Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2025

1 εκατομμύριο δολάρια για την αποκρυπτογράφηση της γραφής της Κοιλάδας του Ινδού

 



Σε πρόσφατη δήλωσή του στον Τύπο, ο επικεφαλής υπουργός του Ταμίλ Ναντού, Muthuvel Karunanidhi Stalin ανακοίνωσε βραβείο 1 εκατομμυρίου δολαρίων σε όποιον μπορέσει να αποκρυπτογραφήσει επιτυχώς τη γραφή της Κοιλάδας του Ινδού.

Η γραφή της Κοιλάδας του Ινδού, επίσης γνωστή ως γραφή των Χαραππών, είναι ένα σώμα συμβόλων που άφησε πίσω του ο πολιτισμός της Κοιλάδας του Ινδού (IVC).

Ο πολιτισμός αναδύθηκε στις εύφορες αλλουβιακές πεδιάδες του ποταμού Ινδού στις βορειοδυτικές περιοχές της Νότιας Ασίας από το 3.300 π.Χ. περίπου κατά την Εποχή του Χαλκού.

Έχουν καταγραφεί περισσότερες από χίλιες τοποθεσίες της IVC, με σημαντικότερες από αυτές τα πέντε μεγάλα αστικά κέντρα: Mohenjo-daro στην κάτω κοιλάδα του Ινδού, Harappa στη δυτική περιοχή Punjab, Ganeriwala στην έρημο Cholistan, Dholavira στο δυτικό Gujarat, και Rakhigarhi στη Haryana.

Ακριβώς όπως τα ιερογλυφικά της αρχαίας Αιγύπτου παρέμειναν ένα μυστήριο μέχρι την ανακάλυψη της Στήλης της Ροζέτας, η γραφή του Ινδού προβλημάτισε επί μακρόν τους αρχαιολόγους. Έγινε για πρώτη φορά γνωστή παγκοσμίως το 1875 μετά τη δημοσίευση μιας σφραγίδας από τον Sir Alexander Cunningham.

Η γραφή αποτελείται γενικά από μια σύντομη σειρά συμβόλων που απαντώνται κυρίως σε σφραγίδες, κεραμικά, χάλκινες πλάκες, εργαλεία και όπλα. Δεν έχουν βρεθεί σωζόμενα παραδείγματα της γραφής σε φθαρτά οργανικά υλικά, ούτε κοσμούν τα μεγάλα μνημεία IVC ως αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά.

 



Έχουν γίνει πολυάριθμες προσπάθειες αποκωδικοποίησης της γραφής Indus, με ποικίλα επίπεδα επιτυχίας. Οι μελετητές έχουν διερευνήσει πιθανούς δεσμούς με τη δραβιδική, τη σανσκριτική και άλλες γλωσσικές οικογένειες- ωστόσο, δεν έχει επιτευχθεί οριστική συναίνεση.


ΠΗΓΗ: https://anaskafi.blogspot.com/2025/01/1.html



ο Firefox ανοίγει κανονικά τα σχόλια του Disqus, αρκεί να κάνετε το εξής:

-Στον Firefox (απο υπολογιστή) επιλέγουμε: Ρυθμίσεις ---> απόρρητο και ασφάλεια ---> "Ενεργοποίηση λειτουργίας μόνο HTTPS σε όλα τα παράθυρα"

-Στον Firefox (απο κινητό) επιλέγουμε: Ρυθμίσεις ---> απόρρητο και ασφάλεια ---> "λειτουργία «Μόνο HTTPS» ενεργή σε όλες τις καρτέλες"

-Στον Chrome (απο υπολογιστή και απο κινητό) επιλέγουμε: Ρυθμίσεις ---> απόρρητο και ασφάλεια ---> "Να χρησιμοποιούνται πάντα ασφαλείς συνδέσεις - Αναβάθμιση των πλοηγήσεων σε HTTPS και ειδοποίηση πριν τη φόρτωση ιστοτόπων που δεν το υποστηρίζουν."

Ο Chrome έχει ακόμα πρόβλημα, έστειλα σχετικό μήνυμα και στη Google μήπως το διορθώσουν. Μέχρι τότε μπορείτε να μπαίνετε και απευθείας στα σχόλια της Ατλαντίδας απο εδώ https://disqus.com/home/forums/apanemo-limani/?l=el


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου