Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023

21 Ιανουαρίου/2 Φεβρουαρίου 1878: Ξεσπά η Θεσσαλική επανάσταση



Μετά τα γεγονότα της Μακρυνίτσας, όπου Έλληνες επαναστάτες εξοπλίστηκαν και συγκρούστηκαν με τις οθωμανικές αρχές με επιτυχία, τμήμα του ελληνικού στρατού δυνάμεως 24.000 ανδρών, 300 ιππέων και 4 πυροβολαρχιών υπό τις διαταγές του αντιστρατήγου Σκαρλάτου Σούτσου, περνά τα σύνορα χωρίς κήρυξη πολέμου και απωθεί τις τουρκικές δυνάμεις μέχρι τον Δομοκό.

Είναι η εποχή του Ρωσοτουρκικού πολέμου που είχε ξεσπάσει το 1877. Το Χειμώνα οι Ρώσοι διέσπασαν τις τουρκικές γραμμές και έφτασαν στην Αδριανούπολη εκθέτοντας την οθωμανική πρωτεύουσα σε κίνδυνο. 



Ταυτόχρονα Βούλγαροι, Σέρβοι και Μαυροβούνιοι είχαν ξεσηκωθεί στο πλευρό της Ρωσίας, με την τελευταία να υπόσχεται εδάφη και ανεξαρτησία, ενώ η Ελλάδα, βυθισμένη σε εσωτερικές πολιτικές διαμάχες δεν είχε ακόμα κινηθεί για να πάρει θέση. Πατριωτικές οργανώσεις, όπως η “Εθνική Άμυνα” και η “Αδελφότης” αλλά και πύρινα άρθρα στις εφημερίδες, ξεσήκωναν το λαό στην Αθήνα σε βίαιες συγκρούσεις με στόχο τους πολιτικούς.

Η κίνηση του στρατού στη Θεσσαλία έγινε τελικά με παρέμβαση του βασιλιά Γεωργίου του 1ου και περιέπλεξε τα πράγματα. Η βασιλική παρέμβαση έδωσε στην κυβέρνηση την αφορμή να παραιτηθεί, οπότε πρωθυπουργός ανέλαβε ο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος. Ο τελευταίος κατόρθωσε να χαλιναγωγήσει τη δράση των εθνικιστικών πατριωτικών οργανώσεων και ανέλαβε τη διεύθυνση επιχειρήσεων των μικρών δυνάμεων στρατού επικουρούμενες από τμήματα εθελοντών. Ελπίδα ήταν πως αν η Ελλάδα παρουσίαζε έστω και περιορισμένα αποτελέσματα κατά των Οθωμανών, θα κέρδιζε μια θέση στο τραπέζι των νικητών σε μια διαπραγμάτευση που όπως φαινόταν θα ερχόταν σύντομα.



Όμως ο στρατός θα ανακληθεί εξαιτίας δυτικών πιέσεων (οι Μεγάλες Δυνάμεις της δυτικής Ευρώπης είχαν δώσει σημαντικά δάνεια στον σουλτάνο και δεν ήθελαν να δουν την Οθωμανική αυτοκρατορία να καταρρέει, ούτε βέβαια δέχονταν να ενισχυθεί υπέρμετρα η Ρωσία). Ακόμη, η δράση των ενόπλων εθελοντών, απείθαρχη και ασυντόνιστη, απέτυχε να οργανώσει τους Θεσσαλούς σε μαζική επανάσταση, ούτε μπόρεσε να εξουδετερώσει τους ντόπιους μουσουλμάνους, που οχυρώθηκαν σε τουρκικά και αλβανικά χωριά και πολέμησαν με τη συνδρομή του τουρκικού στρατού. Ωστόσο, μέχρι τις αρχές Μαρτίου, που ο πόλεμος τελείωσε, η ελληνική κυβέρνηση θα είχε κατορθώσει να διεθνοποιήσει το Θεσσαλικό ζήτημα, επιτυγχάνοντας τελικά την προσάρτηση της Θεσσαλίας το 1881.


ΠΗΓΗ: https://military-history.gr/1878-02-02-thessaly-revolt/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου