Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016

Βενεζουέλα: αποσύρει το μεγαλύτερο σε αξία χαρτονόμισμα μέσα σε 72 ώρες

 


Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολά Μαδούρο σκοπός της κυβέρνησης είναι καταπολέμηση του λαθρεμπορίου.

Στην απόσυρση του μεγαλύτερου και ευρύτερα χρησιμοποιημένου χαρτονομίσματος, αξίας 100 μπολιβάρ, προχωράει η κυβέρνηση της Βενεζουέλας, όπως ανακοίνωσε και μάλιστα εντός 72 ωρών με σκοπό την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου.

Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της χώρας κυκλοφορούν πάνω από 6 δισεκατομμύρια χαρτονομίσματα των  100 μπολιβάρ.

Οι πολίτες της Βενεζουέλας θα έχουν δέκα ημέρες στη διάθεσή τους, από την Τετάρτη για να ανταλλάξουν τα χαρτονομίσματα με νομίσματα και με νέα  χαρτονομίσματα υψηλότερης αξίας.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολά Μαδούρο επισήμανε πως στόχος του είναι η καταπολέμηση συμμοριών που πλουτίζουν με το λαθρεμπόριο.

Ορισμένα ATM στο Καράκας συνέχιζαν να βγάζουν τα άχρηστα πλέον χαρτονομίσματα των 100 μπολιβάρ, ενώ πολλοί άνθρωποι υποχρεώθηκαν είτε να αναβάλλουν τις αγορές τους είτε να καταφύγουν σε πιστωτικές κάρτες.

Η αξία του νομίσματος της Βενεζουέλας έχει μειωθεί δραματικά λόγω του υψηλού πληθωρισμού που μαστίζει τη χώρα.

Εν μέσω του υπερπληθωρισμού που μαστίζει την οικονομία της Βενεζουέλας, ο πρόεδρος Μαδούρο έχει υποσχεθεί ότι το νέο χαρτονόμισμα των 500 μπολιβάρ θα μπει σε ευρεία κυκλοφορία μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Έχει μάλιστα διατάξει το προσωρινό κλείσιμο των συνόρων με την Κολομβία και τη Βραζιλία, υποστηρίζοντας ότι η «μαφία» θα προσπαθήσει να κρύψει χαρτονομίσματα στο εξωτερικό. Τα 100 μπολιβάρ αξίζουν μόλις δύο σεντς του αμερικανικού δολαρίου στη μαύρη αγορά.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πάντως προβλέπει ότι ο πληθωρισμός στη Βενεζουέλα θα φτάσει το 475,8% φέτος, και θα εκτοξευτεί το 1.660,1% το 2017.


ΠΗΓΗ: http://www.protothema.gr/world/article/637741/venezouela-aposurei-to-megalutero-se-axia-hartonomisma-mesa-se-72-ores/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου