Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2024

Θησαυροί στα βαμβακοχώραφα της Λάρισας: Όταν οι αρχαιολόγοι γίνονται ντετέκτιβ και οι αγρότες πλούσιοι

 


Όταν μίσθωσε το χωράφι έξω από την Τερψιθέα Λάρισας για να σπείρει βαμβάκι δεν φανταζόταν πως η φρέζα, που επίσης μίσθωσε για να το οργώσει, θα έβγαζε από τα έγκατα της γης έναν πολύτιμο αρχαιολογικό θησαυρό. Ο κύριος Γιάννης από το διπλανό χωριό απευθύνθηκε στην αρχαιολογική υπηρεσία και αναμένει τώρα τη σύσταση τριμελούς επιτροπής -όπως αποφάσισε το ΚΑΣ- για να εκτιμήσει την αρχαία στήλη και να του ορίσει ένα χρηματικό ποσό ως ανταμοιβή.

Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2024

Τεχνητή νοημοσύνη: Τελικά πόσα δικαιώματα έχουν οι μηχανές; Το εγχείρημα της Anthropic



Οι άνθρωποι ανησυχούν συνεχώς για το πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να καταστρέψει την ανθρωπότητα. Πώς κάνει λάθη, πώς εφευρίσκει πράγματα και πώς μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι τόσο έξυπνο που θα καταλήξει να μας υποδουλώσει όλους.

Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2024

Οι Αλαουίτες της Συρίας

 


Η κοινότητα των Αλαουιτών, που αποτελεί περίπου το 10% του πληθυσμού της Συρίας, μοιράζεται ανάμεσα στα βουνά κατά μήκος της Μεσογείου και πόλεων, όπως η Δαμασκός και η Χόμς, που είναι εγκατεστημένοι ως μετανάστες. Η πίστη τους μοιάζει με τον σιιτισμό, όμως οι αστικοποιημένοι Αλαουίτες έχουν «ισλαμοποιήσει» την θρησκευτική τους πρακτική. 

Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2024

Λέιζερ vs drones: Ποιες εταιρείες ετοιμάζουν φθηνές λύσεις ενάντια στον σύγχρονο «πονοκέφαλο» από αέρος



Πληθαίνουν οι έρευνες για «κατευθυνόμενα ενεργειακά όπλα», όπως λέιζερ και συστήματα μικροκυμάτων υψηλής ισχύος κατά των drones.

Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2024

25 Δεκεμβρίου 1922: Τα δακρυσμένα Χριστούγεννα

 



Το άρθρο υπογράφει ο Κώστας Αθάνατος, που το πραγματικό του ονοματεπώνυμο είναι Κωνσταντίνος Καραμούζης, και ο οποίος, γεμάτος πίκρα και οδύνη για τη μικρασιατική συμφορά, έγραψε ένα από τα μνημειώδη κείμενα της νεοελληνικής εορταστικής λογοτεχνίας:

« Πρόσφυξ εφέτος ο Υιός του Ανθρώπου, δεν ευρίσκει απόψε Φάτνην να γεννηθή. Και των Αγγέλων η φωνή για την ερχομένην Ειρήνην, δεν ευρίσκει απήχησιν, ούτε εις την Γην ούτε εις τους Ουρανούς ».

Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2024

 

Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2024

Οι Κρητικοί της Εποχής του Χαλκού χρησιμοποιούσαν θαλάσσια χόρτα για να κάνουν τα τούβλα τους πυράντοχα

 


Μια πρόσφατη μελέτη με επικεφαλής τη Ρένα Βεροπουλίδου (Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης) και τη Maud Devolder (Πανεπιστήμιο της Γάνδης) αποκάλυψε μια καινοτόμο τεχνική για την αποκάλυψη των μυστηρίων της αρχιτεκτονικής της Εποχής του Χαλκού στην περιοχή του Αιγαίου. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν υπολείμματα θαλάσσιων μαλακίων ως έμμεσους δείκτες για να εντοπίσουν ίχνη διαλυμένων τούβλων από λάσπη που χρησιμοποιούνταν σε κατασκευές της εποχής εκείνης.

Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Ο μεγαλύτερος μετεωρίτης που έπεσε ποτέ στη Γη, έκανε ακόμα και τους ωκεανούς να βράσουν

 


Ο μετεωρίτης Τσιξουλούμπ με πλάτος περίπου 10 χιλιόμετρα, ή σχεδόν το ύψος του Έβερεστ, έπεσε στη Γη πριν από περίπου 66 εκατομμύρια χρόνια αλλάζοντας τη ζωή όπως την γνώριζε ο πλανήτης μας. Οι δεινόσαυροι, οι οποίοι ως τότε κυριαρχούσαν, εξαφανίστηκαν, όπως και πολλά ακόμα είδη ζώων και φυτών, ενώ η Γη βυθίστηκε σε ένα σκοτάδι που κράτησε για χρόνια μιας και το νέφος κάλυπτε το μεγαλύτερο μέρος του ουρανού.

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Λυκούργος ο Αθηναίος, ο φρουρός της δημοκρατίας


 Ο Λυκούργος ο Αθηναίος, ένας από τους δέκα Αττικούς ρήτορες, έζησε στην Αθήνα του 4ου αιώνα (μεταξύ 390 και 324 π.Χ.) και συντάχθηκε με την αντιμακεδονική παράταξη του Δημοσθένη. Πατέρας του ήταν ο Λυκόφρων, ιερέας από αριστοκρατικό γένος. Ο παππούς του, επίσης Λυκούργος, εκτελέστηκε από το καθεστώς των Τριάκοντα. Ο νεαρός Λυκούργος μαθήτευσε στον Πλάτωνα και τον Ισοκράτη, και ακολούθησε το ιερατικό λειτούργημα του πατρός του. Ασχολήθηκε παράλληλα με την πολιτική.

Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2024

Μπορεί μια μαύρη τρύπα να… βαρυστομαχιάσει και να πέσει σε λήθαργο; Οι επιστήμονες απαντούν θετικά.


 

Ερευνητές, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, χρησιμοποίησαν το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb για να εντοπίσουν αυτή τη μαύρη τρύπα στο πρώιμο σύμπαν, που χρονολογείται μόλις 800 εκατ. χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη (Big Bang) και περιγράφουν τα ευρήματά τους σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature.

Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2024

Ένας φόνος διαλευκάνθηκε χάρη στο Google Maps


 


Ένα αυτοκίνητο του Google Street View περνά από τους δρόμους ενός χωριού για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια και... εξιχνιάζει ένα έγκλημα.

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024

Θαλάσσια τέρατα σε μεσαιωνικούς και αναγεννησιακούς χάρτες




Πριν τη σύγχρονη εποχή, η Γη και οι θάλασσές της ήταν εν πολλοίς ένα αχανές, ανεξερεύνητο και επικίνδυνο μέρος. Οι άνθρωποι προσπαθούσαν να ερμηνεύσουν ασυνήθιστα φαινόμενα ή να καλύψουν τα κενά της πληροφόρησής τους με την φαντασία, τον συμβολισμό ή αληθοφανείς υποθέσεις.

Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2024

Πανόραμα Θων: Η άγνωστη κατασκευή απέναντι από το Καλλιμάρμαρο σε μια Αθήνα εντελώς διαφορετική




Σε καρτ ποστάλ και φωτογραφίες της Αθήνας στα τέλη του 19ου και αρχές του 20στού αιώνα βλέπουμε μια εντυπωσιακή κατασκευή. Ήταν το Πανόραμα Θων το οποίο δεν μακροημέρευσε.

Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2024

Σφαγή και κανιβαλισμός στην αρχαία Βρετανία



Σοκαριστικά ευρήματα από την Βρετανία μαρτυρούν μια άνευ προηγουμένου σφαγή μιας ολόκληρης κοινότητας στην προϊστορία.

Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2024

Leonard Mlodinow – Η επανάσταση του συναισθήματος



Πριν από την τρέχουσα άνθηση στην έρευνα για τα συναισθήματα, οι περισσότεροι επιστήμονες προσλάμβαναν τα συναισθήματα σε ένα πλαίσιο που φτάνει πίσω στις θεωρίες του Κάρολου Δαρβίνου.

Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2024

Όταν στην τελετή έναρξης στη Σεούλ έκαψαν ζωντανά τα περιστέρια 

 



Για πάνω από μισό αιώνα το έθιμο ήθελε στις τελετές έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων να ελευθερώνουν λευκά περιστέρια. Αυτό συνέβη για πρώτη φορά το 1920 στην Αμβέρσα του Βελγίου και το υιοθέτησαν όλοι οι επόμενοι διοργανωτές. Τουλάχιστον μέχρι το 1988 στη Σεούλ της Νότιας Κορέας όπου ένα ατύχημα έβαλε τέλος.

Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2024

Αρχαία ελληνική τεχνολογία: Πώς κλείδωναν οι αρχαίοι Ελληνες

 



Η κλειδαριά της Ελεύθερνας και οι πρώιμοι μηχανισμοί ασφαλείας.

Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2024

ΘΗΣΕΑΣ – Ο γιος του βασιλιά της Αθήνας σκότωσε όλα τα τέρατα, τον σκότωσε όμως στο τέλος κάποιος που τον νόμιζε φίλο

 

Ο βασιλιάς της Αθήνας, ο Αιγέας,  γυρνώντας κάποτε από το µαντείο των Δελφών, πέρασε από την Τροιζήνα. Εκεί γνώρισε την Αίθρα, την κόρη του βασιλιά Πιτθέα. Από αυτούς τους δυο γεννήθηκε ο Θησέας. Ενώ η Αίθρα ήταν ακόµη έγκυος, ο Αιγέας χρειάστηκε να γυρίσει στην Αθήνα. Πριν φύγει, έκρυψε το σπαθί και τα χρυσά σανδάλια του κάτω από ένα βράχο, δίπλα στο ναό του Δία και της είπε: «Αν το παιδί που θα γεννήσεις είναι αγόρι, όταν θα µεγαλώσει και θα µπορέσει να σηκώσει το βράχο, να πάρει το σπαθί και τα σανδάλια µου και να έρθει στην Αθήνα». Όταν ο Θησέας µεγάλωσε, η Αίθρα του έδειξε το βράχο, εκείνος τον σήκωσε, πήρε τα δώρα του πατέρα του κι έφυγε για την Αθήνα. Δεν θέλησε να πάει µε καράβι. Προτίµησε το δρόµο της στεριάς που ήταν γεµάτος κινδύνους.

Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2024

Google: Παρουσίασε νέο μικροτσίπ και «έλυσε» ένα χρόνιο πρόβλημα των κβαντικών υπολογιστών

 


Η Google ανακοίνωσε ότι κατάφερε να ξεπεράσει μια βασική πρόκληση στην κβαντική μηχανική εισάγοντας μια νέα γενιά μικροτσίπ που καταφέρνει να λύσει υπολογιστικό πρόβλημα εντός πέντε λεπτών ενώ ένας κλασικός υπολογιστής θα χρειαζόταν για την επίλυση του ίδιου προβλήματος χρόνο αντίστοιχο της ίδιας της ιστορίας του σύμπαντος.

Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2024

Πού βρίσκονται τα μέρη όπου ταξίδεψε ο Οδυσσέας;

 



Η Οδύσσεια του Ομήρου αποτέλεσε από την πρώτη στιγμή ένα διάσημο δημιούργημα που δεν έπαψε ποτέ να μελετάται από τους ανθρώπους. Ο Όμηρος μας αφηγείται ότι ο Οδυσσέας και οι σύντροφοί του έζησαν εξωπραγματικές- αλλά και τελείως ανθρώπινες- περιπέτειες σε ένα δεκαετές ταξίδι σχεδόν σε όλη την λεκάνη της Μεσογείου μέχρι τελικά ο ήρωας να φτάσει μόνος του στην Ιθάκη.

Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2024

Μιχαήλ Μουτούσης: Η πτήση του υπεράνω των τουρκικών οχυρών του Μπιζανίου


 


Στις 5 Δεκεμβρίου 1912 ο υπολοχαγός Μηχανικού Μιχαήλ Μουτούσης πραγματοποίησε την πρώτη αναγνωριστική πτήση ελληνικού στρατιωτικού αεροσκάφους υπεράνω των τουρκικών οχυρών του Μπιζανίου, στην Ήπειρο.

Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2024

Τεχνητή νοημοσύνη: Οι προκλήσεις στην Εκπαίδευση



Το Αi4edu είναι το πρόγραμμα για την τεχνητή νοημοσύνη που αναπτύσσουν έξι οργανισμοί, από τέσσερα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής.

Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2024

Μια μάχη της… Λίθινης Εποχής καταγεγραμμένη σε βίντεο



Οι απίστευτες εικόνες που καταγράφηκαν το 1961 στην Παπούα Νέα Γουινέα μοιάζουν βγαλμένες από μηχανή του χρόνου.

Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2024

Το μυστήριο της προέλευσης του κιννάβαρου στην αρχαία Έφεσο



 

Η Έφεσος, μια από τις πιο εμβληματικές πόλεις της αρχαιότητας, γνωστή για την πλούσια εμπορική και πολιτιστική της ιστορία, αποκάλυψε νέα μυστικά χάρη σε μια μελέτη που συνδέει τη ρωμαϊκή τέχνη των τοιχογραφιών με τους εμπορικούς δρόμους και τις τεχνικές παραγωγής χρωστικών ουσιών της εποχής.

Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2024

Οι άνθρωποι με τον μεγάλο εγκέφαλο: Ανακαλύφθηκε νέο χαμένο είδος

 



Μια ολόκληρη χαμένη αρχαία φυλή ανθρώπων υποστηρίζει ότι ανακάλυψε μια ομάδα ερευνητών σύμφωνα με την μελέτη τους, την οποία δημοσίευσαν σε επιστημονικό άρθρο στο Nature. Η φυλή αυτή φέρεται να έζησε στην ανατολική Ασία πριν από 100.000 χρόνια παράλληλα με τον Homo sapiens-τον σύγχρονο άνθρωπο και άμεσο πρόγονο των σημερινών ανθρώπων- ενώ αποτελούν «ξαδέρφια» των Ντενίσοβαν και των Νεάντερταλ.

Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2024

Πρόγραμμα της Google προβλέπει καλύτερα τον καιρό από το πιο ακριβές μετεωρολογικό κέντρο

 


Το πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης GenCast έχει κάνει πιο ακριβείς προβλέψεις από το κέντρο ECMWF το οποίο θεωρείται το κορυφαίος στο είδος.

Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2024

Βluesnarfing: Η νέα απειλή για το κινητό μας



 

Το Bluesnarfing είναι μια μορφή επίθεσης που πραγματοποιείται σε συσκευές με ενεργοποιημένο το Bluetooth. Μέσω αυτής, οι επιτιθέμενοι αποκτούν μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε δεδομένα της συσκευής-στόχου, χωρίς να το αντιληφθεί ο ιδιοκτήτης της. Αυτή η μέθοδος εκμεταλλεύεται κενά ασφαλείας στο πρωτόκολλο Bluetooth, με σκοπό την υποκλοπή προσωπικών δεδομένων, όπως λίστες επαφών, ημερολόγια, μηνύματα κειμένου (SMS), emails, ακόμα και πολυμέσα όπως φωτογραφίες και βίντεο.

Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2024

Η πραγματική... «Stairway to Heaven» υπάρχει στην Κίνα και κόβει την ανάσα

 



Πώς θα σας φαινόταν αν σκαρφαλώνατε σε ένα ύψος 1, 5 χιλιομέτρου από το έδαφος με μια σκάλα  που βλέπει στο απόλυτο κενό;

Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2024

Ο καθοριστικός ρόλος της γνώσης των ελληνικών από τον Βοημούνδο κατά την Α’ Σταυροφορία


Ο Νορμανδός Βοημούνδος Α΄ της Αντιόχειας (Bohemond Ι) που τόσο γοητεύτηκε μαζί του η Άννα Κομνηνή σύμφωνα με την «Αλεξιάδα», σίγουρα ήταν μια αξιοπρόσεκτη προσωπικότητα. Γεννήθηκε στην Καλαβρία της νότιας Ιταλίας, γιός του διάσημου αρχηγού Νορμανδού Ροβέρτου Γυισκάρδου (Robert Guiscard), και εχθρός της Βυζαντινής αυτοκρατορίας. Ηγέτης της Α΄ Σταυροφορίας και φυσικά πολύ-υμνημένος από τους μεσαιωνικούς χρονογράφους.

Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2024

Απολιθωμένες πατημασιές αποκαλύπτουν τη συνύπαρξη δύο προϊστορικών ειδών ανθρώπου



Δύο προϊστορικοί συγγενείς του ανθρώπου, ο Homo erectus και ο Paranthropus bosei, συνύπαρχαν στις όχθες της λίμνης Τουρκάνα στην Κένυα.

Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2024

Αυστραλία: «Πέρασε» ο νόμος που απαγορεύει τη χρήση social media σε άτομα κάτω των 16 ετών

 


Ο νόμος που θέσπισε η Αυστραλία υποχρεώνει εταιρείες κολοσσούς της τεχνολογίας και του διαδικτύου να σταματούν την είσοδο στις πλατφόρμες ανηλίκων, διαφορετικά έρχονται αντιμέτωποι με βαρύτατα πρόστιμα.

Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2024

Γενετική μελέτη διαψεύδει τον Ηρόδοτο για την καταγωγή των Αρμενίων

 



Η κρατούσα θεωρία που θέλει τους Αρμένιους να κατάγονται από τα Βαλκάνια δείχνει να διαψεύδεται οριστικά από την πρώτη μεγάλη γενετική μελέτη για το θέμα.

Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2024

Οι τελευταίες μέρες του Μεγάλου Αλεξάνδρου

 

Το καλοκαίρι του 323 π.Χ. ο Μέγας Αλέξανδρος βρισκόταν στη Βαβυλώνα (η ξακουστή πόλη της αρχαιότητας βρισκόταν στο σημερινό Ιράκ περίπου 85 χιλιόμετρα νότια της Βαγδάτης στην πόλη Χιλάχ). Ο Αλέξανδρος είχε ήδη σχεδιάσει τον περίπλου και την κατάκτηση της Αραβικής Χερσονήσου και στη συνέχεια θα ακολουθούσε εκστρατεία σε περιοχές της Βόρειας Αφρικής. Παράλληλα είχε δώσει εντολή για τον σχεδιασμό τεράστιων κτισμάτων και ναών αλλά και ενός νέου στόλου. Γίνεται ξεκάθαρο λοιπόν ότι λίγο πριν τον θάνατο του ο Έλληνας στρατηλάτης βρισκόταν σε εξαιρετική κατάσταση και σκόπευε να συνεχίσει τις εκστρατείες του. Δεν θα τα κατάφερνε όμως...

Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2024

Τεχνητή νοημοσύνη: Υπάρχει κίνδυνος να πάρει τα ηνία από τον άνθρωπο;



Μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) να πάρει την εξουσία από τα χέρια του ανθρώπου; H οργάνωση PauseAI, που εδρεύει στις Βρυξέλλες, το πιστεύει και προσπαθεί να πείσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να σταματήσει την κυκλοφορία περισσότερων ισχυρών συστημάτων που βασίζονται σε αυτήν.

Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024

Θεσσαλονίκη: Έλληνας παλαιοντολόγος ονόμασε «Τεραστιοδοντόσαυρο» νέο είδος εξαφανισμένου ερπετού 50 εκατομμυρίων ετών



Ένα νέο είδος σαύρας που έζησε στην Τυνησία πριν από περίπου πενήντα εκατομμύρια χρόνια ανακάλυψε ο Δρ. Γιώργος Γεωργαλής, καθηγητής στο Ινστιτούτο Συστηματικής κι Εξέλιξης των Ζώων της Πολωνικής Ακαδημίας Επιστημών στην Κρακοβία, ο οποίος, σε συνεργασία με ερευνητές από Γερμανία, Γαλλία και Τυνησία, ερευνά απολιθώματα σαγονιών και σπονδύλων που φυλάσσονται στις συλλογές του Εθνικού Γραφείου Ορυχείων της Τυνησίας στην Τύνιδα.

Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

Το Ελληνικό Θαύμα και η γέννηση της επιστήμης


«Το Ελληνικό Θαύμα, δηλαδή η γέννηση της φιλοσοφίας και των επιστημών, βασίστηκε στη θεωρητική επιστημονική σκέψη και ιδίως στα θεωρητικά μαθηματικά», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ξενοφών Μουσάς, αστρονόμος, καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ένας από τους πρωταγωνιστές της μελέτης του Μηχανισμού των Αντικυθήρων.

Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024

Τι θα συμβεί στη Γη όταν ο Ήλιος «σβήσει»;

 


Η ανακάλυψη ενός εξωπλανήτη ίσως μας αποκαλύπτει τι θα συμβεί στη Γη όταν τελικά ο Ήλιος σβήσει και μετατραπεί σε λευκό νάνο.

Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

Είναι αυτό το αρχαιότερο αλφάβητο του κόσμου;

 

Το πήλινο αντικείμενο ηλικίας 4.400 ετών που ανακαλύφθηκε στην αρχαία πόλη Umm el-Marra της Συρίας.



Τα σύμβολα που βρέθηκαν σε πήλινους κυλίνδρους από την αρχαία Συρία είναι περίπου 500 χρόνια αρχαιότερα από το πρώτο γνωστό αλφάβητο.

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Αρχαίο εμπόριο: Οι Φωκαείς φτάνουν στην άκρη της Μεσογείου



Ο δεύτερος ελληνικός αποικισμός κατά την αρχαϊκή εποχή οδήγησε σε νέα ακμή τις ελληνικές πόλεις. Ολόκληρη η Μεσόγειος Θάλασσα και ο Εύξεινος Πόντος αποικίστηκαν από τα ελληνικά φύλα.

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024

Η Γη ίσως είχε κάποτε δακτύλιο, όπως ο Κρόνος, κι αυτό θα έλυνε ένα μεγάλο μυστήριο

 


Στο ηλιακό μας σύστημα τέσσερις πλανήτες έχουν γύρω τους δακτυλίους, ενώ ο Κρόνος είναι αυτός με το πλέον εκτεταμένο σύστημα δακτυλίων που εντυπωσιάζει με το μέγεθος και την ιδιαιτερότητά του. Ωστόσο, οι επιστήμονες τώρα καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι είναι πιθανό ακόμα και η Γη να είχε τα δικά της… δαχτυλίδια πριν από περίπου 466 εκατομμύρια χρόνια. Αν αυτό επιβεβαιωθεί μπορεί να δώσει απαντήσεις για ορισμένα «μυστήρια» του πλανήτη μας.

Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2024

Ελληνική επιδρομή στο Αγαθονήσι

 

Ένα περιστατικό που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό, διαδραματίστηκε λίγες μέρες μετά την έναρξη του ελληνοϊταλικού πολέμου. Ενώ οι μάχες στις οροσειρές της Πίνδου βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη, το βράδυ της 17ης Νοεμβρίου του 1940 μία μικρή ομάδα «κομάντος» έκανε απόβαση στο νησάκι Αγαθονήσι, που βρισκόταν όπως και όλα τα Δωδεκάνησα, υπό ιταλική κατοχή από το 1912.

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024

NASA: Απότομη πτώση στα παγκόσμια αποθέματα γλυκού νερού



Η συνολική ποσότητα γλυκού νερού στη Γη άρχισε να πέφτει απότομα από τον Μάιο του 2014 και έκτοτε παραμένει σε ανησυχητικά χαμηλά επίπεδα, προειδοποιεί μελέτη της NASA, με τους ερευνητές να ανησυχούν ότι οι ήπειροι περνούν σε μια μακρά ξηρή περίοδο.

Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2024

Πώς γκρεμίστηκαν τα ασφυκτικά θαλάσσια τείχη της Θεσσαλονίκης και η πόλη ανοίχτηκε στη θάλασσα

 

Η σπάνια φωτογραφία των θαλασσίων τειχών της Θεσσαλονίκης τo 1860, που εντοπίστηκε σχετικά προσφατα σε ένα ουγγρικό φωτογραφικό αρχείο.



Το 1869 ήρθε διοικητής [στη Θεσσαλονίκη, μέρος τότε ακόμη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας] ο Σαμπρί Πασάς, από τη Σμύρνη, όπου είχε πραγματοποιήσει ένα φιλόδοξο εκσυγχρονισμό του λιμανιού. Η στρατηγική του για τη Θεσσαλονίκη ήταν πολύ παρόμοια -να την ανοίξει, κατεδαφίζοντας τμήματα του τείχους και επεκτείνοντας τις εμπορικές και λιμενικές της εγκαταστάσεις. Έως τότε το παλιό παραθαλάσσιο τείχος είχε σταθεί κάτι σαν φράγμα απέναντι στον έξω κόσμο. «Δε θυμάμαι να έχω ξαναδεί πόλη τόσο σφιχτά τειχισμένη στο παραθαλάσσιο μέτωπό της», σημείωνε ένας ταξιδιώτης, λίγο προτού αρχίσουν τα έργα.

Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2024

Cookie Stuffing: Η σκοτεινή πλευρά του affiliate marketing που πλήττει τις νόμιμες επιχειρήσεις



Όσοι έχουν περιηγηθεί έστω και μία φορά στο διαδίκτυο έχουν δει στην οθόνη τους το ερώτημα αποδοχής ή μη των… cookies. Προφανώς δεν πρόκειται για αθώα «μπισκότα» αλλά για ένα μικρό πακέτο δεδομένων που χρησιμοποιούν οι διάφοροι ιστότοποι και τα οποία αποθηκεύονται στη συσκευή πρόσβασης του επισκέπτη. Είτε πρόκειται για υπολογιστή, ταμπλέτα ή έξυπνο κινητό τηλέφωνο.

Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2024

Σωκράτης : Αν βρεις μια καλή σύζυγο θα είσαι ευτυχισμένος. Αν όχι, θα γίνεις φιλόσοφος


«Αν βρεις μια καλή σύζυγο θα είσαι ευτυχισμένος. Αν όχι, θα γίνεις φιλόσοφος.», είχε πει ο Σωκράτης, ο διάσημος φιλόσοφος, και σύμφωνα με τις μαρτυρίες των συγχρόνων του, το συμπέρασμα αυτό προέκυψε από την προσωπική του εμπειρία. Η σύζυγος του Σωκράτη, η Ξανθίππη, ήταν μία γυναίκα που δεν άφησε καλές εντυπώσεις, σήμερα όμως μπορούμε να εξετάσουμε τη σχέση του παράξενου αυτού ζεύγους με την καθαρή ματιά που μας εξασφαλίζει η χρονική απόσταση. Άραγε ήταν ο εκρηκτικός χαρακτήρας της Ξανθίππης που οδήγησε τον Σωκράτη στη φιλοσοφία ή μήπως η αφοσίωση του Σωκράτη στη φιλοσοφία καθόρισε τον χαρακτήρα της συζύγου του; 

Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2024

Γλυπτό αξίας 3 εκ. δολαρίων βρέθηκε ως «στοπ» πόρτας σε πάρκινγκ της Σκωτίας


Ένα γλυπτό που αγοράστηκε για μόλις 5 λίρες και χρησιμοποιήθηκε ως στοπ πόρτας θα μπορούσε να πωληθεί για πάνω από 2,5 εκατομμύρια λίρες, καθώς ένα σκωτσέζικο δικαστήριο ενέκρινε την πώλησή του. Το γλυπτό, γνωστό ως «Προτομή Bouchardon», φιλοτεχνήθηκε από τον Γάλλο γλύπτη Edmé Bouchardon στις αρχές του 18ου αιώνα και απεικονίζει τον Τζον Γκόρντον, ιδιοκτήτη γης και πολιτικό της εποχής.

Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2024

Η μάχη της Πίνδου – Καλαμά (28 Οκτωβρίου-13 Νοεμβρίου 1940)



Η Μάχη της Πίνδου υπήρξε, μαζί με την Μάχη Ελαίας – Καλαμά, από τις αποφασιστικές ένοπλες συμπλοκές των πρώτων ημερών του Ελληνοϊταλικού πολέμου (1940-1941) που απέκοψαν την ιταλική εισβολή στο ελληνικό έδαφος.

Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2024

Τεχνητή Νοημοσύνη: Με το φράγμα του 1 τρισ. δολάρια φλερτάρει η παγκόσμια αγορά ΑΙ



Σαρωτικές αλλαγές στον χώρο της τεχνολογίας, από τα data centers και τα chips μέχρι το λογισμικό, φέρνει η τεχνητή νοημοσύνη, μια αγορά, η οποία αναμένεται να προσεγγίσει έως το 2027 το ορόσημο του 1 τρισ. δολάρια σε αξία, λόγω της τεράστιας ζήτησης τόσο από επιχειρήσεις, όσο και κυβερνήσεις. 

Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2024

Δώδεκα ετών στην αγχόνη


 

Η ιστορία του νεότερου παιδιού που καταδικάστηκε σε θάνατο από το δικαστήριο στις ΗΠΑ. Το όνομά της ήταν Χάνα Όκουις και ήταν μόλις 12 ετών και 9 μηνών.

Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2024

Η δράση του Ελληνικού ιππικού στον πόλεμο του 1940

 


Το ελληνικό ιππικό διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο στον πόλεμο του 1941 κατά των Ιταλών και των Γερμανών. Αν και λίγοι οι Έλληνες ιππείς ήταν καλά εκπαιδευμένοι και θα τολμούσε κανείς τους αποκαλέσει επίλεκτους.