Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

Το ΔΝΤ δεν κάνει πίσω ούτε χιλιοστό για τις περικοπές στις συντάξεις

 


Τα τεχνικά κλιμάκια έπιασαν δουλειά στην Αθήνα, όμως αναζητείται ακόμη ο τρόπος που θα γεφυρωθεί το χάσμα...


“Τα τεχνικά κλιμάκια μόλις ξεκίνησαν τη δουλειά στην Αθήνα και δεν υπάρχει ακόμη εικόνα για το πότε θα επιστρέψουν οι επικεφαλής”, υποστηρίζουν αρμόδιες πηγές, συμπληρώνοντας ότι “στην καλύτερη περίπτωση θα βρίσκονται στην Αθήνα από την επόμενη εβδομάδα”.

Ωστόσο, ακόμη και εάν οι αρχηγοί της αποστολής επιστρέψουν είναι σχεδόν βέβαιο ότι η αξιολόγηση δεν πρόκειται να κλείσει με μία μόνο επίσκεψη, αφού η πρόοδος που καταγράφεται είναι ελάχιστη.

Κλειδί για την επιστροφή του κουαρτέτου θεωρείται η στάση που θα κρατήσει το ΔΝΤ, το οποίο δεν έχει υποχωρήσει ούτε χιλιοστό από τις σκληρές του θέσεις για δραστικές περικοπές στις κύριες συντάξεις.

Οι τίτλοι τέλους μπήκαν και τυπικά στο πρόγραμμα του ΔΝΤ, το οποίο έτσι κι αλλιώς έληγε το Μάρτιο. Η κυβέρνηση έχει ήδη υποβάλλει αίτημα για νέο δάνειο, όμως το Ταμείο έχει θέσει τους όρους του και δεν θα υπογράψει νέο πρόγραμμα εάν δεν ικανοποιηθούν.

Οι Ευρωπαίοι από την πλευρά τους δεν προχωρούν στην αξιολόγηση εάν το ΔΝΤ δεν δώσει το πράσινο φως, ενώ τις τελευταίες ημέρες επιχειρείται οι θεσμοί να γεφυρώσουν τις μεταξύ τους διαφορές για το ύψος του δημοσιονομικού κενού, προκειμένου στη συνέχεια να αποφασιστούν τα μέτρα που απαιτούνται για να το καλύψουν.

Το σίγουρο είναι, πάντως, ότι στην περίπτωση που οι συζητήσεις ευοδωθούν το ΔΝΤ θα υπογράψει νέο, δικό του Μνημόνιο με την Ελλάδα, ενώ σε συνέχεια μιας τέτοιας κίνησης και οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να αναπροσαρμόσουν το δικό τους Μνημόνιο. Θα μιλούμε, δηλαδή, για δύο νέα Μνημόνια.

Σε κάθε περίπτωση, η δυσκολία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να υποστηρίξει τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες η ίδια συμφώνησε και υπέγραψε δημιουργεί ήδη δυσφορία στους κόλπους των δανειστών, οι οποίοι επισημαίνουν το πρόβλημα ως ένδειξη των δυσκολιών που αναμένονται στο νέο γύρο των συζητήσεων.


 


ΠΗΓΗ: http://www.fortunegreece.com/article/to-dnt-den-kani-piso-oute-chiliosto-gia-tis-perikopes-stis-sintaxis/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου