Κυριακή 30 Ιουνίου 2024

Data centers: Η Ευρώπη θέλει να τα στείλει στο διάστημα – Τι δείχνει μελέτη



Η μελέτη ASCEND της ΕΕ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η εκτόξευση data centers σε τροχιά είναι τεχνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά εφικτή.

Σάββατο 29 Ιουνίου 2024

Ο σουλτάνος με τη μεγάλη μύτη και τα ευτράπελα της λογοκρισίας


 

Τον Απρίλιο του 1909, ο έκπτωτος σουλτάνος Αμπντουλχαμίτ Β’, μαζί με τις πέντε από τις δεκατρείς (κατ’ άλλους δεκαέξι) συζύγους του, τις τρεις κόρες και τους δύο γιους του, επιβιβαζόταν από τον σιδηροδρομικό σταθμό Σίρκετζι της Κωνσταντινούπολης στο τρένο που θα τον οδηγούσε στον τόπο εξορίας του, τη Θεσσαλονίκη. Στη συνοικία των Εξοχών στη Θεσσαλονίκη, η βίλα του Ιταλοεβραίου Καρόλου Αλλατίνι, που χτίστηκε το 1899 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Βιταλιάνο Ποζέλι (Vitaliano Poselli), θα αποτελούσε για τα επόμενα τρία χρόνια φυλακή για τον εξόριστο σουλτάνο και την οικογένειά του.

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024

Schwerbelastungskörper: Το απομεινάρι του κόσμου που ήθελαν να χτίσουν οι Ναζί



Ο Χίτλερ ζήτησε από τον Άλμπερτ Σπεερ να του χτίσει μια γιγαντιαία πόλη και ο «επίσημος» αρχιτέκτονας του Ναζισμού ξεκίνησε με έναν κύλινδρο. Τελικά έμεινε σε αυτό.

Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024

Θεσσαλονίκη: Μια «χρονομηχανή» από καρτ ποστάλ στο Κέντρο Ιστορίας




Ένα «ταξίδι» στη Θεσσαλονίκη διάρκειας τεσσάρων αιώνων ξεκίνησε πρόσφατα από το κέντρο της πόλης. Με αφετηρία την πλατεία Ιπποδρομίου και το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης (ΚΙΘ), η νοητή περιπλάνηση αρχίζει από τον 17ο αιώνα και τερματίζει στο πρώτο μισό του 20ού. «Συνεπιβάτες» είναι μη μόνιμοι κάτοικοι της πόλης, διαφόρων φυλών, εθνοτήτων, θρησκειών, ηλικιών και επαγγελμάτων, οι οποίοι την έζησαν σε διάφορες και διαφορετικές περιόδους. Οι εντυπώσεις και τα συναισθήματα που τους προκάλεσε η σύντομη ή μακρά παραμονή τους εδώ αποτυπώνονται στις λέξεις που «άφησαν» σε καρτ ποστάλ της εποχής, ενώ και οι ίδιες οι κάρτες παρουσιάζουν σπάνιες εικόνες.

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024

Ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ και τα Στενά του Βοσπόρου: Οι ανταποκρίσεις του από το 1922


 
Το καθεστώς των Στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων, ήταν ιστορικά πάντα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των Μεγάλων Δυνάμεων. Έτσι, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο, με το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και τον Διαμελισμό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ,αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την σύναψη των Συνθηκών που θα επισφράγιζαν το τέλος του Πολέμου.

Τρίτη 25 Ιουνίου 2024

To DNA παιδιών που θυσιάστηκαν από τους Μάγια «μίλησε» χίλια χρόνια μετά



Η πρακτική των ανθρωποθυσιών – και πολύ συχνά παιδιών- στον πολιτισμό των  Μάγια είναι γνωστή στους ερευνητές. Ωστόσο, μια τυχαία ανακάλυψη πριν από λίγες δεκαετίες μας δίνει σήμερα περισσότερα στοιχεία σχετικά με τις τελετουργικές ανθρωποθυσίες των Μάγια πριν φτάσουν οι Ευρωπαίοι στον Νέο Κόσμο.

Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024

Μάχη της Δοϊράνης: Οι Έλληνες συντρίβουν τους Βουλγάρους



Ένοπλη σύγκρουση μεταξύ ελληνικού και βουλγαρικού στρατού στις 23 Ιουνίου 1913, κατά τη διάρκεια του Β’ Βαλκανικού Πολέμου. Αποτελεί συνέχεια της μάχης του Κιλκίς-Λαχανά και έληξε με περιφανή ελληνική νίκη.

Κυριακή 23 Ιουνίου 2024

Smartphones: Η εξάρτηση οδηγεί στην επιστροφή των «χαζών» κινητών


 

Πάνω από 4 ώρες «σκρολάρουν» στα Smartphones οι Έλληνες χωρίς να το συνειδητοποιούν.

Σάββατο 22 Ιουνίου 2024

Το υποβρύχιο των Λουτρών Καϊάφα



Στην παραλία των Λουτρών Καϊάφα, τα παιδιά της περιοχής συνήθιζαν για δεκαετίες να κολυμπούν μέχρι το κουφάρι ενός υποβρυχίου για να κάνουν βουτιές από τον πυργίσκο του! Αυτό το παράξενο παιδικό «παιχνίδι» ήταν κάποτε το ιταλικό υποβρύχιο AXUM που είχε συμμετάσχει σε μια από τις πιο καθοριστικές επιχειρήσεις του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στη Μεσόγειο.

Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024

NATO: Στοχεύει σε ΑΙ, ρομπότ και διαστημική τεχνολογία με ταμείο 1,1 δισ. δολ.

 


Κοινοπραξία συμμάχων του ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε ότι δόθηκε η πρώτη δόση της χρηματοδότησης σε μια σειρά εταιρειών, στο πλαίσιο του ταμείου καινοτομίας ύψους 1,1 δισ. δολ. του ομίλου.

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024

Ντοκουμέντο από το ποντιακό αντάρτικο: Έκκληση στον Βενιζέλο για πολεμοφόδια από τον οπλαρχηγό Βασίλειο Ανθόπουλο



1919. Μια χρονιά συνταρακτικών γεγονότων για τον ελληνισμό στον Πόντο. Σύμφωνα με το χρονικό του ξεριζωμού που έχει παρουσιάσει ο δρ Σύγχρονης Ιστορίας Βλάσης Αγτζίδης, οι πρόσφυγες από τον Πόντο, την Ιωνία και την Ανατολική Θράκη άρχισαν να επιστρέφουν στις πατρίδες τους ελπίζοντας στην πολιτική και κοινωνική χειραφέτησή τους.

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024

Η μυστηριώδης κανονιοφόρος της Σαντορίνης: Ένα άγνωστο ανδραγάθημα των Καλυμνίων

 


Η ατμοημιολία ΚΙΧΛΗ, όπως και τα όμοια με αυτό σκάφη ΚΙΣΣΑ και ΑΗΔΩΝ έδρασαν κύρια στον Ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897, ενώ ύστερα ανέλαβαν βοηθητικές κυρίως υπηρεσίες.

Τρίτη 18 Ιουνίου 2024

Η κοινωνική πρόνοια  από την αρχαία Ελλάδα στο Βυζάντιο

 


Ίσως η σημαντικότερη διαφορά ανάμεσα στο Βυζάντιο και τη Δύση ήταν η ύπαρξη, στο πρώτο, ενός εκτεταμένου «κράτους πρόνοιας», με ένα οργανωμένο σύστημα από ορφανοτροφεία, πτωχοκομεία και νοσοκομεία, χωρίς ιστορικό προηγούμενο. Για τον καθηγητή του Πανεπιστημίου του Rutgers και της Ν. Υόρκης, π. Δημήτριο Κωνσταντέλο, συγγραφέα του βιβλίου Βυζαντινή φιλανθρωπία και κοινωνική πρόνοια, η παράδοση της «φιλανθρωπίας» και της «κοινωνικής πρόνοιας» «αναπτύχθηκε σαν άμεση κληρονομιά της αρχαίας ελληνικής φιλανθρωπίας ή αγάπης» και «η βυζαντινή φιλανθρωπία προήλθε ως επί το πλείστον από το πνεύμα και τη σκέψη του αρχαίου ελληνισμού»[1].

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024

«Στον γαλαξία μας υπάρχουν πάρα πολλοί πλανήτες που μοιάζουν με τη Γη»

 


Οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι μόνο στον γαλαξία μας πρέπει να υπάρχουν πάνω από ένα τρισεκατομμύριο πλανήτες. Βραχώδεις ή αέριες σφαίρες που περιστρέφονται γύρω από το άστρο τους, όπως ακριβώς συμβαίνει και στο Ηλιακό Σύστημα.

Κυριακή 16 Ιουνίου 2024

Γιατί εξαφανίζονται 100.000 Ιάπωνες το χρόνο;



Στην Ιαπωνία οι άνθρωποι εξαφανίζονται. Δεν πεθαίνουν. Δεν αυτοκτονούν. Δεν απάγονται. Απλώς σκόπιμα εξαφανίζονται μέσα στη νύχτα, χωρίς εξηγήσεις. Κοινώς γίνονται καπνός.

Σάββατο 15 Ιουνίου 2024

Η «Πύλη της Κόλασης» στη Σιβηρία επεκτείνεται με τρομακτικούς ρυθμούς



 

Ο κρατήρας Μπαταγκάικα είναι πιθανό να απελευθερώσει σύντομα όλο το υπόλοιπο αέριο του θερμοκηπίου που του έχει απομείνει με καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον.

Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024

Εμπιστοσύνη – Γιατί ο Οδυσσέας εμπιστεύθηκε τον Εύμαιο, το βασιλόπουλο που η μοίρα το έκανε χοιροβοσκό;

 


Ο Εύμαιος ήταν ο πιστός χοιροβοσκός του Οδυσσέα, που έκανε κάθε προσπάθεια για να διατηρηθεί η περιουσία του κυρίου του κατά τη διάρκεια της δεκάχρονης απουσίας του. Θεωρείται από τα πιο σημαντικά πρόσωπα στην Οδύσσεια και γι’ αυτό είναι το μοναδικό όπου ο ποιητής του απευθύνεται στο δεύτερο πρόσωπο: «δι Ευμαίη» = «εσύ, Εύμαιε».

Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024

H φιλοσοφική σχολή της Μιλήτου

 

Κατά τον Αριστοτέλη ο Θαλής υπήρξε ο πρώτος από τους φιλοσόφους. Επίσης του αποδίδεται ο τίτλος του πρώτου από τους επιστήμονες, λόγω του μαθηματικού του έργου. Δε σώθηκε κάποιο κείμενό του, και παρά τις αναφορές μεταγενέστερων συγγραφέων για μια εργασία με θέμα τις εκλείψεις, η επικρατέστερη άποψη είναι πως δεν έγραψε ο ίδιος όσα παρουσίασε κατά τη διάρκεια της ζωής του, ενώ ως προς τους φιλοσόφους φαίνεται πως για πρώτη φορά το έπραξε ο μαθητής και διάδοχός του, ο Αναξίμανδρος. Έζησε στον έβδομο αιώνα π. Χ, μια περίοδο κατά την οποία η Μίλητος, η βορειότερη πόλη της Καρίας, χωρισμένη από την Ιωνία από τον ποταμό Μαίανδρο, ίδρυε μια σειρά από σημαντικές αποικίες στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας, όπως τη Σινώπη, την Άβυδο, τη Λάμψακο, καθώς και την εμπορική αποικία στην Αίγυπτο, τη Ναύκρατη.

Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024

Ο διωγμός του 1914 στη Φώκαια της Μικράς Ασίας, μέσα από αφηγήσεις του Γάλλου αρχαιολόγου Φελίξ Σαρτιώ

 


Ο Φελίξ Σαρτιώ (Felix Sartiaux, 1876-1944) Γάλλος μηχανικός και αρχαιολόγος, ήταν ο πρώτος που οργάνωσε αρχαιολογικές ανασκαφές στην αρχαία Φώκαια της Μικράς Ασίας το “1913”, “1914” και “1920”. Όταν ξέσπασε ο διωγμός του 1914 στη Φώκαια στις 12 Ιουνίου “ (30 Μαΐου με το παλαιό ημερολόγιο) ο Φελίξ Σαρτιώ βρέθηκε εκεί για δεύτερη φορά και οι διωκόμενοι Φωκιανοί βρήκαν προστασία κοντά του, αφού ο επιφανής φιλέλληνας κατόρθωσε με την βοήθεια των συνεργατών του, να υψώσει τη σημαία της Γαλλικής Δημοκρατίας σε τέσσερα σπίτια και έτσι να σώσει μεγάλο μέρος του πληθυσμού από τη μανία των Τσετών. 

Τρίτη 11 Ιουνίου 2024

Economist: Τρεις λόγοι για τους οποίους τα εξυπνότερα ρομπότ είναι καλά νέα

 

 

Ο τομέας της ρομποτικής σημείωσε εντυπωσιακή πρόοδο τον τελευταίο χρόνο, καθώς ερευνητές σε πανεπιστήμια και βιομηχανίες εφάρμοσαν τις προόδους της τεχνητής νοημοσύνης σε μηχανές. Η ίδια τεχνολογία που επιτρέπει σε chatbots όπως το ChatGPT να διεξάγουν συνομιλίες ή σε συστήματα όπως το DALL-E να δημιουργούν ρεαλιστικές εικόνες από περιγραφές κειμένου, μπορεί να δώσει να κάνει τα ρομπότ πολύ πιο έξυπνα, σημειώνει σε δημοσιεύμά του ο Economist.

Δευτέρα 10 Ιουνίου 2024

H Απόβαση στη Νορμανδία μέσα από τις αφηγήσεις αυτών που επέζησαν




Τα ξημερώματα της 6ης Ιουνίου 1944 πέντε παραλίες στις ακτές της Νορμανδίας στη βόρεια Γαλλία πλημμύρισαν με χιλιάδες πολεμικά πλοία και αποβατικά σκάφη, τα οποία μετέφεραν 156.000 στρατιώτες (κυρίως 73.000 Αμερικανοί και 83.000 Βρετανο-Καναδοί). Όταν τα πρώτα σκάφη έφτασαν στις ακτές ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα της ιστορίας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ξεκίνησε. Στις άγριες μάχες που ακολούθησαν με τους Γερμανούς στρατιώτες υπολογίζεται ότι έχασαν τη ζωή τους πάνω από 10.000 στρατιώτες των συμμάχων. Από αυτούς 4. 414 αναγνωρίστηκαν, ενώ όλοι οι υπόλοιποι θεωρούνται αγνοούμενοι μέχρι τώρα.

Κυριακή 9 Ιουνίου 2024

 

Σάββατο 8 Ιουνίου 2024

Πενήντα χρόνια από την εισβολή στην Κύπρο: Το συγκλονιστικό βίντεο από την παγωμένη στο χρόνο Λευκωσία

 


Το «ολοκαίνουργια» αυτοκίνητα που έμειναν για πάντα στο γκαράζ της ΤΟΥΟΤΑ, οι κάποτε πολυσύχναστοι δρόμοι και οι παραβιάσεις της τουρκικής πλευράς.

Παρασκευή 7 Ιουνίου 2024

Παλαιολιθική ανασκαφή του Λισβορίου



Το 2000,δύο ερασιτέχνες ερευνητές, δυο γιατροί στην πραγματικότητα, ψάχνοντας ένα νερόμυλο, έφθασαν στις όχθες του Γλυφιά, δίπλα στις θερμοποπηγές του Λισβορίου. Εκεί,στους οργωμένους,φθινοπωρινούς ελαιώνες ανακάλυψαν χιλιάδες πέτρινα πρωτόγονα εργαλεία από πυριτόλιθο, σπαρμένα παντού. Έτσι δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Αρχαιολογία, και χρονολογήθηκε από την κατώτερη την Κατώτερη μέχρι την Μέση Παλαιολιθική περίοδο, η πρώτη εμφάνιση του ανθρώπου στο νησί.

Πέμπτη 6 Ιουνίου 2024

Αθήνα, 1931: Το έγκλημα στου Χαροκόπου που έγινε τραγούδι και τεράστιο σουξέ στον Μεσοπόλεμο



Η δίκη άρχισε τον Φεβρουάριο του 1932 και ο κόσμος έφτανε να πληρώνει ή να βάζει μέσον για να μπει στη δικαστική αίθουσα και να δει από κοντά τα πρόσωπα του σύγχρονου αυτού δράματος.

Τετάρτη 5 Ιουνίου 2024

Τι γνώριζαν οι Έλληνες λόγιοι για την Αμερική πριν το 1821;




Στα χρόνια πριν την Ελληνική Επανάσταση, την περίοδο του Νεοελληνικού Διαφωτισμού (1774-1821), ο όρος «Αμερική», όπως αποτυπωνόταν στον ελληνικό δημόσιο λόγο, παρέπεμπε πολύ περισσότερο στον γεωγραφικό τόπο και λιγότερο στην πολιτική οντότητα των ΗΠΑ, όπως αυτή είχε διαμορφωθεί μετά την Αμερικανική Επανάσταση του 1776. Δεν θα ήταν υπερβολή να ισχυριστούμε ότι οι Έλληνες γνώριζαν την Αμερική, ως ήπειρο, δεν είχαν, όμως, ακόμη «ανακαλύψει» τις Ηνωμένες Πολιτείες, όχι τουλάχιστον στον βαθμό που αυτό θα συνέβαινε μετά το ξέσπασμα της Επανάστασης του 1821. 

Τρίτη 4 Ιουνίου 2024

«Ένιωσα αγαλλίαση, διότι o Παναγιώτης μου μπορεί να έφυγε, αλλά έσωσε 6 ζωές» – Συγκινούν οι ιστορίες δοτών και ληπτών οργάνων


 


Αύξηση παρουσιάζει η δωρεά οργάνων.

Δευτέρα 3 Ιουνίου 2024

Το «Μάτι της Σαχάρας»: Ο μυστηριώδης σχηματισμός στη Σαχάρα που φαίνεται από το διάστημα


 

Στη δυτική πλευρά της Σαχάρας, εκεί που εκτείνεται η περιοχή Αντράρ στη Μαυριτανία, ανάμεσα στην αχανή άνυδρη έκταση με άμμο ξεχωρίζει ένας μοναδικός σχηματισμός.

Κυριακή 2 Ιουνίου 2024

“Θρήνος περί Ταμυρλάγγου”: Η μογγολική κτηνωδία ισοπεδώνει την Μικρά Ασία


 

Το έτος 1400, ο τρομερός Μογγόλος μουσουλμάνος κατακτητής Τιμούρ ο Χωλός (Τιμούρ, Λενκ), γνωστός ως Ταμερλάνος, εισέβαλε στην Μικρά Ασία, αφού πρώτα είχε αιματοκυλίσει την Ινδία, την Περσία, την Μεσοποταμία και την Συρία. Ο Ταμερλάνος συνέτριψε τον σουλτάνο των Οθωμανών, Βαγιαζήτ Α’, στην μάχη της Άγκυρας, και ύστερα κατέστρεψε και την Σμύρνη, την οποία κατείχαν οι σταυροφόροι Ιωαννίτες ιππότες (1402). Η ήττα των Οθωμανών και ο εμφύλιος πόλεμος των υιών του Βαγιαζήτ (1402-1413) ελάφρυνε την πίεση στη Βυζαντινή αυτοκρατορία, όπου βασίλευε ο Μανουήλ Β’ Παλαιολόγος (1391-1425), και του έδωσε παράταση ζωής για 50 χρόνια. 

Σάββατο 1 Ιουνίου 2024

«Βγάζω 5.000 λίρες τον μήνα προσποιούμενη ότι έχω σπάσει τα πόδια μου»



Η ιστορία της Κλόι Γουέλς είναι χαρακτηριστική για το τι συμβαίνει στον παράξενο «κόσμο» του OnlyFans. Η 36χρονη Βρετανίδα από το Ρέξαμ βγάζει το… παντεσπάνι της εμπορευόμενη την, εντυπωσιακή ομολογουμένως, σεξουαλική εικόνα της. Είναι αυτό που οι Άγγλοι αποκαλούν «glamour model».