Σινικό Τείχος
Το πρώτο σημαντικό τείχος της Κίνας χτίστηκε κατά τη διάρκεια του πρώτου αυτοκράτορα της βραχύβιας Δυναστείας Τσιν. Αυτό το τείχος δεν κατασκευάστηκε ενιαία, αλλά μάλλον δημιουργήθηκε με την ένωση διάφορων προϋπαρχόντων τειχών που είχαν χτιστεί από τα κράτη της περιοχής. Βρισκόταν δε πολύ βορειότερα από το σημερινό τείχος, και έχουν βρεθεί πολύ μικρά υπολείμματα από αυτό.
Στη συνέχεια συνεχίστηκαν οι προσπάθειες προστασίας της περιοχής και υπήρξαν συνολικά τέσσερα τείχη:
208 π.Χ. (Δυναστεία Τσιν)
1ος αιώνας π.Χ. (Δυναστεία Χαν)
1138 - 1198 (Περίοδος των πέντε δυναστειών και των δέκα βασιλείων)
1368-1620 (Από τον Αυτοκράτορα Χονγκού μέχρι τον Αυτοκράτορα Γουαν Λι της δυναστείας Μινγκ)
To τείχος που μπορεί να δει κανείς σήμερα χτίστηκε κατά τη διάρκεια της δυναστείας Μινγκ, σε πολύ μεγαλύτερη έκταση από τα παλαιότερα τείχη και με τη χρήση υλικών μεγαλύτερης αντοχής. Ο αρχικός σκοπός του τείχους δεν ήταν να κρατηθούν έξω οι εισβολείς, αλλά να εξασφαλιστεί ότι οι ημι-νομαδικές φυλές του βορρά δεν θα μπορούσαν να το διασχίσουν με τα άλογά τους ή να επιστρέψουν εύκολα μετά από κάποια επιδρομή τους.
Κάθε πύργος έχει τουλάχιστον οπτική επαφή με τον προηγούμενο αλλά και με τον επόμενο, ώστε σε περίπτωση επίθεσης να γίνεται ορατή η φρυκτωρία και έτσι να μεταδίδεται από πύργο σε πύργο το μήνυμα μέχρι το Πεκίνο. Είναι το μεγαλύτερο σε έκταση ανθρώπινο οικοδόμημα και ένα από τα σύγχρονα επτά θαύματα του κόσμου.
Το μεγάλο μυστικό της δομικής αντοχής του σινικού τείχους, τελικά, είναι ένα «κουφό» υλικό. Είναι το κολλώδες ρύζι, που οι τεχνικοί στη διάρκεια της δυναστείας Μίνγκ, χρησιμοποιούσαν στην παρασκευή του κονιάματος δόμησής του.
Το Σινικό Τείχος χτίστηκε πριν από 600 χρόνια και στην κατασκευή του χρησιμοποιήθηκε ένα μίγμα κολλώδους πάστας ρυζιού, αναμεμειγμένο με ασβέστη, όπως αποκάλυψε ο Μπινγιάν Ζανγκ, καθηγητής χημείας του Πανεπιστημίου της πόλης Hangzhou. Αυτό το μίγμα που ρυζιού δημιούργησε ένα τύπο γύψου, ώστε να κολλήσουν οι λίθοι και μέχρι σήμερα να μην παρουσιάζουν κανένα ίχνος φθοράς.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της “Daily Telegraph”, η χρήση του κολλώδους ρυζιού, στη διάρκεια της δυναστείας των Μίνγκ αποτελούσε το μεγαλύτερο τεχνικό επίτευγμα της εποχής και χρησιμοποιούνταν και στις κατασκευές των τάφων αλλά και στην τοιχοποιία των οικιών που γίνονταν, έτσι, ανθεκτικές στους σεισμούς.
Ορατό απο το διάστημα, ή μήπως είναι μύθος?
Το 1938 ο Χαλιμπάρτον Ρίτσαρντ στο δεύτερο βιβλίο των θαυμάτων έγραψε ότι το τείχος είναι το μόνο ανθρώπινο κατασκεύασμα που είναι ορατό από τη Σελήνη. Αυτός ο μύθος έχει διαδοθεί ευρέως, και έχει γίνει ένας από τους γνωστότερους αστικούς μύθους, ενώ μερικές φορές έχει γραφτεί ακόμα και σε σχολικά εγχειρίδια. Στην πραγματικότητα απλά το τείχος είναι ανθρωπίνως αδύνατο να γίνει ορατό με γυμνό οφθαλμό από τόσο μεγάλη απόσταση.
(Δορυφορική εικόνα του Σινικού Τείχους)
Ακόμη και το αν το Σινικό τείχος είναι ορατό από τροχιά γύρω από τη Γη είναι αμφισβητήσιμο. Ένας αστροναύτης ανέφερε ότι "μπορούμε να δούμε πράγματα τόσο μικρά όσο τα αεροδρόμια, αλλά το Σινικό τείχος είναι σχεδόν αόρατο από απόσταση μεγαλύτερη των 180 μιλίων (290 χλμ)." Ο αστροναύτης Γουίλιαμ Πογκ πίστεψε ότι το είχε δει από το Σκάιλαμπ αλλά με μία προσεκτικότερη ματιά διαπίστωσε ότι έβλεπε το μεγάλο κανάλι κοντά στο Πεκίνο. Συνέχεια επισήμανε το τείχος χρησιμοποιώντας διόπτρες, αλλά είπε ότι "δεν ήταν ορατό στο γυμνό μάτι." Ένας άλλος αστροναύτης είπε ότι καμία ανθρώπινη δομή δεν ήταν ορατή σε μια απόσταση μερικών χιλιάδων μιλίων. Ο κινέζος αστροναύτης Γιανγκ Λιγουέι ανέφερε ότι δεν μπόρεσε να δει καθόλου το τείχος.
Ωστόσο, από τη χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη, χίλιες φορές πιο κοντά στη Γη από ό,τι στη Σελήνη, το Τείχος μπορεί να είναι ορατό μόνο όμως υπό ευνοϊκές συνθήκες. Άλλωστε, το πλάτος του είναι μόνο λίγα μέτρα, είναι δηλαδή πιο στενό από τους αυτοκινητόδρομους και επιπλέον έχει σχεδόν το ίδιο χρώμα με το έδαφος που το περιβάλλει.
(Το Σινικό τείχος από το διάστημα, σε μία ψευδοχρωματική εικόνα που λήφθηκε από το Space Shuttle, τον Απρίλιο του 1994.)
Ο βετεράνος Αμερικάνος αστροναύτης Τζιν Κέρναν έχει δηλώσει: "Σε τροχιά 160 - 320 χιλιομέτρων, το μεγάλο τείχος της Κίνας είναι, πράγματι, ορατό στο γυμνό μάτι." Ο Εντ Λου επιστήμονας στο διεθνή διαστημικό σταθμό, προσθέτει ότι, "... είναι λιγότερο ορατό από πολλά άλλα αντικείμενα. Και πρέπει να ξέρετε πού να κοιτάξετε." Ο Ληρόι Τσιάο, ένας κινεζο-αμερικανός αστροναύτης, δήλωσε σε καθημερινή εφημερίδα της Κίνας ότι πρόσφατες φωτογραφίες που λήφθηκαν από τον διεθνή διαστημικό σταθμό φαίνεται να επιβεβαιώνουν ότι το Σινικό τείχος μπορεί τελικά να γίνει ορατό με γυμνό μάτι υπό ορισμένους ευνοϊκούς όρους και εάν κανείς ξέρει ακριβώς πού να κοιτάξει.
Πηγές: kosmoskaipolitismos.blogspot.gr
zougla.gr
antikleidi.com
wikipedia
860 σχόλια:
«Παλαιότερο ‹Παλαιότερο 801 – 860 από 860Πιάσε κόκκινο...
ΕΔΩ ΠΕΡΝΑΜΕ ΚΑΛΑ ΓΚΟΝΖΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΝΤΕΦΙ ΚΑΙ ΕΧΟΥΜΕ ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΦΙΡΙΚΗ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
και στο ντέφι τον έχουμε
Αποκλειεται σιγουρα
ΠΛΕΟΝ ΟΧΙ ΔΕΝ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΩ
ωωωωωωωωωω, χαίρεται Μέγιστε Γκόνζο!
Οχι, συκοφαντίες.
ΑΣΕ ΜΕ ΝΑ ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ
https://www.youtube.com/watch?v=XM1xvR9TJ-4
Καλό σου βράδυ φίλτατε!
γειά σου αγαπητέ!!!
Ωραίος ο Σπάρτακος....
Προ 20 ημερών έφτιαξα το blog, για να συζητάμε χωρίς τρολ, απειλές και ύβρεις!
ό,τι καλύτερο αγαπητέ!!
ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΧΩΡΙΣ SKYPE....
Είναι ακριβά πράγματα αυτά.
ΠΑΝΙ ΜΕ ΠΑΝΙ ΑΣΤΑ ΝΑ ΠΑΝΕ !!!!!!!
που λεφτά για τέτοια πράγματα...
Βλάσσης Μπονάτσος - Ο βρώμικος αέρας
https://www.youtube.com/watch?v=mRpjZHNqk5M
ωρες ωρες νομίζεις οτι γράφει απο google translate...
Ποιός?
επίθεση μουχικ στο ντιφενς...
Πολυ ευστοχη ερωτηση! Θα εκενα την ιδια. (:p)
Ααααα
ΤΩΡΑ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΓΕΛΙΟ ..
ΤΟ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ Ο ΜΟΥΧΙΚΑ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΕΙ ΤΟ ΝΤΕΦΙ .ΜΗΠΩΣ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΣΕΚΙΟΥΡΙΤΑΣ ;
διαβαζω αυτα που γραφει ο γκονζο αχαχαχαχαχα ειναι ωραιος
ΝΑΙ ΟΝΤΩΣ ΘΑ ΤΟΝ ΤΡΕΛΑΝΕΙ ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΜΟΥΧΡΙΤΣΑ
Ή είναι του ντέφι καραγκιοζάκος/νταβατζής ή είναι όντως ένας ταλαίπωρος παλαβός που νομίζει ό,τι κάνει "αγώνα"... Καμένος πάντως ο τύπος...
τον έχασα ρε γμτ... μάλλον βγήκε ή ψάχνει σε παλαιότερα θέματα.
ΠΑΙΖΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΓΚΟΝΖΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΑ ΤΟ ΣΙΓΟΥΡΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΓΡΑΦΕΙ ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΣΧΟΛΙΑ .ΜΟΥΧΙΚΙΑΔΑ !!!!!!!
Τώρα θα κάνω μιά προσπάθεια να εμφανιστεί ξανά...
ΚΑΛΟ ΣΟΥ ΒΡΑΔΥ ΦΙΛΕ ΒΙΤΣΙ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΞΕΚΟΥΡΑΣΗ
Εντυπωσιακό!
Καλό βράδυ αγαπητέ και ευχαριστώ για την πρόσκληση! Πολύ καλό blog!
Να είσαι καλά φίλε, καλό βράδυ!
Επίσης φίλε Σπάρτακε!
ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΝ ΑΥΤΟΜΑΤΟ ..
καλο βραδυ κ απο μενα αρχισα και σκουντουφλαω ασχημα ρε μπαγασες με ξενυχτησατε
κανονισε γκονζο αυριο να μην σε χασουμε
Tω οντι!
Εμφανίστηκε πάλι...
Υπερένταση και δεν με πιάνει ύπνος, να προτείνω (με όλο το θάρρος ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ) κάτι ως υποψήφιο μελλοντικό άρθρο / θέμα που είναι τόσο πολύ παλαιό, διαχρονικό και «εκνευριστικά» επίκαιρο;
Ένα μνημείο πολιτικού κυνισμού … τον «Διάλογο Αθηναίων και Μηλίων» του Θουκυδίδη!
Διδάσκεται σε όλο τον κόσμο και αποτελεί ένα από τα ποιο διάσημα κείμενα σπουδής / ανάλυσης της στρατηγικής σκέψης / θεωρίας.
ΕΙΔΕΣ ΣΕ ΜΕΝΑ ΔΕΝ ΤΗ ΠΕΦΤΕΙ... ΤΟΝ ΕΧΩ ΤΡΕΛΑΝΕΙ ΣΤΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ
χαχα
Καληνύχτα! Εδώ θα είμαι φίλε Γρηγόρη, το βραδάκι!!
ΚΑΛΟ ΣΟΥ ΒΡΑΔΥ ΦΙΛΕ ΓΡΗΓΟΡΗ
Σας βλεπω για block διπλα, κριμα ειναι...
χαχαχα τι εγραψες ρε μπαγασα...που λεφτά για πανι-πανι ρε φίλε αχαχαχααα κλαιω να εισαι καλα
πάλι τον έχασα όμως...
ΕΣΤΕΙΛΕ ΤΡΟΛΛ ΓΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ!!!!!!!!
Το είδα...
Ο ΙΔΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΑ ΤΟΥ ΤΑ ΔΙΝΕΙ ΑΛΛΟΣ ΝΑ ΤΑ ΑΝΕΒΑΖΕΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΑΥΤΟΣ ..
Το έσβησε - δεν το βλέπω...
Σ΄ευχαριστώ φίλε, θα χαρώ να προτείνετε θέματα και ιδέες για συζήτηση, όλοι ανεξαιρέτως οι φίλοι, φαίνεται πολύ ενδιαφέρον, θα το ψάξω!
Καληνύχτα σε όλους!!!
ΚΑΛΟ ΣΟΥ ΒΡΑΔΥ ΦΙΛΕ ΓΚΟΝΖΟ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΘΕΙΣ
Καλό Βράδυ.
ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΜΕΝΑ .
Λυπούμαι αν σας φέρνω σε δύσκολη θέση, αλλά είστε λάθος.
Ακόμη και στη βικιπαίδια αναφέρει: «Παγανισμός (από το λατινικό paganus: άνθρωπος της υπαίθρου) »,να μη το αναλύσω περισσότερο και προκαλέσω περισσότερη σύγχυση.
Καλημέρα σας
Λυπούμαι εάν σας φέρνω σε δύσκολη θέση αλλά είστε λάθος.
Παγανισμός (από το λατινικό paganus: άνθρωπος της υπαίθρου): προέρχεται απ’ το λατινικό pagani, που σημαίνει άνθρωπος του αγρού, της εξοχής. Μακριά απ’ τα χωριά –κυρίως στα δάση- γιόρταζαν οι λαοί της Ευρώπης τους θεούς των προγόνων τους.
Καλημέρα σας
Χαίρεται. Παρατηρώ ότι δεν λιβανίζετε τον Βλαδίμηρο στον ιστοχώρος τούτο. Ανησυχώ.
Δημοσίευση σχολίου