Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

Γυναικεία ορχήστρα στο Αφγανιστάν αψηφά τους περιορισμούς και την καταπίεση

 


Το να παίζεις μουσική ήταν απαγορευμένο στο Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν και πολλοί συντηρητικοί μουσουλμάνοι εξακολουθούν να αποδοκιμάζουν τις περισσότερες μορφές της μουσικής μέχρι και σήμερα. 

Ομως, όπως πολλοί έφηβοι, έτσι και η 19χρονη Negin Khpalwak από το Κουνάρ στο ανατολικό Αφγανιστάν, αγαπάει τη μουσική και έχει αγωνιστεί σκληρά παρά το νεαρό της ηλικίας της για να κάνει αυτό που της αρέσει.

Η Negin έκανε τα πρώτα μαθήματα μουσικής κρυφά, πριν αναγκαστεί να αποκαλύψει τη δραστηριότητά της στον πατέρα της. Εκείνος την ενθάρρυνε, αλλά η αντίδραση των υπόλοιπων μελών της συντηρητικής οικογένειάς της ήταν εχθρική.

«Εκτός από τον πατέρα μου, όλοι στην οικογένεια είναι εναντίον μου», αναφέρει. «Λένε: Πώς μπορεί ένα κοριτσι από το Παστούν να παίζει μουσική;».

Σήμερα η Negin ζει στο ορφανοτροφείο της Καμπούλ, και διευθύνει την ορχήστρα Zohra, ένα σύνολο 35 γυναικών από το Εθνικό Ινστιτούτο Μουσικής του Αφγανιστάν.

Σε μια πρόσφατη επίσκεψη στο σπίτι της, οι θείοι και τα αδέλφια της απείλησαν να την χτυπήσουν επειδή εμφανίστηκε στην τηλεόραση, οπότε αναγκάστηκε να επιστρέψει στην Καμπούλ την επόμενη μέρα.

«Σε σύγκριση με τις γυναίκες εκτός Αφγανιστάν, εμείς αισθανόμαστε κλεισμένες σε ένα κλουβί», είπε.

Σε μια χώρα περιβόητη διεθνώς για τους σκληρούς περιορισμούς της σχετικά με τις γυναίκες, η ιστορία της Negin υπογραμμίζει μια διπλή πρόκληση:

«Ο σχηματισμός της ορχήστρας είναι ένα επίτευγμα από μόνο του», δήλωσε ο Αχμάντ Naser Sarmast, μουσικολόγος ο οποίος επέστρεψε στο Αφγανιστάν από την Αυστραλία μετά την πτώση των Ταλιμπάν για να βοηθήσει βρήκε το Εθνικό Ινστιτούτο Μουσικής το 2010.

«Η γενναιότητα των κοριτσιών αυτών που συμμετέχουν στην ορχήστρα, η οποία διευθύνεται από μια νεαρή μαέστρο είναι ένα επίτευγμα για το Αφγανιστάν», τόνισε.






ΠΗΓΗ: http://www.thetoc.gr/new-life/creatives/article/gunaikeia-orxistra-sto-afganistan-polema-tous-talimpan-mesw-tis-mousikis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου