Τρίτη 9 Αυγούστου 2022

Πώς συνδέονται το Ακρωτήριο του Σουνίου και η Βενετία;



Το Ακρωτήριο του Σουνίου, γνωστό ως Κάβο Κολόνα στους Βενετούς, είναι για πολλούς το ακρωτήρι όπου μπορείτε να θαυμάσετε το πιο όμορφο ηλιοβασίλεμα στην Ελλάδα. Υπάρχει ένας θαυμάσιος ναός αφιερωμένος στον Ποσειδώνα που ενέπνευσε τους αθάνατους στίχους του Βύρωνα:


«Place me on Sunium’s marble steep—

Where nothing, save the waves and I,

May hear our mutual murmurs sweep:

There, swan-like, let me sing and die;

A land of slaves shall ne’er be mine—

Dash down yon cup of Samian wine!».

Η υπογραφή του ποιητή μπορεί να διαβαστεί ακόμα και σήμερα σε μια στήλη του ναού. 




Μιλώντας για στήλες, λείπει μία, φαίνεται από τη φωτογραφία. Που βρίσκεται τώρα η χαμένη στήλη; Μα φυσικά στη Βενετία, στον κήπο της Palazzina Briati. Μεταφέρθηκε εδώ το 1826 από τον μαρκήσιο Amilcare Paolucci delle Roncole, διοικητή του ναυτικού των Αψβούργων στη Μεσόγειο, ως λάφυρο πολέμου: ο αυστριακός στόλος ήταν απασχολημένος με την υπεράσπιση του εμπορίου και των συμφερόντων του ενώ στην Ελλάδα μαινόταν η πιο κρίσιμη χρονιά της Επανάστασης. Εκείνη τη χρονιά οι Τούρκοι πολιορκούν την Αθήνα και το Μεσολόγγι, ο Αιγύπτιος Ιμπραήμ σπεύδει να βοηθήσει την Οθωμανική Αυτοκρατορία και η Επανάσταση φαίνεται προορισμένη να κατασταλεί οριστικά. Τότε όμως, ευτυχώς, η Ιστορία εκτυλίχθηκε αλλιώς και οι Έλληνες κατέκτησαν τελικά την Ελευθερία τους.



Έτσι, σε μια στιγμή ανάπαυλας, ο Ιταλός ναύαρχος της κατοχικής Αυστριακής κυβέρνησης βρήκε το χρόνο και την κατάλληλη ευκαιρία για να αρπάξει ένα ακόμη ενθύμιο από την Ελλάδα.

Τη δεκαετία του 1850, η στήλη, η οποία βρισκόταν διαιρεμένη σε μικρά κομμάτια στην αποθήκη του Arsenale, αγοράστηκε από την οικογένεια Busetto, συλλέκτη έργων τέχνης και ιδιοκτήτη του κτιρίου. Έτσι, η κολόνα συναρμολογήθηκε χωρίς ιδιαίτερα επιστημονικά κριτήρια στην αυλή του σπιτιού, τοποθετώντας πάνω έναν μικρό Λέοντα του Αγίου Μάρκου, παρά τις απαγορεύσεις του αυστριακού δυνάστη.



Σήμερα το κτίριο είναι πανεπιστημιακή έδρα, που χρησιμοποιείται ως Πανεπιστημιακό Κέντρο Γλωσσών του Πανεπιστημίου Ca ‘Foscari, όπου διδάσκονται αρχαία και νέα ελληνικά.

Αξίζει να αναφέρουμε για άλλη μια φορά ότι η Βενετία είναι η μόνη πόλη στην Ευρώπη εκτός των ελληνικών συνόρων που διατηρεί αρχαία ελληνικά γλυπτά σε εξωτερικούς χώρους.


ΠΗΓΗ: cognoscoteam

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου