Τρίτη 2 Ιανουαρίου 2024

Τεχνητή νοημοσύνη: Πόσο πιθανό είναι να αντικαταστήσεις τους μουσικούς;



Τον Απρίλιο του 2023, ένας δημιουργός με την ονομασία Ghostwriter κυκλοφόρησε το τραγούδι “Heart On My Sleeve”, το οποίο έφτιαξε με φωνές των τραγουδιστών The Weeknd και Drake, μέσω τεχνητής νοημοσύνης.  Αργότερα υπέβαλε για βραβείο Grammy.

Με βάση το πόσο γρήγορα έγινε viral το τραγούδι στο διαδίκτυο, αλλά και το πόσο πειστικά η τεχνητή νοημοσύνη μπόρεσε να μιμηθεί δύο εξαιρετικά δημοφιλείς τραγουδιστές, μπορεί να αναρωτηθεί κανείς αν το μέλλον της μουσικής θα μπορούσε να είναι γεμάτο με περισσότερους καλλιτέχνες τεχνητής νοημοσύνης παρά με μουσικούς, οι οποίοι είναι…άνθρωποι.

Ωστόσο, δε θα πρέπει να υπάρχει ανησυχία για το αν αυτό θα γίνει πραγματικότητα, λέει ο Joel Beckerman, ένας βραβευμένος συνθέτης τηλεοπτικών και κινηματογραφικών ταινιών και συνιδρυτής του Made Music Studio. «Δεν υπάρχει περίπτωση στο ορατό μέλλον η τεχνητή νοημοσύνη να αντικαταστήσει πλήρως τους συνθέτες», αναφέρει στο “Make It” του CNBC.


Οι άνθρωποι συνδέονται με τις ιστορίες των καλλιτεχνών

Ένας από τους λόγους είναι πως οι άνθρωποι συνδέονται με τις ιστορίες και τα τραγούδια των καλλιτεχνών.

Όταν πρόκειται για μουσική, οι άνθρωποι απολαμβάνουν να συνδέονται με τις ιστορίες των καλλιτεχνών, τι οποίες εκτιμούν όσο και τα ίδια τα τραγούδια, λέει ο Beckerman.

Τρανό παράδειγμα αποτελεί η ποπ σταρ Τέιλορ Σουίφτ. Όχι μόνο έχει κυκλοφορήσει εκατοντάδες τραγούδια κατά τη διάρκεια της καριέρας της, αλλά έχει επίσης καλλιεργήσει μια κοινότητα θαυμαστών που ταυτίζονται βαθιά με τα θέματα για τα οποία τραγουδάει.

Παρόλο που ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να είναι σε θέση να αναπαράγει τη φωνή της Σουίφτ και ακόμη και να παράγει στίχους που είναι παρόμοιοι με τους δικούς της, η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι σε θέση να αντλήσει έμπνευση για τραγούδια από τις δικές της προηγούμενες σχέσεις και εμπειρίες ζωής με τον τρόπο που μπορεί η ίδια, όπως και άλλοι μουσικοί καλλιτέχνες.

«Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να είναι σε θέση να καταλήξει σε μια πραγματικά καλή σύνθεση, αλλά το ερώτημα είναι αν υπάρχει ή όχι κάποιο είδος ουσιαστικής ιστορίας που θα ειπωθεί γύρω από αυτό», λέει ο Beckerman.


Οι αλγόριθμοι

Τα δημιουργικά μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης χρησιμοποιούν μια σειρά από εξελιγμένους αλγορίθμους για να επεξεργαστούν τεράστιες ποσότητες δεδομένων εκπαίδευσης, ώστε να μπορούν στη συνέχεια να παράγουν νέο περιεχόμενο κειμένου, βίντεο, ήχου ή φωτογραφιών. Με αυτόν τον τρόπο τα AI chatbots είναι σε θέση να ανταποκρίνονται στα αιτήματα των χρηστών.

Ωστόσο, δεδομένου ότι έχουμε μια αρκετά περιορισμένη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι άνθρωποι αναπτύσσουν τη δημιουργικότητα, θα ήταν αρκετά δύσκολο να φτιάξουμε έναν αλγόριθμο που θα μπορούσε να αντιγράψει αυτή τη διαδικασία.

«Αν δεν έχουμε μια μαθηματική κατανόηση ή μια επιστημονική κατανόηση του τι δημιουργεί συνείδηση ή δημιουργικότητα, δεν έχουμε κανέναν μηχανισμό για να το ενσταλάξουμε σε ένα τεχνητό σύστημα», λέει ο Theo Omtzigt, επικεφαλής τεχνολογίας της Lemurian Labs.


Οι συνέπειες στη μουσική βιομηχανία

Αν και η τεχνητή νοημοσύνη πιθανώς δεν θα εκτοπίσει πλήρως τους ανθρώπους ως μουσικούς, αυτό δεν σημαίνει ότι η τεχνολογία δεν θα έχει αντίκτυπο στη μουσική βιομηχανία.

Αντί να βγάζει ποπ τραγούδια που φιγουράρουν στα charts ή ορχηστρικά αριστουργήματα επιπέδου Μότσαρτ, ένα πιο πιθανό σενάριο είναι ότι τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης θα είναι σε θέση να δημιουργούν μουσική που είναι «αρκετά καλή», λέει ο Beckerman.

Για παράδειγμα, αυτό θα ήταν μουσική που παίζει στο παρασκήνιο μιας δευτερεύουσας σκηνής σε ένα μπαρ κατά τη διάρκεια μιας ταινίας ή μια διακριτική μουσική που παίζεται σε ένα εστιατόριο για να προσθέσει στην εμπειρία του φαγητού και να δημιουργήσει ατμόσφαιρα.

«Δεν χρειάζεστε σπουδαία μουσική ή εντελώς πρωτότυπη μουσική γι’ αυτό, χρειάζεστε απλώς “αρκετά καλή” μουσική», λέει.

Ωστόσο, δεδομένου ότι οι άνθρωποι συνήθως πληρώνονται για τη δημιουργία της μουσικής που χρησιμοποιείται για αυτούς τους σκοπούς, υπάρχει πιθανότητα οι εταιρείες που αγοράζουν αυτό το είδος μουσικής να επιλέξουν να χρησιμοποιήσουν αντί αυτού ένα εργαλείο δημιουργίας μουσικής από τεχνητή νοημοσύνη.


Οι δυσκολίες για τους μουσικούς

Ο Beckerman ανησυχεί επίσης ότι τα εργαλεία παραγωγής μουσικής με τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να καταστήσουν πιο δύσκολο για τους μουσικούς να ξεκινήσουν στον κλάδο.

«Κανείς δεν δημιουργεί σπουδαία μουσική την πρώτη φορά που δημιουργεί μουσική», λέει, συμπληρώνοντας ότι «Το ερώτημα λοιπόν είναι, πώς οι άνθρωποι γίνονται όλο και καλύτεροι, αν δεν υπάρχει αγορά όταν ξεκινούν για πρώτη φορά».

Γι’ αυτό θα συνεχίσει να είναι σημαντικό για τους μουσικούς να χτίζουν ισχυρές σχέσεις με τους θαυμαστές τους, οι οποίοι εκτιμούν τις μοναδικές ανθρώπινες εμπειρίες που εμπνέουν τα τραγούδια τους.

«Υπάρχει ένας πλούτος στις ανθρώπινες ιστορίες και στις συνδέσεις μεταξύ κοινού και καλλιτεχνών που δεν μπορεί να αναπαραχθεί από την τεχνητή νοημοσύνη», λέει ο Beckerman. 


ΠΗΓΗ: https://www.ot.gr/2023/12/30/texnologia/texniti-noimosyni/texniti-noimosyni-poso-pithano-einai-na-antikatastiseis-tous-mousikous/


ο Firefox ανοίγει κανονικά τα σχόλια του Disqus, αρκεί να κάνετε το εξής: 

-Στον Firefox (απο υπολογιστή) επιλέγουμε: Ρυθμίσεις ---> απόρρητο και ασφάλεια ---> "Ενεργοποίηση λειτουργίας μόνο HTTPS σε όλα τα παράθυρα"

-Στον Firefox (απο κινητό) επιλέγουμε: Ρυθμίσεις ---> απόρρητο και ασφάλεια ---> "λειτουργία «Μόνο HTTPS» ενεργή σε όλες τις καρτέλες" 

-Στον Chrome (απο υπολογιστή και απο κινητό) επιλέγουμε: Ρυθμίσεις ---> απόρρητο και ασφάλεια ---> "Να χρησιμοποιούνται πάντα ασφαλείς συνδέσεις - Αναβάθμιση των πλοηγήσεων σε HTTPS και ειδοποίηση πριν τη φόρτωση ιστοτόπων που δεν το υποστηρίζουν."

Ο Chrome έχει ακόμα πρόβλημα, έστειλα σχετικό μήνυμα και στη Google μήπως το διορθώσουν. Μέχρι τότε μπορείτε να μπαίνετε και απευθείας στα σχόλια της Ατλαντίδας απο εδώ https://disqus.com/home/forums/apanemo-limani/?l=el


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου