Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2022

23 Ιουλίου 1319: Ναυμαχία της Χίου, Ιππότες εναντίον Μουσουλμάνων στο Αιγαίο



Στόλος του τάγματος των Ιωαννιτών ιπποτών καταναυμαχεί τουρκικό στόλο του μπέη του Αϊδινίου. Ο μπέης, Μεχμέτ, ξεκίνησε με τον στόλο του (18 γαλέρες και άλλα τόσα μικρότερα πλοία) με σκοπό την ληστρική δράση και κατάληψη νησιών του ανατολικού Αιγαίου, που τότε ήταν υπό την κυριαρχία των Βενετών και των Γενοβέζων.

Έξω από την Χίο συναντήθηκε με τον χριστιανικό στόλο των Ιωαννιτών (24 γαλέρες συν τις δυνάμεις του δούκα της Χίου, Μαρτίνου Ζαχαρία, μια γαλέρα και 6 ακόμη πλοία) υπό τη διοίκηση του Αλβέρτου του Αλαμανού (γνωστού κι ως Nigro Castro ή Schwarzburg).



Στη ναυμαχία που ακολούθησε 22 από τα πλοία των Τούρκων καταστράφηκαν ή αιχμαλωτίστηκαν. Οι Ιωαννίτες θα συνεχίσουν και θα εξασφαλίσουν και το νησί της Λέρου, οι Έλληνες κάτοικοι του οποίου είχαν επαναστατήσει στο όνομα του αυτοκράτορα του Βυζαντίου.

Το τάγμα των Ιωαννιτών, ή Οσπιτάλιων (Hospitallers) του Αγίου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ ήταν ένα από τα δύο ιπποτικά τάγματα που συγκροτήθηκαν στους Αγίους Τόπους. Με την κατάληψη της Ιερουσαλήμ από τους Άραβες και την αποτυχία των σταυροφόρων να την ανακαταλάβουν, το τάγμα μετακινήθηκε στη Ρόδο, την οποία οχύρωσε επιμελώς. Αργότερα,  εκδιώχθηκε από τους Οθωμανούς και μεταφέρθηκε στη Μάλτα, όπου παρέμεινε μέχρι τη διάλυση του από τον Μεγάλο Ναπολέοντα.


ΠΗΓΗ: https://military-history.gr/1319-07-23-battle-chios/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου