Τρίτη 20 Αυγούστου 2019

Ο Δίας ίσως έχει απορροφήσει πρώιμο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος

 

Ο πυρήνας του Δία είναι ένα περίεργο μείγμα από βράχους και διάχυτο υδρογόνο σε υγρή μορφή. Όμως το πως κατέληξε να είναι έτσι είναι κάτι που οι επιστήμονες  δεν μπορούσαν να εξηγήσουν για αρκετό καιρό. Τώρα όμως θεωρούν ότι πιθανότατα ο αέριος γίγαντας απορρόφησε ένα άλλο πρωτοπλανήτη κατά την διάρκεια μια πλανητικής μετωπικής σύγκρουσης, που συνέβη πριν από 4.5 δισεκατομμύρια χρόνια, όταν το ηλιακό μας σύστημα ακόμη σχηματιζόταν. 

Αυτή η υπόθεση θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί ο πυρήνας του Δία είναι τόσο κατακερματισμένος και επίσης να ρίξει φως στα πρώιμα χρόνια του ηλιακού μας συστήματος.

Μια ομάδα αστρονόμων από την Ιαπωνία, την Κίνα, την Ελβετία και τις ΗΠΑ επεξεργάστηκαν στοιχειά από το βολιστήρα Juno της NASA, για να διερευνήσουν την δομή και την σύσταση του Δία. Τα αποτελέσματα της έρευνας μπορούν να βρεθούν στο τεύχος του περιοδικού επιστημονικών δημοσιεύσεων “Nature” που εκδόθηκε την Τετάρτη 14 / 8 / 19.

Πέραν της γιγάντιας σύγκρουσης οι επιστήμονες διερεύνησαν και άλλες θεωρίες, όπως για παράδειγμα της σταδιακής διάβρωσης του πυρήνα από ανέμους υψηλής ταχύτητας ή την πιθανότητα ο πυρήνας να περιείχε αέριο εξαρχής. Όμως τελικά αυτό που ανακάλυψαν είναι ότι το σενάριο της αρχαίας γιγάντιας σύγκρουσης όχι μόνο είναι η πιο πιθανή εξήγηση άλλα είναι και αυτή που ταιριάζει περισσότερο με τα στοιχεία που αντλήθηκαν από τον βολιστήρα.

Τα μοντέλα ενός τέτοιου σεναρίου οδηγούν σε μια δομή που είναι σε συνέπεια με ένα διαβρωμένο πυρήνα που εξακολουθεί να υπάρχει για δισεκατομμύρια χρόνια. Αν η ερευνητική ομάδα είναι ακριβής σε αυτά που γράφει, σημαίνει ότι το πρώιμο ηλιακό μας σύστημα ήταν ένα βίαιο μέρος όπου τεράστιοι πρωτοπλανήτες συγκρούονταν ο ένας με τον άλλο ή και ακόμη συγχωνευόντουσαν.

Από ότι φαίνεται λοιπόν ότι οι συγκρούσεις πλανητών ήταν όντως κάτι το κοινό στο νεαρό ηλιακό μας σύστημα. Κάτι παρόμοιο ίσως συνέβη με τον Κρόνο, συνεισφέροντας στις δομικές διαφορές μεταξύ Κρόνου και Δία.


ΠΗΓΗ: https://www.ptisidiastima.com/jupiter/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου