Σάββατο 14 Μαΐου 2016

Έως 11 δισ. ευρώ η δόση μετά το κλείσιμο της συμφωνίας

 


Στη νομοθέτηση 17 προαπαιτούμενων δράσεων, καθώς και του μηχανισμού αυτόματης ενεργοποίησης μέτρων σε περίπτωση απόκλισης από τους δημοσιονομικούς στόχους, πρέπει να προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση πριν από την εκταμίευση της δόσης, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο.

Ο εν λόγω αξιωματούχος, ο οποίος ενημέρωσε την Παρασκευή τον Τύπο στις Βρυξέλλες, ανέφερε επίσης πως στόχος όλων όσοι εργάζονται για το ελληνικό πρόγραμμα είναι να υπάρχει συνολική συμφωνία μέχρι το Eurogroup της 24ης Μαΐου σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα, δηλαδή στην αξιολόγηση, το χρέος και τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

Σε ό,τι αφορά το ύψος της δόσης, εκτιμάται πως θα κυμαίνεται μεταξύ 9 και 11 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες. Συγκεκριμένα, υπολογίζεται πως η Ελλάδα θα χρειαστεί 7 δισ. περίπου για αποπληρωμή του χρέους της και 3,5 δισ. για αποπλρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου (700-800 εκατ. ανά μήνα μέχρι την ολοκλήρωση της επόμενης αξιολόγησης).

Ειδικότερα, στο πακέτο των 17 μέτρων, ύψους 5,4 δισ., το οποίο, όπως είπε, έχει και την ευρεία στήριξη του ΔΝΤ, περιλαμβάνονται -εκτός από τις παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό και το φορολογικό που έχουν ήδη ψηφιστεί- το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, παρεμβάσεις στον ΦΠΑ και στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η ανεξαρτητοποίηση της Γ.Γ. Εσόδων κ.ά.

Ο αξιωματούχος χαρακτήρισε «γιγαντιαία» και «σκληρή» τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση των δημοσιονομικών δαπανών 1,2% του ΑΕΠ το 2018 και το λιγότερο 2,5% ως το 2030.


ΠΗΓΗ: http://www.zougla.gr/politiki/article/eos-11-dis-evro-i-dosi-meta-to-klisimo-tis-simfonias

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου