Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2022

18 Οκτωβρίου 1081: Μάχη του Δυρραχίου, Νορμανδοί εναντίον Βυζαντίου



Ο στρατός του αυτοκράτορος Αλεξίου του Κομνηνού ηττάται έξω από την πόλη του Δυρραχίου από τους Νορμανδούς του Ροβέρτου Γυισκάρδου.

Προερχόμενοι από τον Βορρά, οι Νορμανδοί αποτελούσαν ένα αμάλγαμα των πρώτων επιδρομέων Βίκινγκς με τους Φράγκους των βορείων παραλίων της Γαλλίας, συνδυάζοντας το πολεμικό πνεύμα και την επιθετικότητα των πρώτων με την πολεμική τεχνολογία και τακτική των δευτέρων. Στις αρχές του 11ου αιώνα, ομάδες τους έφτασαν στη Νότιο Ιταλία ως προσκυνητές και βλέποντας την κατάσταση μεταξύ ανατολικών ρωμαϊκών επαρχιών και Λομβαρδών αρχόντων προσελήφθησαν ως μισθοφόροι στις εσωτερικές συγκρούσεις. Γρήγορα εξελίχθηκαν σε κράτος εν κράτει δρώντας από μόνοι τους και με ενισχύσεις συμπατριωτών τους εγκαταστάθηκαν στα εδάφη της Σικελίας και Νότιας και Κεντρικής Ιταλίας μετατρέποντάς την σε νορμανδικό προπύργιο.


Ο Ροβέρτος Γυισκάρδος (Robert-Guiscard) ήταν τέκνο της εποχής του, γενναίος, πανούργος και καιροσκόπος κατόρθωσε με τις ενέργειές του να αναρριχηθεί στην κορυφή της ιεραρχίας και να ανακηρυχθεί πρώτα κόμης και μετά δούκας της Απουλίας και της Καλαβρίας, δούκας της Σικελίας και για ένα μικρό διάστημα πρίγκηπας του Μπενεβέντο.


Δεν έμειναν όμως εκεί. Έχοντας καταλάβει το Μπάρι δέκα χρόνια πριν, ο Ροβέρτος Γυισκάρδος δεν άργησε να εκκαθαρίσει κάθε βυζαντινή αντίσταση στην Ιταλία και το 1081 πέρασε την Αδριατική και πολιόρκησε το Δυρράχιο με 30.000 άνδρες. Ο στόλος του τσακίστηκε και αποδυναμώθηκε από τους Βενετούς, που έβλεπαν ξαφνικά τον Γυισκάρδο να κλείνει τα στενά του Οτράντο. Ταυτόχρονα, επιδημία που έπληξε το στρατόπεδό του λόγω κακών συνθηκών υγιεινής θέρισε τους Νορμανδούς με 10.000 από αυτούς να πεθαίνουν ή να τίθενται εκτός μάχης. Παρόλα αυτά, η πόλη κινδύνευε να πέσει χάρη κυρίως στις πολιορκητικές μηχανές.

Ο αυτοκράτορας Αλέξιος Κομνηνός μαθαίνοντας τα νέα εξεστράτευσε με όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις από τη Θεσσαλονίκη και στις 18 Οκτωβρίου οι δύο στρατοί συγκρούστηκαν κάτω από τα τείχη του Δυρραχίου. Αν και η πρώτη κίνηση ήταν υπέρ των Βυζαντινών, με την δεξιά τους πτέρυγα να διαλύει το αριστερό των Νορμανδών, η αποσκίρτηση των συμμάχων Σέρβων και Σελτζούκων αποδυνάμωσε τη βυζαντινή πλευρά στην πιο κρίσιμη ώρα. Το φημισμένο νορμανδικό ιππικό επέπεσε στο αδύναμο κέντρο του Αλεξίου και το κομμάτιασε.


Ο αυτοκράτορας Αλέξιος Κομνηνός, ο σημαντικότερος εκπρόσωπος της Κομνήνειας δυναστείας. Πανούργος, διπλωμάτης και νομοθέτης, ο Αλέξιος υπήρξε επικεφαλής της βυζαντινής πολιτείας κατά την κρίσιμη φάση των Σταυροφοριών.


Η ήττα ήταν βαρύτατη. Με τον βυζαντινό στρατό απόντα οι Νορμανδοί κατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος της Βόρειας Ελλάδας ενώ η πόλη του Δυρραχίου έπεσε λίγους μήνες μετά με προδοσία. Ο Γυισκάρδος επέστρεψε στην Ιταλία για να συντρίψει μια εξέγερση και επέστρεψε στην Ελλάδα το 1085 καταλαμβάνοντας την Κέρκυρα και την Κεφαλλονιά αλλά ασθένησε και πέθανε στον Αθέρα, βόρεια του Ληξουρίου.


ΠΗΓΗ: https://military-history.gr/1081-10-18-battle-of-dyrrhachium/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου