Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2017

Πεντάγωνο καλεί Τραμπ για την Κορέα: Η ώρα των στρατηγών

 


"Μυστικός πόλεμος" διεξάγεται στην Ουάσιγκτον. Τη στιγμή που η "απειλή" ακούει στο όνομα, Βόρεια Κορέα, τρεις έμπιστοι του Τραμπ προσπαθούν να τον συγκρατήσουν...

Στα ύψη παραμένει η ένταση μεταξύ των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας ενώ ποικίλουν τα σενάρια και οι αναλύσεις για το τι μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή.

Ουάσιγκτον  και Σεούλ στο πλαίσιο κοινών στρατιωτικών ασκήσεων έστειλαν αμερικανικά και νοτιοκορεάτικα βομβαρδιστικά να κάνουν επίδειξη δύναμης πάνω από την κορεατική χερσονήσου. Τα αμερικανικά μαχητικά απογειώθηκαν από την βάση στη νήσο Γκουάμ - που απειλεί να βομβαρδίσει ο Κιμ Γιονγκ Ουν-  και από βάση στην Ιαπωνία.

Οι συσκέψεις του αμερικανού προέδρου με τους επιτελείς του είναι αλλεπάλληλες και οι αναλυτές προσπαθούν να εκτιμήσουν κατά πόσο μια αμερικανική επέμβαση είναι πιθανή.   

Σε εκτενή ανάλυση στο περιοδικό Newsweek, υποστηρίζεται πως τρεις στρατηγοί συγκρατούν τον αμερικανό πρόεδρο και προκρίνουν μία κυβερνοεπίθεση ως απάντηση στην Πιονγιάνγκ.

Παράλληλα, ο Κιμ Γιονγκ Ουν, δεν έχει λόγους σύμφωνα με το Politico να  ανησυχεί. Ποντάρει πολύ στον κινεζικό παράγοντα και ίσως όχι άδικα, αφού το Πεκίνο προχώρησε σε μία πρώτη παρέμβαση.

Ποιοι συγκρατούν τον Τραμπ  

Σύμφωνα με  το περιοδικό Newsweek, τρεις βασικοί συνεργάτες και στρατηγοί του προέδρου Τραμπ είναι τα...φρένα του.

Πρόκειται για τους: Υπουργός  Άμυνας, Τζέιμς Μάτις, Χέρμπερτ Ρέιμοντ Μακμάστερ, Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας και Τζον Κέλι,ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου.


Σύμφωνα με το Newsweek, όλοι τους από τις αρχές του Αυγούστου εξετάζουν πιθανές στρατιωτικές "απαντήσεις" στη Βόρεια Κορέα ανάμεσα στις οποίες είναι και μια στοχευμένη κυβερνοεπίθεση η οποία θα έβγαζε εκτός λειτουργίας τους πυραύλους της χώρας.

Στην πραγματικότητα όμως δεν φαίνονται σίγουροι για να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα καθώς ουδείς είναι σε θέση να πει με ακρίβεια τις απώλειες που θα μπορούσε να προκαλέσει μία σύγκρουση. Είναι ενδεικτικό πως ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας αναφέρει πως:

«Ένας πόλεμος έχει απρόβλεπτες συνέπειες. Πρέπει να αξιολογείς τους κινδύνους και να μαθαίνεις να τους μετριάζεις».


Πόσο όμως τους ακούει ο κ. Τραμπ;

Φαίνεται αρκετά, είναι η απάντηση. Ο αμερικανός πρόεδρος εμφανίζεται κατανοεί απόλυτα τους κινδύνους που κρύβει μία σύγκρουση, παρά τους οξείς τόνους που χρησιμοποιεί ενίοτε. Άλλωστε έχει επίσης δηλώσει πως «η απόφαση για το πως πρέπει να αντιμετωπισθεί η Βόρεια Κορέα δεν θα είναι παρορμητική».

