ηλεκτρισμό.


Οι ερευνητές δηλώνουν ευχαριστημένοι από το αποτέλεσμα και πιστεύουν ότι με βάση αυτή τη γεννήτρια μπορούν να παράγουν ανεξάντλητη ενέργεια από την πυρηνική σύντηξη. Μάλιστα τα εργοστάσια αυτά δεν παράγουν καθόλου επικίνδυνα ραδιενεργά απόβλητα.

«Ένα εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας, σχάσης του πυρήνα έχει πάντα θέμα με τα απόβλητα. Δημιουργεί πυρηνικά απόβλητα που πρέπει να αποθηκευτούν για δεκάδες χιλιάδες χρόνια. Η πυρηνική σύντηξη δεν έχει τέτοια προβλήματα» επισήμανε ο επιστημονικής υπεύθυνος της Wendelstein 7-X, Τόμας Κλίνγκερ.

Οι αντιδραστήρες πυρηνικής σύντηξης χρησιμοποιούν δύο ισότοπα του υδρογόνου: το δευτέριο και το τρίτιο. Οι επιστήμονες αφαιρούν τα ηλεκτρόνια από τα άτομα τους, δημιουργώντας αυτό που ονομάζεται πλάσμα, το οποίο απελευθερώνει τεράστιες ποσότητες ενέργειας. Αλλά ακόμη κι αν στεφθεί με επιτυχία, ο Wendelstein 7-X θέλει πολύ καιρό ακόμη για να μπει σε πλήρη λειτουργία, ίσως 100 χρόνια.

«Πρόκειται για επιστήμη που προλαμβάνει πράγματα. Είναι σαν να φυτεύεις δέντρα. Αν δεν φυτέψεις τα δέντρα σου τώρα, τότε δεν θα έχεις τίποτε σε 100 χρόνια. Πρέπει να σκέφτεσαι πάντα το μέλλον» εξήγησε ο Τόμας Κλίνγκερ.

Η τεχνολογία που χρησιμοποιούν στο Γκράιφσβαλντ, είναι αρκετά διαφορετική από αυτή που χρησιμοποιείται σε άλλα ανταγωνιστικές δοκιμές πυρηνικής σύντηξης, όπως στον αντιδραστήρα ITER, στο Κανταράς στη Νότια Γαλλία.

Στη Γαλλία η τεχνολογία που χρησιμοποιείται ονομάζεται Τοκαμάκ και είναι πιο ευάλωτη σε μαγνητικές διαταραχές, με αποτέλεσμα να λυγίζουν τα μεταλλικά μέρη των εξαρτημάτων.

Η αστρική γεννήτρια της Γερμανίας, είναι από την άλλη πλευρά πιο σταθερή αλλά πιο δύσκολη στην κατασκευή της. Και οι δύο αυτές μέθοδοι λοιπόν για την παραγωγή ενέργειας μέσα από την πυρηνική σύντηξη χρειάζονται πολύ ακόμη χρόνο.








ΠΗΓΗ: http://gr.euronews.com/2015/12/10/the-stellarator-a-cool-name-for-a-mad-hot-fusion-reactor/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου