To 1960 στη Χιλή θυσίασαν ένα παιδί για να σταματήσουν οι φυσικές καταστροφές
Δεν καταδικάστηκε κανείς για τη δολοφονία γιατί θεωρήθηκε ότι ενήργησαν βάσει των πολιτιστικών πεποιθήσεων τους.
Η Δ’ Σταυροφορία του 1204 οδήγησε στην άλωση της Κωνσταντινούπολης και την κατάληψη του ελλαδικού χώρου και των νησιών από τους Σταυροφόρους και τους Βενετούς συμμάχους τους. Σε τρεις όμως εστίες, οι ελληνορθόδοξοι πληθυσμοί, υπό την ηγεσία της αριστοκρατίας, μπόρεσαν να αντιτάξουν αποτελεσματική αντίσταση.
Πίσω από τα μεγάλα γεγονότα βρίσκονται πάντα οι άνθρωποι που τα καταγράφουν. Στην περίπτωση της Άλωσης, υπάρχουν τέσσερις πηγές που μας εξιστορούν όσα συνέβησαν. Το ψυχομαχητό της Ανατολικής Αυτοκρατορίας μετέφεραν στις γενιές μας οι ιστορικοί Δούκας, Λαόνικος Χαλκοκονδύλης και Μιχαήλ Κριτόβουλος αν και στηρίζονται σε μαρτυρίες ή διηγήσεις τρίτων. Εκείνο το έργο που ξεχωρίζει όμως είναι το ‹‹Χρονικό›› που έγραψε ο Γεώργιος Φραντζής ή Σφρατζής, ο οποίος ήταν ο μοναδικός βυζαντινός ιστορικός, αυτόπτης μάρτυρας της κοσμοϊστορικής κατάληψης της Πόλης από τους Οθωμανούς, για αυτό τον λόγο το χρονικό του θεωρείται το αυθεντικότερο ιστορικό ντοκουμέντο των συνταρακτικών συμβάντων της εποχής εκείνης.
Τη στιγμή όμως ετούτη έχω υπέρτατο χρέος να σας μεταδώσω όσα οι πατέρες σας μας έδωσαν την παραγγελιά, όταν εφεύγανε για τον πόλεμο για ν᾽ αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο του θανάτου, να διαμηνύσουμε στους δικούς τους που θ᾽ άφηναν πίσω τους, αν τύχαινε κι επέθαιναν στον πόλεμο. Και θα σας πω κι αυτά που εγώ ο ίδιος άκουσα τότε με τα ίδια τ᾽ αυτιά μου απ᾽ το ίδιο το στόμα τους κι εκείνα που θα ᾽λεγαν κι οι ίδιοι με χαρά τους σήμερα σ᾽ εσάς, αν είχαν τη δύναμη να ξανάρθουνε στον κόσμο, συμπεραίνοντάς τα με τη σκέψη μου απ᾽ όσα έλεγαν τότε. Αλλ᾽ εσείς οφείλετε τώρα να βάλετε μέσα σας και να πιστέψετε με τη φαντασία σας πως ακούτε απ᾽ το ίδιο το στόμα των πατέρων σας όσα θα σας πω. Κι ακούστε τώρα πώς μιλούσαν οι πατέρες σας:
Το χαρακτήρισαν έγκλημα του αιώνα. Πάνω στη υπόθεση έγιναν έρευνες, γράφτηκαν βιβλία και βασίστηκε μια πασίγνωστη ταινία. Τράβηξε όλα τα φώτα της δημοσιότητας γιατί κανείς δεν μπορούσε να αποδεχθεί ότι δύο έφηβοι σκότωσαν έναν συμμαθητή τους μόνο και μόνο για να δουν πώς είναι να δολοφονείς κάποιον.
«Το τμήμα απονομής διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής ήτο πάντοτε πλούσιον εις εφευρέσεις, αι περισσότεραι των οποίων, περιττόν ίσως να λεχθή, είνε πρακτικώς ανεφάρμοστοι, αλλά τώρα με τον πόλεμον το ανωτέρω τμήμα δεν προφθάνει να εξετάζη σχετικάς αιτήσεις και χορηγή διπλώματα ευρεσιτεχνίας.
Έγραψε μια κατάρα σε μολύβδινο έλασμα, το τύλιξε στο χέρι του Μάκρωνα και το έστειλε στον Κάτω Κόσμο. Αν δεν μπορούσε αυτή να έχει τον Διονυσοφώντα, δεν θα τον είχε καμία. Η Φίλα ήταν ερωτευμένη στα όρια της απελπισίας. Όταν έμαθε πως ο αγαπημένος της Διονυσοφώντας ετοιμαζόταν να παντρευτεί τη Θετίμα και παράλληλα πέθανε ο Μάκρωνας έστειλε έκκληση στις χθόνιες θεότητες κι έδεσε με μάγια τον γαμπρό.
Η Ελλάδα έκανε ντεμπούτο στη Eurovision το 1974 με το «Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και τ’ αγόρι μου» της Μαρινέλλας. Την επόμενη κιόλας χρονιά η χώρα μας απείχε από τον μουσικό διαγωνισμό ως ένδειξη διαμαρτυρίας. Ο λόγος; Η συμμετοχή της Τουρκίας για πρώτη φορά το 1975, μόλις λίγους μήνες μετά την εισβολή στην Κύπρο, τον Ιούλιο του 1974. Το 1976 ο Μάνος Χατζιδάκις, τότε διευθυντής του Τρίτου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, έκρινε ότι η Ελλάδα έπρεπε να χρησιμοποιήσει τη Eurovision για να διαμαρτυρηθεί σε διεθνές επίπεδο για την εισβολή της Τουρκίας.
«Υπερδυνάμεις» υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης διοχέτευσαν σχεδόν 81 δισεκατομμύρια δολάρια για την εκκίνηση της επόμενης γενιάς ημιαγωγών, κλιμακώνοντας μια παγκόσμια αναμέτρηση με την Κίνα για την υπεροχή των τσιπ.
Οι βαρβαρικοί λαοί που κατέκτησαν την Ρωμαϊκή αυτοκρατορία, ήταν ταυτόχρονα γοητευμένοι από το κύρος και τον πολιτισμό της. Έτσι, ενώ από την μία κατέστρεψαν τον αρχαίο κόσμο, συγχρόνως θέλησαν να γίνουν κοινωνοί του, να συνεχίσουν τις παραδόσεις του. Η πρώτη και πιο εμφανής ήταν ο χριστιανισμός, τον οποίο έλαβαν κυρίως από την εκκλησία της Ρώμης. Όμως και οι διάφοροι θρύλοι και παραδόσεις της ελληνορωμαϊκής οικουμένης, κυρίως όσοι κυκλοφορούσαν στα λατινικά, επηρέασαν σημαντικά την ταυτότητά τους. Θρύλοι, έπη, χρονικά και προφητείες προσπαθούσαν να εντάξουν τους Φράγκους, του Δανούς ή τους Ούγγρους στα σχήματα της Παλαιάς Διαθήκης και της αρχαίας μυθολογίας, με πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα. Σήμερα θα δούμε το παράδειγμα της Βρετανίας, όπως το συνέθεσε ο Geoffrey του Μόνμαουθ (1095-1155) στην «Ιστορία των βασιλέων της Βρετανίας», και την εμπλούτισαν οι μετέπειτα Άγγλοι και Νορμανδοί συγγραφείς.
Οι τουρανικές ή τουρκμενικές φυλές , όπως αλλιώς ονομάζονται , που εμφανίστηκαν στη Μικρά Ασία και χρονολογούνται από τη συγχώνευση με τον τοπικό πληθυσμό , διατηρώντας το πατριαρχικό σύστημα της οικογένειας ήταν οι Γιουρούκοι , οι Ταχτάτζοι , οι Αμπντάλ , οι Ζεϊμπέκοι και οι Σάννοι.
Εδώ και καιρό η επιστημονική κοινότητα διαφωνεί για μια σημαντική λεπτομέρεια σχετικά με τον πιο φημισμένο δεινόσαυρο όλων, τον αιμοβώρο T-Rex. Συγκεκριμένα, το debate αφορά τις νοητικές του ικανότητες, με ορισμένους επιστήμονες να πιστεύουν πως ο T-Rex μπορούσε ενδεχομένως να είναι το ίδιο έξυπνος όσο οι σύγχρονες μαϊμούδες και άλλους να θεωρούν ότι δεν ήταν και τόσο… “σπίρτο”.
Η Μαρία Ευθυμίου είναι μία σημαντική δασκάλα της Ιστορίας. Διδάσκει Ιστορία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σπούδασε Ιστορία στην Αθήνα και στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, στο Παρίσι. Έχει συγγράψει και επιμεληθεί βιβλία Ιστορίας καθώς και περί τα εξήντα άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά. Τον Δεκέμβριο του 2013 τιμήθηκε με το “Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας Βασίλης Ξανθόπουλος – Στέφανος Πνευματικός”.
Μια ομάδα ερασιτεχνών αρχαιολόγων στη Βρετανία ανακάλυψε ένα μυστηριώδες ρωμαϊκό αντικείμενο του οποίου η χρήση παραμένει άγνωστη. Το δωδεκάεδρο αντικείμενο ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια μιας ερασιτεχνικής αρχαιολογικής ανασκαφής στο Norton Disney – από όπου κατάγονταν οι πρόγονοι του Γουόλτ Ντίσνεϊ.
Σχεδόν 18 μήνες στη φρενίτιδα της τεχνητής νοημοσύνης, μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας αποδεικνύουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αποτελέσει πραγματικό παράγοντα εσόδων. Αλλά είναι επίσης ένα τεράστιο… λάκκο στον οποίο μπορεί να πετάξει κανείς χρήματα.
Ανάσταση για όλους μας σημαίνει κόκκινα αυγά, τσούγκρισμα μέχρι τελικής πτώσης, τσουρέκια, λαμπάδες και μεταμεσονύκτια μαγειρίτσα. Σε πολλά μέρη της χώρας, όμως, Ανάσταση σημαίνει κάτι παραπάνω. Κάτι πιο πρωτότυπο, πιο αυθεντικό, πιο φαντασμαγορικό από τα συνηθισμένα. Όπως εναέριες μάχες ρουκετών και σαϊτών. Ή χρωματιστά αερόστατα στον ουρανό. Ή ρίψεις κανατιών που εφοδιάζουν τις νησιώτικες βόλτες με έξτρα δόσεις αδρεναλίνης.
Η ημερομηνία γέννησης του Δεσποτάτου του Μυστρά είναι το έτος 1259. Τότε ο στρατός του σεβαστοκράτορα Ιωάννη Παλαιολόγου νίκησε στην Πελαγονία τους Φράγκους και αιχμαλώτισε τον πρίγκιπα της Αχαΐας. Σε αντάλλαγμα της ελευθερίας του, αυτός, παραχώρησε τα κάστρα του Μυστρά, της Μονεμβασιάς και της Μαΐνης.