Κυριακή 12 Ιουλίου 2020

Η Αγιά Σοφιά στη Λευκωσία




Ένα μεγαλοπρεπέστερο κτίριο που αντικατοπτρίζει την ιστορία της μεσαιωνικής Κύπρου. Η Αγιά Σοφιά στη Λευκωσία, έχει επιβλητικό ύψος τόσο ως ναός αλλά και ως προς το ύψος των δύο μιναρέδων που τον συνοδεύουν. Μαζί με το κτίριο Μαγκλή (Πύργος Σιακόλα), θεωρείται ακόμη το υψηλότερο οικοδόμημα της πρωτεύουσας και δεσπόζει του τοπίου της ημικατεχόμενης Λευκωσίας.

Ο καθεδρικός ναός της Αγίας Σοφίας είναι η μεγαλύτερη και πιο μεγαλόπρεπη εκκλησία της εντός των τειχών Λευκωσίας. Ο ναός της Αγιάς Σοφιάς είναι επίσης και η σημαντικότερη φράγκικη κατασκευή στο νησί, με το σχέδιο και το διάκοσμό της να αντικατοπτρίζουν την ιστορία της μεσαιωνικής Κύπρου. Αντίθετα από την κοινή αντίληψη, ο ναός δεν είναι αφιερωμένος σε κάποιαν Αγία με το όνομα Σοφία. Ο ναός είναι αφιερωμένος στην Αγία του Θεού Σοφία, στην οποία είναι αφιερωμένες και οι ομώνυμες εκκλησίες στην Κωνσταντινούπολη, τη Σόφια, το Κίεβο, το Νόβγκοροντ, την Τραπεζούντα, τη Νίκαια, τη Θεσσαλονίκη και το Στρόβολο.

Στη συγκεκριμένη θέση που είναι σήμερα κτισμένος ο φράγκικος αυτός ναός, ήταν κτισμένος πριν από χρόνια ένας μικρότερος ναός με το ίδιο όνομα.
Σύμφωνα με την παράδοση ο μικρός εκείνος ναός κτίστηκε με τη φροντίδα που έδειξε η αυτοκράτειρα του Βυζαντίου Θεοδώρα, η οποία είχε πατέρα  που καταγόταν από την Κύπρο. Η αυτοκράτειρα Θεοδώρα η ίδια έπεισε τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό να κτίσει στη Λευκωσία το μικρό εκείνο εκκλησάκι δίνοντάς του το ίδιο όνομα που έδωσε και στον περίφημο ναό της Αγίας Σοφίας στην Πόλη (Κωνσταντινούπολη).

Στα 1209 μ.Χ. τη χρονική περίοδο που κυβερνούσαν το νησί της Κύπρου οι Φράγκοι, αποφάσισαν να χαλάσουν τον παλιό ναό, χτίζοντας στη θέση του ένα καινούργιο που του έδωσαν το ίδιο όνομα, Ναός της Αγίας Σοφίας.


Οι Φράγκοι παπάδες πίστευαν ότι μπορούσαν να φραγκέψουν τους Κύπριους και για να καταφέρουν να πετύχουν το σκοπό τους, έπρεπε να μεγαλώσουν την Αγία Σοφία. Το κτίσιμο του ναού άρχισε στα 1209 και τέλειωσε στο 1232 σε ρυθμό Γοτθικό. Το μάκρος του είναι 70 μέτρα και το πλάτος του 40 μέτρα.

Επίσης, οι φραγκοπαπάδες στις πόρτες του ναού της Αγίας Σοφίας τοποθετούσαν έκθετα παιδιά, τα οποία οι ίδιοι τα μεγάλωναν, τα μάθαιναν τη διδασκαλία του Πάπα και τα προμήθευαν με ένα έγγραφο ότι τάχα είναι ελεύθεροι πολίτες και όχι δούλοι σαν τους υπόλοιπους  Κυπρίους.

Όμως, όλες  οι προσπάθειες που έκαναν, απέτυχαν.  Οι Φράγκοι παπάδες απέτυχαν, γιατί οι Κύπριοι προτιμούσαν να υποφέρουν παρά να προδώσουν την πίστη τους. 



Κατά τα γεγονότα της τουρκοκυπριακής ανταρσίας (1963-1964), η Αγιά Σοφιά βρέθηκε στο βόρειο τμήμα της Λευκωσίας το οποίο ελεγχόταν από τους Τουρκοκύπριους εξτρεμιστές. Μετά όμως από την τουρκική εισβολή στις 2ο Ιουλίου 1974 βρέθηκε πλέον κάτω από τον έλεγχο της Τουρκίας και από τότε αναστενάζει υπό τους Αττίλες, την τουρκική σημαία και την ψευδοσημαία που ανεμίζουν στην είσοδό της και περιμένει την ελευθερία της Κύπρου μας αλλά και την δική της!


ΠΗΓΗ: https://www.cyprusalive.com/el/agia-sofia-nicosia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου