Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2019

Κυνήγι γκέκο σε ένα χωριό της Ινδονησίας

 

Μια έντονη μυρωδιά με υποδέχεται καθώς φτάνω στην αυλή ενός σπιτιού στο Καπετακάν, στη Δυτική Ιάβα της Ινδονησίας, όπου γίνεται μια διαβόητη επιχείρηση κυνηγιού γκέκο. Υπάρχουν σωροί με χιλιάδες ψόφια γκέκο. Είναι παράξενο να σκεφτεί κανείς ότι κάποιος κυνηγάει αυτά τα άκακα πλάσματα που απλά, αράζουν στον τοίχο.

Ο Sugandi είναι ο επικεφαλής της επιχείρησης και διευθυντής του δημοτικού σχολείου του χωριού.

Άρχισε να ασχολείται με το κυνήγι γκέκο το 2008, αλλά οι χωρικοί στο Καπετακάν ασχολούνται με το εμπόριο γκέκο για πολύ περιρόστερο - επίσης, με το εμπόριο βατράχων και φιδιών αλλά από τα γκέκο βγάζουν λεφτά.

Μέσω της δουλειάς του, ο Sugandhi δημιουργεί δουλειές για τους γείτονές του. Οι κυνηγοί του βγαίνουν παγανιά σε έξι χωριά. Μετά από μια μέρα κυνηγιού, το βράδυ τα μαζεύουν στο σπίτι του Sugahndi. Οι μέθοδοι είναι απλές. Κυνηγούν μόνο με έναν φακό κι μια βέργα πασαλειμμένη με κόλλα. Πήγαίνουν στα σπίτια των κατοίκων, ψάχνοντας να βρουν τα πλασματάκια, τα πιάνουν με τη βέργα και τα βάζουν σε ένα καλάθι.

Τα γκέκο μέχρι να φτάσουν στο σπίτι είναι συνήθως νεκρά. Εκεί ο Sugahndi δίνει στους κυνηγούς 40.000 ρουπίες (2,5 ευρώ) το κιλό. Τα ξεπλένουν με νερό και ένα αποαρρυπαντικό σε σκόνη, για να φύγει η γλιστερή μεμβράνη που καλύπτει το σώμα τους. Έπειτα, οι βοηθοί του Sugandhi τα ψήνουν για δύο ώρες και τα αφήνουν κάτω από τον ήλιο μέχρι να ξεραθούν και να γίνουν σκούρα καφέ.


Οι γυναίκες αναλαμβάνουν το τελευταίο στάδιο, τη συσκευασία. Κάθε γυναίκα ετοιμάζει 30 με 40 πακέτα τη μέρα, το καθένα ζυγίζει 100 γραμμάρια. Τα γκέκο πουλιούνται σε πακέτα των δέκα και κοστίζουν 250.000 ρουπίες (15,5 ευρώ) το κιλό.

Τα γκέκο πουλιούνται ως εναλλακτικό φάρμακο για τη φαγούρα και τις αλλεργίες, παρόλο που υπάρχουν ελάχιστες έως καθόλου επιστημονικές αποδείξεις. Επίσης, αποτελούν συστατικό σε πολλά καλλυντικά. Ο Sugandhi λέει ότι οι μεγαλυτεροι πελάτες του είναι από την Κίνα και τις ΗΠΑ.




ΠΗΓΗ: https://www.vice.com/gr/article/zmjn34/fwtografies-apo-to-kynhgi-gkeko-se-ena-xwrio-ths-indonhsias

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου