Μια κινέζικη εταιρία παρακολούθησε μαζικά εκατομμύρια πολίτες στον κόσμο
Μια βάση δεδομένων 2,4 εκατομμυρίων προσωπικών στοιχείων έχει διαρρεύσει και οι ειδικοί την αποκαλούν «τρομακτική».
Η βάση δεδομένων, η οποία έχει διαρρεύσει στο δίκτυο πληροφοριών Five Eyes Intelligence από έναν ακτιβιστή που τίθεται εναντίον της Κίνας, συγκεντρώθηκε από την ιδιωτική εταιρεία Zhenhua Data: μια εταιρεία με βάση το Σεζέν που έχει ως βασικούς πελάτες τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό και το Κινέζικό Κομμουνιστικό Κόμμα.
Στους φακέλους τους υπήρχαν ονόματα και προσωπικά στοιχεία περίπου 2,4 εκατομμυρίων ανθρώπων, μεταξύ των οποίων 35.000 Αυστραλοί, 40.000 Βρετανοί και ένας σημαντικός αριθμός ατόμων υψηλού κύρους, όπως γνωστοί πολιτικοί, μέλη βασιλικών οικογενειών, θρησκευτικοί ηγέτες και ανώτατοι στρατιωτικοί.
Αυτές οι πληροφορίες περιλαμβάνουν ημερομηνίες γέννησης, διεύθυνση κατοικίας, οικογενειακή κατάσταση, ονόματα συγγενών, πολιτικές δραστηριότητες και διαδικτυακές «ταυτότητες» στα social media. Και ενώ αρκετά από τα δεδομένα έχουν «συλλεχθεί» από τα social media και άλλες «ελεύθερες» πηγές -δηλαδή πληροφορίες που είναι δημόσια αναρτημένες στο Διαδίκτυο- μερικές φαίνεται να έχουν αποσπαστεί από εμπιστευτικά τραπεζικά αρχεία, αιτήσεις εργασίας και ψυχολογικά προφίλ, και πιστεύεται ότι έχουν βρεθεί μέσω του dark web.
Ένας αναλυτής περιέγραψε αυτή την πελώρια βάση δεδομένων σαν μια "Cambridge Analytica με στεροεϊδή", σύμφωνα με το ABC, ενώ η Telegraph ανέφερε ότι πηγές μυστικών υπηρεσιών περιέγραψαν το βαθμό των πληροφοριών ως «τρομακτικό». Και τα δύο Μέσα αναφέρουν ότι ανήκουν στα διεθνή δίκτυα μέσω των οποίων έχει διαμοιραστεί η λίστα. Σε αυτά περιλαμβάνονται και άλλα Μέσα από Αυστραλία, Βρετανία, ΗΠΑ, Καναδά, Ιταλία και Γερμανία.
Ο καθηγητής Christopher Balding, Αμερικανός ακαδημαϊκός και ειδικός σε θέματα διαδικτυακής ασφάλειας, στον οποίο είχε αποσταλεί αρχικά η λίστα, περιέγραψε την αποκάλυψη ως «κάτι αντίστοιχο τού να ανακαλύπτουμε το Ιερό Δισκοπότηρο».
Δεν έχει γίνει σαφής η χρήση για την οποία προορίζεται αυτή η βάση δεδομένων, αλλά η Zhenhua Data -της οποίας το επίσημο site έχει «πέσει» μετά τις αποκαλύψεις- ισχυρίζεται ότι προσφέρει «υπηρεσίες για τον στρατό, την ασφάλεια και κατά της ξένης προπαγάνδας», και περιγράφει την αποστολή της ως μια επιρροή στη «μεγάλη ανάκαμψη του κινεζικού έθνους».
Ο Γενικός Διευθυντής της εταιρείας, Wang Xuefeng, έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν το κινέζικο social media app WeChat, για τη διεξαγωγή ενός «υβριδικού πολέμου» - ένας όρος που αφορά τη χρήση μη συμβατικών μεθόδων, όπως διαδικτυακές επιθέσεις, διάδοση fake news και εκλογικές παρεμβάσεις για να αποδιοργανώσουν ή να καταστρέψουν έναν αντίπαλο χωρίς να έρθουν σε ανοιχτή κόντρα.
Σε μια επίσημη αναφορά σχετικά με το Zhenhua leak, ο Balding, μαζί με τον αναλυτή κυβερνοασφάλειας Robert Potter, κάνει σαφές ότι «τα δεδομένα φαίνεται να έχουν χρησιμοποιηθεί υπέρ των κινεζικών μυστικών υπηρεσιών, τον στρατό, την ασφάλεια και τις κρατικές λειτουργίες, ως όπλο σε έναν πόλεμο πληροφοριών και στοχευμένες επιθέσεις με σκοπό την αποκαθήλωση προσώπων».
Ο Balding και ο Potter ανέφεραν ότι «οι ανοιχτές, φιλελεύθερες κοινωνίες έχουν αποτύχει στο να καταλάβουν τις απειλές που υποβόσκουν από τον κινεζικό απολυταρχικό κομμουνισμό, με το να αγνοούν τις μη παραδοσιακές πολεμικές επιθέσεις και λειτουργίες επιρροής».
Ο καθηγητής Balding έχει επιστρέψει στις ΗΠΑ αφού τον συμβούλεψαν ότι δεν είναι πλέον ασφαλής στο Βιετνάμ, όπου και βρισκόταν.
ΠΗΓΗ: https://www.vice.com/gr/article/xg89aj/mia-kinezikh-etairia-parakoloy8hse-mazika-ekatommyria-polites-ston-kosmo
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου