Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2023

Η ιστορία της άγνωστης Καρυάτιδας της Ελευσίνας που επίσης βρίσκεται στην Αγγλία



Το 1801 ένας Άγγλος ακαδημαϊκός, ο Έντουαρντ Κλαρκ, προχωρά στην αρπαγή ενός μοναδικού αγάλματος από την Ελευσίνα. 200 χρόνια μετά, η Καρυάτιδα παραμένει ακόμη στο Κέιμπριτζ.

Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2023

ChatGPT: Του ανέθεσαν ρόλο επενδυτή, έγινε εξπέρ στην απάτη



Ανησυχητικά ευρήματα από πείραμα που προσομοίωσε τη λειτουργία επενδυτικής εταιρείας.

Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2023

Ανακαλύφθηκε νέο είδος δεινοσαύρου



Παλαιοντολόγοι από την Κίνα και τη Βραζιλία εντόπισαν ένα νέο είδος πτερόσαυρου από δύο δείγματα. Μάλιστα το ένα είναι το πιο πλήρες και καλοδιατηρημένο δείγμα πτερόσαυρου που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2023

Ο υπερυπολογιστής που προσομοιώνει τον ανθρώπινο εγκέφαλο είναι πραγματικότητα



Μέσα στο 2024 και συγκεκριμένα τον Απρίλιο θα ενεργοποιηθεί ο DeepSouth, ο πρώτος υπερυπολογιστής στον κόσμο που έχει σχεδιαστεί για να προσομοιώνει τον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2023

Φώτης Κόντογλου: Χριστούγεννα στη σπηλιά



Χριστούγεννα παραμονές. Χριστούγεννα και χιονιάς πάντα πάνε μαζί. Μα εκείνη τη χρονιά οι καιροί ήτανε φουρτουνιασμένοι παρά φύση. Χιόνι δέν έρριχνε. Μοναχά που η ατμόσφαιρα ήτανε θυμωμένη, και φυσούσανε σκληροί βοριάδες με χιονόνερο και μ’ αστραπές. Καμμιά βδομάδα ο καιρός καλωσύνεψε και φυσούσε μια τραμουντάνα που αρμενιζότανε. Μα την παραμονή τα κατσούφιασε. Την παραμονή από το πρωΐ ο ουρανός ήτανε μαύρος σαν μολύβι, κ’ έπιασε κ’ έρριχνε βελονιαστό χιονόνερο.

Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου 2023



Χριστούγεννα με τον λόγο του Παπαδιαμάντη


Τα Χριστούγεννα ήταν πάντα από τα αγαπημένα θέματα των Ελλήνων λογοτεχνών κι εκείνος που αναμφισβήτητα τα ύμνησε περισσότερο απ’ όλους ήταν ο «άγιος των ελληνικών γραμμάτων», ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης. Για 25 περίπου χρόνια (1887-1910) δημοσίευε σε μεγάλες αθηναϊκές εφημερίδες και περιοδικά (Ακρόπολις, Εφημερίς, Άστυ, Εστία, Παναθήναια κ.ά.) χριστουγεννιάτικα διηγήματα, θεμελιώνοντας ουσιαστικά τη χριστουγεννιάτικη λογοτεχνία. «Εάν το Πάσχα είναι η λαμπρότατη του Χριστιανισμού εορτή, τα Χριστούγεννα βεβαίως είναι η γλυκύτατη και συγκινητικωτάτη» γράφει ο ίδιος στην εφημερίδα Εφημερίς, 25 Δεκέμβρη 1887 (αρ. 359, 2γ.) παραθέτοντας μάλιστα και αποσπάσματα τροπαρίων που θεωρεί «ότι είναι εκ των ωραιοτέρων λεκτικών καλλιτεχνημάτων πάσης εποχής».

Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2023

Τελικά ποιοι ήταν οι Τρεις Μάγοι;



Μελχιόρ, Κασπάρ και Βαλτάσαρ. Οι τρεις Μάγοι (Βασιλείς ή Σοφοί αναφέρονται σε άλλες χώρες) οι οποίοι, σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση, επισκέφθηκαν τον Ιησού μετά την γέννηση του.

Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2023

Από το ιστίο στον ατμό και από τον τροχό στην προπέλα – η περίπτωση της Ελλάδας



Ήδη από την εποχή της Επανάστασης είχε φτάσει στην Ελλάδα η Καρτερία του Άστιγγος, ενώ δεύτερο ατμοκίνητο ήταν ο Ἑρμῆς, επί του οποίου επέβαινε ο Κόχραν. Η Καρτερία είχε αγοραστεί κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821. Είχε ναυπηγηθεί στην Αγγλία το 1825 στα ναυπηγεία Brent του Deptford. Την κατασκευή της επιμελήθηκε ο φιλέλληνας Frank Abney Hastings (Άστιγξ), ο οποίος διέθεσε και χρήματα για την αγορά της. Με κυβερνήτη τον ίδιο τον Hastings, πρόσφερε μεγάλες υπηρεσίες στον Αγώνα. 

Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2023

Πώς η Αθήνα γέμισε νεραντζιές



Το δέντρο-σύμβολο των γειτονιών της πόλης, το «επίσημο» άρωμα της Αθήνας. Πώς επικράτησαν οι νερατζιές στην πρωτεύουσα και γιατί δεν μπολιάστηκαν μαζικά σε πορτοκαλιές ή λεμονιές.

Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2023

Ο χάρτης που έκανε τον Κολόμβο να πιστέψει ότι έφτασε στην Ασία

  

Ο χάρτης του Τοσκανέλι με μια μεταγενέστερη προσθήκη: με αχνό γκρίζο χρώμα σημειώνεται η πραγματική θέση της Αμερικής που φυσικά δεν υπήρχε στον αυθεντικό χάρτη

Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2023

Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ: Είμαι σίγουρη, στη Βεργίνα δεν είναι θαμμένος ο Φίλιππος Β’ αλλά ο Μέγας Αλέξανδρος



Σίγουρη ότι στον τάφο στη Βεργίνα δεν είναι θαμμένος ο Φίλιππος Β΄ αλλά ο Μέγας Αλέξανδρος εμφανίζεται με νέα συνέντευξή της η βυζαντινολόγος, Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, απέναντι στην κρατούσα άποψη των Ελλήνων Αρχαιολόγων που επί μακρόν ερευνούν την περιοχή.

Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2023

O θάνατος ενός άστρου



Τα απομεινάρια ενός άστρου που έγινε σουπερνόβα και «πέθανε» με μια τεράστια έκρηξη απαθανάτισε το διαστημικό τηλεσκόπιο «James Webb» σε μια φωτογραφία που κόβει την ανάσα. Το άστρο ήταν η Κασσιόπη Α  και βρισκόταν στον αστερισμό της Κασσιόπης σε απόσταση περίπου 11.000 έτη φωτός από την Γη. Τα απομεινάρια του εκτείνονται σε εύρος περίπου 10 ετών φωτός, ως προς την γήινη προοπτική. Υπολογίζεται ότι το φως από την έκρηξη του σουπερνόβα έφτασε για πρώτη φορά στη Γη την δεκαετία του 1690.

Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2023

Δορυφορικές εικόνες αποκαλύπτουν την Ευρώπη της Εποχής του Χαλκού



Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το Google Earth για να εντοπίσουν κυκλικές χωματουργικές εργασίες και βαθιές τάφρους όπως αυτή στη βόρεια Σερβία, η οποία καλύπτει τουλάχιστον400.000 τ.μ.

Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2023

Η ομοιότητα νευρώνων και γαλαξιών



Ο Κρίστοφ Κοχ, κορυφαίος ερευνητής για τη συνείδηση και τον ανθρώπινο εγκέφαλο, έχει χαρακτηρίσει τον εγκέφαλο «το πιο περίπλοκο αντικείμενο στο γνωστό σύμπαν». Δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε γιατί αυτό μπορεί να είναι αλήθεια. Με εκατό δισεκατομμύρια νευρώνες και εκατό τρισεκατομμύρια συνδέσεις, ο εγκέφαλος είναι κάτι ιλιγγιωδώς πολύπλοκο. Αλλά υπάρχουν πολλά άλλα περίπλοκα αντικείμενα στο σύμπαν.

Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2023

Μήπως η ζωή ήλθε από αλλού;



Η υπόθεση της πανσπερμίας, που όμως δεν λύνει το πρόβλημα της προέλευσης.

Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2023

Οι λόφοι της Αθήνας



Οι λόφοι που ειναι διάσπαρτοι σε όλη την Αθήνα έχουν μια μοναδική ιστορία, ενώ ο τρόπος που έχουν αποκτήσει το όνομά τους έχει τεράστιο ενδιαφέρον.

Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2023

Ημιαγωγοί: Ο αγώνας δρόμου των γιγάντων για τα 2 νανόμετρα



Η TSMC, η Samsung και η Intel μάχονται για τη δημιουργία μικροτσίπ των 2 νανομέτρων (Το νανόμετρο (nm) είναι μονάδα μέτρησης του μήκους και ισούται με το ένα δισεκατομμυριοστό του ενός μέτρου) με κινήσεις που θα διαμορφώσουν το μέλλον της βιομηχανίας των 500 δισ. δολαρίων. 

Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023

Χρυσό βυζαντινό νόμισμα ανακαλύφθηκε στη Νορβηγία


Η μορφή του Χριστού απεικονίζεται στη μία όψη του χρυσού νομίσματος

Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023

Μπάμπα Βάνγκα και προφητείες: Η πραγματικότητα πίσω από τους μύθους



Ποια ήταν πραγματικά η τυφλή «προφήτισσα» από τη Βουλγαρία; Η ζωή της, η κρατική υποστήριξη, η KGB και οι… προβλέψεις.

Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023

Κάβειρος: Ο άγνωστος πολιούχος της Θεσσαλονίκης και ο χορός του στον τάφο που ξόρκιζε τα φαντάσματα



«Σε εξορκίζω να χορέψεις τον χορό του Καβείρου» Μια πολύ παλιά υπόθεση…

Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023

Σπάνια έκλειψη του υπέρλαμπρου άστρου Μπετελγκέζ την επόμενη εβδομάδα - Ορατή και από την Ελλάδα



Οι επιστήμονες φιλοδοξούν να μάθουν περισσότερα για το Μπετελγκέζ και τον Λεόνα μέσω της έκλειψης, που δεν αναμένεται να διαρκέσει πάνω από 15 δευτερόλεπτα.

Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2023

Δημογραφικό: Αρνητικό ρεκόρ για Ελλάδα - Στην 6η θέση παγκοσμίως στη γήρανση του πληθυσμού



Μελέτη για την υπογεννητικότητα - Πώς αποτυπώνεται στατιστικά η τάση συρρίκνωσης του ελληνικού πληθυσμού με αποκορύφωση το αρνητικό ρεκόρ γεννήσεων το 2022.

Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2023

 Τό παλίμψηστο τῆς Ἱστορίας μας στίς 158 στροφές τοῦ Ἐθνικοῦ Ὕμνου



Υἱοθετήθηκε μέ πρόταση τοῦ ὑπουργοῦ Ναυτικῶν Δ. Μπουντούρη στό ΥΠΕΞ τό 1865 – Ὁ Σολωμός ἦταν ὁ πρῶτος πού τόνισε πρίν ἀπό τόν Παπαρρηγόπουλο τήν συνέχεια τοῦ ἑλληνισμοῦ ἀπό τούς ἀρχαίους χρόνους ἕως τίς ἡμέρες μας – Οἱ «ἄγνωστοι» στίχοι του γιά τόν Ἰησοῦ Χριστό, τήν Ἁγία Σοφία, τόν πατριάρχη Γρηγόριο Ε΄, τήν διχόνοια, τά στάδια τῆς Ἐπαναστάσεως.

Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2023

Νέο τσιπ της IBM φέρνει τους κβαντικούς υπολογιστές στην επόμενη πίστα



Η αμερικανική IBΜ παρουσίασε τον πρώτο κβαντικό επεξεργαστή με περισσότερα από 1.000 qubits –το αντίστοιχο των ψηφιακών bit σε έναν κανονικό υπολογιστή- και ανακοίνωσε φιλόδοξο χρονοδιάγραμμα για εμπορική αξιοποίηση των κβαντικών υπολογιστών από τα τέλη της δεκαετίας.

Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023

«Οι γονείς σκότωναν τα παιδιά, οι άντρες τις συζύγους και οι αδελφοί τις αδελφές τους»



Μετά την αμερικανική απόβαση την Οκινάουα εκατοντάδες άμαχοι Ιάπωνες αυτοκτόνησαν ομαδικά. Ολόκληρες οικογένειες αλληλοσκοτώθηκαν με τις μαρτυρίες των επιζώντων να συγκλονίζουν.

Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023

Σπάνια φωτογραφικά ντοκουμέντα των αρχαιοτήτων της Θεσσαλονίκης



Αψίδα Γαλερίου («Καμάρα»). Aποψη του γλυπτού διακόσμου της βόρειας πλευράς του νότιου πεσσού. Πρώιμος 20ός αιώνας. Γυάλινο αρνητικό.

Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2023

Edgar Adrian – Πώς «συνομιλούν» οι νευρώνες;



Στις 30 Νοεμβρίου 1889, γεννήθηκε ο Άγγλος ηλεκτροφυσιολόγος Edgar Adrian, ο οποίοος βραβεύθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας και Ιατρικής του 1932 από κοινού με τον σερ Τσαρλς Σκοτ Σέρινγκτον για τις έρευνές τους σχετικώς με τη λειτουργία των νευρώνων. Ο Έιντριαν απέδειξε πειραματικώς τον νόμο «είτε μηδενικής, είτε μέγιστης αποκρίσεως» των νεύρων.

Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023

Εκτόξευση του 5G με 5,3 δισ. χρήστες ως το 2029



Τα 5,3 δισεκατομμύρια αναμένεται να αγγίξουν σε παγκόσμιο επίπεδο το 2029 οι συνδέσεις σε δίκτυο 5G, σύμφωνα με την Ericsson.

Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2023

Η συγκλονιστική ομολογία ενός βασανιστή του Πινοτσέτ



Ο Αντρές Βαλενθουέλα δεν άντεξε τις τύψεις. Πήγε σε ένα περιοδικό και ομολόγησε τα πάντα στη δημοσιογράφο Μόνικα Γκονσάλες. Έδωσε ονόματα, λεπτομέρειες και αποκάλυψε μια μυστική ομάδα θανάτου. Η συνέντευξη του προκάλεσε παγκόσμια αίσθηση και συγκλονίζει έως σήμερα.

Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023

Ζονγκ, το πλοίο των σκλάβων



Στις 29 Νοεμβρίου 1781, κάπου στον Ατλαντικό Ωκεανό, 133 Αφρικανοί σκλάβοι πετιούνται στη θάλασσα, από το πλήρωμα του δουλεμπορικού πλοίου Ζονγκ (Zong). Οι ιδιοκτήτες τους για την «απώλεια» ζήτησαν αποζημίωση από την ασφαλιστική εταιρία.

Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023

«Ήταν γραμμένο για ένα μιούζικαλ με βαμπίρ και πίστευα ότι δεν θα το παίζει κανείς»: Η Μπόνι Τάιλερ μιλάει για το Total Eclipse of the Heart



Πώς δημιουργήθηκε η εμβληματική μπαλάντα. 40 χρόνια μετά την κυκλοφορία του η Τάιλερ μιλάει για το τραγούδι. Ποιος βρίσκεται πίσω από την ανδρική φωνή και το παράπονο του.

Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023

Η επιστήμη της επιγενετικής εξηγεί πώς το περιβάλλον και η συμπεριφορά επηρεάζουν την έκφραση του DNA



Η γενετική από μόνη της αδυνατεί να εξηγήσει το πώς αναπαράγονται κάποια κληρονομούμενα χαρακτηριστικά των κυττάρων. Ενώ ένας οργανισμός μεγαλώνει και αναπτύσσεται, προσεκτικά συντονισμένες χημικές αντιδράσεις ενεργοποιούν και απενεργοποιούν κομμάτια του γονιδιώματός του, επιφέροντας αλλαγές που πραγματοποιούνται στην κατάλληλη θέση, την κατάλληλη στιγμή. Η επιστήμη της επιγενετικής μελετά ακριβώς αυτές τις αλλαγές και τους παράγοντες που τις ελέγχουν.

Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2023

Πώς οι Homo Sapiens έμειναν το τελευταίο είδος ανθρωποειδών στον πλανήτη. Τι απέγιναν όλα τα υπόλοιπα;



Τουλάχιστον εννέα είδη ανθρωποειδών έζησαν στη Γη. Γιατί και πώς εξαφανίστηκαν. Επιστήμονες και έρευνες επιχειρούν να δώσουν απαντήσεις.

Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023

Φιλοποίμην: Ο «τελευταίος των Ελλήνων»


Γλυπτό του Μπερνάρντ Λαγκ «Ο Φιλοποίμην βγάζει το μεσάγκυλο από το πληγωμένο πόδι του»


Οι ικανότητες του στρατηγού στη μάχη, οι σπάνιες αρετές του, το άδοξο τέλος του και ο πίνακας του Ρούμπενς.

Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2023

Παράδοση και καταστροφή της Περσέπολης απο τον Μέγα Αλέξανδρο



Απο τις Περσίδες Πύλες ο Αλέξανδρος, βαδίζοντας ταχύτατα, έφτασε στον Αράξη, όπου βρήκε έτοιμη τη γέφυρα και την πέρασε με τον στρατό του χωρίς την παραμικρή δυσκολία. Βιαζόταν να φτάσει στην Περσέπολη, πρίν προλάβουν οι φύλακες να διαφύγουν απο εκεί με τους περσικούς θησαυρούς. Ενώ βάδιζε πρός την Περσέπολη, ο Αλέξανδρος επιτάχυνε την πορεία του, γιατί πήρε επιστολή του διοικητού της πόλης Τιριδάτου, που τον ειδοποιούσε οτι, αν έφτανε εκεί πρίν απο τους ανθρώπους του Δαρείου, θα του παρέδιδε την πόλη. 

Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023

Μάτα Χάρι: Μύθοι και πραγματικότητα



Διπλή πράκτορας, πριγκίπισσα της Ιάβας και μια γυναίκα που χειραγωγούσε με ευκολία τους άντρες. Τα γεγονότα πίσω από τον μύθο που οδήγησαν στην εκτέλεση της.

Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2023

Τα περιστέρια μπορούν να επιλύουν προβλήματα



«Μπορεί να έχουν έναν πολύ μικρό εγκέφαλο σε μέγεθος, αλλά σίγουρα είναι πολύ αποτελεσματικός όσον αφορά την ικανότητα μάθησης».

Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2023

Το τηλεσκόπιο James Webb ανακάλυψε «Κοσμικό Αμπέλι» από το πρώιμο σύμπαν



Το τηλεσκόπιο James Webb της NASA ανακάλυψε ένα «Κοσμικό Αμπέλι» που προέρχεται από το πρώιμο σύμπαν και διατρέχει το διάστημα σε σχήμα τόξου, ενώ περιέχει περίπου 20 γαλαξίες.

Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2023

Η επιρροή του Βυζαντίου στην Αφρική – O Αγιος Γεώργιος της Αιθιοπίας

   


Ατμόσφαιρα βυζαντινής μυσταγωγίας στη νέα έκθεση του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης, που έχει ως θέμα την επίδραση του Βυζαντίου στην Αφρική. Πρόκειται για μια μεγάλη, διεθνή παραγωγή με πάνω από 200 σπάνια εκθέματα, όπως η μεγάλη λατρευτική εικόνα του Αγίου Γεωργίου της Μονής του Σινά (φωτογραφία), που προβάλλουν μια υποφωτισμένη περιοχή της Ιστορίας μέσα από την ώσμωση του βυζαντινού πολιτισμού με τις ακμάζουσες τότε κοινωνίες της Βόρειας και Ανατολικής Αφρικής. 

Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2023

Mάχη της Μεγιδδούς (15ος αιώνας π.Χ): Η αρχαιότερη μάχη της ιστορίας


Η αιγυπτιακή νίκη επι της συμμαχίας του Καντες στη μάχη της Μεγιδδούς αποκατέστησε τον αιγυπτιακό έλεγχο επί της Παλαιστίνης και πρόσφερε το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου για την οικοδόμηση ναών και μνημείων. Η Μεγιδδώ θεωρείται επίσης σημαντική μάχη επειδή είναι η παλαιότερη στρατιωτική αναμέτρηση για την οποία έχουν διασωθεί έστω και αποσπασματικές περιγραφές από αυτόπτες μάρτυρες.

Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2023

18-24 Νοεμβρίου 1826. Η Μάχη της Αράχωβας



Ο στρατιωτικός ηγέτης που διακρίθηκε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον κατά το μεγάλο ξεσηκωμό για τα τακτικά και στρατηγικά χαρίσματά του και έδωσε νέα πνοή στον εθνικό αγώνα με τις νίκες του ήταν αναμφίβολα ο Γεώργιος Καραϊσκάκης. Ανάμεσα στα στρατιωτικά κατορθώματά του, η νίκη στην Αράχωβα κατέχει εξέχουσα θέση.

Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2023

ΜΙΧΑΗΛ Β’ , Η ΣΥΝΟΜΩΣΙΑ – Ο Λέων παρακάλεσε τον γιγαντόσωμο άνδρα να του χαρίσει τη ζωή


Ο Μιχαήλ Β’ ο Τραυλός ήταν Αυτοκράτορας του Βυζαντίου (820-829). Το προσωνύμιο οφείλετο στο γεγονός ότι τραύλιζε. Γεννήθηκε από φτωχούς γονείς στο Αμόριο της άνω Φρυγίας και παρέμεινε αμόρφωτος. Παρα ταύτα κατάφερε να ανέλθει σε στρατιωτικά αξιώματα και να φθάσει να γίνει διοικητής μεγάλων στρατιωτικών μονάδων.

Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2023

Βυζαντινός σταυρός με την μαγική επίκληση ΑΜΠΡΑΚΑΤΑΜΠΡΑ



Το 1910, κατά τη διάρκεια εργασιών στο Αβαείο του Κλυνί, στην πόλη της Λωζάννης, ανακαλύφθηκε ένας τάφος, του οποίου ο σκελετός έφερε κρεμασμένο σταυρό-φυλακτό στο στήθος του. 

Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2023

Στην Αργεντινή, με πληθωρισμό 143%, ο μέσος πολίτης αδυνατεί να αγοράσει καινούργια ρούχα και παπούτσια



Οι τιμές είναι απλησίαστες, το πέσο χάνει καθημερινώς την αξία του και ο κόσμος στρέφεται στα παζάρια με μεταχειρισμένα.

Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2023

Τουρκία: Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν στην Καππαδοκία τεράστιο ψηφιδωτό και την ελληνική επιγραφή «αν είσαι υγιής, μπες»



Αποκαλυπτήρια στην περιοχή Ιντζέσου στην Καισαρεία στη διάρκεια ανασκαφών. Στο κέντρο της Τουρκίας σε μία βίλα με 33 δωμάτια βρέθηκε κατασκευή με το μεγαλύτερο ψηφιδωτό δαπέδου και μέσα στον χώρο εντοπίστηκαν παράλληλα τοίχοι με την ελληνική επιγραφή: «Αν είσαι υγιής, μπες».

Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2023

Μπορεί η επιστήμη να ζωντανέψει το μυαλό ενός νεκρού ανθρώπου;


«Αν πεθάνουμε και το εγκεφαλικό μας νευρωνικό μας δικτύωμα εξακολουθήσει να υπάρχει, θα είμαστε άραγε κατά μία έννοια αθάνατοι; Αν το μυαλό μας μπορεί να ψηφιοποιηθεί, μήπως θα μπορούσε να ψηφιοποιηθεί και η ψυχή μας; Αν μπορούσαμε να αποθηκεύσουμε όλα τα νευρωνικά κυκλώματα και τις αναμνήσεις του εγκεφάλου σε έναν ψηφιακό δίσκο και έπειτα τα ανεβάσουμε σε έναν υπερυπολογιστή, άραγε ο φορτωμένος εγκέφλαλος θα λειτουργεί και θα δρά όπως ο πραγματικός; ως προς τι θα διέφεραν οι δύο εγκέφαλοι;

Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2023

Δημογραφικό: Σε ποια τμήματα της Ελλάδας μειώνεται πιο γρήγορα ο πληθυσμός



Ειδικοί προειδοποιούν ότι οδεύουμε προς έναν εκρηκτικό συνδυασμό «γήρανσης» και «υπεργηρίας» σε περισσοτέρους από 1 στους 4 νομούς της χώρας μας.

Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2023


Τάφος του Μαιευτηρίου, το αρχαιότερο ορατό μνημείο της Θεσσαλονίκης

 

Ο άγνωστος μακεδονικός τάφος κατασκευάστηκε μόλις έναν αιώνα μετά την ίδρυση της Θεσσαλονίκης από τον Κάσσανδρο το 316 π.Χ. Στο Μουσείο του Λούβρου τμήμα νεκρική κλίνης με γραπτό διάκοσμο.

Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2023

«Αν δεν φροντίσουμε τη Γη, δεν υπάρχει Κιβωτός για να μας σώσει. Βλέπουμε ήδη τις επιπτώσεις»



Ο Σταμάτης Κριμιζής μίλησε για τον κίνδυνο εξαφάνισης που αντιμετωπίζει το ανθρώπινο είδος και αναφέρθηκε στη νέα διαστρική αποστολή που ετοιμάζεται, την επιστροφή στη Σελήνη και τις… ανοησίες για τον Άρη.