Δύο χρόνια σουλτανάτο: Η τουρκική οικονομία κατέρρευσε, η ανεργία αυξήθηκε και ο Ερντογάν αποθρασύνθηκε
Η Τουρκία αντιμετωπίζει σοβαρές οικονομικές απώλειες υπό το νέο προεδρικό της σύστημα, το οποίο την 9η Ιουλίου 2020 «γιόρτασε» τη δεύτερη επέτειό του, με τον Ταγίπ Ερντογάν να έχει εδραιωθεί πια ως σουλτάνος. Στα δύο αυτά χρόνια, το προεδρικό σύστημα που αντικατέστησε το κοινοβουλευτικό σύστημα διακυβέρνησης της Τουρκίας ήταν (και είναι) το επίκεντρο πολλών συζητήσεων, όπως ο αντίκτυπός του στην εξωτερική πολιτική, οι εκτελεστικές και νομοθετικές εξουσίες που παρέχονται στον Ερντογάν και η εξωφρενική αύξηση των προεδρικών δαπανών.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι το προεδρικό παλάτι στην Άγκυρα ξόδευε 4,5 εκατομμύρια τουρκικές λίρες ημερησίως (!!!) το 2018, οι οποίες ανέρχονταν σε ετήσιες δαπάνες 1.648.678.000 λίρες, σύμφωνα με έκθεση του Τουρκικού Ελεγκτικού Συνεδρίου. Με έσοδα 305 εκατομμυρίων λιρών και δαπάνες άνω των 943 εκατομμυρίων, το παλάτι είχε επίσημο έλλειμμα 637.805.000 λιρών στο τέλος του 2018.
Ωστόσο, το καθεστώς σουλτανάτου έχει επηρεάσει περισσότερο την τουρκική οικονομία. Ο Ερντογάν είχε υποσχεθεί στους ψηφοφόρους ότι το νέο σύστημα θα φέρει οικονομική σταθερότητα, ανάπτυξη και αυξημένες επενδύσεις και ευημερία. Αντ ‘αυτού, το ΑΕΠ έχει συρρικνωθεί κατά 125 δισεκατομμύρια δολάρια, το έλλειμμα του προϋπολογισμού έχει σημειώσει αρνητικό ρεκόρ και ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί.
Ως ο μοναδικός υπεύθυνος λήψης αποφάσεων στην οικονομία, ο Ερντογάν επιμένει στις υψηλές κυβερνητικές δαπάνες και δημιούργησε μια κλασική αναπτυσσόμενη φούσκα στον κόσμο των κατασκευών, με έργα που εκτείνονται από το υπεραεροδρόμιο της Πόλης, σε μια γέφυρα στα Δαρδανέλια ή μια άλλη γέφυρα στον Βόσπορο, ή το Κανάλι της Κωνσταντινούπολης.
Είναι ένα συστημικό αναπόφευκτο πρόβλημα: Όταν ένας άνθρωπος αντικαθιστά όλες τις θεσμικές πολιτικές, αυτά είναι τα αποτελέσματα.
Η λίρα βυθίζεται, ο πληθωρισμός ίπταται
Η λίρα διαπραγματευόταν στο 4,73 ανά δολάριο όταν ο Ερντογάν ανέλαβε τον… ενισχυμένο ρόλο του. Έφτασε στο ρεκόρ των 7.269 ανά δολάριο στις αρχές Μαΐου. Σήμερα, διαπραγματεύεται στα 6,85 ανά δολάριο.
Οι ετήσιες αυξήσεις των τιμών ανέρχονται πλέον στο 12,6% σε σύγκριση με 8,6% τον περασμένο Οκτώβριο παρά την πτώση της ζήτησης που προκλήθηκε από το ξέσπασμα του κορωνοϊού.
Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, κατόπιν εντολής του Ερντογάν, μείωσε τα επιτόκια αναφοράς σε 8,25% από 24% τον Ιούλιο του περασμένου έτους, συμβάλλοντας στην τόνωση της ζήτησης των καταναλωτών και της οικονομικής δραστηριότητας.
Ο πληθωρισμός και η νομισματική πολιτική είναι ίσως τα σημεία που ο αρνητικός αντίκτυπος της ολοκληρωτικής διακυβέρνησης του Ερντογάν, έγινε αισθητός. Ο Τούρκος Πρόεδρος ισχυρίζεται ότι, για να μειωθεί ο πληθωρισμός, πρέπει να μειωθούν τα επιτόκια. Αυτός ο ισχυρισμός έρχεται αντιμέτωπος με τη συμβατική οικονομική θεωρία.
Να σου και ο κορωνοϊός για να «δέσει το γλυκό» σε ανεργία-οικονομία
Η νομισματική κρίση το καλοκαίρι του 2018 και το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού έχουν επίσης επιπτώσεις στην οικονομία και όχι περισσότερο από την αγορά εργασίας.
Η ανεργία ανήλθε στο 12,8 τοις εκατό τους τρεις μήνες έως τον Μάιο, δήλωσε η Τουρκική Στατιστική Υπηρεσία την Παρασκευή. Αυτό το ποσοστό μειώθηκε από 13,2% τον Απρίλιο, αλλά είχε αυξηθεί από 10,1% τον Ιούλιο του 2018.
Ο αριθμός των απασχολούμενων στην Τουρκία έχει συρρικνωθεί δραματικά. Μειώθηκε κατά 2,59 εκατομμύρια άτομα, με συνολικό αριθμό 25,6εκ. τους τρεις μήνες έως τον Μάιο, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2019.
Το ποσοστό απασχόλησης ή το ποσοστό του πληθυσμού σε ηλικία απασχόλησης σε μια εργασία ήταν 41,1%, μειωμένο κατά 4,9 ποσοστιαίες μονάδες.
Ρεκόρ ελλείμματος
Εν τω μεταξύ, το δημοσιονομικό έλλειμμα της Τουρκίας έχει διευρυνθεί σε επίπεδα ρεκόρ καθώς η κυβέρνηση επιδίωξε να τονώσει την οικονομία και να μετριάσει τον αντίκτυπο του κορωνοϊού.
Αυτό ήταν 17,3 δισεκατομμύρια τουρκικές λίρες τον Μάιο, διευρύνοντας το 44% από ένα χρόνο νωρίτερα και αυξάνοντας το κενό στα 90,1 δισεκατομμύρια λίρες για τους πρώτους πέντε μήνες του έτους, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 65% του στόχου της κυβέρνησης για 138,9 δισεκατομμύρια λίρες στο τέλος του έτους.
Το έλλειμμα ήταν 43,2 δισεκατομμύρια λίρες τον Απρίλιο, λίγο λιγότερο από το ρεκόρ του χάσματος των 43,7 δισεκατομμυρίων λιρών που δημοσιοποιήθηκε για τον Μάρτιο.
Την «κάνουν με ελαφρά» οι ξένοι επενδυτές
Εν τω μεταξύ, η οικονομική παραγωγή της Τουρκίας μειώθηκε στα 758 δισεκατομμύρια δολάρια τους 12 μήνες έως τον Μάρτιο. Το ποσοστό αυτό είναι 16% χαμηλότερο από το ΑΕΠ των 883,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων που καταχωρήθηκε για την ίδια περίοδο έως τον Μάρτιο του 2018, λίγο πριν από την εισαγωγή του προεδρικού συστήματος.
Ταυτόχρονα, οι ξένες επενδύσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές της Τουρκίας έχουν πέσει κατακόρυφα. Η αξία των μετοχών που «επιπλέουν» στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης και ανήκουν σε ιδρύματα και άτομα στο εξωτερικό, έχει μειωθεί κατά 8 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος, στα 24,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό σημαίνει ότι το ξένο κεφάλαιο τώρα ισοδυναμεί με λιγότερο από το 50% των συνολικών επενδύσεων στο χρηματιστήριο, για πρώτη φορά σε 16 χρόνια.
«Οι στόχοι της κυβέρνησης και οι προσδοκίες της κοινωνίας δεν ταιριάζουν»
«Η Τουρκία πληρώνει το σημαντικό τίμημα για τη μετάβαση από ένα κοινοβουλευτικό σε ένα προεδρικό σύστημα διακυβέρνησης», σχολίασε ο οικονομολόγος και καθηγητής στη Σχολή Εμπορίου του Πανεπιστημίου Yeditepe, Veysel Ulusoy, στην Deutsche Welle.
«Η εικόνα που βλέπουμε τώρα αντικατοπτρίζει τον αντίκτυπο της οικονομικής πολιτικής και την έλλειψη εποπτείας», δήλωσε ο Ulusoy.
Τώρα υπάρχει σοβαρή αμφιβολία για το ποιος ελέγχει (σ.σ. όλοι ξέρουν, κανείς δεν το λέει…) μια πληθώρα σημαντικών οικονομικών ιδρυμάτων που κάποτε ήταν ανεξάρτητα, συμπεριλαμβανομένης της κεντρικής τράπεζας, του Συμβουλίου Κεφαλαιαγορών, του Ελεγκτικού Συνεδρίου και του Οργανισμού Τραπεζών Κανονισμού και Εποπτείας (BDDK), σύμφωνα με τους οικονομολόγους.
«Η διαχείριση της οικονομίας έχει γίνει πιο δύσκολη καθώς οι στόχοι της κυβέρνησης και οι προσδοκίες της κοινωνίας δεν ταιριάζουν», σύμφωνα με τον Öner Günçavdı, καθηγητή στο Τμήμα Διοίκησης Μηχανικών του Πολυτεχνείου της Κωνσταντινούπολης. «Αυτό σημαίνει ότι τα οικονομικά αποτελέσματα των τελευταίων δύο ετών είναι ακριβώς το αντίθετο από αυτό που υποσχέθηκε η κυβέρνηση», είπε.
«Εξετάζοντας διάφορους δείκτες, βλέπουμε ότι η οικονομία δεν είναι στην πραγματικότητα ανερχόμενη, όπως λένε ορισμένοι, αλλά έχει αρχίσει να κινείται προς τα κάτω».
ΠΗΓΗ: https://www.newsbreak.gr/kosmos/111086/tourkia-erdogan-oikonomia-koronoios-krisi/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου