Τρίτη 27 Ιουνίου 2017

Επανεμφανίστηκε η θρησκευτική αστυνομία στο Ριάντ: «Μακριά οι άνδρες από τις γυναίκες»

 


Έξω από ένα σούπερ μάρκετ στο Ριάντ, ένας αστυνομικός με μακριά γενειάδα, κάνει παρατήρηση σε νεαρό οδηγό επιβατηγού αυτοκινήτου, με το μάτι του στην κοπέλα που κάθεται στη θέση του συνοδηγού: "Πρέπει να μείνετε μακριά από τις γυναίκες".

Το πρόβλημα για τον νεαρό είναι ότι απαγορεύεται στις γυναίκες να οδηγούν στη Σαουδική Αραβία. Εκείνος, εργάζεται για μια εταιρία που επιβάλλεται να κινείται με αυτοκίνητο και η μεγάλη πλειοψηφία των πελατών της είναι γυναίκες. "Τι πρέπει να κάνω;" διαμαρτυρήθηκε πριν φύγουν από το σημείο που τους σταμάτησε η θρησκευτική αστυνομία. "Να την βγάλω έξω από το αυτοκίνητο;"

Ο διάλογος αυτός υπογραμμίζει το παράδοξο ότι η θρησκευτική αστυνομία της Σαουδικής Αραβίας επανενεργοποιείται, από τότε που ο πρίγκιπας Mohammed bin Salman, που ακακηρύχτηκε αυτή την εβδομάδα στη θέση του κληρονόμου του θρόνου, αποκάλυψε ένα σχέδιο μετασχηματισμού που ονομάζεται "Όραμα 2030" μόλις πριν από ένα χρόνο.

Το σχέδιο για τη ζωή μετά το πετρέλαιο σημαίνει ότι η χώρα προσπαθεί να εκσυγχρονίσει την οικονομία και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας για να μειώσει την ανεργία των νέων αντικαθιστώντας αλλοδαπούς με Σαουδάραβες, συμπεριλαμβανομένων των οδηγών για την Uber και τον τοπικό ανταγωνιστή Careem. Αυτό που είναι πιο δύσκολο είναι να συμβιβαστεί η αναπόφευκτη κοινωνική αλλαγή με μια υπερσυντηρητική αντίληψη του Ισλάμ με τρόπο που δεν παρατηρείται πουθενά αλλού στη γη.

Η θρησκευτική αστυνομία είχε εξαφανιστεί για ένα διάστημα από τους δρόμους της πρωτεύουσας της Σαουδικής Αραβίας, καθώς η κυβέρνηση τους είχε "αποσύρει". Ωστόσο πρόσφατα έκαναν την επανεμφάνισή τους με κύρια αποστολή να αποτρέπουν τους άνδρες και τις γυναίκες από τη συνύπαρξή τους σε δημόσιους χώρους.


ΠΗΓΗ: http://www.newmoney.gr/palmos-oikonomias/bloomberg/326545-epanemfanistike-i-thriskeitiki-astinomia-sto-riant-%C2%ABmakria-oi-andres-apo-tis-ginaikes%C2%BB

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου