Τρίτη 30 Ιουνίου 2020
Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020
Προκλήσεις Τσάμηδων περί… «Γενοκτονίας» με τουρκική υποστήριξη
Ο βασιλιάς Πύρρος, οι Τζαβελαίοι και οι Μποτσαραίοι είχαν τον πρώτο λόγο στην έκθεση φωτογραφίας που έγινε στην κεντρική πλατεία των Τιράνων για να τιμηθούν τα 76 χρόνια από την «Γενοκτονία των Τσάμηδων» Εκδηλώσεις ανθελληνισμού και προκλήσεων ξεκίνησαν στα Τίρανα και ολοκληρώθηκαν κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα.
Κυριακή 28 Ιουνίου 2020
Η αρχή της μετριότητας και η Κοπερνίκεια αρχή

Σάββατο 27 Ιουνίου 2020
Λάμπρος Κατσώνης, ο θρυλικός πειρατής που καταδίωκαν οι Τούρκοι και πέρασε το πλοίο του πάνω από την στεριά στην Τζιά
Η λεπτή λωρίδα γης αποκαλείται «το στενό του Λάμπρου Κατσώνη». Είναι ορατή στον επισκέπτη της Τζιάς από το γραφικό Βουρκάρι και τη Χώρα. Η ονομασία δεν είναι καθόλου τυχαία, καθώς τον Αύγουστο του 1789, ο Έλληνας ναυτικός εκμεταλλεύτηκε το χαμηλό ύψος της στεριάς και πραγματοποίησε ένα άκρως εντυπωσιακό κατόρθωμα. Πέρασε το πλοίο του πάνω από το στενό πέρασμα και ξέφυγε από τους Τούρκους που πίστευαν ότι τον είχαν παγιδεύσει μέσα στον μεγάλο όρμο του Αγ. Νικολάου.
Πέμπτη 25 Ιουνίου 2020
Στην Ελλάδα δεν είναι εύκολο να σβήσεις το όνομα και τη φωτογραφία σου από το διαδίκτυο - Η περίπτωση της 10χρονης στη Θεσσαλονίκη και το «δικαίωμα στην ψηφιακή λήθη»

Τρίτη 23 Ιουνίου 2020
Ο Ερντογάν ως νέος Μουσολίνι, ο ταραξίας της περιοχής
Το βιβλίο του τρίτου στη σειρά συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Ντόναλτ Τραμπ, Τζον Μπόλτον, είναι εξαιρετικά διαφωτιστικό και πρέπει να μελετηθεί λέξη προς λέξη από τους Έλληνες επιτελείς και διπλωμάτες, ειδικά στο τμήμα εκείνο που αφορά την προδοσία των Κούρδων από τις ΗΠΑ.
Δευτέρα 22 Ιουνίου 2020
Το ΚΚΕ, οι μυστικές συμφωνίες με την Αλβανία και οι Τσάμηδες
Κυριακή 21 Ιουνίου 2020
Ιστορικό ντοκουμέντο. Το τελευταίο αντίο στον μπουρλοτιέρη του 1821 Κωνσταντίνο Κανάρη. Εκδικήθηκε τους Τούρκους για τις σφαγές στα νησιά και αρνήθηκε τιμητική σύνταξη
Στη σπάνια φωτογραφία φαίνεται το πρόσωπο του Κωνσταντίνου Κανάρη, όπως αποτυπώθηκε τη μέρα της κηδείας του στο σπίτι του, στην οδό Κυψέλης 54 στην Αθήνα. Ο θρυλικός ναύαρχος πριν πεθάνει είπε, ότι το μόνο που έχει να δώσει στο ελληνικό έθνος είναι η καρδιά του. Και την έδωσε. Μέχρι σήμερα φυλάσσεται μέσα σε μια λήκυθο στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο στην παλιά Βουλή.
Σάββατο 20 Ιουνίου 2020
Η μυστηριώδης Σπηλιά του Σύλλα στην Αιδηψό
Η ιστορία της Σπηλιάς του Σύλλα, κινείται ανάμεσα στον μύθο και την πραγματικότητα. Το ίδιο εξάλλου συμβαίνει και με την ίδια την Αιδηψό, αφού οι θαυματουργές ιαματικές της πηγές συνδυάστηκαν με την ιστορία της, καθιστώντας την τον αρχαιότερο τουριστικό προορισμό της Ευρώπης. Η προσωπικότητα αυτής της πόλης έκανε και κάνει το μύθο να μοιάζει με πραγματικότητα και την πραγματικότητα να μοιάζει με μύθο.
Παρασκευή 19 Ιουνίου 2020
Προϊστορία και γένεση των αρχαίων ελληνικών διαλέκτων
Η ελληνική γλώσσα εμφανίζεται από την αυγή της ιστορίας της διασπασμένη σε πολυάριθμες τοπικές παραλλαγές, δηλαδή σε διαλέκτους. Εξαιτίας όμως της έλλειψης επαρκών γραπτών μαρτυριών από την εποχή προ του 8ου π.Χ. αιώνα δεν είναι εύκολο να παρακολουθήσουμε λεπτομερώς και να τοποθετήσουμε χρονικά τη σταδιακή διαδικασία διάσπασης της πρωτοελληνικής (δηλαδή της προϊστορικής αμάρτυρης μορφής της ελληνικής) σε διαλέκτους.
Πέμπτη 18 Ιουνίου 2020
Το μυστικό τάγμα που δέχεται μόνο γυναίκες
Μασονία και γυναικείο φύλο ήταν κανονικά δυο πράγματα ασυμβίβαστα. Ή έτσι τουλάχιστον πιστεύουμε οι περισσότεροι. Και η αλήθεια είναι πως οι σχέσεις τους υπήρξαν ακανθώδεις και περίπλοκες ως την έλευση του 20ού αιώνα, γνωρίζοντας αρκετές φάσεις πολεμικής ή αγαστής συνύπαρξης αντιθέτως. Απτές και αποδεδειγμένες σχέσεις δεν υπήρξαν ωστόσο στον χρόνο, παρά το γεγονός ότι γνωρίζουμε πως υπήρξαν μια χούφτα γυναίκες που εντάχθηκαν στο μυστικιστικό τάγμα πριν από τον 18ο αιώνα.
Τετάρτη 17 Ιουνίου 2020
Διονύσιος Συρακουσών: Το αρχαίο ελληνικό "πυροβολικό" θερίζει
Στις αρχές του 4ου αιώνα π.Χ. οι Έλληνες της Σικελίας πολεμούσαν για μια ακόμη φορά κατά των προαιώνιων αντιπάλων τους, των Καρχηδονίων. Ο Διονύσιος των Συρακουσών, αυτή τη φορά επιθυμούσε να προετοιμάσει όσο το δυνατόν καλύτερα τις ελληνικές δυνάμεις. Πέραν όμως των κλασσικών όπλων οι μηχανικοί του Διονυσίου επινόησαν ένα νέο όπλο, τον καταπέλτη.
Τρίτη 16 Ιουνίου 2020
Περισσότεροι από 30 τεχνολογικοί πολιτισμοί εξωγήινων μπορεί να υπάρχουν στον γαλαξία μας
Ένα από τα σημαντικότερα ερωτήματα – αν όχι το σημαντικότερο- στην ιστορία της ανθρώπινης σκέψης είναι αν υπάρχουν άλλα νοήμονα όντα στο σύμπαν. Κατά καιρούς γίνονται εκτιμήσεις για τον πιθανό αριθμό των εξωγήινων πολιτισμών, που κυμαίνονται σε όλο το φάσμα, από τις πιο απαισιόδοξες («είμαστε μόνοι μας») μέχρι τις πιο αισιόδοξες («υπάρχουν πάρα πολλοί εξωγήινοι πολιτισμοί, αλλά δεν έχουμε ακόμη κάνει επαφή μαζί τους»).
Δευτέρα 15 Ιουνίου 2020
Η ιστορία του χρόνου και πώς αυτός έχει μετρηθεί ανά τους αιώνες

Κυριακή 14 Ιουνίου 2020
Ο Ερντογάν φτιάχνει παρακρατικό στρατό για την ασφάλεια του

Σάββατο 13 Ιουνίου 2020
Τα «αλύτρωτα ζευγάρια» και μία γενιά νόθων παιδιών στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα για πολλά χρόνια και συγκεκριμένα μέχρι το 1982, ίσχυε ένας αναχρονιστικός και αυστηρός νόμος που απαγόρευε στα ζευγάρια να πάρουν διαζύγιο. Τα περί «ασυμφωνίας χαρακτήρων» δεν υπήρχαν ως αιτία χωρισμού και όπως είπαμε παραπάνω, ο μοναδικός λόγος διαζυγίου ήταν η μοιχεία. Και κάπως έτσι για πολλές δεκαετίες το «Ους ο θεός συνέζευξε, άνθρωπος μη χωριζέτω» έβρισκε πλήρη εφαρμογή και νομικά, οδηγώντας όμως, σε αδιέξοδο πολλούς συζύγους που είτε ήταν αναγκασμένοι να παραμείνουν σε έναν τελειωμένο γάμο είτε προχωρούσαν σε μία διπλή ζωή. Και δημιούργησε αμέτρητα «αλύτρωτα ζευγάρια» - έτσι τα ονόμασε ο Τύπος της εποχής – αλλά και μία γενιά νόθων παιδιών, αφού ο πατέρας κυρίως, δεν ήταν σε θέση να αναγνωρίζει το παιδί, αφού δεν είχε πάρει διαζύγιο.
Παρασκευή 12 Ιουνίου 2020
Σμύρνη: Οι… μόρτηδες αλλά και τα Μορτάκια
Αναζητούν χρόνια τώρα οι γλωσσολόγοι και οι λεξικογράφοι την προέλευση της λέξης «μόρτης», η οποία στις ημέρες έφθασε να σημαίνει τον άνθρωπο του δρόμου, αυτόν που ζει με ύποπτους ή ανέντιμους τρόπους, τον μάγκα, το αλάνι. Οι περισσότεροι βλέπουν ιταλική ρίζα (συγκοπή του beccamorti = τυμβωρύχος και morto = νεκρός). Άλλοι το mordace, δηλαδή χλευαστικός, δηκτικός, πικρόγλωσσος και άλλοι το τουρκικό morto/u, δηλαδή το κουφάρι, που είναι και πάλι δάνειο από την ιταλική. Αλλά ας αφήσουμε τους γλωσσολόγους και ας πάμε στους Σμυρνιούς ιστορικούς, που έχουν πολλά να μας αφηγηθούν για την ιστορία που κρύβεται πίσω από τους μόρτηδες.
Τετάρτη 10 Ιουνίου 2020
Ξάνθη: «Εισβολή» του τουρκικού Προξενείου στο Δροσερό;

Τρίτη 9 Ιουνίου 2020
Γιατί η Αίγυπτος διστάζει να επέμβει στρατιωτικά στη σύγκρουση στη Λιβύη
Δευτέρα 8 Ιουνίου 2020
Το προπατορικό αμάρτημα της Αμερικής
Σάββατο 6 Ιουνίου 2020
Η εξέλιξη του Σύμπαντος
Περίπου πριν 13,8 δισεκατομμύρια χρόνια, ολόκληρο το σύμπαν ήταν συμπιεσμένο στα όρια ενός απίστευτα μικρού σημείου, όπου ο χρόνος και ο χώρος ήταν ενωμένοι. Μια κατάσταση γνωστή ως ιδιομορφία, είναι η στιγμή πριν από τη δημιουργία όταν δεν υπήρχε ούτε χώρος ούτε χρόνος. Σύμφωνα με το καθιερωμένο κοσμολογικό μοντέλο που εξηγεί τον Κόσμο μας, μια απίστευτη έκρηξη, θερμοκρασίας τρισεκατομμυρίων βαθμών και απείρως πυκνή, δημιούργησε όχι μόνο τα θεμελιώδη υποατομικά σωματίδια και από εκεί την υπόλοιπη ύλη, αλλά και τον ίδιο τον χώρο και χρόνο.
Παρασκευή 5 Ιουνίου 2020
Έλληνες νικούν και σταματούν Γερμανούς στις Θερμοπύλες (254 μ.Χ.)
Πέμπτη 4 Ιουνίου 2020
Μουσική εστί και φιλοσοφία
Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020
Λέσβος:η «Πομπηία των φυτών»
Σύμφωνα με τα επικρατέστερα γεωδυναμικά μοντέλα, η σημερινή Μεσόγειος προέκυψε από τον βίαιο διαχωρισμό της Τηθύος, δηλαδή της πρώιμης Μεσογείου. Ετσι, εκεί όπου σήμερα βρίσκονται τα χιλιάδες ελληνικά νησιά και νησίδες, πριν από περίπου 20 εκατομμύρια χρόνια υπήρχε μια ενιαία στεριά, η Αιγηίδα. Πώς τα γνωρίζουμε όλα αυτά; Μελετώντας τους παλαιοντολογικούς γεώτοπους και τα σπάνια γεωλογικά και βιολογικά απολιθώματα που περιέχουν! Ενας τέτοιος πολύτιμος γεώτοπος θεωρείται παγκοσμίως το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου επειδή μας προσφέρει μια ακριβή εικόνα της γεωλογικής και της βιολογικής προϊστορίας μας.