Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024

Η γιγαντομαχία Ρωμαίων και Περσών στη Νισίβη

 


Η γιγάντια μάχη της Νισιβης (Νysaybin- Ανατολική Τουρκία) μεταξύ τρομακτικών Ρωμαϊκών δυνάμεων (11 Λεγεώνες, 44 συμμαχικά σώματα – 110.000 άνδρες) του Αυτοκράτορα Καρακάλλα [αν και την ηγεσία μετά τη δολοφονία του την ανέλαβε ο έπαρχος του Πραιτωρίου (Praefecti Praetoriae) Μακρίνος, ένας φαντεζί σκουλαρικάτος Μαροκινός] και της γιγάντιας στρατιάς (30.000 Καταφρακτοι, 70.000 Ιπποτοξοτες και 30.000 πεζοί – 130.000 άνδρες) του Πάρθου ηγεμόνα, Αρταβάνου Ε’.

Τρίτη 30 Ιουλίου 2024

Νέα μελέτη προτείνει την χρήση υδραυλικού συστήματος ανύψωσης στην κατασκευή της πρώτης πυραμίδας της Αιγύπτου



Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο PLOS ONE προτείνει μια επαναστατική θεωρία σχετικά με την κατασκευή της πυραμίδας του Ζοζέρ στην Αίγυπτο, υποδεικνύοντας ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι μπορεί να χρησιμοποίησαν ένα προηγμένο σύστημα υδραυλικής ανύψωσης για την ανύψωση των τεράστιων πέτρινων όγκων. Αυτή η νέα υπόθεση αμφισβητεί την από καιρό επικρατούσα πεποίθηση ότι οι ράμπες και οι κύλινδροι ήταν οι κύριες μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή αυτών των μνημειακών κατασκευών.

Δευτέρα 29 Ιουλίου 2024

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ίχνη μικροβιακής ζωής στον Άρη


 

Ένας βράχος που κάποτε δεχόταν τα νερα ενός ορμητικού ποταμού μας δίνει εντυπωσιακά και απρόσμενα στοιχεία.

Κυριακή 28 Ιουλίου 2024

Οι Καταλανοί στη Βοιωτία (1311-1380)


 
Η καταλανική κυριαρχία στη Βοιωτία εντάσσεται στο πλαίσιο της καταλανικής παρουσίας στην Ανατολική Στερεά Ελλάδακατά το 14ο αιώνα, και αυτή, πάλι, στο ευρύτερο πλαίσιο της Φραγκοκρατίας στο νοτιοελλαδικό χώρο κατά την περίοδο 1204-1460. Πρόκειται για τη γεωπολιτική κατάσταση που δημιουργήθηκε σταδιακά ύστερα από την πρώτη άλωση της Κωνσταντινούπολης, το 1204, από τους Λατίνους της Δ΄ Σταυροφορίας.

Σάββατο 27 Ιουλίου 2024

Η εξαιρετικά άνιση κατανομή του πληθυσμού στον ελλαδικό χώρο


Η πληθυσμιακή ανισοκατανομή στην Ελλάδα είναι ένα από τα κρίσιμα ζητήματα που καθορίζουν την ισόρροπη ανάπτυξη της χώρας εφόσον οι μεγάλες πληθυσμιακές συγκεντρώσεις συνάδουν με συγκεντρώσεις οικονομικών και λοιπών δραστηριοτήτων με προφανείς επιπτώσεις στη διαμόρφωση του όλου αναπτυξιακού χαρακτήρα της.

Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024

 Ιλον Μασκ: Θέλει να γεμίσει τα εργοστάσια με ανθρωποειδή ρομπότ



O Ιλον Μασκ πιστεύει ότι το Optimus θα μπορεί από το 2025 να έχει εξελιχθεί τόσο ώστε να μπορεί να εκτελεί εργασίες.

Πέμπτη 25 Ιουλίου 2024

Ο Ανθρωπισμός είναι δυναμογόνος (Αλέξανδρος Δελμούζος)

 

Όπως το κάθε άτομο χρειάζεται ένα σκοπό στη ζωή του για να πάρει νόημα η ζωή αυτή, για να συντονίζει όλες του τις προσπάθειες προς μια ενιαία κατεύθυνση και να το βοηθά εντείνοντας τις δυνάμεις του να γίνεται ολοένα καλύτερο, το ίδιο και ένας ολόκληρος λαός. Αλλιώς, άτομο και λαός αφήνονται στην τύχη και ζουν ζωή της στιγμής, χωρίς προοπτική και ελπίδα για πρόοδο πραγματική. Όπως όμως στο άτομο ο σκοπός της ζωής του είναι δυναμογόνος όταν πηγάζει από μέσα του, από τις δικές του ανάγκες και δυνατότητες, έτσι και για το λαό. Κι αυτόν μπορεί να τον συγκινήσει και τον εμπνεύσει μονάχα ένα ιδανικό που ριζώνει στο δικό του χώμα και στη δική του φυσική ζωή. Ιδανικό δηλαδή που πηγάζει από την ιστορία του και τη ζωντανή του παράδοση, που ταιριάζει με την ψυχολογία του, με τον τόπο του και τις ανάγκες που δημιουργεί.

Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024

AI στην υπηρεσία του Ισλαμικού Κράτους

 


Ο κόσμος της Τεχνητής Νοημοσύνης είναι συναρπαστικός, αλλά και επικίνδυνος - Aνησυχία προκαλεί η μαζική χρήση της από εξτρεμιστές για προπαγάνδα και παραπληροφόρηση.

Τρίτη 23 Ιουλίου 2024

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης: Ο θάνατος του πατέρα του και τα δύσκολα χρόνια μετά

 


Στις 19 Ιουλίου 1780, η ζωή του 10χρονου ακόμα τότε Θεόδωρου Κολοκοτρώνη , του μετέπειτα οπλαρχηγού και ηγέτη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, θα αλλάξει δραματικά.  Τη νύχτα εκείνη σκοτώνεται ο πατέρας του, φημισμένος κλέφτης της εποχής, φόβος και τρόμος των Οθωμανών, ο Κωνσταντής Κολοκοτρώνης.

Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024

Η Κολομβία δίνει μάχη με τους ιπποπόταμους του Εσκομπάρ



Ο «Πατρόν» έφερε στη χώρα τέσσερις ιπποπόταμους. Πλέον είναι περίπου 200 και είναι υπεύθυνοι για δολοφονίες και καταστροφές. Έτσι, η χώρα εφαρμόζει ένα σχέδιο για να σταματήσει την… προέλαση τους.

Κυριακή 21 Ιουλίου 2024

Η θυσία του Νικολάου Κατούντα στην Κερύνεια κατά την τουρκική εισβολή το 1974



Σάββατο 20 Ιουλίου 2024

Ιπτάμενα λεωφορεία


 

Η Saudia Group υπέγραψε συμφωνία με τη Lilium για να αποκτήσει 100 αμιγώς ηλεκτρικά ιπτάμενα λεωφορεία, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία ανάπτυξης αεροταξί με έδρα τη Γερμανία. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες παραγγελίες της εταιρείας μέχρι σήμερα καθώς εργάζεται για την ανάπτυξη του συγκεκριμένου μέσου μεταφοράς.

Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024

Οι θάλασσες του Τιτάνα αποκαλύφθηκαν: Οι εντυπωσιακές ομοιότητες με τη Γη και η βασική διαφορά

 


Ο Τιτάνας είναι το μεγαλύτερο φεγγάρι του Κρόνου και εξάπτει εδώ και χρόνια την φαντασία των επιστημόνων για την πιθανότητα να έχει ζωή.

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024

Οι Αγγλοσάξονες του 6ου αιώνα μπορεί να πολέμησαν ως μισθοφόροι των Βυζαντινών στη βόρεια Συρία

 


Πρόσφατες αρχαιολογικές έρευνες παρείχαν αδιάσειστα στοιχεία ότι αγγλοσάξονες πολεμιστές από τη Βρετανία του 6ου αιώνα συμμετείχαν σε βυζαντινές στρατιωτικές εκστρατείες στην ανατολική Μεσόγειο και τη βόρεια Συρία.

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024

ChatGPT: Τι είναι το απόρρητο πρόγραμμα με την κωδική ονομασία «φράουλα»


 

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια συνεχής φημολογία για απόρρητα πρότζεκτ που βρίσκονται υπό εξέλιξη στα εργαστήρια της OpenAI.

Τρίτη 16 Ιουλίου 2024

Ποιες είναι οι υψηλότερες θερμοκρασίες που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα




Το ελληνικό καλοκαίρι είναι συνυφασμένο με υψηλές θερμοκρασίες και καύσωνες διαρκείας οι οποίοι, σε κάποιες περιπτώσεις, ξεπέρασαν και τις δέκα μέρες. Τα τελευταία χρόνια, λόγω της κλιματικής αλλαγής, το φαινόμενο του καύσωνα εμφανίζεται όλο και συχνότερα με τις θερμοκρασίες πάνω από 40ο C να γίνονται ρουτίνα. 


Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024

Λίβανος 1826: Το αποτυχημένο δεύτερο μέτωπο της Ελληνικής Επανάστασης

 


Το 1826 υπήρξε μια εφιαλτική χρονιά για την Προσωρινή Διοίκηση της Ελλάδας. Το Μεσολόγγι υπέκυπτε ύστερα από στενή και μακρά πολιορκία. Ο Κιουταχής καταλάμβανε όλη την Αθήνα, εκτός από τον βράχο της Ακρόπολης. Ο δε Ιμπραήμ, με τον ευρωπαϊκού τύπου στρατό του, είχε φέρει τους επαναστάτες της Πελοποννήσου σε εξαιρετικά δεινή θέση. Κι όμως ήταν εκείνη την χρονιά που οι Έλληνες επιχείρησαν έναν τολμηρό στρατιωτικό αντιπερισπασμό, όχι σε κάποιο σημείο της χώρας τους, αλλά στον μακρινό Λίβανο. Αρκετοί πίστευαν πως η μόνη λύση για την σωτηρία της Επανάστασης ήταν ένα δεύτερο μέτωπο, που θα ανάγκαζε τους Οθωμανούς να αποσπάσουν στρατεύματα από τον Μοριά και την Ρούμελη.

Κυριακή 14 Ιουλίου 2024

Butkus: Η ιστορία του σκύλου του Rocky



Τον γνωρίσαμε μέσα από το πρώτο Rocky το πολύ μακρινό πλέον 1976. Η πρώτη συνάντηση με τον τον «Ιταλό επιβήτορα» έγινε στο κατάστημα κατοικίδιων ζώων στο οποίο εργαζόταν η Άντριαν. Λίγο μετά η μέλλουσα κυρία Μπαλμπό θα τον έκανε δώρο στον Ρόκι και θα του πει «τρώει μικρές χελώνες». Ήταν ο Butkus (Μπάτκους), το μπουλμαστίφ που θα συνόδευε τον Ρόκι και στη δεύτερη ταινία. Λίγοι γνωρίζουν όμως ότι ο Butkus ήταν ήδη μέλος της οικογένειας Σταλόνε πολύ πριν γίνει… σταρ.

Σάββατο 13 Ιουλίου 2024

Ένα τουρκικό τορπιλοβόλο στον βυθό της Χίου




Στις νοτιοανατολικές ακτές της Χίου, σε απόσταση λίγων μέτρων από την ακτή, βρίσκονται σήμερα τα υπολείμματα ενός τουρκικού τορπιλοβόλου. Η βύθιση του ήταν απόρροια μιας σύντομης μα εκρηκτικής δράσης που είχε στο Αιγαίο στη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και ενώ η Ελλάδα παρέμενε ακόμη ουδέτερη.

Παρασκευή 12 Ιουλίου 2024

Άβαροι: Οι μυστηριώδεις εχθροί του Βυζαντίου αποκαλύπτονται αιώνες μετά χάρη στο DNA

 


Ένας λαός που έχτισε μια πανίσχυρη αυτοκρατορία στο κέντρο της Ευρώπης και όμως παραμένει σχετικά άγνωστος σε εμάς μέχρι σήμερα.

Πέμπτη 11 Ιουλίου 2024

Ένα γιγάντιο κρυοηφαίστειο ύψους 4 χλμ υπάρχει στον νάνο πλανήτη Δήμητρα

 
 

  
Τα τελευταία στοιχεία για τον νάνο πλανήτη Δήμητρα που έστειλε στη Γη το διαστημικό σκάφος Dawn (Αυγή) της NASA και μελετήθηκαν από τους επιστήμονες, αποκαλύπτουν την ύπαρξη ενός τεράστιου κρυοηφαιστείου που ξερνά λιωμένο πάγο αντί για καυτή λάβα, καθώς επίσης πολλών μικρομεσαίων κρατήρων και αρκετών επιφανειακών ρωγμών. Όλα αυτά είναι ενδείξεις έντονων και πολυπλοκων εσωτερικών γεωλογικών διαδικασιών που θυμίζουν αντίστοιχες στη Γη.

Τετάρτη 10 Ιουλίου 2024

5G: Η Κίνα καλύπτει κάθε πόλη και πάνω από το 90% των χωριών της

 


Η Κίνα έχει δημιουργήσει ένα παγκόσμιο δίκτυο πληροφοριών και επικοινωνιών, με 3,84 εκατομμύρια σταθμούς βάσης 5G.

Τρίτη 9 Ιουλίου 2024

Η Γυναίκα της Ζάκυθος

 


Εκτός από τα ποιήματά του ο Σολωμός μάς άφησε και δύο πεζά: Το Διάλογο (για τη γλώσσα) και τη Γυναίκα της Ζάκυθος. Και τα δύο ανήκουν στη νεανική περίοδο της δημιουργικότητάς του. Η Γυναίκα της Ζάκυθος γράφτηκε το 1826· ο ποιητής το ξαναδούλεψε ως το 1829, αλλά τελικά το έργο έμεινε ημιτελές. 

Δευτέρα 8 Ιουλίου 2024

Εκμετάλλευση και κόστος 53 ευρώ για μια τσάντα Dior που πωλείται 2.600 ευρώ

 


Οι άθλιες συνθήκες των εργαζομένων και το πενιχρό κόστος πίσω από τις πανάκριβες τσάντες των πολυτελών οίκων μόδας.

Κυριακή 7 Ιουλίου 2024

Η Αιολίδα του Αιγαίου και της Ανατολής

 


«Όταν παραμέρισαν τα κύματα του Αιγαίου κι άρχισαν ν’ αναδύονται απ’ το βυθό τα νερά της Λέσβου υγρά, στιλπνά και γαλήνια, τα κύματα είδαν ξαφνιασμένα το νησί, το νέο τους φίλο… Ας πάμε το μήνυμα στην πιο κοντινή γη, στη γη της Αιολίδας. Ας της πούμε για το νησί, τη νέα γη που έδεσε το φως με τη γαλήνη, για τη γραμμή και την κίνησή του που είναι τόσο ήμερη σα να έχει μέσα της τη σιωπή, ας της πούμε για το θαύμα του Αιγαίου!..»

απόσπασμα από την «Αιολική γη» του Ηλία Βενέζη, 1943.

Σάββατο 6 Ιουλίου 2024

Άγνωστο αρχαίο πολιτισμό υποδεικνύουν βραχογραφίες άνω των 4.000 ετών στη Βενεζουέλα





Αρχαιολόγοι στη Βενεζουέλα ανακάλυψαν 20 χώρους με βραχογραφίες ηλικίας χιλιάδων ετών στο Εθνικό Πάρκο Canaima, στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, που υποδεικνύουν την ύπαρξη ενός μέχρι τώρα άγνωστου πολιτισμού.

Παρασκευή 5 Ιουλίου 2024

Η Ελλάδα του 1920 μέσα από φωτογραφίες του National Geographic




Οι Maynard Owen Williams και οι Wilhelm Tobien αποτύπωσαν τις εικόνες και το περιοδικό τις δημοσίευσε πρόσφατα. Οι φωτογραφίες απεικονίζουν Έλληνες και Ελληνίδες σε διάφορες δραστηριότητες και είναι πράγματι εντυπωσιακές.

Πέμπτη 4 Ιουλίου 2024

Πότε οι άνθρωποι άρχισαν να φορούν ρούχα;



Στον μύθο του Προμηθέα και του Επιμηθέα που μας διηγείται ο σοφιστής Πρωταγόρας στον ομώνυμο διάλογο του Πλάτωνα, ο Επιμηθέας που ανέλαβε να μοιράσει όλα τα χαρακτηριστικά και τα προτερήματα στους ζωντανούς οργανισμούς κατά τη δημιουργία του κόσμου δώρισε αφειδώς σε όλα τα ζώα αυτά που χρειάζονταν για την επιβίωσή  τους. Τελευταίον όμως άφησε τον άνθρωπο και πλέον δεν του είχε μείνει τίποτα για να του δώσει. Έτσι, ο άνθρωπος έμεινε γυμνός και αδύναμος να αντιμετωπίσει τα στοιχεία της φύσης και ο Προμηθέας ανέλαβε να αποκαταστήσει αυτήν την αδικία δίνοντας στους ανθρώπους τη φωτιά.

Τετάρτη 3 Ιουλίου 2024

«Το 1/3 του νησιού θα γίνει έρημος. Δεν υπάρχει νερό να πιούν τα ζώα»



Η ξηρασία στη Σικελία έχει φέρει κτηνοτρόφους και αγρότες σε απόγνωση. Ένα τεράστιο πρόβλημα που αγγίζει ήδη και την Ελλάδα.

Τρίτη 2 Ιουλίου 2024

Σόλων, ο σοφός που πολέμησε την υπερβολή



 

Η αρπαγή της γης ήταν συνηθισμένο φαινόμενο στην Αθήνα του έβδομου π.Χ. αιώνα. Στα δικαστήρια, κέρδιζε όποιος είχε χρήματα να δωροδοκήσει τους δικαστές. Η προμήθεια έδινε κι έπαιρνε κι είχε ημιεπίσημα οριστεί στο 10%. Γι’ αυτό και τους δικαστές που δε δέχονταν να δωροδοκηθούν, τους έλεγαν αδέκαστους: Χωρίς το ένα δέκατο, χωρίς το 10%. Η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο, οι ξεσηκωμοί των αδικημένων διαδέχονταν ο ένας τον άλλο και ουσιαστικά βασίλευε η αναρχία και το δίκιο του πιο δυνατού.

Δευτέρα 1 Ιουλίου 2024

Κι όμως αυτο το μέρος δεν βρίσκεται στον πλανήτη μας



Δεν θα δυσκολευόμασταν να πιστέψουμε ότι αυτό το βίντεο έχει τραβηχτεί κάπου στη Γη. Κι όμως αυτή η περιοχή απέχει από εμάς εκατοντάδες εκατομμύρια χιλιόμετρα.