Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2016

Πουαγιέ: Η απάτη του 19ου αιώνα, μια από τις πιο τολμηρές σ’ όλη την ιστορία...

 

          τα υποτιθέμενα εδάφη του Πουαγιέ

Γύρω στη δεκαετία του 1820, ο Σκωτσέζος στρατηγός Gregor MacGregor, αξιωματικός του στρατού που υπηρέτησε με διακρίσεις στον Πόλεμο Ανεξαρτησίας της Βενεζουέλας, άρχισε να αυτο-αποκαλείται “κασίκε” [ιθαγενής ηγέτης] του Πουαγιέ, μιας ψεύτικης χώρας στην Κεντρική Αμερική, δικής του επινόησης, την οποία χρησιμοποίησε για τη διεξαγωγή απατών, μεταξύ των οποίων πώληση γης σε άλλους Σκωτσέζους...


Ιδού μια σύνοψη της μεγάλης του απάτης, όπως την αφηγείται το ιστολόγιο El hombre lobo (Ο Άνθρωπος Λύκος):

    Ο MacGregor ήταν ένας παρασημοφορημένος αξιωματικός του στρατού Μεγάλης Βρετανίας, Πορτογαλίας και Βενεζουέλας. Έπειτα από αρκετές στρατιωτικές δράσεις, έφτασε σε μια περιοχή στις ακτές της Νικαράγουα, όπου κυριαρχούσαν οι ιθαγενείς Πουαγιέ, με τους οποίους συνήψε μια συνθήκη “αποικιοκρατίας” […και] βασιζόμενος στους υποτιθέμενους φυσικούς πόρους από το Πουαγιέ, ξεκίνησε να εκδίδει ομόλογα με επιτόκιο 6%, με εγγύηση του Βασιλείου του Πουαγιέ.

Ο συγγραφέας του ιστολογίου εξήγησε επίσης το χρονικό πλαίσιο και γιατί τόσοι πολλοί άνθρωποι πιάστηκαν κορόιδο από την απάτη αυτή:

Ας τοποθετηθούμε στο χρονικό αυτό σημείο στην Ιστορία. Είναι 1822, όταν οι πρώην ισπανικές αποικίες κάνουν το πρώτο τους βήμα στην παγκόσμια σκηνή ως νέες χώρες με τεράστιες προοπτικές, την ίδια στιγμή που πολλές χώρες με απίθανους φυσικούς πόρους χρειάζονταν χρήματα, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τις υποδομές τους και τα υποσχόμενα κέρδη ήταν πολύ μεγαλύτερα από ό,τι προσφερόταν στην Ευρώπη.

Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα της Ονδούρας El Heraldo συνεχίζει την ιστορία από το σημείο αυτό:

    Το Σεπτέμβριο του 1822, κάτι περίεργο έλαβε χώρα στο λιμάνι του Λονδίνου. Το πλοίο Honduras Packet σήκωσε άγκυρα με 70 επίδοξους αποίκους, μεταξύ των οποίων γιατροί, δικηγόροι και ένας τραπεζίτης, και κατευθύνθηκε προς το Βασίλειο του Πουαγιέ […].

η υποτιθέμενη τοποθεσία του Πουαγιέ στην Κεντρική Αμερική.

    Όταν όμως έφτασαν στις ατλαντικές ακτές της Ονδούρας, βρήκαν μια αφιλόξενη ζούγκλα που επιφύλασσε περισσότερες ασθένειες παρά χρυσάφι, ακριβώς το αντίθετο από ό,τι τους είχε υποσχεθεί ο Gregor McGregor. Ο μεγαλοφυής απατεώνας είχε αυτοανακηρυχθεί Κασίκε του Πουαγιέ, αφότου ο “βασιλιάς” των Μισκίτο Frederik Augustus το 1820 του παρέδωσε τεράστιες εκτάσεις γης (12.500 τετραγωνικά μίλια), ώστε να εγκαθιδρύσει εκεί ένα τεράστιο μοναρχικό κράτος. Κάτι το οποίο κατέληξε στη μεγαλύτερη διεθνή απάτη του 19ου αιώνα. Από τους 240 αποίκους που έφτασαν στο Πουαγιέ, οι μισοί πέθαναν και οι υπόλοιποι είτε επέστρεψαν στο Λονδίνο είτε εγκαταστάθηκαν στο Μπελίζ.

Μελέτες και παρατήρηση των θυμάτων: Τα κλειδιά για τη “χοντρή δουλειά”

Οι υποσχέσεις του MacGregor, όπως η φιλικότητα των ιθαγενών, η απίστευτη ευφορία της γης και η πληθώρα χρυσού, φαίνονταν πολύ καλές για να ‘ναι αληθινές, ωστόσο και πάλι κατάφερε να ξεγελάσει έμπειρους στρατιωτικούς αξιωματικούς, γιατρούς και έναν τραπεζίτη. Πώς τα κατάφερε; Το περιοδικό The Economist προσπάθησε να δώσει απάντηση.

Θυρεός του Πουαγιέ.
Έρευνα από την Tamar Frankel στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης μπορεί να μας δώσει κάποιες λεπτομέρειες:

    Η Frankel μελέτησε εκατοντάδες οικονομικές απάτες, ψάχνοντας για επαναλαμβανόμενα μοτίβα. Κάτι που εμφανίζεται ξανά και ξανά είναι τα χαρακτηριστικά των θυμάτων. Τείνουν να δείχνουν τρομερή εμπιστοσύνη, να προβαίνουν σε υψηλά ρίσκα και – ειδικά τα περισσότερο μορφωμένα θύματα – έχουν ανάγκη να νιώθουν ξεχωριστοί, κομμάτι μιας ιδιαίτερης ομάδας. […] Κάποιοι νιώθουν φθόνο για πιο ευκατάστατους γείτονές τους, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε άπληστες και ριψοκίνδυνες επενδύσεις.

Το κράτος που εφηύρε ο MacGregor είχε ακόμη και το δικό του νόμιμο νόμισμα. Με αυτό το άχρηστο χαρτονόμισμα, κλείνονταν συμφωνίες και όσοι ήθελαν να κάνουν περιουσία στην άλλη όχθη του Ατλαντικού πλήρωναν γι’ αυτό σε βρετανικό νόμισμα.

 Χαρτονόμισμα ενός δολαρίου από την υποτιθέμενη "Τράπεζα του Πουαγιέ". Χρησιμοποιήθηκε από τον McGregor για συναλλαγές με αντάλλαγμα βρετανικό νόμισμα.

Ο MacGregor κατάφερε να γλιτώσει την τιμωρία για την απάτη του. Πέθανε στο Καράκας της Βενεζουέλας στις 4 Δεκεμβρίου 1845 και θάφτηκε με πλήρεις στρατιωτικές τιμές στον Καθεδρικό του Καράκας.



ΠΗΓΗ: https://el.globalvoices.org/2016/06/33703

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου