Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017

Ελευθερία ή απόλυτος έλεγχος: Η προστασία της ιδιωτικής ζωής στο διαδίκτυο

 

Όπως οι περισσότεροι Ευρωπαίοι, έτσι και εσείς θα περνάτε αρκετές ώρες την ημέρα on line. Θα σερφάρετε στο διαδίκτυο, θα ελέγχετε το ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο, θα μιλάτε με άλλους χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Φυσικά, εάν είστε κάτω των 24 ετών, θα περνάτε ακόμα περισσότερο χρόνο στο διαδίκτυο.

Μήπως ανησυχείτε για την προστασία της ιδιωτικής σας ζωής, τη διατήρηση των δεδομένων ή για το αν σας κατασκοπεύει ακόμα και η δική σας κυβέρνηση; Όμως Πρέπει; Ίσως.

Βέβαια στην Ευρώπη, υπάρχει νομικό πλαίσιο για την προστασία της ιδιωτικής μας ζωής στο διαδίκτυο.

Νέες βελτιωμένες ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν από το Μάιο του 2018, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι προσωπικές μας πληροφορίες προστατεύονται ανεξάρτητα από το πού έχουν σταλεί, επεξεργαστεί ή αποθηκευτεί ακόμη και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μια αλλαγή, πραγματικό ορόσημο είναι το δικαίωμα του καθενός από εμάς να διαγράψει κάθε προσωπικό του ίχνος.
Με άλλα λόγια, θα μπορούμε να ζητήσουμε από εταιρείες του Διαδικτύου να διαγράψουν ανακριβείς ή πολύ παλιές πληροφορίες για εμάς.

Αυτό το νέο δικαίωμα, το οφείλουμε σε έναν Ισπανό, ο οποίος έδωσε σκληρή μάχη με την Google. Όμως τελικά κατάφερε να διαγράψει προσωπικές πληροφορίες που παρέμεναν στη μηχανή αναζήτησης.

Ο ρόλος της Ευρώπης

Για να συζητήσουμε το ζήτημα της προστασίας των δεδομένων, συνομιλήσαμε με τον ευρωβουλευτή Ζαν Φιλίπ Αλμπρεχτ, ο οποίος είναι εισηγητής της νομοθεσίας για την online προστασία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Υπάρχει ουσιαστική βελτίωση, διότι υπάρχει πολύ μεγαλύτερη διαφάνεια βάσει των νέων κανόνων. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε πιο λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τα δεδομένα που υποβάλλονται σε επεξεργασία, για ποιους σκοπούς και για το αν θα δοθούν σε άλλους. Επίσης, σε γενικές γραμμές, όλοι θα μπορούμε να γνωρίζουμε καλύτερα, ποια προσωπικά μας στοιχεία βρίσκονται στο διαδίκτυο. Ακόμη, αποκτούμε νέα δικαιώματα, όπως το δικαίωμα να σβήσουμε τα ηλεκτρονικά μας ίχνη. Οπότε θα είναι πολύ ευκολότερο για τους πολίτες – καταναλωτές να ελέγχουν τα προσωπικά τους δεδομένα».




ΠΗΓΗ: http://gr.euronews.com/2017/01/27/how-safe-is-your-data-and-private-information-in-europe

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου