Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2020

Θαρύπας ο Μολοσσός


Μέσα στο απόγειο του Πελοποννησιακού πολέμου η Ήπειρος ξεκινάει να έχει φανερές Σπαρτιατικές επιρροές με τον τότε βασιλέα να είναι ανήλικος με αποτέλεσμα την διοίκηση των Μολοσσών να την έχει ο επίτροπος Σαβύλινθος. Ο ανήλικος βασιλιάς είναι το πρόσωπο που θα δώσει σάρκα και οστά στην φυλή των Μολοσσών, ο μεταρρυθμιστής που θα βάλει την Ήπειρο στους ρυθμούς της Κλασικής Εποχής. Αυτός είναι ο Θαρύπας ο Μολοσσός, ο «αρχαίος Καποδίστριας» θα μπορούσαμε να πούμε με έναν λαϊκό συσχετισμό των δύο αυτών προσώπων.

Αρχικά, η ιστορία του νεαρού Θαρύπα ξεκινάει το 429 με την εισβολή βαρβαρικών φυλών στα εδάφη της Ακαρνανίας. Οι τελευταίοι ζήτησαν την στρατιωτική υποστήριξη των Αθηνών για την απώθηση των εχθρικών στρατευμάτων, με την νικηφόρα αυτή πράξη να σαγηνεύει τους Μολοσσούς. Έτσι, οι Μολοσσοί αποφάσισαν πως ο νεαρός βασιλιάς πρέπει να εκπαιδευτεί σύμφωνα με τα Αθηναϊκά πρότυπα για να γίνει καταλληλότερος διάδοχος για την Ηπειρωτική φυλή. Στην Αθήνα λοιπόν, μαθαίνει την αττική παιδεία και δημιουργεί έναν φιλο-αθηναϊκό χαρακτήρα με μεγάλη αγάπη προς τον πολιτισμό διεκδικώντας έτσι τον τίτλο του Αθηναίου πολίτη.


Η Ήπειρος στην αρχαιότητα


Στη συνέχεια, ο ενήλικος Θαρύπας επιστρέφει στη γη των Μολοσσών για να αναλάβει τον θρόνο του το 423 στην Πασσαρώνα την οποία τρία χρόνια αργότερα θα κάνει την πρώτη πρωτεύουσα του Βασιλείου. Ξεκινάει με βασικές μεταρρυθμίσεις ώστε να «χτίσει» τις υποδομές για ένα σωστό κράτος κατά τα πρότυπα του, οπότε η πρώτη του ενέργεια είναι να εξαφανίσει την σπαρτιατική επιρροή στην περιοχή και να εγκαταστήσει τις βάσεις για το αθηναϊκό πνεύμα. Κατά την περίοδο της βασιλείας του η Ήπειρος εμφάνισε την περίοδο της «πολιτισμικής έκρηξης», με τον φιλοπρόοδο και φιλελεύθερο Θαρύπα να εκσυγχρονίσει τους Μολοσσούς και όλους τους υπόλοιπους Ηπειρώτες. Επίσης, πηγές αναφέρουν πως σαν αποχαιρετιστήριο δώρο ο Ευριπίδης του έκανε την διδασκαλία του έργου «Ανδρομάχη» στην πρωτεύουσα του βασιλείου, στο οποίο αναδεικνύεται η καταγωγή των Μολοσσών από τον Τρωϊκό ήρωα Αχιλλέα και του γιου του Νεοπτόλεμου.

Επιπλέον, ο βασιλιάς μας ήταν αυτός που καθιέρωσε την γραφή στους Ηπειρώτες και αλλάζει με γρήγορα βήματα την ζωή των κατοίκων σε μία πολιτιστική επανάσταση όπως θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί. Έπειτα, για την οργάνωση της πολιτείας συντάσσει σύνταγμα και νόμους που πρέπει να ακολουθούν οι Μολοσσοί και δημιουργεί ταυτόχρονα τα πρώτα αστικά κέντρα αφήνοντας πίσω τις απομακρυσμένες συνοικίες στην άπειρη γη της Ηπείρου. Όμως, σημαντικότερο όλων είναι πως δημιούργησε οργανωμένη οικονομική ζωή στην Ήπειρο με τα πρώτα νομίσματα να είναι γεγονός.

Τέλος, ο μεγάλος ηγέτης των Μολοσσών πλην των δημόσιων κτηρίων, των ναών, των θεάτρων και των αγορών κατάφερε να φέρει μία τεράστια στρατιωτική νίκη εναντίον των Θεσπρωτών για την περιοχή της Δωδώνης που βρισκόταν το Ιερό Μαντείο που ήταν αφιερωμένο στον Δία και είχε χτιστεί από το προϊστορικό φύλο των Πελασγών για την λατρεία της Μητέρας Γης. Θα αποβιώσει το 385 και θα τον διαδεχθεί ο γιος, του μία μεγάλη προσωπικότητα της Ηπείρου, ο φιλοαθηναίος Αλκέτας Α’.

Συμπερασματικά, ο Θαρύπας ήταν ο μεγαλύτερος ηγέτης που είχε υπάρξει εκείνη την εποχή αναπτύσσοντας όλους τους τομείς της ζωής με την πολιτιστική εξέλιξη να είναι τεράστια, πετυχαίνοντας σε δεύτερο χρόνο την οικονομική και πολιτειακή συγκρότηση του κράτους και εν τέλει να στεφθεί νικητής και σε μία καθοριστικής σημασίας μάχη η οποία θα φέρει την προσάρτηση του ιερότερου χώρου υπό τον έλεγχο των Μολοσσών.


ΠΗΓΗ: cognoscoteam

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου