Παρασκευή 28 Αυγούστου 2020

Greektown: Οι πρώτοι Έλληνες του Σικάγο




Οι πρώτοι Έλληνες κατέφθασαν στο Σικάγο γύρω στα 1840. Έμπειροι ναυτικοί, οι Ελληνες ταξίδεψαν από την Νέα Ορλεάνη προς τις Μεγάλες Λίμνες μέσα από τις εμπορικές οδούς των ποταμών Μισισιπί και Ιλινόις, από το λιμάνι της νέας Ορλεάνης.

Ένας από τους πρώτους Έλληνες που έφτασαν στο Σικάγο ήταν ο καπετάνιος Νικόλαος Πέππας (Nicholas Peppas), το 1857. Ενώ, το πρώτο Ελληνοαμερικανόπουλο που γεννήθηκε στο Σικάγο ήταν ο Φρανκ Κομπίτης (Frank Combiths), το 1869. Η μητέρα του Κομπίτη δεν ήταν Ελληνίδα, μιας και στις ΗΠΑ κατέφθαναν κυρίως άντρες μετανάστες, συχνά με την ελπίδα πως θα επιστρέψουν στην Ελλάδα, όπως αναφέρεται στο βιβλίο της Αλέξας Γανάκου(Alexa Ganakos) «Greektown Chicago: Its History – Its Recipes».

Εκείνη την περίοδο επικρατούσε οικονομική και πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα, η οποία σε συνδυασμό με τις φυσικές καταστροφές που έπλητταν τις καλλιέργειες, δημιούργησαν την τέλεια καταιγίδα και πολλά νοικοκυριά βρέθηκαν υπερχρεωμένα. Μόνη λύση για πολλούς ήταν η μετανάστευση και το Σικάγο ήταν μια πόλη που χρειαζόταν εργατικά χέρια, καθώς και η πόλη ανοικοδομούνταν μετά την Μεγάλη Φωτιά του Σικάγο το 1871.
Οι πρώτοι μετανάστες κατέφθασαν από την Πελοπόννησο και τις πόλεις της Σπάρτης και της Τρίπολης. Οι περισσότεροι μετανάστες από την Λακωνία και την Αρκαδία εργάστηκαν επί γενιές στην γεωργία και την κτηνοτροφία.

Ενας πρωτοπόρος Έλληνας που έφτασε στο Σικάγο ήταν ο Χρήστος Τσάκωνας (Christ Chakonas), το 1872, ο οποίος ήταν γνωστός ως ο «Κολόμβος της Σπάρτης».Το 1885 καταγράφεται και η πρώτη Ελληνίδα που μεταναστεύει στην πόλη αυτή του Ιλινόις. Πρόκειται για την κ. Πέτρα Πούλεϊ (Peter Pooley), με πατρώνυμο Μπιτζή (Bitzis), σύζυγος καπετάνιου από την Κέρκυρα, πάντα σύμφωνα με το βιβλίο της Γανάκου.

Στις αρχές του 1890, αρκετές ελληνικές επιχειρήσεις βρίσκονταν συγκεντρωμένες βόρεια του Loop, κοντά στο «Clark and Kinzie». Πολλοί από τους πρώτους Έλληνες μετανάστες εργάστηκαν στους σιδηρόδρομους, στα λιμάνια και ως πλανόδιοι πωλητές φρούτων και λαχανικών. Αρκετοί Ελληνες βρίσκονταν και κοντά στην Αγορά της Οδού Ράντολφ (Randolph Street Market) ή την πλατεία Χεϊμάρκετ (Haymarket Square).

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1900 εγκαθιδρύθηκε η «Greektown», κοντά σε μια περιοχή γνωστή ως «Delta», μεταξύ των οδών Χάρισον και Πολκ και από το Χάλστεντ έως την Λεωφόρο Μπλου Αϊλαντ. Ενας ακόμα ελληνικός θύλακας κατά τη δεκαετία του 1900 βρισκόταν στο Σάουθ Σάιντ, στην 63η οδό, μεταξύ του Γουέντγουορθ και του Κότατζ Γκροβ στο Γούνλον. Και, οπουδήποτε υπήρχαν Έλληνες, υπήρχε και μια ελληνορθόδοξη εκκλησία. Σε αυτή την περιοχή, οι Έλληνες πήγαιναν στον Ι.Ν. των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και στο Σχολείο Κοραή.

Μέχρι το 1927, πάνω από 10.000 επιχειρήσεις στο Σικάγο είχαν Ελληνες ιδιοκτήτες, ενώ σύμφωνα με το βιβλίο της Γκάνον «το 40% των Ελλήνων που έφθασαν στις ΗΠΑ πριν το 1940 επέστρεψαν στην Ελλάδα. Πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το Σικάγο ήταν η πόλη με τους περισσότερους Έλληνες από οποιαδήποτε άλλη πόλη των ΗΠΑ».


ΠΗΓΗ: cognoscoteam

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου