Data centers: Η Ευρώπη θέλει να τα στείλει στο διάστημα – Τι δείχνει μελέτη
Η μελέτη ASCEND της ΕΕ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η εκτόξευση data centers σε τροχιά είναι τεχνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά εφικτή.
Τον Απρίλιο του 1909, ο έκπτωτος σουλτάνος Αμπντουλχαμίτ Β’, μαζί με τις πέντε από τις δεκατρείς (κατ’ άλλους δεκαέξι) συζύγους του, τις τρεις κόρες και τους δύο γιους του, επιβιβαζόταν από τον σιδηροδρομικό σταθμό Σίρκετζι της Κωνσταντινούπολης στο τρένο που θα τον οδηγούσε στον τόπο εξορίας του, τη Θεσσαλονίκη. Στη συνοικία των Εξοχών στη Θεσσαλονίκη, η βίλα του Ιταλοεβραίου Καρόλου Αλλατίνι, που χτίστηκε το 1899 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Βιταλιάνο Ποζέλι (Vitaliano Poselli), θα αποτελούσε για τα επόμενα τρία χρόνια φυλακή για τον εξόριστο σουλτάνο και την οικογένειά του.
Ένα «ταξίδι» στη Θεσσαλονίκη διάρκειας τεσσάρων αιώνων ξεκίνησε πρόσφατα από το κέντρο της πόλης. Με αφετηρία την πλατεία Ιπποδρομίου και το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης (ΚΙΘ), η νοητή περιπλάνηση αρχίζει από τον 17ο αιώνα και τερματίζει στο πρώτο μισό του 20ού. «Συνεπιβάτες» είναι μη μόνιμοι κάτοικοι της πόλης, διαφόρων φυλών, εθνοτήτων, θρησκειών, ηλικιών και επαγγελμάτων, οι οποίοι την έζησαν σε διάφορες και διαφορετικές περιόδους. Οι εντυπώσεις και τα συναισθήματα που τους προκάλεσε η σύντομη ή μακρά παραμονή τους εδώ αποτυπώνονται στις λέξεις που «άφησαν» σε καρτ ποστάλ της εποχής, ενώ και οι ίδιες οι κάρτες παρουσιάζουν σπάνιες εικόνες.
Η πρακτική των ανθρωποθυσιών – και πολύ συχνά παιδιών- στον πολιτισμό των Μάγια είναι γνωστή στους ερευνητές. Ωστόσο, μια τυχαία ανακάλυψη πριν από λίγες δεκαετίες μας δίνει σήμερα περισσότερα στοιχεία σχετικά με τις τελετουργικές ανθρωποθυσίες των Μάγια πριν φτάσουν οι Ευρωπαίοι στον Νέο Κόσμο.
Στην παραλία των Λουτρών Καϊάφα, τα παιδιά της περιοχής συνήθιζαν για δεκαετίες να κολυμπούν μέχρι το κουφάρι ενός υποβρυχίου για να κάνουν βουτιές από τον πυργίσκο του! Αυτό το παράξενο παιδικό «παιχνίδι» ήταν κάποτε το ιταλικό υποβρύχιο AXUM που είχε συμμετάσχει σε μια από τις πιο καθοριστικές επιχειρήσεις του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στη Μεσόγειο.
1919. Μια χρονιά συνταρακτικών γεγονότων για τον ελληνισμό στον Πόντο. Σύμφωνα με το χρονικό του ξεριζωμού που έχει παρουσιάσει ο δρ Σύγχρονης Ιστορίας Βλάσης Αγτζίδης, οι πρόσφυγες από τον Πόντο, την Ιωνία και την Ανατολική Θράκη άρχισαν να επιστρέφουν στις πατρίδες τους ελπίζοντας στην πολιτική και κοινωνική χειραφέτησή τους.
Ίσως η σημαντικότερη διαφορά ανάμεσα στο Βυζάντιο και τη Δύση ήταν η ύπαρξη, στο πρώτο, ενός εκτεταμένου «κράτους πρόνοιας», με ένα οργανωμένο σύστημα από ορφανοτροφεία, πτωχοκομεία και νοσοκομεία, χωρίς ιστορικό προηγούμενο. Για τον καθηγητή του Πανεπιστημίου του Rutgers και της Ν. Υόρκης, π. Δημήτριο Κωνσταντέλο, συγγραφέα του βιβλίου Βυζαντινή φιλανθρωπία και κοινωνική πρόνοια, η παράδοση της «φιλανθρωπίας» και της «κοινωνικής πρόνοιας» «αναπτύχθηκε σαν άμεση κληρονομιά της αρχαίας ελληνικής φιλανθρωπίας ή αγάπης» και «η βυζαντινή φιλανθρωπία προήλθε ως επί το πλείστον από το πνεύμα και τη σκέψη του αρχαίου ελληνισμού»[1].
Ο Εύμαιος ήταν ο πιστός χοιροβοσκός του Οδυσσέα, που έκανε κάθε προσπάθεια για να διατηρηθεί η περιουσία του κυρίου του κατά τη διάρκεια της δεκάχρονης απουσίας του. Θεωρείται από τα πιο σημαντικά πρόσωπα στην Οδύσσεια και γι’ αυτό είναι το μοναδικό όπου ο ποιητής του απευθύνεται στο δεύτερο πρόσωπο: «δι Ευμαίη» = «εσύ, Εύμαιε».
Κατά τον Αριστοτέλη ο Θαλής υπήρξε ο πρώτος από τους φιλοσόφους. Επίσης του αποδίδεται ο τίτλος του πρώτου από τους επιστήμονες, λόγω του μαθηματικού του έργου. Δε σώθηκε κάποιο κείμενό του, και παρά τις αναφορές μεταγενέστερων συγγραφέων για μια εργασία με θέμα τις εκλείψεις, η επικρατέστερη άποψη είναι πως δεν έγραψε ο ίδιος όσα παρουσίασε κατά τη διάρκεια της ζωής του, ενώ ως προς τους φιλοσόφους φαίνεται πως για πρώτη φορά το έπραξε ο μαθητής και διάδοχός του, ο Αναξίμανδρος. Έζησε στον έβδομο αιώνα π. Χ, μια περίοδο κατά την οποία η Μίλητος, η βορειότερη πόλη της Καρίας, χωρισμένη από την Ιωνία από τον ποταμό Μαίανδρο, ίδρυε μια σειρά από σημαντικές αποικίες στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας, όπως τη Σινώπη, την Άβυδο, τη Λάμψακο, καθώς και την εμπορική αποικία στην Αίγυπτο, τη Ναύκρατη.
Ο Φελίξ Σαρτιώ (Felix Sartiaux, 1876-1944) Γάλλος μηχανικός και αρχαιολόγος, ήταν ο πρώτος που οργάνωσε αρχαιολογικές ανασκαφές στην αρχαία Φώκαια της Μικράς Ασίας το “1913”, “1914” και “1920”. Όταν ξέσπασε ο διωγμός του 1914 στη Φώκαια στις 12 Ιουνίου “ (30 Μαΐου με το παλαιό ημερολόγιο) ο Φελίξ Σαρτιώ βρέθηκε εκεί για δεύτερη φορά και οι διωκόμενοι Φωκιανοί βρήκαν προστασία κοντά του, αφού ο επιφανής φιλέλληνας κατόρθωσε με την βοήθεια των συνεργατών του, να υψώσει τη σημαία της Γαλλικής Δημοκρατίας σε τέσσερα σπίτια και έτσι να σώσει μεγάλο μέρος του πληθυσμού από τη μανία των Τσετών.
Ο τομέας της ρομποτικής σημείωσε εντυπωσιακή πρόοδο τον τελευταίο χρόνο, καθώς ερευνητές σε πανεπιστήμια και βιομηχανίες εφάρμοσαν τις προόδους της τεχνητής νοημοσύνης σε μηχανές. Η ίδια τεχνολογία που επιτρέπει σε chatbots όπως το ChatGPT να διεξάγουν συνομιλίες ή σε συστήματα όπως το DALL-E να δημιουργούν ρεαλιστικές εικόνες από περιγραφές κειμένου, μπορεί να δώσει να κάνει τα ρομπότ πολύ πιο έξυπνα, σημειώνει σε δημοσιεύμά του ο Economist.
Το 2000,δύο ερασιτέχνες ερευνητές, δυο γιατροί στην πραγματικότητα, ψάχνοντας ένα νερόμυλο, έφθασαν στις όχθες του Γλυφιά, δίπλα στις θερμοποπηγές του Λισβορίου. Εκεί,στους οργωμένους,φθινοπωρινούς ελαιώνες ανακάλυψαν χιλιάδες πέτρινα πρωτόγονα εργαλεία από πυριτόλιθο, σπαρμένα παντού. Έτσι δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Αρχαιολογία, και χρονολογήθηκε από την κατώτερη την Κατώτερη μέχρι την Μέση Παλαιολιθική περίοδο, η πρώτη εμφάνιση του ανθρώπου στο νησί.
Στα χρόνια πριν την Ελληνική Επανάσταση, την περίοδο του Νεοελληνικού Διαφωτισμού (1774-1821), ο όρος «Αμερική», όπως αποτυπωνόταν στον ελληνικό δημόσιο λόγο, παρέπεμπε πολύ περισσότερο στον γεωγραφικό τόπο και λιγότερο στην πολιτική οντότητα των ΗΠΑ, όπως αυτή είχε διαμορφωθεί μετά την Αμερικανική Επανάσταση του 1776. Δεν θα ήταν υπερβολή να ισχυριστούμε ότι οι Έλληνες γνώριζαν την Αμερική, ως ήπειρο, δεν είχαν, όμως, ακόμη «ανακαλύψει» τις Ηνωμένες Πολιτείες, όχι τουλάχιστον στον βαθμό που αυτό θα συνέβαινε μετά το ξέσπασμα της Επανάστασης του 1821.
Το έτος 1400, ο τρομερός Μογγόλος μουσουλμάνος κατακτητής Τιμούρ ο Χωλός (Τιμούρ, Λενκ), γνωστός ως Ταμερλάνος, εισέβαλε στην Μικρά Ασία, αφού πρώτα είχε αιματοκυλίσει την Ινδία, την Περσία, την Μεσοποταμία και την Συρία. Ο Ταμερλάνος συνέτριψε τον σουλτάνο των Οθωμανών, Βαγιαζήτ Α’, στην μάχη της Άγκυρας, και ύστερα κατέστρεψε και την Σμύρνη, την οποία κατείχαν οι σταυροφόροι Ιωαννίτες ιππότες (1402). Η ήττα των Οθωμανών και ο εμφύλιος πόλεμος των υιών του Βαγιαζήτ (1402-1413) ελάφρυνε την πίεση στη Βυζαντινή αυτοκρατορία, όπου βασίλευε ο Μανουήλ Β’ Παλαιολόγος (1391-1425), και του έδωσε παράταση ζωής για 50 χρόνια.
Η ιστορία της Κλόι Γουέλς είναι χαρακτηριστική για το τι συμβαίνει στον παράξενο «κόσμο» του OnlyFans. Η 36χρονη Βρετανίδα από το Ρέξαμ βγάζει το… παντεσπάνι της εμπορευόμενη την, εντυπωσιακή ομολογουμένως, σεξουαλική εικόνα της. Είναι αυτό που οι Άγγλοι αποκαλούν «glamour model».