Παρασκευή 19 Μαΐου 2023

NASA: Ανακαλύφθηκε εξωπλανήτης στο μέγεθος της Γης γεμάτος με ηφαίστεια



Ο LP 791-18d βρίσκεται σε απόσταση περίπου 90 ετών φωτός από τη Γη στον αστερισμό Κρατήρ.

Μελετώντας δεδομένα που συνέλεξαν ο δορυφόρος Transiting Exoplanet Survey Satellite της NASA, το διαστημικό τηλεσκόπιο Spitzer και επίγεια τηλεσκόπια, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η επιφάνεια του εξωπλανήτη LP 791-18d είναι πιθανότατα καλυμμένη από ηφαίστεια και μπορεί να σημειώνονται εκρήξεις με την ίδια συχνότητα όπως το φεγγάρι του Δία, η Ιώ, το πιο δραστήριο γεωλογικώς αντικείμενο στο ηλιακό μας σύστημα.

Ο LP 791-18d βρίσκεται σε απόσταση περίπου 90 ετών φωτός από τη Γη στον αστερισμό Κρατήρ, όπου περιστρέφεται γύρω από ένα ερυθρό νάνο, τον πιο κοινό τύπο άστρο στο γαλαξία μας. Στο σύστημα έχουν εντοπιστεί και άλλοι δυο εξωπλανήτες. Ο LP 791-18b, ο οποίος εκτιμάται ότι είναι 20% μεγαλύτερος από τη Γη και ο LP 971-18c, ο οποίος έχει περίπου 2,5 φορές το μέγεθος της Γης και μάζα επτά φορές μεγαλύτερη από αυτή του πλανήτη μας. Οι αστρονόμοι πιστεύουν ότι ο ογκώδης πλανήτης LP 971-18c μπορεί να συμβάλλει στην πιθανή ηφαιστειότητα του πρόσφατα εντοπισμένου εξωπλανήτη.

Κατά τη διάρκεια κάθε τροχιάς, οι δυο εξωπλανήτες περνούν πολύ κοντά ο ένας στον άλλο. Κάθε κοντινό πέρασμα του μεγαλύτερου εξωπλανήτη προκαλεί βαρυτική έλξη στον μικρότερο, κάνοντας την τροχιά του κάπως ελλειπτική. Σε αυτή την ελλειπτική τροχιά, ο LP 791-18d παραμορφώνεται ελαφρώς κάθε φορά που περνά γύρω από το άστρο. Αυτές οι αλληλεπιδράσεις προκαλούν τη θέρμανση του εσωτερικού του πλανήτη, οδηγώντας σε ηφαιστειακή δραστηριότητα. Το ίδιο συμβαίνει και στο πιο ενεργό ηφαιστειακά σώμα του ηλιακού μας συστήματος, την Ιώ.


ΠΗΓΗ: https://newpost.gr/eidiseis/nasa-anakalyfthike-exoplanitis-sto-megethos-tis-gis-gematos-me-ifaisteia/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου