Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023

Ρωγμή Silfra, κολυμπώντας ανάμεσα στις τεκτονικές πλάκες στην Ισλανδία



Η λιθόσφαιρα της Γης αποτελείται από 12 γιγάντιες πλάκες που απαρτίζουν το στερεό φλοιό του πλανήτη μας. Αυτές οι πλάκες ονομάζονται τεκτονικές και άλλοτε συγκρούονται, άλλοτε απομακρύνονται και άλλοτε ολισθαίνουν πλευρικώς. Οι κινήσεις τους αυτές προκαλούν τους σεισμούς, τη δημιουργία ορεινών όγκων και τις εκρήξεις ηφαιστείων.


Οι τεκτονικές πλάκες της Γης


Μια μικρή παρένθεση: Αν στο μάθημα της γεωλογίας και της γεωγραφίας στο γυμνάσιο, το μυαλό σας ταξίδευε αλλού, συμβουλευτείτε αυτό το σύντομο βίντεο με την κίνηση των τεκτονικών πλακών του πλανήτη μας τα τελευταία 1 δισεκατομμύριο χρόνια για να συντονιστούμε. 

Οι περισσότερες όχι και τόσο φιλικές συναντήσεις των τεκτονικών πλακών λαμβάνουν χώρα συχνά κάτω από οροσειρές ή στα βάθη του ωκεανού – και συνήθως δεν γίνονται αντιληπτές από τις ανθρώπινες αισθήσεις και ειδικότερα την όραση. 


Εκτός κι αν επισκεφτείτε την Ισλανδία.




Στο Εθνικό Πάρκο Þingvellir της Ισλανδίας λοιπόν, μπορείτε να γνωρίσετε από κοντά δύο από τις μεγαλύτερες τεκτονικές πλάκες της Γης. Εδώ, οι πλάκες της Βόρειας Αμερικής και της Ευρασίας απομακρύνονται αργά η μία από την άλλη, έως και 2 εκατοστά το χρόνο.



Αποκλίνουσες τεκτονικές πλάκες 


Υπάρχουν μόνο δύο μέρη στον κόσμο όπου μπορείτε να δείτε τις τεκτονικές πλάκες με γυμνό μάτι: στη Ρωγμή Silfra στην Ισλανδία και στη Μεγάλη Ρηξιγενή Κοιλάδα στην Αφρική.

Αλλά στην Ισλανδία, μέρος του ρήγματος που προκλήθηκε από την απομάκρυνση των πλακών έχει καλυφθεί από μια μεγάλη λίμνη που ονομάζεται Þingvallavatn – και μπορείτε να κάνετε snorkeling (κολύμβηση με αναπνευστήρα) και καταδύσεις ανάμεσα στις πλάκες.

Το σύνορο των δύο πλακών που διχοτομεί την Ισλανδία όπως βλέπετε και στον παρακάτω χάρτη, είναι κυρίως υπεύθυνο για την αφθονία των ηφαιστείων και την αυξημένη γεωθερμική δραστηριότητα της χώρας. Αλλά στο Þingvellir, οι πλάκες δείχνουν αρκετά ήμερες. Τόσο ήρεμες που οι ταξιδιωτικοί πράκτορες στέλνουν δεκάδες τουρίστες κάθε μέρα να πλατσουρίσουν στα νερά της λίμνης.

Τώρα, σαν να σας ακούω να αναρωτιέστε: Μπορούν οι πλάκες να μετατοπιστούν ξαφνικά και να αναβληθεί λιωμένη λάβα από το ρήγμα; Λοιπόν, υποθέτω ότι όλα είναι πιθανά στη χώρα της φωτιάς και του πάγου, αλλά η πιθανότητα είναι πολύ μικρή λαμβάνοντας υπόψη το είδος του ρήγματος και θα ήταν πιο πιθανό να βιώσετε μια σεισμική δόνηση η οποία δεν θα σας επηρεάσει και τόσο αν είστε στο νερό. 

Δεδομένου ότι το νερό στη ρωγμή Silfra είναι τόσο παγωμένο (-4 °C), οι περισσότερες τουριστικές εταιρείες σάς παρέχουν μια στολή για να σας κρατήσουν ζεστούς και στεγνούς. Το να φορέσεις αυτή την στολή απ’ αυτά που διαβάζω, είναι μια ολόκληρη διαδικασία από μόνη της αλλά υποψιάζομαι ότι αξίζει τον κόπο.

Αρχικά γδύνεστε κι έπειτα φοράτε την εφαρμοστή στολή, τα γάντια, την κουκούλα, τα βατραχοπέδιλα και την μάσκα και είστε πανέτοιμοι να βουτήξετε στην Silfra. Και η πρώτη επαφή με το νερό θα σας προκαλέσει δέος (και κρυοπάγημα, αλλα κύριως δέος).

Το πιο πιθανόν να μην συναντήσετε θαλάσσια ζωή στη ρωγμή της Silfra λόγω της πολύ χαμηλής θερμοκρασίας, αλλά έτσι κι αλλιώς δεν είναι αυτό το εντυπωσιακό του θεάματος. Αυτά που θα απολαύσετε είναι το χρώμα και τη διαύγεια του νερού ενώ η ορατότητα είναι εξαιρετική και φτάνει σχεδόν 100 μέτρα.

Οι αποχρώσεις του μπλε αλλάζουν ανάλογα με το βάθος του ρήγματος – μερικές φορές κολυμπάτε σε νερό που έχει βάθος μόλις λίγα μέτρα, ενώ άλλες φορές επιπλέετε πάνω από βαθιές πισίνες. Το υποβρύχιο τοπίο συμπληρώνουν σπηλιές, χαράδρες και πολλαπλά τούνελ.

Και, πάντα, οι τεκτονικές πλάκες να σε περιβάλλουν.

Το νερό της λίμνης προέρχεται από το λιώσιμο του παγετώνα Langjökull περίπου 50 χιλιόμετρα μακριά. Πρόκειται για τον δεύτερο μεγαλύτερο παγετώνα της Ισλανδίας. Το νερό είναι τόσο καθαρό που μπορείς αν θέλεις να πιεις άφοβα. Έχει μάλιστα πολύ ωραία γεύση.




ΠΗΓΗ: https://www.geografikoi.gr/silfra/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου