Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2022

6 Οκτωβρίου 1981: Σαντάτ, η δολοφονία ενός “φαραώ”



Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Ανουάρ Σαντάτ δολοφονείται κατά τη διάρκεια παρέλασης για τον εορτασμό της επετείου του πολέμου του Γιομ Κιπούρ.

6 χρόνια μετά τον τελευταίο μεγάλο Αραβο-Ισραηλινό Πόλεμο, της “εξιλέωσης”, ο δικτάτορας της Αιγύπτου, Ανουάρ Σαντάτ εξήλθε από τις Συμφωνίες του Καμπ Ντέιβιντ ως ένας εντελώς διαφορετικός παίκτης στην παγκόσμια πολιτική σκηνή. Με τη μεσιτεία των ΗΠΑ, ο Σαντάτ, πρώην στρατιωτικός κι ο ίδιος, τόλμησε το αδιανόητο και παρακάθισε σε απευθείας συνομιλίες με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μεναχέμ Μπεγκίν, συμφωνώντας στην παύση των εχθροπραξιών, στην αναγνώριση του κράτους του Ισραήλ και στην οικοδόμηση μιας νέας εποχής παίρνοντας πίσω τη χερσόνησο του Σινά.

Η πράξη του Σαντάτ τον κατέστησε σε μια νύχτα έναν αξιοσέβαστο, τολμηρό και αξιόλογο ηγέτη στον Δυτικό κόσμο και προδότη του παναραβικού κινήματος στα μάτια των παλιών του συνοδοιπόρων. Ο Σαντάτ με μια πράξη είχε τερματίσει ουσιαστικά την εποχή των μεγάλων Αραβο-Ισραηλινών συγκρούσεων, βγάζοντας την Αίγυπτο από το παιχνίδι και ακυρώνοντας κάθε μελλοντική ρεβάνς αφού καμία αραβική χώρα δεν τολμούσε πλέον να αντιμετωπίσει το Ισραήλ χωρίς τη μάζα του αιγυπτιακού στρατού. Κι ενώ το 1978 μοιραζόταν το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης με τον Μπεγκίν, το ίδιο έτος η Αίγυπτος αποκλείστηκε από τον Αραβικό Σύνδεσμο και μια σειρά ριζοσπαστικών κινημάτων εντός και εκτός χώρας αναπήδησαν με στόχο την Αίγυπτο και τον ίδιο τον Σαντάτ.

Στις 6 Οκτωβρίου 1981, στη διάρκεια μιας μεγάλης παρέλασης στο Κάιρο για την επέτειο του μεγάλου πολέμου του 1967, τέσσερεις στρατιωτικοί, οργανωμένοι στην “Ισλαμική Τζιχάντ” της Αιγύπτου κατόρθωσαν να χτυπήσουν τη στιγμή που κανείς δεν το περίμενε και μάλιστα μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες. Η ομάδα των δολοφόνων επέβαινε σε φορτηγό της παρέλασης. Όταν περνούσε μπροστά από την εξέδρα των επισήμων ακινητοποίησαν τον οδηγό με την απειλή όπλου, αποβιβάστηκαν και πέταξαν τρείς χειροβομβίδες στην εξέδρα. Μόνο η μία από αυτές έσκασε με ελάχιστα αποτελέσματα.

Ο Σαντάτ νόμιζε αρχικά ότι οι άνδρες μετείχαν σε κάποια ειδική παρουσίαση και δεν κινήθηκε. Με την αποτυχία των χειροβομβίδων, οι δολοφόνοι άδειασαν τα Καλάσνικωφ εναντίον των επισήμων. Ο Σαντάτ πληγώθηκε θανάσιμα. Μαζί του σκοτώθηκαν άλλα 10 άτομα και 28 τραυματίστηκαν (μεταξύ αυτών κι ο αντιπρόεδρος και διάδοχος του, Χοσνί Μουμπάρακ).

Οι δολοφόνοι συνελήφθησαν τραυματισμένοι από τα μέλη της σωματοφυλακής εκτός ενός που πέθανε επιτόπου, δικάστηκαν και καταδικάστηκαν για να εκτελεστούν τον επόμενο Απρίλιο, οι στρατιωτικοί δια τυφεκισμού και οι πολίτες με απαγχονισμό.

Ο θάνατος του Σαντάτ σόκαρε την Αίγυπτο αλλά δεν αναχαίτισε το έργο του. Ο διάδοχός του, Χοσνί Μουμπάρακ, συνέχισε στο ίδιο μοτίβο αν και σημαντικά λιγότερο ριζοσπαστικά λόγος για τον οποίο η Αίγυπτος θα επανεισερχόταν στον Αραβικό Σύνδεσμο και θα ισχυροποιούσε τους δεσμούς της με τη Σαουδική Αραβία και τις ΗΠΑ. Αν και προς στιγμή, οι ηγέτες του αραβικού κόσμου χαιρέτισαν τον θάνατό του με ενθουσιασμό, η εποχή που το εξτρεμιστικό Ισλάμ καθόριζε τις εξωτερικές πολιτικές των κρατών και την ειρήνη στη Μέση Ανατολή. Οι ριζοσπαστικές ομάδες θα προσέφευγαν σε πράξεις τρομοκρατίας και πειρατείας για να πετύχουν τους σκοπούς του.




ΠΗΓΗ: https://military-history.gr/1981-10-06-saddat-death/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου