Σάββατο 31 Αυγούστου 2024

Άννα Μελά – Παπαδοπούλου (1871-1938): Η «μάνα» στα χρόνια της Λωζάννης

 

Στο πέρασμα του χρόνου που κυλά καιρίχνει στηλήθη ιστορίες, γεγονότακαι ονόματα, ακόμη και σπουδαίες ηρωικές φυσιογνωμίες τρεμοσβήνουν, χλωμιάζουνκαι χάνονται. Η θρυλική Άννα Μελά Παπαδοπούλου, η θαρραλέα αδελφή του Μακεδονομάχου ήρωα Παύλου Μελά είναι μια ιδιαίτερη μορφή που παραμένει επίκαιρη, καθώς έχει καταγραφεί, τόσο στην ιστορική, όσο και στη συλλογική μας μνήμη ως η «Μάννα του Στρατιώτη» ή η «Μάννα» του ασθενούς και αδύναμου.

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2024

Καγιάκιοϊ: Το πλούσιο ελληνικό χωριό των 10.000 κατοίκων στη Μ. Ασία που σήμερα έχει γίνει χωριό-φάντασμα

 


Απέναντι από την πόλη της Ρόδου στην νοτιοδυτική Μικρά Ασία στην επαρχία Μούγλα στις πλαγιές ενός λόφου για αιώνες ανθούσε ένα χωριό με το όνομα Λίβισι, το οποίο μετατράπηκε σύντομα  σε έναν από τους σημαντικότερους ελληνικούς οικισμούς. Ένα πλούσιο ελληνικό χωριό με θέα το Αιγαίο, γεμάτο ζωή που οι Τούρκοι το αποκαλούσαν Καγιάκιοϊ.

Πέμπτη 29 Αυγούστου 2024

Σιμωνιακά: Ένα μεγάλο εκκλησιαστικό σκάνδαλο (1875)




Ένα μεγάλο εκκλησιαστικό σκάνδαλο που συγκλόνισε την κοινή γνώμη στη χώρα μας, στα τέλη του 1875 και τις αρχές του 1876, ήταν “Τα Σιμωνιακά”. Αποκαλύφθηκε ότι δύο υπουργοί της κυβέρνησης Βούλγαρη που είχε παραιτηθεί τον Απρίλιο του 1875, είχαν δωροδοκηθεί για να επηρεάσουν την Ιερά Σύνοδο στην εκλογή τριών επισκόπων.

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2024

Σικελική Εκστρατεία: Οι Ετρούσκοι σώζουν τους Αθηναίους, μια άγνωστη ιστορία



Η σικελική εκστρατεία, η οποία ξεκίνησε το 415 και ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 413 π.Χ. αποδείχθηκε καταστροφική για την αθηναϊκή ηγεμονία και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην τελική ήττα της στον Πελοποννησιακό πόλεμο λίγα χρόνια μετά από την Σπάρτη και τους συμμάχους της.

Τρίτη 27 Αυγούστου 2024

Ορυκτά: Tι κρύβει το υπέδαφος – Ποιες κρίσιμες πρώτες ύλες έχει η Ελλάδα, γιατί δεν αξιοποιούνται




Η πρόσφατη βαρυσήμαντη παρέμβαση του CEO της Metlen, Ευάγγελου Μυτιληναίου που κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει απτά μέτρα για τη στήριξη της ευρωπαϊκής βιομηχανίας προκειμένου να παίξει τον ρόλο παρόχου κρίσιμων πρώτων υλών, επαναφέρει στο προσκήνιο την αξιοποίηση των σπάνιων γαιών για τις οποίες υπάρχουν σαφείς ενδείξεις πως διαθέτει η χώρα μας.

Δευτέρα 26 Αυγούστου 2024

H Ναυμαχία της Λαττάκειας

 


Λίγες ναυμαχίες έχουν καταφέρει να αλλάξουν την πορεία του θαλάσσιου πολέμου. Κάποιες γιατί άλλαξαν την ισορροπία της παγκόσμιας εξουσίας, όπως συνέβη με την περίφημη ναυμαχία του Trafalgar. Ή κάποιες γιατί εκεί ο κόσμος γνώρισε την εισαγωγή μιας εντελώς νέας αντίληψης στη διεξαγωγή του ναυτικού πολέμου, όπως συνέβη στην αεροναυμαχία του Midway. Σε αυτές τις ναυμαχίες, που άλλαξαν τον τρόπο που γίνονται οι σύγχρονες ναυτικές συγκρούσεις, εντάσσεται και η Ναυμαχία της Λαττάκειας, μια σύγκρουση στην σκιά της σκληρής και ανελέητης σύγκρουσης του Yom Kippur.

Κυριακή 25 Αυγούστου 2024

False flag: Οι Βυζαντινοί ξεγελούν τους Φράγκους της Πελοποννήσου

 

Μωριάς 1320 μΧ. Ενώ την ίδια περίοδο στην Μικρά Ασία και στην Μακεδονία τα πράγματα ήταν τραγικά για την αυτοκρατορία των Ρωμαίων, στην Πελοπόννησο η κατάσταση ήταν διαφορετική λόγω τον άριστων αξιωματικών και των επίλεκτων στρατιωτών. Ο Ρωμαϊκός στρατός είχε πολλαπλές επιτυχίες. Ωστόσο ο διοικητής της Ρωμαϊκής στρατιάς Μιχαήλ Κατακουζηνός πέθανε και την διοίκηση της στρατιάς την πήρε ο Ανδρόνικος Ασάν και ακολούθησε την επιθετική πολιτική του προκατόχου του ενάντια στους Φράγκους τους οποίους τους είχε κατατροπώσει ο Μιχαήλ πριν λίγους μήνες. Έτσι οι Ρωμαίοι κατέλαβαν την Mattegriffon (Ακοβα ) και την Καρυταινα και πολιορκούσαν το οχυρό του Αγίου Γεωργίου.

Σάββατο 24 Αυγούστου 2024

Στην Αρχαία Αίγυπτο έκλεβαν τους τάφους πριν καν τους κλείσουν


Ο Φαραώ Τουταγχαμών έγινε τόσο διάσημος όχι για κάποια σημαντικό επίτευγμα του ή τη μακρόχρονη βασιλεία του. Ο τάφος του «Βασιλιά Τουτ», ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1922, ήταν από τους ελάχιστους ασύλητους που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη. Σε μια κοινωνία με έναν έντονο διαχωρισμό μεταξύ πλουσίων και φτωχών, η σύληση τάφων ήταν μόνιμο φαινόμενο. Οι ευγενείς θάβονταν μαζί με τον πλούτο τους ενώ δίπλα τους ζούσαν άνθρωποι που συχνά δεν είχαν αρκετό φαγητό για να ταΐσουν τις οικογένειές τους. Η λεηλασία των ταφών ήταν μια παραοικονομία που καθοδηγούνταν από εγκληματίες που συχνά είχαν εσωτερική πληροφόρηση για τους τάφους. Είτε οι τυμβωρύχοι συμμετείχαν στην κατασκευή τους, είτε δωροδοκούσαν εργάτες που γνώριζαν τα πάντα.

Παρασκευή 23 Αυγούστου 2024

Ποιοί κατέστρεψαν την βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας

 

Ένα πολύ ενδιαφέρον ιστορικό αίνιγμα, που αφορά και στην περίοδο που εξετάζουμε, είναι η τύχη της βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας. Για την ακρίβεια η τύχη των βιβλίων που απέμειναν, μετά τις μεγάλες καταστροφές που υπέστη η βιβλιοθήκη κατά την ρωμαϊκή περίοδο. Πολλοί ιστορικοί μύθοι βρήκαν σε αυτό το αίνιγμα, πρόσφορο έδαφος προκειμένου να αναπτυχθούν. Η σύγχρονη όμως ιστορική και αρχαιολογική έρευνα μας δίνει την δυνατότητα να το προσεγγίσουμε με νέα δεδομένα.

Πέμπτη 22 Αυγούστου 2024

Τεχνητή νοημοσύνη: Γιατί οι εταιρείες τεχνολογίας στρέφονται στην πυρηνική ενέργεια



Με τη ζήτηση για ενέργεια να αυξάνεται ραγδαία, οι εταιρείες τεχνολογίας αναζητούν καινοτόμες λύσεις για να καλύψουν τη ζήτηση που δημιουργείται από την τεχνητή νοημοσύνη (AI) και άλλες νέες τεχνολογίες, και αναπόφευκτα, εκτός από την ηλιακή και την αιολική ενέργεια, αρκετές εταιρείες τεχνολογίας να επενδύουν σε έργα πυρηνικής ενέργειας.

Τετάρτη 21 Αυγούστου 2024

Ο... εξορκισμός ενός σίριαλ κίλερ

 



Το θύμα ενός σίριαλ κίλερ που ευθύνεται για 48 δολοφονίες κατάφερε να του κάνει... εξορκισμό και να σώσει τον εαυτό της, τον ίδιο και άλλα πιθανά θύματα.

Τρίτη 20 Αυγούστου 2024

Νερό στον Άρη

 


Υπόγεια δεξαμενή στον Άρη θα μπορούσε να γεμίσει ωκεανούς στην επιφάνεια του πλανήτη, διαπιστώνει μελέτη.

Δευτέρα 19 Αυγούστου 2024

Κύπρος: Λεηλασία, καταστροφή αρχαιοτήτων από την Τουρκία

 

ΜΕΤΑ από 27 ολόκληρα χρόνια, με τον επαναπατρισμό του τελευταίου τμήματος από τις κυπριακές αρχαιότητες που είχε κλέψει ο αρχαιοκάπηλος και μεγαλολαθρέμπορος, Αϊντίν Ντικμέν, έπεσε η αυλαία για ένα από τις πλέον πολύκροτες υποθέσεις. Η Κυπριακή Δημοκρατία υποδέχθηκε και τις υπόλοιπες 60 αρχαιότητες (από 318 αρχικά), της υπόθεσης που κρατούνταν στο Μόναχο, ενώ το 2013 και το 2015 είχε προηγηθεί ο σταδιακός επαναπατρισμός των υπολοίπων.

Κυριακή 18 Αυγούστου 2024

Ψηφιακή μετάβαση: Με ρυθμούς χελώνας στην Ελλάδα – Πού προοδεύουν, πού χωλαίνουν κράτος κι επιχειρήσεις



Τα άλματα προόδου, η υστέρηση σε σχέση με τα υπόλοιπα κράτη της ΕΕ, το στοίχημα και η πληγή της έλλειψης εργαζομένων.

Σάββατο 17 Αυγούστου 2024

Ο Πλάτων Ροδοκανάκης και η βυζαντινή Θεσσαλονίκη, 1912-1919

 

Tον ξέραμε  ως δημοσιογράφο και λογοτέχνη, ποιητή και πεζογράφο, εκπρόσωπο της λογοτεχνικής σχολής του αισθητισμού, που εξυμνεί την ωραιότητα, ‘’τη μυσταγωγία της σάρκας και τις ηδονές του πνεύματος’’, που άφησε το στίγμα του στα τέλη του 19ου αιώνα και τις δύο πρώτες δεκαετίες του εικοστού. Τέκνο της Σμύρνης και μέλος της χιώτικης πολύκλαδης και πλούσιας οικογένειας των Ροδοκανάκηδων, σε πολλά λιμάνια της Ευρώπης. Είναι ο Πλάτων Ροδοκανάκης, κοσμοπολίτης και εστέτ, οπαδός του δόγματος ‘’η τέχνη για την τέχνη’’, κάτοικος Αθήνας όπου πέθανε από ανίατη ασθένεια στον ‘’Ευαγγελισμο’’ το 1919 σε ηλικία 36 χρόνων.

Παρασκευή 16 Αυγούστου 2024

Το Βόρειο Σέλας από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό




Τα πλάνα θυμίζουν ταινία επιστημονικής φαντασίας αλλά είναι απολύτως αληθινά και συγκλονιστικά. 

Πέμπτη 15 Αυγούστου 2024

Κέρος: Ένας γοητευτικός αρχαιολογικός γρίφος


 



Ένα νησάκι στη μέση των Κυκλάδων τόσο μικρό όσο η μεγάλη ιστορία του. Ένας τόπος λατρείας, ένα διαμετακομιστικό κέντρο, ένας οικισμός, μα, πάνω από όλα, ένας αρχαιολογικός γρίφος που μετρά δεκαετίες.

Τετάρτη 14 Αυγούστου 2024

Αυτός είναι ο πιο επικίνδυνος τουριστικός προορισμός στον κόσμο για το 2024


Τη λίστα με τους περισσότερο και τους λιγότερο ασφαλής τουριστικούς προορισμούς του πλανήτη για το 2024 δημοσίευσε η ιστοσελίδα Forbes Advisor. Σύμφωνα με τη λίστα πιο επικίνδυνη πόλη του κόσμου για τους επίδοξους ταξιδιώτες θεωρείται αυτή τη στιγμή το Καράκας της Βενεζουέλας. «Έχει τον υψηλότερο κίνδυνο για την ασφάλεια της υγείας, που αντικατοπτρίζει το χαμηλό επίπεδο και την ποιότητα των υπηρεσιών και της υποδομής υγειονομικής περίθαλψης», αναφέρει μεταξύ άλλων η μελέτη και κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο υψηλό ποσοστό εγκληματικότητας.

Τρίτη 13 Αυγούστου 2024

Κβαντικοί υπολογιστές: Τι είναι η Q-Day και πόσο κοντά της είμαστε



Ο Αμερικανός μαθηματικός Πίτερ Σορ έδειξε πριν από 30 χρόνια, σε θεωρητικό επίπεδο, ότι οι κβαντικοί υπολογιστές με επαρκή αριθμό σταθερών μπορούσαν να λύσουν μαθηματικά προβλήματα παραδοσιακής κρυπτογράφησης. Τέτοιες μηχανές δεν υπάρχουν ακόμη, αλλά αυτή η κρίσιμη στιγμή, γνωστή ως Q-day, θα μπορούσε κάποτε να επιτευχθεί.

Δευτέρα 12 Αυγούστου 2024

10 χρόνια Χαμένη Ατλαντίδα!

 


 

Κυριακή 11 Αυγούστου 2024

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν το αρχαιότερο ημερολόγιο του κόσμου



Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν το αρχαιότερο ηλιακό ημερολόγιο στην αρχαία τοποθεσία Göbekli Tepe στην Τουρκία. Η ανακάλυψη αυτή υποδηλώνει ότι οι αρχαίοι άνθρωποι κρατούσαν με ακρίβεια τον χρόνο, 10.000 χρόνια πριν από την καταγεγραμμένη ιστορία στην αρχαία Ελλάδα και θα μπορούσε να ξαναγράψει την ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού.

Σάββατο 10 Αυγούστου 2024

Ο Άνθρωπος, ο χρόνος και τα ρολόγια, σύμφωνα με τον Ernst Jünger


Αν σταματήσουμε για μια στιγμή για να σκεφτούμε ποια χειρονομία επαναλαμβάνουμε τις περισσότερες φορές κατά τη διάρκεια της κοινής μας ημέρας, σύντομα θα αναγνωρίσουμε ότι είναι η χειρονομία κοιτάζοντας το ρολόι. Μια χειρονομία τόσο προφανής, πλέον ενστικτώδης, που σχεδόν σαν φυσιολογική λειτουργία συνοδεύει την ύπαρξή μας, που μοιάζει αδύνατο να φανταστούμε μια ζωή χωρίς ρολόι. Ο χρόνος, σωστά πιστεύουμε, είναι ο υπέρτατος και ανελέητος κριτής της ζωής μας: πώς θα μπορούσαμε να ζήσουμε χωρίς να τον μετράμε, χωρίς να τον έχουμε συνεχώς υπό έλεγχο; Και τι καλύτερο εργαλείο από τα ολοένα και πιο ακριβή και εξελιγμένα ρολόγια μας; Ωστόσο, αν το καλοσκεφτούμε, ακόμη και το μυαλό μας που έχει πλέον συνηθίσει στο χτύπημα και τις επιδείξεις αυτών των αναντικατάστατων συντρόφων της ζωής μας, δεν μπορεί να μην αναγνωρίσει ότι στην πραγματικότητα υπήρξαν ολόκληρες ιστορικές εποχές, μεγάλοι πολιτισμοί που εναλλάσσονταν στο χρόνο και στο χώρο, στους οποίους κανείς δεν φορούσε ρολόι. 

Παρασκευή 9 Αυγούστου 2024

Θεσσαλία: Προϊστορικοί οικισμοί και αρχαίες πόλεις δομημένες σε υδάτινες συνάφειες

 



«Προϊστορικοί οικισμοί και αρχαίες πόλεις της δυτικής Θεσσαλίας σε υδάτινες συνάφειες», ήταν το θέμα της εισήγησης που παρουσίασε στο πρόσφατο 8ο Εθνολογικό Συνέδριο - Αντάμωμα Θεσσαλών Καραγκούνηδων ο Λεωνίδας Π. Χατζηαγγελάκης, αρχαιολόγος, επί τιμή έφορος Αρχαιοτήτων ΥΠΠΟ. 

Πέμπτη 8 Αυγούστου 2024

Σαμπετάι Σεβή: Ο Εβραίος Μεσσίας της Σμύρνης


Μετά τους Μακκαβαίους, την εξέγερση του Μπαρ Χοκμπά(1) και την καταστροφή της Ιερουσαλήμ από τους Ρωμαίους, η διασπορά των Εβραίων σε όλη τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη μετέθεσε τα μεσσιανικά όνειρα του εβραϊκού λαού από το ενθάδε στο επέκεινα. Tο Ταλμούδ και η μυστικιστική Καμπαλά θα υποκαταστήσουν την επίγεια βασιλεία, εν αναμονή καλύτερων ημερών για την εκπλήρωση του σιωνιστικού μεσσιανικού ονείρου, που θα αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά στον 20ό αιώνα. Η μόνη στιγμή που οι Εβραίοι θα θεωρήσουν, με μυθολογικό τρόπο, πως ήρθε η ώρα για την εκπλήρωση της μεσσιανικής προφητείας ήταν η ανακήρυξη του Σμυρνιού σεφαραδίτη Σαμπετάι Σεβή σε Μεσσία το 1666.
Όπως τονίζει ο Γκέρσομ Σόλεμ στο ογκώδες και μνημειώδες σύγγραμμά του για τον Σαμπετάι, “Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε, χωρίς να αγγίξουμε τα θεμελιώδη συναφή ερωτήματα, ένα τέτοιο κίνημα που αναστάτωσε τον οίκο του Ισραήλ μέχρι τα θεμέλιά του και αποκάλυψε όχι μόνο τη ζωτικότητα του εβραϊκού λαού αλλά και την βαθύτερη φύση, επικίνδυνη και καταστροφική, της διαλεκτικής που διέπει τη μεσσιανική ιδέα”(2).

Τετάρτη 7 Αυγούστου 2024

Ο μυστηριώδης ναός της Ακρόπολης που αποκαλύφθηκε από το σκίτσο ενός βοσκού



Οι αρχαιολόγοι εδώ και πολλά χρόνια ψάχνουν απαντήσεις για έναν μυστηριώδη, άγνωστο ναό που βρισκόταν στο λόφο της Ακρόπολης και ίσως τώρα ένας βοσκός μας δίνει απαντήσεις.

Τρίτη 6 Αυγούστου 2024

Τρία παλικάρια εκ Λέσβου, ήρωες στην Κύπρο

 


Και οι τρεις κηρύχθηκαν αγνοούμενοι αφού «εξαφανίστηκαν» μετά τις μάχες για την απόκρουση του δεύτερου Αττίλα, στις 16 Αυγούστου του 1974. Των δυο από αυτούς τα οστά βρέθηκαν χρόνια μετά σε ομαδικούς τάφους και μετά την ταυτοποίησή τους επιστράφηκαν με στρατιωτικές τιμές στην πατρίδα τους. Ο τρίτος παραμένει μέχρι σήμερα αγνοούμενος. Ο Στρατιώτης Ασημάκης Μπουρέκας 22 ετών από τη Μόρια της Μυτιλήνης, είχε απολυθεί στις 15 Ιουλίου από την ΕΛΔΥΚ όπου είχε υπηρετήσει και επέστρεφε με στρατιωτικό πλοίο στη Λέσβο.

Δευτέρα 5 Αυγούστου 2024

Οι παραλίες των Ελλήνων και των Βέλγων και η ιστορία των διακοπών στη θάλασσα

 


Τον Αύγουστο του 1987, επιτελείς του ΠΑΣΟΚ πρότειναν στον Ανδρέα Παπανδρέου, να προχωρήσει σε προκήρυξη αιφνιδιαστικών εκλογών. Ο οξύνους και διορατικός τότε Πρωθυπουργός, απάντησε πως αυτό ήταν αδύνατο, διότι δεν έπρεπε να ενοχλήσουν τα “μπάνια του λαού”.

Κυριακή 4 Αυγούστου 2024

Δίον: Η ιερή πόλη των αρχαίων Μακεδόνων

 


Το Δίον βρίσκεται σε απόσταση περίπου 30 χιλιόμετρα νότια της Κατερίνης. Υπάρχει έξοδος στην Εθνική οδό προς Δίον αλλά αν έρχεστε από νότια μπορείτε να πάτε και μέσω Λιτόχωρου μιας και ο δρόμος έχει πιο ενδιαφέρον.

Σάββατο 3 Αυγούστου 2024

Τεχνητή νοημοσύνη: Σε ισχύ ο πρώτος νόμος στον κόσμο – Το σχέδιο των Βρυξελλών

 


Ο Ευρωπαϊκός νόμος για την τεχνητή νοημοσύνη (AI Act) φιλοδοξεί να ρυθμίσει την αγορά ΑΙ και προβλέπει τσουχτερά πρόστιμα.

Παρασκευή 2 Αυγούστου 2024

Στους Ολυμπιακούς του 1900 πυροβολούσαν αληθινά περιστέρια

 




Εκτελέστηκαν περίπου 300 περιστέρια κατά τη διάρκεια των Αγώνων και ένας Βέλγος πήρε το χρυσό μετάλλιο.

Πέμπτη 1 Αυγούστου 2024

Ποιος ήταν ο εθνικός ευεργέτης Λυσίμαχος Καυτανζόγλου



Ο Λυσίμαχος Καυτανζόγλου ήταν διπλωμάτης και εθνικός ευεργέτης, γόνος της ιστορικής οικογένειας Καυτανζόγλου (ή Καυταντζόγλου, όπως είναι περισσότερο γνωστή) της Θεσσαλονίκης. Με κληροδότημά του ανεγέρθηκε το «Εθνικό Καυτανζόγλειο Στάδιο» της Θεσσαλονίκης.