Το αμερικανικό περιοδικό σημειώνει ότι αυτός που καλείται να "μαζέψει" την κατάσταση είναι ο Τζέιμς Μάτις. Μην ξεχνάμε ότι όταν ο Τραμπ με δηλώσεις του έβαλε τέλος στη διπλωματία λέγοντας ότι ο διάλογος με τη Β. Κορέα δεν αποτελεί λύση, ήταν ο Μάτις εκείνος που έσπευσε να ρίξει τους τόνους, σημειώνοντας, "δεν ξεμένουμε ποτέ από διπλωματικές λύσεις".


Πάντως αναμένονται κι άλλα "ξεσπάσματα" από τον Ντόναλντ Τραμπ, λέει άνθρωπος κοντά στον Μακμάστερ, αλλά συμπληρώνει με νόημα: "Τα καλά νέα είναι ότι τους ακούει και τους τρεις. Και αυτό σημαίνει ότι μπορεί να λέει τα «τρελά του» αλλά δεν θα κάνει καμία τρέλα."



 
Το Πεκίνο παρεμβαίνει

"Δεν θα επιτρέψουμε πολέμους ή χάος στη γειτονιά μας", ανέφερε κυβερνητική πηγή της Κίνας. "Η Κίνα ποτέ δεν θα επιτρέψει τον πόλεμο ή το χάος στο κατώφλι της καθώς οι εντάσεις κλιμακώνονται στην Κορεατική Χερσόνησο", πρόσθεσε.

Η κινεζική κυβέρνηση επανέλαβε την έκκληση να ξεκινήσουν και πάλι οι ειρηνευτικές συνομιλίες, ενώ πρόσθεσε ότι "οι πιέσεις και οι κυρώσεις" εναντίον της Βόρειας Κορέας "δεν μπορούν να λύσουν ουσιαστικά το πρόβλημα".

Οι πέντε λόγοι που κάνουν ατρόμητον τον Κιμ Γιονγκ Ουν

Το περιοδικό Politico σε μία προσεγμένη ανάλυση απορρίπτει το ενδεχόμενο του "τρελού ηγέτη" σε ένα "τρελό μέρος", ως προς τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν. Αντίθετα, το περιοδικό υποστηρίζει πως πρόκειται για έναν μεθοδικό άνθρωπο και αρκετά προσεκτικό στην προώθηση των πυραυλικών - πυρηνικών του προγραμμάτων. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με το Politico, πως δεν σκέπτεται να προχωρήσει σε μία σύγκρουση με τις ΗΠΑ, όχι προς το παρόν τουλάχιστον.

Όχι όμως γιατί φοβάται τις ΗΠΑ, αφού έχει μάθει καλά το πως λειτουργεί ο Τραμπ. Έχει πέντε συνολικά λόγους για να μην ανησυχεί.

1. Η Αμερική θέλει μια συμφωνία. Σύμφωνα με τη λογική του Κιμ Γιονγκ Ουν, οι Ηνωμένες Πολιτείες λένε ότι είναι απαράδεκτο να διαθέτει η Β. Κορέα πυρηνικά όπλα, ωστόσο επί χρόνια το αποδέχονται. Στη δεκαετία του 1990 οι ΗΠΑ είχαν υποβάλλει κυρώσεις για τα πυρηνικά της Βόρειας Κορέας. Αλλά τίποτα περισσότερο δεν συνέβη.

Η Βόρεια Κορέα αψήφισε τις διεθνείς κυρώσεις και το 2005 η Αμερική επέβαλε νέες κυρώσεις. Η Βόρεια Κορέα όμως συνέχισε με το πυρηνικό της πρόγραμμα. Το 2006, η Αμερική επέβαλε περισσότερες κυρώσεις, αλλά παρά την στάση της Βόρεια Κορέας, ήταν διατεθειμένη πάλι να μιλήσει με τους αντιπάλους της.

Ακόμη και επί Ομπάμα, οι ΗΠΑ ήταν διατεθειμένες να συμμετέχουν σε διάλογο για αποπυρηνικοποίηση. Συμπέρασμα; Οι ΗΠΑ δεν πρόκειται α κινηθούν επιθετικά, και η Βόρεια Κορέα θα συνεχίσει την ίδια τακτική μέχρι να επιτύχει μία συμφέρουσα για εκείνη συμφωνία.

2. Ποντάρει πολύ στον παράγοντα Κίνα. Οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι η απομόνωση της Βόρειας Κορέας όλο και χειροτερεύει γεγονός που δεν ισχύει καθώς η Κίνα, ισχυρός αρωγός της βορειοκορεατικής οικονομίας, συνεχίζει να αγοράζει άνθρακα από την Πιονγιάνγκ, οι εργάτες της Β. Κορέας συνεχίζουν να δουλεύουν σε αφρικανικά και ασιατικά κράτη στέλνοντας εμβάσματα πίσω στη χώρα και οι κυρώσεις αν και δυσχεραίνουν την κατάσταση, δεν είναι ικανές να πλήξουν τη χώρα.

Εξάλλου, μπορεί και η Κίνα να επιβάλει κυρώσεις ανά διαστήματα, αλλά υπάρχουν αρκετές διακρατικές συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών.

3. Μπορεί οι ΗΠΑ να μιλούν για στρατιωτικές επιχειρήσεις αλλά ποτέ δεν θα τολμούσαν να επέμβουν στην Βόρεια Κορέα. Αφού δεν επιτέθηκαν όταν η Βόρεια Κορέα δεν είχε πυρηνικά όπλα, γιατί να το κάνουν τώρα εξάλλου; Γιατί να ρισκάρει η μεγαλύτερη παγκόσμια οικονομία έναν τόσο δαπανηρό πόλεμο; Στο ίδιο πνεύμα και η Νότια Κορέα. Επίσης πλούσια χώρα, που δεν θα επιτρέψει στις ΗΠΑ μία επίθεση αν αυτό σημαίνει μαζική καταστροφή.

4. Οι ΗΠΑ χάνουν έδαφος στην περιοχή. Μπορεί να μιλούν για άξονα συμφερόντων αλλά η αλήθεια είναι ότι με την πάροδο του χρόνου η Κίνα ισχυροποιείται και σύντομα Ιαπωνία και Νότια Κορέα θα κληθούν να αποφασίσουν με ποιανού το μέρος είναι. Εξάλλου, η Κίνα έχει καταστήσει σαφές ότι μία ενδεχόμενη καταστροφή της Βόρειας Κορέας είναι πολύ πιο ανησυχητική από τις πυρηνικές προκλήσεις της.

5. Εάν η Βόρεια Κορέα παραδώσει τον πυρηνικό της εξοπλισμό δεν θα έχει τίποτα πλέον. Οι ΗΠΑ έκαναν συμφωνία με τον Καντάφι για την παράδοση του πυρηνικού του οπλοστασίου και η Λιβύη καταστράφηκε. Ομοίως και στο Ιράκ. Ο Σαντάμ Χουσεϊν σταμάτησε την κατασκευή πυρηνικών και η κατάληξη για τη χώρα ακόμα και σήμερα είναι τραγική. Όσο η Βόρεια Κορέα έχει πυρηνικά όπλα, μπορεί να καθορίζει τη τύχη της και να παίζει και αυτή επί ίσοις όροις. Αν τα παραδώσει, θα χαθεί από τον παγκόσμιο χάρτη.

Ένας πόλεμος με τη Βόρεια Κορέα θα μπορούσε να έχει τρομακτικά αποτελέσματα. Κανείς σώφρων άνθρωπος δεν θα προκαλούσε κάτι τέτοιο. Και παρά τις αμφιλεγόμενες αντιλήψεις, ο Κιμ Γιονγκ Ουν δεν είναι τρελός. Απλά πολύ καλά διαβασμένος. Ίσως πολύ περισσότερο από ότι η ίδια η αμερικανική κυβέρνηση θεωρεί, καταλήγει ο ειδικός αναλυτής Τζον Γουλφσθαλ.


ΠΗΓΗ: http://www.thetoc.gr/diethni/article/pentagwno-kalei-tramp-gia-tin-korea-i-wra-twn-stratigwn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου