Επιστήμονες πιθανώς ανακάλυψαν την αρχαιότερη περίπτωση κανιβαλισμού
Μια νέα ανακάλυψη προσφέρει την αρχαιότερη ένδειξη ότι πριν από 1,45 εκατομμύρια χρόνια, οι προϊστορικοί συγγενείς μας έσφαζαν και πιθανώς έτρωγαν ο ένας τον άλλον.
Το 1976 ήταν μια χρονιά που η NASA έγραψε ιστορία. Με διαφορά περίπου δυο μηνών δύο σκάφη της προσεδαφίστηκαν στην επιφάνεια του πλανήτη Άρη. Ήταν η πρώτη φορά που κάποιο γήινο κατασκεύασμα ακουμπούσε το κόκκινο χώμα του πλανήτη καθώς μέχρι τότε όλες οι προηγούμενες αποστολές στόχο είχαν μόνο την περιστροφή γύρω από αυτόν.
Στις αρχές του 1900, ο Βρετανός εξερευνητής Percy Fawcett ξεκίνησε μια αποστολή για να βρει τη μυθική πόλη «Z», βαθιά μέσα στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου. Παρά τις προσπάθειές του, επέστρεψε με άδεια χέρια, με αποτέλεσμα οι ειδικοί να πιστεύουν ότι το τροπικό δάσος ήταν τελικά πολύ εχθρικό και απομακρυσμένο για να μπορεί να στεγάσει αρχαίες πόλεις.
Επιστήμονες από την Αυστραλία και την Κίνα έκαναν μια σημαντική ανακάλυψη, καθώς εντόπισαν μυστηριώδη σπειροειδή σήματα που στροβιλίζονταν σαν δίνες στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Όπως αναφέρει το livescience.com, η ανακάλυψη έγινε από τα Πανεπιστήμια του Σίδνεϊ και του Φουντάν, ενώ σχετική επιστημονική δημοσίευση έγινε στο περιοδικό «Nature Human Behaviour».
Ο αιγυπτιακός στόλος φτάνει έξω από τη νησί της Κάσου και αποβιβάζει ισχυρό στρατό, αφού ισοπεδώνει τις άμυνες των υπερασπιστών με κανονιοβολισμούς. Θα ακολουθήσει μια από τις μελανότερες σελίδες της Ελληνικής Επανάστασης, καθώς Αιγύπτιοι και Αλβανοί θα ξεχυθούν στο μικρό νησί καίγοντας και καταστρέφοντας τα πάντα.
Ο Κυναίγειρος πέρασε στην ιστορία ως ο κορυφαίος ήρωας Αθηναίος οπλίτης στη μάχη του Μαραθώνα. Στην ίδια μάχη πολέμησε γενναία και ο αδελφός του, Αισχύλος. Σύμφωνα με αρχαία πηγή, τραυματίστηκε σοβαρά αλλά συνέχισε να πολεμά τους Πέρσες και τελικά οι συμπολεμιστές του τον απομάκρυναν με φορείο από το πεδίο της μάχης.
Τα απολιθωμένα υπολείμματα που εντοπίστηκαν στη βρετανική Νήσο Γουάιτ (Isle of Wight) στη Μάγχη, αναγνωρίζονται πλέον ως ένα νέο είδος δεινοσαύρου που πήρε το όνομά του προς τιμήν ενός Παλαιοντολόγου στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου. Ανήκει σε μια ομάδα φυτοφάγων δεινοσαύρων γνωστών ως αγκυλόσαυρων που βρέθηκε τη δεκαετία του 1980 στον σχηματισμό Wessex του νησιού – ένα γεωλογικό χαρακτηριστικό που χρονολογείται μεταξύ 145 και 66 εκατομμυρίων ετών πριν.
Στα βυζαντινά χρόνια καλλιεργήθηκε, παράλληλα με την ιστοριογραφία, και η Χρονογραφία. Οι βυζαντινοί χρονογράφοι προσπαθούσαν να γράψουν συνοπτική παγκόσμια ιστορία (συνήθως από κτίσεως κόσμου) ή ιστορία ενός τόπου. Στην αφήγησή τους παρεμβάλλουν συχνά φανταστικές διηγήσεις και ό,τι μπορεί να κινήσει τη φαντασία του απλού ανθρώπου. Οι χρονογραφίες γράφονταν συνήθως σε απλή γλώσσα και ήταν αγαπητά λαϊκά αναγνώσματα.
Ο Εγκέλαδος εδώ και πολλά χρόνια εξιτάρει τους επιστήμονες όσο λίγα ουράνια σώματα. Το φεγγάρι του πλανήτη Κρόνου (ένα από τα 83 τουλάχιστον που διαθέτει) είναι ένας τόπος μυστηρίου που οι επιστήμονες ξέρουν ότι θα μπορούσε να κρύβει κάποιο είδος ζωής.
Οι κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες για τους Έλληνες της Αζοφικής, όπως και για το σύνολο του πληθυσμού της ΕΣΣΔ, στις αρχές της δεκαετίας του 1920 ήταν τραγικές. Το τέλος του εμφυλίου πολέμου δεν σήμανε και την απαρχή μια καθολικά ειρηνικής περιόδου.
Απαντά σε ερωτήσεις, γράφει δοκίμια, μουσική, ακόμα και προγράμματα υπολογιστή. Υπάρχει τελικά κάτι που δεν μπορεί να κάνει το ChatGPT; Οι ραγδαίες εξελίξεις στην τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης ενέπνευσαν ερευνητική ομάδα στην Ευρώπη να συνεργαστεί με τη μηχανή για τον σχεδιασμό μιας άλλης μηχανής.
Ο φημισμένος παλαιοντολόγος Λι Μπέργκερ ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε στη Νότια Αφρική προϊστορικές ταφές, παλαιότερες κατά τουλάχιστον 100.000 χρόνια από εκείνες που γνώριζαν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες.
6 Ιουνίου του 1944: Τότε πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη αμφίβια επιχείρηση στα στρατιωτικά χρονικά, η Απόβαση στη Νορμανδία ή D-Day, όπως και έμεινε στην Ιστορία. Στη μητέρα των μαχών σημειώνεται πως υπήρχε ελληνική συμμετοχή με δύο πολεμικά πλοία, τις κορβέτες «Τομπάζης» και «Κριεζής».
Επιβλητικά, τα ξύλινα σκαριά στέκουν στα παραδοσιακά καρνάγια της Ιερισσού και διηγούνται ιστορίες για φουρτουνιασμένες θάλασσες και αλησμόνητα ταξίδια. Κάποια από αυτά πήραν πνοή από τα πεύκα του Χολομώντα και του Άθω και είναι έτοιμα να ταξιδέψουν τις ομορφιές του τόπου τους στα μακρινά λιμάνια.
Ανάμεσα στους χιλιάδες πειρατές που έδρασαν στο Αιγαίο τα χρόνια της τουρκοκρατίας, ξεχωριστή θέση κατέχει αναμφίβολα ο Ιωάννης Κάψης (ή Καψής), καθώς ήταν ο μοναδικός Έλληνας πειρατής που ίδρυσε ανεξάρτητο κράτος στο Αρχιπέλαγος και το κυβέρνησε για τρία χρόνια, από το 1677 ως το 1680.
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν νέα στοιχεία ότι το σύμπαν είχε, για μικρό διάστημα, διαφορετικούς νόμους φυσικής σε σχέση με σήμερα, οι οποίοι οδήγησαν σε μια παραβίαση στην οποία οφείλουμε την ίδια μας την ύπαρξη, σύμφωνα με νέα μελέτη.