Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2025

Ηφαίστειο Σαντορίνης: «Ξεχάστε τις ταινίες του Χόλιγουντ»


 

Το ηφαίστειο του νησιού παρουσιάζει δραστηριότητα αλλά ο καθηγητής Κώστας Παπαζάχος εξηγεί τι ακριβώς συμβαίνει.

Στην ήπια σεισμική- ηφαιστειακή δραστηριότητα που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στον χώρο της καλδέρας της Σαντορίνης, η οποία προκάλεσε τη σύγκληση ευρείας σύσκεψης αναφέρθηκε ο καθηγητής γεωφυσικής του Α.Π.Θ. και πρόεδρος του ινστιτούτου μελέτης και παρακολούθησης του ηφαιστείου της Σαντορίνης Κώστας Παπαζάχος.

«Ανησυχητικό δεν θα το περιέγραφα. Είναι μια συνηθισμένη συμπεριφορά σε τακτά χρονικά διαστήματα. Ίσως να έχουμε επηρεαστεί από το Χόλιγουντ και να σκεφτόμαστε μεγάλες εκρήξεις. Δεν είναι έτσι. Τα ηφαίστεια ανά τακτά χρονικά διαστήματα κουνιούνται. Είχαμε το 2011 και 2012 μία παραμόρφωση του ηφαιστείου, που δεν οδηγεί πουθενά. Κατά συνέπεια είναι το πιο ήπιο σενάριο ότι μετά από έναν χρόνο, ή και λιγότερο, θα σβήσει. Οι κάτοικοι της Σαντορίνης είναι ενημερωμένοι», επισήμανε ο κ. Παπαζάχος.

Και πρόσθεσε: «Πάντα υπάρχει μια πιθανότητα να πάμε σε μια έκρηξη. Στον 20οαιώνα είχαμε τρεις εκρήξεις, ούτε θύματα είχαμε, ούτε ζημιές. Οι κάτοικοι διαχειρίστηκαν τότε την κατάσταση πολύ καλά. Σήμερα στον 21ο αιώνα έχουμε περισσότερες γνώσεις και δυνατότητες. Δεν είναι από μόνο του ανησυχητικό, είναι κάτι που μας βάζει σε εγρήγορση, είναι η δουλειά μας. Ειδικά τουριστικά, το υπουργείο πρέπει να εξετάσει τον συντονισμό, να πάρει κάποια μέτρα, να ενισχύσει την παρακολούθηση. Η ιστορία δείχνει ότι οι επιπτώσεις αυτών των εκρήξεων είναι πολύ περιορισμένες. Προφανώς υπάρχει και μια πιθανότητα να βγω αύριο στον δρόμο και να με πατήσει ένα αυτοκίνητο. Επειδή η φύση έχει συγκεκριμένη συμπεριφορά, είμαστε υποχρεωμένοι να εξετάσουμε το αν και το πώς. Έχουμε ηφαιστειακές εκρήξεις στην Ελλάδα και σίγουρα θα έχουμε και στο μέλλον. Αλλά δεν έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι θα είναι πολύ μεγάλες. Σε όλα τα σενάρια, ακόμη και στα πιο δυσμενή, οι επιπτώσεις θα είναι πολύ περιορισμένες.

Το κύριο θέμα είναι το επικοινωνιακό. Ο κόσμος στη Σαντορίνη έχει μια εικόνα για το πώς συμπεριφέρεται το ηφαίστειο, έχουν ακούσει και από τους παλαιότερους. Αλλά επειδή δέχεται έναν πολύ μεγάλο αριθμό τουριστών και μπορεί να αναστατωθούν από μικροσεισμούς, αυτό απαιτεί διαχείριση, κυρίως για να αποφύγουμε τον πανικό και τη διασπορά ψευδών ειδήσεων. Και μια διαχείριση σε δευτερεύοντα ζητήματα, όπως πτώσεις βράχων, αν και συνήθως έχουν περιορισμένες επιπτώσεις».

Όπως εξήγησε για τα ηφαίστειο υπάρχει μια φυσική διαδικασία που λέγεται «αποτυχημένες εκρήξεις» κατά τις οποίες «ξυπνάει» το ηφαίστειο, κινείται το μάγμα αλλά επιστρέφει στην ηρεμία. Στο πλαίσιο αυτό διευκρίνισε ότι «σε παγκόσμιο επίπεδο τα 9 στα 10 ηφαίστεια που πηγαίνουν στην επόμενη φάση επιστρέφουν από το κίτρινο, στο πράσινο (σ.σ. το δεύτερο χαμηλότερο και το χαμηλότερο επίπεδο δραστηριότητας)». Υπενθύμισε, δε, ότι τον 20ο αιώνα σημειώθηκαν τρεις ηφαιστειακές εκρήξεις, με τελευταία το 1950, και «κανείς δεν πέθανε».

«Μιλάμε για πολύ ήπια φαινόμενα, ξεχάστε τις εικόνες από ταινίες του Χόλιγουντ» κατέληξε ο καθηγητής.


ΠΗΓΗ: https://www.janus.gr/2025/01/blog-post_31.html



ο Firefox ανοίγει κανονικά τα σχόλια του Disqus, αρκεί να κάνετε το εξής:

-Στον Firefox (απο υπολογιστή) επιλέγουμε: Ρυθμίσεις ---> απόρρητο και ασφάλεια ---> "Ενεργοποίηση λειτουργίας μόνο HTTPS σε όλα τα παράθυρα"

-Στον Firefox (απο κινητό) επιλέγουμε: Ρυθμίσεις ---> απόρρητο και ασφάλεια ---> "λειτουργία «Μόνο HTTPS» ενεργή σε όλες τις καρτέλες"

-Στον Chrome (απο υπολογιστή και απο κινητό) επιλέγουμε: Ρυθμίσεις ---> απόρρητο και ασφάλεια ---> "Να χρησιμοποιούνται πάντα ασφαλείς συνδέσεις - Αναβάθμιση των πλοηγήσεων σε HTTPS και ειδοποίηση πριν τη φόρτωση ιστοτόπων που δεν το υποστηρίζουν."

Ο Chrome έχει ακόμα πρόβλημα, έστειλα σχετικό μήνυμα και στη Google μήπως το διορθώσουν. Μέχρι τότε μπορείτε να μπαίνετε και απευθείας στα σχόλια της Ατλαντίδας απο εδώ https://disqus.com/home/forums/apanemo-limani/?l=el


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου