Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

ο OPEC μπορεί να επαναλάβει τα ιστορικά του λάθη με κατάληξη τα $20/βαρέλι




H πτώση του πετρελαίου κατά 10% στη Νέα Υόρκη από τη στιγμή της τελευταίας συνάντησης του OPEC την 4η Δεκεμβρίου, έχει σπείρει τον φόβο στους επενδυτές. 


 Η τελευταία φορά που το γκρουπ των χωρών αυτών τάραξε τόσο την αγορά ήταν μετά τη συνάντησή τους το Νοέμβριο του 2014, όπου οι αναταράξεις ήταν πολύ πιο έντονες κατόπιν. 

Το μήνυμα που στέλνει ο OPEC είναι πως θα συνεχίσει να αντλεί πετρέλαιο ανεξαρτήτως της διαμόρφωσης των τιμών, κάτι που είχε επαναλάβει πέρυσι τον Νοέμβριο, όταν την απόφαση του Οργανισμού το ακολούθησε μία πτώση των τιμών κατά 40% επί επτά εβδομάδες συνεχόμενης κατάρρευσης της διεθνούς αγοράς ενέργειας. Μία παρόμοια πτώση αυτή τη στιγμή θα έφερνε το πετρέλαιο στα 20 δολάρια το βαρέλι.

Η Βενεζουέλα ανέφερε πως η ιστορία μπορεί να επαναληφθεί, με τον Υπουργό Ενέργειάς της, Eulogio Del Pino να αναφέρει πως "Εάν συνεχίσουμε την ίδια τακτική, το πετρέλαιο θα φτάσει στα 20 δολάρια".

Οι αναλυτές υπογραμμίζουν την ισχυρή πιθανότητα να μην υπάρξει ούτε καν μια ανάσεση στην τωρινή πτώση. "Αν και η αγορά αντιμετωπίζει ήδη υπερπροσφορά, αν αυτή η κατάσταση θα συνεχίσει και το 2016, τότε πρακτικά δεν θα υπάρχει αξία για το πετρέλαιο", ανέφερε ο αναλυτής της Morgan Stanley, Adam Longson.

Αλλά και η Goldman Sachs Group προειδοποιεί εδώ και μήνες πως όταν γεμίσουν πλήρως τα τάνκερ αποθήκευσης αργού πετρελαίου, οι τιμές θα βρεθούν στα 20 δολάρια.



 


ΠΗΓΗ: http://www.newmoney.gr/bloomberg/263276-o-opec-mporei-na-epanalabei-ta-istorika-tou-lathi-me-kataliksi-ta-$20-bareli

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου