Νέες αποδείξεις DNA υποδεικνύουν ότι οι σύγχρονοι Έλληνες είναι πράγματι απόγονοι των Μυκηναίων
Οι αποδείξεις προέρχονται από επιστημονική μελέτη κατά την οποία αναλύθηκαν γονίδια οδόντων 19 ανθρώπων από διαφόρους αρχαιολογικούς χώρους στις Μυκήνες και την άλλη Ελλάδα.
Τόσο οι Μινωίτες όσο και οι Μυκηναίοι φέρουν γονίδια που υποδηλώνουν ότι είχαν κατά βάσει καστανά μαλλιά και μάτια όπως άλλωστε παριστάνονται στις σωζόμενες τοιχογραφίες. Σύμφωνα με τον καθηγητή γενετικής του Χάρβαρντ Ιωσήφ Λαζαρίδη κάθε διαφορά μεταξύ των δύο πολιτισμών δείχνει ότι ένα δεύτερο πληθυσμιακό κύμα έφτασε στην ηπειρωτική Ελλάδα αλλά δεν έφτασε στην Κρήτη.
Το δεύτερο αυτό κύμα, σύμφωνα με τον καθηγητή, ήταν οι Μυκηναίοι. Συγκρίνοντας το DNA των συγχρόνων Ελλήνων με το αντίστοιχο των Μυκηναίων ανακαλύπτεται μια γενετική επικάλυψη που υποδηλώνει ότι ο αρχαίος αυτός πολιτισμός αποτέλεσε τη γενετική βάση και των υστερότερων.
Κάποιοι που υποστήριζαν επί χρόνια το αυτονόητο, ότι δηλαδή τόσο οι Μινωίτες όσο και οι Μυκηναίοι ήταν απολύτως Έλληνες, βάσει και των «γραμματικών» τεκμηρίων της Γραμμικής γραφής Α (Μινωίτες) και της Γραμμικής γραφής Β (Μυκηναίοι) προφανώς αισθάνονται δικαιωμένοι.
Αν και η Γραμμική Α παραμένει επίσημα μη αποκωδικοποιημένη, οι ομοιότητες πολλών συλλαβογραμμάτων τους επιτρέπει να υποθέσουμε ότι δεν ήταν και τόσο διαφορετικές και ίσως η πρώτη να ήταν απλώς η πρόγονος της δεύτερης – όπως τα αρχαία με τα νέα ελληνικά, για παράδειγμα.
Αν και η Γραμμική Α παραμένει επίσημα μη αποκωδικοποιημένη, οι ομοιότητες πολλών συλλαβογραμμάτων τους επιτρέπει να υποθέσουμε ότι δεν ήταν και τόσο διαφορετικές και ίσως η πρώτη να ήταν απλώς η πρόγονος της δεύτερης – όπως τα αρχαία με τα νέα ελληνικά, για παράδειγμα.
Την δε ελληνικότητα της Γραμμικής γραφής Β υποστήριξαν οι ίδιοι οι επιστήμονες που την αποκρυπτογράφησαν, οι Βρετανοί Βέντρις και Τσάντγουικ. Στην πανάρχαια αυτή ελληνική διαβάστηκαν λέξεις που είναι έως σήμερα σε χρήση, εντοπίστηκαν πτώσεις και γένη, δίφθογγοι, το δίγαμμα – το F των σημερινών δυτικών αλφαβήτων – αριθμητικά και άλλα χαρακτηριστικά.
Συνολικά έχουν βρεθεί περί τα 5.000 κείμενα σε Γραμμική Β (κυρίως πινακίδες και δευτερευόντως αγγεία). Από αυτά γύρω στα 3.000 προέρχονται από την Κνωσό, γύρω στα 1.400 από την Πύλο, γύρω στα 300 από τη Θήβα, 90 από τις Μυκήνες ενώ μικρότερος αριθμός προέρχεται από τα Χανιά, τα Μάλια, την Τίρυνθα, την Ελευσίνα, τον Ορχομενό και αλλού. Η Γραμμική Β περιλαμβάνει 89 συλλαβογράμματα, που αναπαριστούν συλλαβές με φωνητική αξία και περί τα 260 ιδεογράμματα (ή λογογράμματα), που αποδίδουν έννοιες όπως άνδρας, γυναίκα, αγελάδα, λάδι, κρασί κλπ. και σύμβολα για την απόδοση αριθμών.
ΠΗΓΗ: http://www.tapantareinews.gr/2020/06/dna.html
εικόνα άρθρου: Μυκηναϊκά άρματα μάχης - Οι Έλληνες ιππότες της Εποχής του Χαλκού
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου