Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023

7 Φεβρουαρίου 1956: Πετράκης Γιάλλουρος, ο πρωτομάρτυρας του μαθητικού κινήματος της Κύπρου



Οι μαθητές στην Κύπρο οργάνωναν παραστάσεις διαμαρτυρίας κατά των Βρετανών, κατ’ εντολή της ΕΟΚΑ. Ο Πετράκης Γιάλλουρος, σημαιοφόρος του σχολείου του, ήταν υπεύθυνος για τη οργάνωση του Γυμνασίου, διοργανώνοντας εκδηλώσεις υπέρ του αγώνα της ΕΟΚΑ και της Ένωσης, διανέμοντας φυλλάδια και γράφοντας και κυκλοφορώντας τραγούδια πατριωτικού και αγωνιστικού περιεχομένου. Την προηγουμένη, μετά από σύγκρουση και πετροπόλεμο μαθητών με την αστυνομία, διατάχθηκε το κλείσιμο του σχολείου.

Στις 7 Φεβρουαρίου, όμως, νέα διαδήλωση με συμμετοχή πολλών μαθητών του Γυμνασίου και του Εμπορικού Λυκείου Αμμοχώστου διοργανώθηκε στο κέντρο της πόλης, στήθηκαν οδοφράγματα και ξεκίνησε νέος πετροπόλεμος με την αστυνομία. Οι Βρετανοί χρησιμοποίησαν πραγματικά πυρά και ο Γιάλλουρος πυροβολήθηκε στο στήθος. Είναι ο πρώτος νεκρός μαθητής του Κυπριακού αγώνα για την αποτίναξη του αποικιακού ζυγού.


Ο θάνατος του προκάλεσε αναταραχή στην Κύπρο από την ασύμμετρη χρήση βίας του καθεστώτος της Αποικιοκρατίας. Όλα τα σχολεία οργάνωσαν διαμαρτυρίες στις οποίες έσκισαν βρετανικές σημαίες και κατέστρεψαν φωτογραφίες της βρετανικής βασιλικής οικογένειας, ενώ απεργίες διοργανώθηκαν παγκυπριακά. Τέσσερις μέρες μετά, η ΕΟΚΑ εκτέλεσε τέσσερις Βρετανούς αδειούχους στρατιώτες σε αντίποινα για τον θάνατο του νεαρού μαθητή.


ΠΗΓΗ: https://military-history.gr/1956-02-07-yallouros/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου