Τετάρτη 31 Ιουλίου 2019

Αντώνης Κονταράτος: Ο Έλληνας της NASA που έσωσε τους αστροναύτες της αποστολής «Apollo 13» 

 

Οι αστροναύτες θα πέθαιναν, επειδή παρουσιάστηκε ένα πρόβλημα στο σύστημα δέσμευσης του διοξειδίου του άνθρακα και το κέντρο ελέγχου της NASA έπρεπε να βρει επιτόπου μία λύση, την οποία έδωσε τελικά ο Κονταράτος με μία ανορθόδοξη αλλά πετυχημένη ιδέα που είχε.

Τρίτη 30 Ιουλίου 2019

Σκάκι, ένα «επικίνδυνο» παιχνίδι

 

Κάποτε το παιχνίδι που σήμερα συνδέεται με την ευφυΐα, κατηγορήθηκε ότι διασπά την προσοχή από φλέγοντα θέματα της εποχής και ότι είναι χάσιμο χρόνου. Δημιουργήθηκε ως μια νέα μορφή ψυχαγωγίας και έγινε ευρέως γνωστό, αλλά θεωρήθηκε από πολλές ηγεσίες ανά τους αιώνες αντικοινωνικό, βλάσφημο και κυρίως επικίνδυνο, καθώς ακόνιζε το μυαλό των πολιτών. Το όνομά του; Shatranj. Είναι το παιχνίδι που σήμερα έχει εξελιχτεί στο σκάκι.

Δευτέρα 29 Ιουλίου 2019

Αστεροειδής πέρασε σε απόσταση «αναπνοής» από τη Γη

 


Την Πέμπτη ένας αστεροειδής που ονομάζεται «Asteroid 2019 OK», ταξιδεύοντας με ταχύτητα σχεδόν 24 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο, πλησίασε πολύ κοντά στη Γη. Ο αστεροειδής πέρασε σε απόσταση περίπου 70.000 χιλιόμετρα μακριά από τη Γη και ήταν μια από τις πλησιέστερες προσεγγίσεις στον πλανήτη μας τα τελευταία χρόνια.

Κυριακή 28 Ιουλίου 2019

Η μεγάλη πολιορκία της Ρόδου όπου χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά η πολεμική μηχανή Ελέπολις ύψους 45 μέτρων - Μετά τη μάχη εκποίησαν τον μηχανισμό και ανήγειραν τον Κολοσσό 

 

Ο Κολοσσός της Ρόδου δεν ήταν μόνο ένα έργο απαράμιλλης τέχνης και αισθητικής. Χτίστηκε ως ένδειξη ευγνωμοσύνης προς τον Θεό Ήλιο, προστάτη του νησιού. Συμβόλιζε την ελευθερία και ανεξαρτησία των Ροδίων μετά την πολιορκία της πόλης που κράτησε ένα χρόνο. Παρόλο που το έργο καταστράφηκε 60 μόλις χρόνια μετά την κατασκευή του, η φήμη του ξεπέρασε τα όρια του ελληνικού κόσμου.

Σάββατο 27 Ιουλίου 2019

Η κβαντική τεχνολογική επανάσταση ξεκίνησε

 

Τι είναι και πώς λειτουργεί ο κβαντικός υπολογιστής; Πώς διαφέρει ένα κβαντικό τηλέφωνο από το συνηθισμένο; Και πόσο ασφαλής θα είναι ένας κβαντικός τραπεζικός κωδικός; Η εποχή της νέας τεχνολογικής επανάστασης έχει ήδη αρχίσει και αναμένεται εξίσου συναρπαστική με εκείνη του περάσματος από τη συμβατική, στην ψηφιακή. 

Παρασκευή 26 Ιουλίου 2019

Τροχαία δυστυχήματα στην Ελλάδα: 120.000 νεκροί σε 50 χρόνια

 

Στοιχεία που σοκάρουν, αλλά θα πρέπει και να προβληματίσουν αποκαλύπτει ο γνωστός οδηγός αγώνων, Τάσος Μαρκουίζος ή Ιαβέρης. «Τα τελευταία 50 χρόνια στην Ελλάδα έχουμε 120.000 νεκρούς από τροχαία δυστυχήματα, 350.000 ανάπηρους και 2 εκατομμύρια τραυματίες. Είναι πραγματική γενοκτονία, αφανισμός της ελληνικής φυλής χωρίς τέλος», αναφέρει στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Πέμπτη 25 Ιουλίου 2019

Γιατί η Σοβιετική Ένωσή δεν έφτασε ποτέ στο φεγγάρι;

 

Στις 3 Ιουλίου του 1969, δεκαεπτά μέρες πριν ο Νηλ Άρμστρονγκ και ο Μπαζ Όλντριν πατήσουν στο Φεγγάρι , η Σ.Ένωση έκανε την δεύτερη προσπάθεια να πυροδοτήσει τον δικό της σεληνιακό πύραυλο, γνωστό και ως Ν1. Οι εικόνες που έστειλαν πίσω Αμερικάνικοι κατασκοπευτικοί δορυφόροι, όταν πέρασαν πάνω από το πεδίο δοκιμής στο Tyuratam του Kazakhstan, ήταν εικόνες ολοκληρωτικής καταστροφής. Μια εκ των δυο εξεδρών εκτόξευσης από τις οποίες ήταν δυνατόν να εκτοξευτεί ο Ν1 είχαν καταστραφεί ολοσχερώς. Οι σοβιετικοί δεν το ήξεραν ακόμη, αλλά κάθε ελπίδα να πάνε στο Φεγγάρι είχε εξανεμιστεί σε εκείνη την καμμένη εξέδρα εκτόξευσης το 1969.

Τετάρτη 24 Ιουλίου 2019

Η άγνωστη σύγκρουση που βοήθησε την Ελληνική Επανάσταση να εδραιωθεί

 

Ο πόλεμος Οθωμανικής και Περσικής αυτοκρατορίας του 1821-23 είχε ως αφορμή συνοριακές διαφορές μεταξύ των δύο δυνάμεων στο σημερινό Αζερμπαϊτζάν, τις οποίες υποδαύλισε η Ρωσία για να ασκήσει πίεση στους Τούρκους. Το 1821 ξέσπασε η Ελληνική Επανάσταση. Οι Έλληνες πέτυχαν σημαντικές νίκες και απελευθέρωσαν σημαντικές περιοχές.

Τρίτη 23 Ιουλίου 2019

Ρουμανία: Μια γενιά δίχως γονείς

 

Η ρουμανική εκδοχή του «Μόνος στο σπίτι» δεν έχει τίποτα κοινό με το χολιγουντιανό «μπλοκμπάστερ» του 1990, με τις περιπέτειες ενός πιτσιρικά μιας αστικής αμερικανικής οικογένειας που τον «ξεχνάει» στο σπίτι παραμονές Χριστουγέννων, ενώ οι υπόλοιποι πάνε διακοπές. Για εκατομμύρια άνεργους ανατολικοευρωπαίους, η ένταξη των χωρών τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ήταν παρά το «κλειδί» για να ανοίξει η πόρτα της απρόσκοπτης μετανάστευσης προς αναζήτηση μεροκάματου.

Δευτέρα 22 Ιουλίου 2019

Ο πρώην παπαροκάς, Γιάννης Παπανικολάου, πλέον ηγείται της heavy metal μπάντας Diviner

 


Μίλησε στο newsbeast.gr για τα μουσικά του σχέδια, την περίοδο στο μοναστήρι και το βιβλίο «φωτιά» που θέλει να γράψει. Πόσο πιθανό είναι να κάνεις μια στροφή 180 μοιρών στη ζωή σου; Και τι πιθανότητες υπάρχουν αφού την έχεις κάνει αυτή, να κάνεις μια ακόμα -και πάλι 180 μοιρών- η οποία θα σε επιστρέψει επί της ουσίας εκεί απ’ όπου ξεκίνησες; Δύσκολα δρομολόγια όλα αυτά. Και σίγουρα δεν γίνονται από ανθρώπους που βολεύονται σε καταστάσεις.

Κυριακή 21 Ιουλίου 2019

Τσέρνομπιλ: «Εκκαθαριστής» της οροφής του αντιδραστήρα αυτοκτόνησε μόλις είδε τη σειρά




Ένας από τους ήρωες καθαριστές του Τσέρνομπιλ αυτοκτόνησε λόγω της αδιαφορίας του κράτους και αφότου είδε την σειρά της HBO.  

Σάββατο 20 Ιουλίου 2019

«Άνθρακες» ο θησαυρός που πρόσφεραν οι πλούσιοι για την Παναγία των Παρισίων

 

Με τους καπνούς της καταστροφικής πυρκαγιάς που κατέστρεψε τη στέγη του γοτθικού ναού και γκρέμισε το καμπαναριό που έστεκε εκεί επί αιώνες, να καλύπτουν ακόμη τον ουρανό της γαλλικής πρωτεύουσας, οι ευαίσθητοι αλλά και πλούσιοι της χώρας κι όχι μόνο μπήκαν στην κούρσα μίας άτυπης δημοπρασίας που «έβγαλε στο σφυρί» το ποιος θα φανεί ότι έκανε τη μεγαλύτερη δωρεά. Ενδεικτική ήταν η αντίδραση του Μπερνάρ Αρνό που βρίσκεται πίσω από τον οίκο Louis Vuitton, ο οποίος μόλις πληροφορήθηκε ότι το αντίπαλο δέος του, ο Φρανσουά-Ανρί Πινό, που έχει στην κατοχή του μεταξύ άλλων τους οίκους Gucci και Yves Saint Laurent, δώρισε 100 εκατ. ευρώ για την ανοικοδόμηση της Νότρ Νταμ, ανέβασε τη δική του προσφορά στα 200 εκατ. ευρώ.

Παρασκευή 19 Ιουλίου 2019

Το μέλλον των τουρκικών F-16 μετά τις αμερικανικές κυρώσεις - όλα τα μέχρι τώρα δεδομένα

 

Η παραλαβή των S-400 από την Τουρκία, σε συνδυασμό με την απόφαση των ΗΠΑ να μην παραδώσουν τα F-35, αλλά και να αποβάλουν την Άγκυρα από το πρόγραμμα παραγωγής των αεροσκαφών, δημιουργεί εύλογες απορίες και ερωτήματα για το μέλλον του εν υπηρεσία, μεγάλου στόλου των τουρκικών F-16. Θα υπάρξουν κυρώσεις που θα πλήξουν την υποστήριξη των τουρκικών F-16; Αν ναι πως θα αντιδράσει η Άγκυρα δεδομένου ότι τα συγκεκριμένα αεροσκάφη αποτελούν το σύνολο σχεδόν της Πολεμικής Αεροπορίας της;

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2019

Άγνωστη ιστορία: Ποιος έριξε τη «πρώτη σφαίρα» στο Περλ Χάρμπορ;

 


Η μάχη στο Περλ Χάρμπορ ήταν μια απροειδοποίητη στρατιωτική επίθεση από την Αυτοκρατορική Ιαπωνική Αεροπορία και το Αυτοκρατορικό Ναυτικό κατά της ναυτικής βάσης των Ηνωμένων Πολιτειών στο Περλ Χάρμπορ της Χαβάης, το πρωί της 7ης Δεκεμβρίου 1941. Η επίθεση οδήγησε στην είσοδο των Ηνωμένων Πολιτειών στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Μια άγνωστη πτυχή της μάχης, έχει να κάνει με ένα περιστατικό βύθισης υποβρυχίου λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η επίθεση που θα μπορούσε ίσως να παίξει ρόλο στη τελική έκβαση της σύγκρουσης.

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2019

Προσεχώς φυλακές υψίστης ασφαλείας Τύπου Γ΄

 

Μία ή δύο φυλακές τύπου Γ’, αυστηροποίηση των συνθηκών ασφαλείας στα υπόλοιπα σωφρονιστικά καταστήματα και σύστημα απενεργοποίησης του σήματος των κινητών τηλεφώνων σχεδιάζουν, σύμφωνα με πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής, στο υπουργείο Προστασίας του πολίτη, υπό την καθοδήγηση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του Λευτέρη Οικονόμου, σε μία προσπάθεια να λύσουν το χρόνιο πρόβλημα της παραβατικότητας και της ανομίας στα καταστήματα κράτησης.

Τρίτη 16 Ιουλίου 2019

Η μάχη για τους χάρτες της ΑΟΖ - Ένα διαχρονικό έγκλημα της ελληνικής διπλωματίας



Από την ημέρα που ψηφίσθηκε η Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, το 1982, η Ελλάδα δεν έχει παρουσιάσει ούτε ένα επίσημο χάρτη που να δείχνει τα σύνορα της ελληνικής ΑΟΖ. Μάλιστα ο προηγούμενος πρωθυπουργός είχε κάποτε διερωτηθεί εάν υπάρχουν καν θαλάσσια σύνορα. Ο μόνος τρόπος να δείξει ένα κράτος τα θαλάσσια σύνορά του είναι με χάρτες. Οι Τούρκοι πανικόβλητοι με την εξέλιξη του Δικαίου της Θάλασσας (UNCLOS), για 37 συναπτά έτη παρουσιάζουν διάφορους παράνομους χάρτες για να δείξουν το θαλάσσιο μέγεθος της χώρας τους.

Δευτέρα 15 Ιουλίου 2019

"Έξυπνη γεωργία" με drone από το Πολυτεχνείο Κοζάνης

 


Ο έλεγχος της καλλιέργειας του ροδάκινου Βελβεντού, του κερασιού των Γρεβενών και του Βερμίου, της φακής του Βοΐου, του φασολιού της Πρέσπας και της Καστοριάς η του περίφημου Κρόκου της Κοζάνης, θα μπορεί τα επόμενα τέσσερα χρόνια να γίνεται με την βοήθεια drones.

Κυριακή 14 Ιουλίου 2019

Δορυφόροι μεγέθους κράκερ: 105 σε τροχιά με μία εκτόξευση

 


Επιδεικνύοντας ένα νέο είδος διαστημικής τεχνολογίας, 105 από τους μικρότερους δορυφόρους που υπάρχουν στον κόσμο τέθηκαν σε τροχιά γύρω από τη Γη, στέλνοντας σύντομα σήματα τηλεμετρίας σε σταθμό στο Cornell University.

Σάββατο 13 Ιουλίου 2019

Εφευρέτες που σκοτώθηκαν από τις πατέντες τους

 

Franz Reichelt

Στις 4 Φεβρουαρίου του 1912 ο γεννηθείς στην Αυστρία, Γάλλος ράφτης Franz Reichelt σκαρφάλωσε στην κορυφή του Πύργου του Άιφελ φορώντας μια στολή πτήσης δικής του… έμπνευσης.


Παρασκευή 12 Ιουλίου 2019

Όταν οι Θεοί έφευγαν από την Αθήνα



«Οι Θεοί φεύγουν»! Αυτό ήταν το επιφώνημα του Γάλλου περιηγητή και εκδότη Joseph François Michaud (1809-1864) όταν έβλεπε τo 1830 στον Πειραιά τα πλοία, τα οποία αποκαλούσε πειρατικά καράβια, να μπαρκάρουν γεμάτα αρχαίους θησαυρούς, κάτω από τα βλέμματα και τις οδηγίες των «παραγγελιοδόχων της επιστήμης», όπως ονομάτιζε τους εμπόρους.


Πέμπτη 11 Ιουλίου 2019

Ο θείος Τραμπ έκλεψε τα αρχεία του Νίκολα Τέσλα;

 


Στις 10 Ιουλίου του 1856 γεννήθηκε ο Σερβοαμερικανός επιστήμονας και εφευρέτης Νίκολα Τέσλα (1856-1943), που χαρακτηρίστηκε ως “Προμηθέας του ηλεκτρισμού” και ως “ο άνθρωπος που φώτισε τον κόσμο”...

Τετάρτη 10 Ιουλίου 2019

Το επόμενο κύμα αυτοματοποίησης θα οδηγήσει στη δημιουργία νέων επαγγελμάτων; 

 

H απώλεια πολλών παραδοσιακών επαγγελμάτων εξαιτίας της αυτοματοποίησης θα αντισταθμιστεί εν μέρει από τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για ανθρώπους. Οι γενικοί γιατροί που ασχολούνται κυρίως με τη διάγνωση γνωστών ασθενειών και τη χορήγηση γνωστών θεραπειών θα αντικατασταθούν μάλλον από ιατρικές τεχνητές νοημοσύνες. Ακριβώς όμως γι’ αυτό, θα υπάρχουν πολύ περισσότερα χρήματα για τους γιατρούς και τους βοηθούς εργαστηρίου που κάνουν πρωτοποριακές έρευνες και σχεδιάζουν καινούργια φάρμακα ή χειρουργικές μεθόδους.

Τρίτη 9 Ιουλίου 2019

Τα τετελεσμένα του όρου «Μακεδονία-ικός» και η σιωπή της κυβέρνησης

 

Αναπάντητο έχει αφήσει η ελληνική κυβέρνηση και το Υπουργείο Εξωτερικών το πρωτοφανές «εγχειρίδιο οδηγιών χρήσης» του όρου «Μακεδονικός» που έχει δημοσιεύσει επίσημα η κυβέρνηση Ζάεφ, προσφέροντας έτσι την ευκαιρία σε δημιουργία τετελεσμένων με την διεύρυνση των πεδίων της χρήσης του όρου «Μακεδονία-ικός», σε ένα βήμα για την διολίσθηση σε άτυπη «διπλή ονομασία».

Δευτέρα 8 Ιουλίου 2019

Η ύποπτη δράση των ΜΚΟ στη Μεσόγειο 

 

Τις τελευταίες ημέρες έγινε πρωτοσέλιδο στην Ευρώπη, η σύλληψη της καπετάνισσας του υπό Ολλανδική σημαία Γερμανικών συμφερόντων πλοίου, που περισυνέλεγε παράνομους μετανάστες από τη θάλασσα και τους μετέφερε στην Ιταλία. Η Carola Rackete ήταν η επαγγελματίας κυβερνήτης του πλοίου Sea-Watch 3 που μετέφερε 53 παράνομους μετανάστες από τα ανοιχτά της Λιβύης στην Ιταλία. Το πλοίο που φέρει την Ολλανδική σημαία, ανήκει στην Γερμανική ΜΚΟ Sea-Watch που από το 2014 δραστηριοποιείται στη Μεσόγειο θάλασσα. Η ΜΚΟ υποστηρίζει πως διασώζει μετανάστες που επιχειρούν το επικίνδυνο ταξίδι από την Αφρική στην Ευρώπη.


Κυριακή 7 Ιουλίου 2019

 

 

Σάββατο 6 Ιουλίου 2019

Τα ρομπότ φέρνουν και… παίρνουν δουλειές

 


Η ιδέα μιας «ρομποτικής επανάστασης» αιχμαλώτιζε ανέκαθεν τη φαντασία του κόσμου. Μέχρι που το άλλοτε φαντασιακό άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά. Έτσι, τα τελευταία χρόνια η έλευση των ρομπότ μοιάζει περισσότερο εφιάλτης και λιγότερο ευκαιρία.

Παρασκευή 5 Ιουλίου 2019

Απίστευτο κι όμως... ελληνικό: Κρατούμενοι άνοιξαν σουβλατζίδικο μέσα στις φυλακές Κορυδαλλού

 


Σουβλατζίδικο, που λειτουργεί κάθε Σαββατοκύριακο και εξυπηρετεί μέχρι και 400 «πελάτες», έχει στήσει μέσα στις φυλακές του Κορυδαλλού κρατούμενος για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, ο οποίος εκτίει ποινή πολυετούς κάθειρξης.

Πέμπτη 4 Ιουλίου 2019

Πώς τα πλοία εξαφανίζονται στον Περσικό, στο Στενό του Χορμούζ

 


Πλοία που φορτώνουν περσικό πετρέλαιο ξαφνικά εξαφανίζονται σε πλήρη θέα προκειμένου να αποφύγουν τις αμερικανικές κυρώσεις, γράφει η «Νew York Times». Κυρίως είναι κινεζικής σημαίας πλοία που μόλις φτάνουν στο Στενό του Χορμούζ παύουν να δίνουν το στίγμα τους μέχρι να φορτώσουν.

Τετάρτη 3 Ιουλίου 2019

Το Τσέρνομπιλ στην Ελλάδα. Ο άγνωστος χάρτης με τις περιοχές που επηρέασε. Πρώτα έκαναν καθησυχαστικές δηλώσεις και μετά ξεκίνησαν μετρήσεις 

 

Στις 26 Απριλίου 1986 μια σειρά από εκρήξεις κατέστρεψε έναν από τους αντιδραστήρες στον Πυρηνικό Σταθμό Παραγωγής Ενέργειας του Τσέρνομπιλ και μεγάλες ποσότητες ραδιενέργειας απελευθερώθηκαν στην ατμόσφαιρα. Ενώ η Σοβιετική Ένωση περιοριζόταν σε λακωνικές δηλώσεις, το ραδιενεργό νέφος κάλυπτε την Ευρώπη. Στην Ελλάδα η είδηση έφτασε τρεις μέρες μετά το ατύχημα. Δημοσιεύματα άρχισαν να γράφουν ότι υπήρχε πιθανότητα να έρθει το ραδιενεργό νέφος στην Ελλάδα, αλλά «χωρίς κίνδυνο για τη δημόσια υγεία», προσπαθώντας να καθησυχάσουν τους Ελληνες πολίτες. 

Τρίτη 2 Ιουλίου 2019

Το πρόγραμμα Breakthrough Listen απέτυχε να βρει ίχνη εξωγήινων γύρω από 1.327 άστρα

 

Ησυχία συνεχίζει να επικρατεί «εκεί έξω», καθώς το πρόγραμμα αναζήτησης εξωγήινης νοημοσύνης Breakthrough Listen ανακοίνωσε ότι, παρόλο που έστρεψε τα συνεργαζόμενα μεγάλα επίγεια ραδιοτηλεσκόπια του στη γειτονιά 1.327 άστρων σε απόσταση έως 160 ετών φωτός από τη Γη, δεν κατάφερε τελικά να βρει κανένα ηλεκτρομαγνητικό ίχνος ή «τεχνο-υπογραφή», που να παραπέμπει σε κάποιο μηχάνημα ή τεχνολογία εξωγήινου τεχνολογικού πολιτισμού. Οπότε οι στενές επαφές τρίτου τύπου μπορούν να περιμένουν.

Δευτέρα 1 Ιουλίου 2019

Τα εγγόνια μας θα ζήσουν ως τα 150

 

Ο ελληνοαμερικανός Νίκολας Νεγκροπόντε, ιδρυτής του εμβληματικού Media Lab του MIT, ποτέ δεν έχασε την πίστη του ότι η τεχνολογία, παρά το ότι επέφερε και προβλήματα, θα γίνει το «κλειδί» για ένα πολύ καλύτερο μέλλον. Αν υπάρχει κάτι που δεν έλειψε ποτέ από τη ματιά του είναι η αισιοδοξία ότι το μέλλον θα είναι πολύ καλύτερο.